Przetargi.pl
Świadczenie usług w zakresie żywienia pacjentów wraz z kuchnią mleczną w Szpitalu Dziecięcym Polanki Sp. z o. o. w Gdańsku oraz pracujących tam pracowników (posiłki profilaktyczne) we wszystkie dni tygodnia (w tym soboty, niedziele i święta) oraz dostawa produktów żywnościowych.

Szpital Dziecięcy Polanki im. Macieja Płażyńskiego w Gdańsku Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością ogłasza przetarg

  • Adres: 80308 Gdańsk, ul. Polanki
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 58 552 50 81 , fax. 58 552 47 41
  • Data zamieszczenia: 2016-11-16
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Szpital Dziecięcy Polanki im. Macieja Płażyńskiego w Gdańsku Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
    ul. Polanki 119
    80308 Gdańsk, woj. pomorskie
    tel. 58 552 50 81, fax. 58 552 47 41
    REGON: 29420800000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: podmiot prawa publicznego

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług w zakresie żywienia pacjentów wraz z kuchnią mleczną w Szpitalu Dziecięcym Polanki Sp. z o. o. w Gdańsku oraz pracujących tam pracowników (posiłki profilaktyczne) we wszystkie dni tygodnia (w tym soboty, niedziele i święta) oraz dostawa produktów żywnościowych.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług w zakresie żywienia pacjentów wraz z kuchnią mleczną w Szpitalu Dziecięcym Polanki Sp. z o. o. w Gdańsku oraz pracujących tam pracowników (posiłki profilaktyczne) we wszystkie dni tygodnia (w tym soboty, niedziele i święta) oraz dostawa produktów żywnościowych. 2. Usługa obejmuje, w szczególności: • przygotowanie i produkcje posiłków, mieszanek mlecznych dla pacjentów oraz posiłków profilaktycznych poza siedzibą Zamawiającego, • dostawę posiłków i produktów żywnościowych a następnie dystrybucja posiłków do kuchenek poszczególnych oddziałów Szpitala Dziecięcego Polanki, • odbiór naczyń z oddziałów (pojemników, termosów) po posiłkach, ich mycie, wyparzenie i sterylizacja poza siedzibą Zamawiającego, • wyposażenie Kuchenek Oddziałowych w zmywarko - wyparzarki (zalecana temperatura 85 - 90oC), mikrofalówki do podgrzania posiłków, oraz czajniki elektryczne, • ponoszenie kosztów eksploatacji (przeglądy, naprawy, koszty części, robocizny itp.), zakupionych zmywarko - wyparzarek, mikrofalówek, czajników elektrycznych niezbędnych do prawidłowej realizacji przedmiotu zamówienia, • zapewnienie odpowiedniej ilości naczyń, sztućców i butelek z podziałką jednorazowego użytku na Oddziale Obserwacyjno – Zakaźnym, Oddziale Intensywnej Terapii i Oddziału Chorób Płuc, • dostarczanie mieszanek mlecznych w butelkach z podziałką jednorazowego użytku wraz z odpowiednim smoczkiem, • zapewnienie odpowiedniej ilości naczyń (pojemników, termosów) do przewożenia żywności oraz niezbędnego wyposażenia do porcjowania posiłków na Oddziałach, • zapewnienie odpowiedniej ilości wózków do transportu wewnętrznego na wszystkie Oddziały, • opracowania jadłospisów dekadowych i dziennych w oparciu o opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia Podstawy Żywienia w Szpitalach, System Dietetyczny dla Zakładów Służby Zdrowia. 3. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia stanowi załącznik nr 9 do SIWZ. 4. Szacunkowe zapotrzebowanie na posiłki dla chorych, posiłki profilaktyczne oraz produkty żywnościowe określone zostało w załączniku nr 8 do SIWZ. 5. Posiłki dla chorych przygotowywane będą zgodnie z Zaleceniami ogólnymi żywienia pacjentów w szpitalu Polanki - załącznik nr 10 do SIWZ, wykazem diet – załącznik nr 14 do SIWZ oraz zaleceniami dotyczącymi Kuchni mlecznej – załącznik nr 15 do SIWZ (w tym posiłki dla chorych na mukowiscydozę zgodnie z ogólnymi zasadami żywienia w mukowiscydozie - załącznik nr 11 do SIWZ) 6. Posiłki profilaktyczne przygotowywane będą zgodnie z zasadami przygotowania oraz wydawania posiłków profilaktycznych - załącznik nr 12 do SIWZ. 7. Wykonawca w ramach przedmiotu zamówienia wykonawca zobowiązany będzie do zainstalowania i wdrożenia w terminie max 10 dni od zawarcia umowy, elektronicznego systemu zamawiania posiłków. 8. Wymagania, o których mowa w art. 29 ust.3a ustawy Pzp – obowiązek zatrudnienia na podstawie umowy o pracę. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca lub podwykonawca przy realizacji przedmiotu zamówienia zatrudniał pracowników na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów Kodeksu Pracy. 1) sposób dokumentowania zatrudnienia osób, o których mowa w art. 29 ust. 3a ustawy Pzp : a) najpóźniej w dniu podpisania umowy Wykonawca dostarczy Zamawiającemu kompletną zanonimizowaną Listę Pracowników przeznaczonych do realizacji zamówienia ze wskazaniem podstawy dysponowania tymi osobami oraz z przypisanymi do tych osób czynnościami, które będzie wykonywać w ramach umowy o pracę, która stanowić będzie załącznik do umowy. b) usługi objęte przedmiotem umowy będą świadczone przez osoby zatrudnione na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów Kodeksu pracy - zwane Pracownikami wymienione w załączniku do Umowy pn. „Wykaz Pracowników”. c) wykonawca zobowiązuje się, że Pracownicy wykonujący przedmiot umowy wskazani w Wykazie Pracowników będą w okresie realizacji umowy zatrudnieni na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. -Kodeks pracy (Dz. U. z 2014 r., poz. 1502 z późn. zm.). d) W celu weryfikacji, czy osoby wskazane na Liście Pracowników są zatrudnione na umowę o pracę Zamawiający przewiduje możliwość zwrócenia się z wnioskiem do inspektoratu pracy o przeprowadzenie kontroli. 2) uprawnienia zamawiającego w zakresie kontroli spełniania przez wykonawcę wymagań, o których mowa w art. 29 ust. 3a Pzp, oraz sankcji z tytułu niespełnienia tych wymagań: a) W celu kontroli przestrzegania postanowień umowy przez Wykonawcę przedstawiciel Zamawiającego uprawniony jest w każdym czasie do weryfikacji tożsamości Personelu Wykonawcy uczestniczącego w realizacji przedmiotu umowy. b) Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany osób, przy pomocy których Wykonawca świadczyć będzie przedmiot umowy, na inne z zachowaniem wymogów dotyczących zatrudniania na podstawie umowy o pracę. O planowanej zmianie osób, przy pomocy których Wykonawca wykonuje Przedmiot Umowy, Wykonawca zobowiązany jest niezwłocznie powiadomić Zamawiającego na piśmie przed dopuszczeniem tych osób do wykonywania prac. 9. Rodzaje czynności niezbędnych do realizacji zamówienia, których dotyczą wymagania zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia: a) przygotowywanie posiłków b) układanie jadłospisów c) zaopatrywanie magazynu w towary d) rozwożenie posiłków
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Warunkiem udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia jest wniesienie wadium w prawidłowej wysokości tj. 10 000,00 zł. 2. Wadium może być wniesione w pieniądzu, poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo – kredytowej (musi być poręczeniem pieniężnym), gwarancjach bankowych, gwarancjach ubezpieczeniowych oraz poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 roku o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (art. 45 ust. 6 ustawy). 3. Wadium wnosi się przed upływem terminu składania ofert. 4. Wadium wnoszone w pieniądzu wpłaca się przelewem na poniższy rachunek bankowy Zamawiającego: nr: 25 1060 0076 0000 3210 0018 3842. Wykonawca wnoszący wadium w pieniądzu zobowiązany jest do wpłacenia go odpowiednio wcześniej, tak aby znalazło się ono na koncie Zamawiającego przed datą i godziną składania ofert. 5. Wadium wnoszone w formie niepieniężnej powinno być wystawione na Zamawiającego. Oryginał dokumentu należy złożyć w opisanej kopercie wraz z ofertą, natomiast potwierdzoną za zgodność z oryginałem kserokopię należy dołączyć do oferty. 6. Dokument poręczenia/gwarancyjny powinien przewidywać utratę wadium na rzecz Zamawiającego w przypadkach określonych w pkt. 7 i 8. 7. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca, którego oferta została wybrana: 1) odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie; 2) nie wniósł wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy; 3) zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie wykonawcy. 8. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3 i 3a, z przyczyn leżących po jego stronie, nie złożył oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1, oświadczenia, o którym mowa w art. 25a ust. 1, pełnomocnictw lub nie wyraził zgody na poprawienie omyłki, o której mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3, co spowodowało brak możliwości wybrania oferty złożonej przez wykonawcę jako najkorzystniejszej. 9. Wadium musi zabezpieczać ofertę w całym okresie związania ofertą, który wynosi 30 dni od upływu terminu składania ofert. 10. Zamawiający zwróci wadium dla Wykonawcy na zasadach określonych w art. 46 ustawy PZP.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach