Przetargi.pl
Świadczenie usług gastronomicznych w Domu Pomocy Społecznej Leśny w Zaskoczynie tj. przygotowywanie całodziennych posiłków dla mieszkańców z uwzględnieniem diet i kaloryczności, w oparciu o istniejące zaplecze kuchenne

Dom Pomocy Społecznej LEŚNY ogłasza przetarg

  • Adres: 83-041 Mierzeszyn,
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 0-58 6828114 , fax. 0-58 6828114
  • Data zamieszczenia: 2012-03-07
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej LEŚNY
    83-041 Mierzeszyn, woj. pomorskie
    tel. 0-58 6828114, fax. 0-58 6828114
    REGON: 00096150900000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.powiat-gdanski.pl - przetargi jednostki organizacyjne
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług gastronomicznych w Domu Pomocy Społecznej Leśny w Zaskoczynie tj. przygotowywanie całodziennych posiłków dla mieszkańców z uwzględnieniem diet i kaloryczności, w oparciu o istniejące zaplecze kuchenne
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług gastronomicznych w Domu Pomocy Społecznej Leśny w Zaskoczynie, tj. przygotowywanie przez Wykonawcę całodziennych posiłków dla mieszkańców z uwzględnieniem diet i kaloryczności, w wynajmowanych na ten cel pomieszczeniach kuchennych Zamawiającego wraz z wyposażeniem. Szacunkowa ilość - 33.945 osobodni. Zamawiający oświadcza, że wskazana ilość posiłków ma charakter wyłącznie szacunkowy, a rzeczywista ilość w ramach zamówienia stanowiącego przedmiot zamówienia wynikać będzie z bieżących potrzebZamawiającego. Domu Pomocy Społecznej posiada 100 miejsc, w którym aktualnie przebywają 93 osoby, tj w pawilonie mieszkalnym przebywają 53 osoby, a w skrzydle budynku głównego 40 osób. (zestawienie osobodni za okres 01/2011 do 02/2012r. stanowi zał. nr 10 do SIWZ). Zamawiający nie godzi się na dowóz gotowych posiłków z zewnątrz. 2. Wykonawca powinien zapewnić codzienne posiłki o ustalonych porach dnia: - Śniadanie 8.00 - 10.00, - II śniadanie 11.00, - Obiad 12.00 - 14.00, - Podwieczorek 16.00, - Kolacja 18.00 - 20.00. a) drugie śniadanie i podwieczorek przeznaczone są dla osób, które zaleceniem lekarza muszą być dożywiane częściej, ale w małych ilościach (niedowaga, cukrzyca itp.). b) obecnie dodatkowo dożywiane są 25 osoby, liczba tych osób może być zmienna. 3. Zalecane normy kalorii i składników pokarmowych obliczone na osobodzień: Kalorie ok. 2200 -2400, Węglowodany ok. 300 g, Białko ogółem 70 g, w tym białko zwierzęce ok. 20 - 30 g, Tłuszcz ok. 70 g, Białko powinno pokrywać od 13 - 16 % całodobowego zapotrzebowania kalorycznego, tłuszcze nie więcej niż 30 % całodobowego zapotrzebowania kalorycznego natomiast reszta kalorii powinna zostać pokryta przez węglowodany. Wykonawca zobowiązany będzie do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz do przygotowywania jadłospisów przy uwzględnieniu produktów sezonowych. 4. Posiłki powinny uwzględniać następujące diety: a) dieta podstawowa, b) dieta łatwostrawna c) dieta wątrobowa, d) dieta cukrzycowa, e) dieta płynna np.: miksowana, kleik. Wykonawca zobowiązany jest podczas trwania umowy do realizacji jadłospisów przy poszczególnych dietach według zaleceń lekarza odnośnie kaloryczności posiłków. 5. Sporządzanie posiłków w ilościach wynikających ze stanu mieszkańców z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych, musi odbywać się na bieżąco, ze świeżych produktów, w pomieszczeniach kuchni Domu zgodnie z wymaganiami określonymi odpowiednio w przepisach Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.) i innych, w tym zakresie jak również z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. 6. Wykonawca zobowiązany jest do udostępnienia upoważnionemu przedstawicielowi Zamawiającego jednej porcji każdego posiłku do degustacji w zakresie diety podstawowej w celu dokonania kontroli. 7. Przygotowywane posiłki będą odbierane przez pracowników Zamawiającego, w oknie podawczym na stołówkę w budynku głównym, jak również w pawilonie mieszkalnym. Dostarczenie i wydawanie posiłków do pawilonu mieszkalnego (budynek wolnostojący nie połączony z budynkiem głównym) odbywać się będzie przy użyciu urządzenia typu bemar przez pracowników Wykonawcy. Rozdanie mieszkańcom posiłków, a następnie zwrot brudnych naczyń, należy do pracowników Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany będzie do mycia wraz z wyparzaniem całości wydanych naczyń i sztućców. 8. Zamawiający zapewni naczynia stołowe i sztućce oraz niezbędny sprawny technicznie sprzęt kuchenny w dniu rozpoczęcia świadczenia przedmiotu zamówienia. Wykonawca zobowiązany jest do bieżącego uzupełniania naturalnych ubytków na swój koszt w okresie trwania umowy, jak również do zakupu sprzętu kuchennego jeżeli stwierdzi taką konieczność. Zakupiony dodatkowy sprzęt kuchenny przez Wykonawcę jest jego własnością. 9. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Polityki Społecznej z dnia 19 października 2005 r. w sprawie domów pomocy społecznej (Dz. U. z 2005 r. Nr 217, poz.1837) Wykonawca wyposaży kuchenki w oddziałach (2 w budynku głównym, 1 w pawilonie mieszkalnym) w podstawowe produkty żywnościowe i napoje w postaci: pieczywa, tłuszczy, przetworów, herbaty. Ponadto na kulinarną terapię zajęciową należy zapewnić produkty do wypieku ciast i słodycze w kwocie nie przekraczającej 350 zł brutto miesięcznie, zgodnie ze złożonymi zamówieniami przez upoważnionego pracownika Zamawiającego. Przygotowywanie ciast do wypieku odbywa się na stołówce, a wypiek odbywać się będzie w piekarniku znajdującym się w pomieszczeniu kuchni. Wydawanie art. spożywczych na terapię zajęciową następować będzie na pisemny wniosek przedstawiciela Zamawiającego. 10. Wykonawca udostępni płatne posiłki pracownikom Domu, którzy się o to zwrócą i chętnym osobom w ramach tzw. usług środowiskowych. Opłaty za te posiłki ponoszą osoby je zamawiające uiszczając bezpośrednio u Wykonawcy. Na dzień dzisiejszy nikt nie korzysta z płatnych posiłków. 11. Wykonawca zobowiązany będzie do sporządzania jadłospisów zgodnie z zasadami żywienia i dietetyki stosowanej opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia. Posiłki powinny pokrywać całodobowe zapotrzebowanie na kalorie i podstawowe składniki odżywcze tj. białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy oraz sole mineralne. Posiłki, które nie spełniają norm ilościowych czy jakościowych, będą przez Zamawiającego zakwestionowane , natomiast Wykonawca zostanie zobowiązany do prawidłowego (zgodnego z normami) przygotowania tych posiłków. 12. Dekadowy jadłospis winien być przedstawiony z 2-dniowym wyprzedzeniem do akceptacji osobie wyznaczonej do tego celu przez Zamawiającego. O ewentualnych zmianach w jadłospisie należy niezwłocznie powiadomić Zamawiającego. (przykładowy jadłospis dekadowy stanowi załącznik nr 12 do SIWZ). 13.W ramach tzw.wsadu do kotła należy uwzględnić przygotowanie tradycyjnych posiłków tj. na Boże Narodzenie, Wielkanoc, a także przygotuje posiłki na 5 dodatkowych imprez wynikających z planu imprez okolicznościowych na rok 2012 i 2013 (załącznik nr 8 do SIWZ). Liczba zaproszonych gości uzgadniana będzie każdorazowo z Zamawiającym (nie więcej niż 50 osób). Imprezy okolicznościowe rozliczane będą dodatkowo wg. ilości osób biorących udział w planowanych imprezach. 14. Wykonawca musi prowadzić ewidencję ilościowo-wartościową wydanych posiłków z podziałem na poszczególne diety, o których mowa w pkt. 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo do wglądu do tej ewidencji. 15. Ilość potrzebnych posiłków z podziałem na diety, o których mowa w pkt. 4 zgłaszana będzie pisemnie przez Zamawiającego do godziny 10.00 dnia poprzedniego i korygowana będzie do godziny 8.00 dnia bieżącego. 16. Wysokość tzw. wsadu do kotła średnio w skali miesiąca nie może być niższa niż: 8,00 zł netto na jedną osobę dobowo. (przykładowy jadłospis przy wsadzie do kotła 8 zł stanowi zał. nr 13 do SIWZ). 17. Zamawiający zastrzega sobie prawo do wglądu do dokumentacji źródłowej np.: faktur zakupu, kartotek magazynowych itp. 18. Zamawiający bezwzględnie wymaga, aby na drugie danie obiadowe przy diecie ogólnej wystąpiło: - co najmniej 5 razy w dekadzie potrawa mięsna (schab, pieczeń wieprzowa, pulpety lub mięso drobiowe (wyłącznie udka lub filety), - 2 razy w dekadzie filet z ryby bez ości, - 5 raz w dekadzie ciepłe kolacje (minimum), oraz 5 razy w dekadzie ciepłe śniadania (minimum). 19. Potrawy należy przygotowywać w tym samym dniu i nie można przetrzymywać ich do dnia następnego. 20. W przypadku niewykorzystania przez mieszkankę pełnego osobodnia żywienia do rozliczeń przyjmuje się: a) koszt śniadania i drugiego śniadania - 25% stawki osobodnia żywienia, b) koszt obiadu - 55% stawki osobodnia żywienia, c) koszt podwieczorku i kolacji - 20% stawki osobodnia żywienia. 21. Odpady pokonsumpcyjne Wykonawca zagospodaruje we własnym zakresie, zachowując sposób transportu, przechowywania zgodnie z obowiązującymi przepisami. 22. Warunkiem świadczenia usług gastronomicznych dla Domu jest wynajęcie pomieszczeń kuchennych wraz z elementami stałego wyposażeniem, o łącznej powierzchni: 165,25 m?. W skład pomieszczeń kuchennych wchodzą: pomieszczenie wstępnej obróbki wraz z obieralnia warzyw, kuchnia właściwa, zmywalnia naczyń. Zamawiający informuje, iż pomieszczenia kuchenne wyposażone są w media taki jak: zimna woda, ciepła woda, energia elektryczna, wentylacja grawitacyjna i mechaniczna, drożna kanalizacja, winda do transportu posiłków, podlegająca Dozorowi Technicznemu - opłaty za konserwację i przeglądy ponosi Zamawiający. W ciągu ostatniego roku na kuchni nie były wykonywane żadne remonty sprzętu kuchennego, natomiast pomieszczenia wymagają jedynie bieżących odnowień. Pomieszczenia nie są przystosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych. (zestawienie opłat za media w okresie 01/2011 do 02/2012 stanowi zał. nr 11 do SIWZ) Na wymienioną powierzchnię składają się: Kuchnia główna 76,00 m? Magazynek kuchni 16,00 m? Magazyn spożywczy 64,00 m? Szatnia personelu 6,30 m? WC kuchni 2,95 m? UWAGA: Wykonawcy powinni dokonać wizji lokalnej pomieszczeń i wyposażenia kuchni oraz zaplecza, przed złożeniem oferty i uzyskanie potwierdzenia pisemnego od Zamawiającego, że taka wizja się odbyła. (załącznik nr 9 do SIWZ). 23. Za wynajem od Domu pomieszczeń o powierzchni 165,25 m? Wykonawca zapłaci miesięcznie 20 zł netto za 1 m? (na podst. Uchwały Nr XXI/136/2008 Rady Powiatu Gdańskiego z dnia 27 czerwca 2008r.) to jest kwotę 3.305,00 zł netto powiększoną o należny podatek VAT. 24. Wykonawca uiści dodatkowe miesięczne opłaty Zamawiającemu za: - energię elektryczną według wskazań podliczników i aktualnych stawek ustalanych przez dostawcę energii , - wodę według wskazań podliczników i aktualnej stawki tj. 2,50 zł netto za 1m3 ustaloną przez Radę Gminy Trąbki Wielkie (Uchwała Nr 108/XII/2009 z dnia 06 listopada 2009r.), W przypadku zmiany uchwały Rady Gminy Trąbki Wielkie, Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany stawki - ryczałt za ogrzewanie wynajmowanych pomieszczeń, podgrzewanie wody, oraz za odprowadzone ścieki, w łącznej ryczałtowej wysokości 515,00 zł netto miesięcznie, do którego dolicza się należny podatek VAT , - za dzierżawę stałego i ruchomego wyposażenia kuchni przejętego protokołem zdawczo-odbiorczym Wykonawca zapłaci w łącznej ryczałtowej wysokości 500,00 zł netto miesięcznie, do którego dolicza się należny podatek VAT, - wywóz nieczystości stałych za 1 m? (wydzielony jeden pojemnik dla potrzeb Wykonawcy) według aktualnych stawek usługodawcy, - tel/fax, według wydruku centrali abonenckiej Zamawiającego, według obowiązujących stawek usługodawcy, Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany wysokości opłat za dostarczane media w przypadku zmiany cen dostaw mediów przez Dostawców lub w przypadku zmiany wysokości stawek opodatkowania sprzedaży mediów podatkiem VAT oraz wprowadzenia nowych stawek podatku od nieruchomości. - podatek od wynajmowanej powierzchni według stawki tj. 7,36 zł brutto za 1 m2 ustalonej przez Radę Gminy Trąbki Wielkie (Uchwała Nr 71/X/2010 z dnia 21 października 2010 r. w sprawie określenia wysokości stawek podatku od nieruchomości) W przypadku zmiany uchwały Rady Gminy Trąbki Wielkie, Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany stawki podatku od nieruchomości. 25. Wykonawca odpowiada za wynajmowane pomieszczenia, urządzenia i naczynia, dokonując niezbędnych napraw na własny koszt i uzupełnia na bieżąco braki w wynajmowanych zasobach, jeśli występują. 26. Szczegółowe warunki umowy najmu zostały określone we wzorze stanowiącym załącznik nr 6 do SIWZ. 27. Wykonawca zapewnia we własnym zakresie pozostałe, oprócz wynajmowanych,urządzenia i naczynia niezbędne do wykonania usługi. 28. Na Wykonawcy spoczywa obowiązek przestrzegania wymogów Sanepidu, HACCP, bhp i ppoż. Zamawiający w każdej chwili może wnioskować o przeprowadzenie kontroli Sanepidu. UWAGA: Wszelkie protokoły z ostatniej kontroli lub badań związanych z blokiem żywienia będą do wglądu dla zainteresowanych podczas wizji lokalnej pomieszczeń przeznaczonych do dzierżawy. 29. Obowiązkiem Wykonawcy jest dostarczenie dla Zamawiającego kserokopii protokołów z kontroli (stanu sanitarnego pomieszczeń, posiłków) Sanepidu, PIP. Za uchybienia ujawnione w trakcie kontroli np. Sanepidu wynikające ze świadczonej przez Wykonawcę usługi, której następstwem będą m.in. mandaty, kary, odpowiada Wykonawca. 30. Wszelkie modernizacje pomieszczeń i instalacji, wykonywane przez Wykonawcę, muszą być uzgodnione z Zamawiającym. Wszelkie nakłady za poniesione prace pokrywa Wykonawca. 31. Rozliczenia finansowe z Wykonawcą będą odbywały się w miesięcznych okresach rozliczeniowych (po zakończeniu miesiąca kalendarzowego) na podstawie rozliczeń wydanych posiłków. Będą się one odbywały według wzoru: Cena brutto jednego osobodnia żywienia (wynikająca z oferty Wykonawcy stanowiący załącznik nr 1) x ilość wydanych w danym miesiącu posiłków. 32. Wypłata tak wyliczonego wynagrodzenia za wykonaną usługę, będzie następowała po upływie każdego miesiąca, w terminie 21 dni od daty otrzymania prawidłowo wystawionej faktury od Wykonawcy, przelewem na konto bankowe. 33. Nadzór nad jakością, ilością i przestrzeganiem obowiązujących norm odnośnie wydawanych posiłków sprawować będzie wyznaczony pracownik Zamawiającego. UWAGA: Zamawiający nie dopuszcza zatrudnienia podwykonawcy/podwykonawców przy wykonywaniu przedmiotu zamówienia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553200009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Wykonawca zobowiązany jest do wniesienia wadium w wysokości 12. 000,00 zł (słownie: dwanaście tysięcy złotych ) najpóźniej w dniu składania ofert przed godz. 11.30 dnia 16.03.2012. r.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.powiat-gdanski.pl - (przetargi- zakładka jednostki organizacyjne)
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach