Przetargi.pl
Świadczenie usługi cateringowej polegającej na przygotowaniu, dostarczeniu oraz podaniu 3 posiłków dziennie dla 25 dzieci w wieku 3-5 lat do punktu przedszkolnego w Kamiennej Woli znajdującego się na terenie gminy Gowarczów.

Centrum Kultury i Aktywności Lokalnej w Gowarczowie ogłasza przetarg

  • Adres: 26-225 Gowarczów, Plac XX-lecia 1
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Telefon/fax: tel. 48 672 43 95
  • Data zamieszczenia: 2012-11-19
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Centrum Kultury i Aktywności Lokalnej w Gowarczowie
    Plac XX-lecia 1 1
    26-225 Gowarczów, woj. świętokrzyskie
    tel. 48 672 43 95
    REGON: 26006571300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.gowarczow.asi.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Samorządowa osoba prawna

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usługi cateringowej polegającej na przygotowaniu, dostarczeniu oraz podaniu 3 posiłków dziennie dla 25 dzieci w wieku 3-5 lat do punktu przedszkolnego w Kamiennej Woli znajdującego się na terenie gminy Gowarczów.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi cateringowej polegającej na przygotowaniu, dostarczaniu oraz podaniu 3 posiłków dziennie (śniadanie, obiad, podwieczorek) dla 25 dzieci w wieku 3-5 lat, Ilość posiłków może ulec zmianie w przypadku potwierdzonej nieobecności dziecka dłuższej niż 3 dni. Posiłki wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw do punktu przedszkolnego znajdującego się w Szkole Podstawowej w Kamiennej Woli, 26-225 Gowarczów. Wykonawca zapewni pracownika do podawania posiłków. Posiłki gorące, w zależności od potrzeb i możliwości Zamawiającego, podawane w opakowaniach jednorazowych w sposób zapewniający zachowanie ich właściwości oraz odpowiedniej temperatury w zależności od rodzaju dostarczanego posiłku. Sztućce i naczynia wykorzystywane podczas transportu, jak i do spożycia posiłków powinny być wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktów z żywnością i posiadających atest PZH. Termin realizacji zamówienia - od 01.01.2013 r. do 31.10.2014 r. od poniedziałku do piątku (z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy przewidzianych w harmonogramie pracy placówki oraz dni wakacyjnych planowanych na sierpień każdego roku). Posiłki muszą być przygotowane na bazie produktów najwyższej jakości, zgodnie z normami HACCP. Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych w wieku od 3 do 5 lat. Nie mogą być przygotowywane z półproduktów. Świadczona przez wykonawcę usługa musi być zgodna z obowiązującymi normami zbiorowego żywienia i wymogami sanitarno-epidemiologicznymi Wykonawca zobowiązany będzie do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dziecka; Wykonawca zobowiązany jest przechowywać próbki posiłków zgodnie z ustalonymi w tym zakresie przepisami. Posiłki będą porcjowane i podawane przez wykonawcę z zachowaniem cyklu 3-godzinnego w naczyniach jednorazowego użytku zabezpieczonych przez Wykonawcę: a) godzina 900 - dostawa śniadania do szkoły lub wykonanie śniadania b) godzina 12?? - dostawa obiadu i podwieczorku do przedszkola, odbiór termosów. Jadłospis układany będzie przez wykonawcę na okres 10 dni i dostarczany Zamawiającemu do wcześniejszego zatwierdzenia. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy. Dzienny jadłospis obejmuje: a) śniadanie: zupa mleczna lub potrawy mleczne i mleko pochodne, kanapka, herbata b) obiad: zupa, drugie danie (danie mięsne, półmięsne lub jarskie) i surówka, kompot lub napój. c) podwieczorek: kanapka lub słodka bułka (ciasto) lub desery mleczne, owoce (w tym sezonowe), herbata lub napój mleczny. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność i wagę zamawianego posiłku. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w opisie przedmiotu zamówienia Zamawiający kosztami badania obciąży Wykonawcę. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu tygodnia. Faktyczna i ostateczna wielkość zamówienia, za którą nastąpi płatność, uzależniona będzie od rzeczywistej liczby zamówionych oraz dostarczonych posiłków. Nie może ona jednak przekroczyć wartości maksymalnych. Z uwagi na powyższe, Zamawiający zastrzega sobie możliwość niewykorzystania w pełni ilości posiłków będących przedmiotem zamówienia. Ilość posiłków będzie uzależniona od frekwencji dzieci - zapotrzebowanie na dany dzień składane (telefon / faks) będzie do godz. 8:00 przez osobę wyznaczoną przez koordynatora projektu. W przypadku znacznych zmian w ilości dostarczanych posiłków (powyżej 50% spowodowane np. wzmożoną zachorowalnością, wycieczką itp.), Wykonawca zostanie powiadomiony z jednodniowym wyprzedzeniem. Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. nr 136, poz. 914 z póź. zm.), przepisami wykonawczymi do tej ustawy oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności z uwzględnieniem zaleceń dotyczących: - wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń) - personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie) - cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarno - higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków, składania i magazynowania produktów, przewozu posiłków) - w zakresie jakości usług (w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych zapewniających różnorodność diety, właściwy stan dostarczania posiłków - posiłki gorące, świeże, smaczne i estetyczne). Wykonawca jest odpowiedzialny wobec Zamawiającego za przestrzeganie przez osoby wykonujące w jego imieniu zamówienie w pełnym zakresie obowiązujących przepisów BHP, p. poż. i higieniczno - sanitarnych. Odpowiada on za ich działania oraz za działania własne oraz ponosi odpowiedzialność prawną i materialną wobec osób trzecich za naruszenie ww. przepisów oraz w zakresie wykonywanej usługi (jakości produktów i przygotowania posiłków, ich zgodności z obowiązującymi normami oraz wymagań higieniczno - sanitarnych i porządkowych). Zamawiający zastrzega prawo dokonywania kontroli w trakcie przygotowania posiłków w miejscu ich produkcji wskazanym przez Wykonawcę. Za uchybienia ujawnione w trakcie kontroli np. Sanepidu wynikające ze świadczonej przez Wykonawcę usługi, której następstwem będą m. in. mandaty, kary odpowiada Wykonawca. Do realizacji zamówienia Wykonawca powinien dysponować kuchnią (miejscem) do produkcji posiłków oraz odpowiednimi środkami transportu zatwierdzonymi decyzją właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego na podstawie przepisów ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia z późniejszymi zmianami (Dz. U. z 2010 r. nr 136, poz. 914 z póź. zm.), W przypadku zastrzeżeń, co do jakości posiłków Zamawiający może poddać je badaniu laboratoryjnemu. W przypadku potwierdzenia w laboratorium nieprawidłowości Wykonawca będzie obciążony kosztami takiego badania.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.gowarczow.asi pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach