Przetargi.pl
przygotowywanie i wydawanie obiadów dwudaniowych uczniom Szkoły Podstawowej Nr 1 Gimnazjum Nr 1 Klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Człuchowie oraz wydawanie uczniom mleka owoców i warzyw zapewnianych przez szkołę w pomieszczeniach dzierżawionych w Szkole Podstawowej Nr 1 w Człuchowie

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 77-300 Człuchów, ul. Średnia 14
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 0-59 8342409, 8344321 , fax. 0-59 8344321
  • Data zamieszczenia: 2014-09-17
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Średnia 14 14
    77-300 Człuchów, woj. pomorskie
    tel. 0-59 8342409, 8344321, fax. 0-59 8344321
    REGON: 00531107000000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    przygotowywanie i wydawanie obiadów dwudaniowych uczniom Szkoły Podstawowej Nr 1 Gimnazjum Nr 1 Klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Człuchowie oraz wydawanie uczniom mleka owoców i warzyw zapewnianych przez szkołę w pomieszczeniach dzierżawionych w Szkole Podstawowej Nr 1 w Człuchowie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie dostarczanie i wydawanie obiadów dwudaniowych w ilościach nieprzekraczających potrzeby Zamawiającego dla uczniów Szkoły Podstawowej Nr 1 i Gimnazjum Nr 1 w Człuchowie którzy otrzymają decyzję administracyjną przyznającą pomoc w formie obiadów wystawioną przez MOPS w Człuchowie osób dorosłych, które otrzymają decyzję administracyjną przyznającą pomoc w formie obiadów wystawioną przez MOPS w Człuchowie. Dla obiadów dla uczniów Szkoły Podstawowej Nr 1 w Człuchowie, wymienionych powyżej stosuje się wymagania ilościowe określone odpowiednio pn. mniejsze porcje pierwszego dania zupy min. 330 g i chleb min. 100g drugiego dania na które składają się m.in. ziemniaki min. 250g, lub zamiennie kasza ryż kluski makaron łazanki pierogi min. 300g mięso lub zamiennie ryby kiełbasa drób min. 100 g dodatki zestaw surówek, warzywa gotowane, sałatki itp. min. 100 g kompot, napój min. 200 ml lub owoc min. 50 g lub jogurt min. 100 g Zapewnienie posiłku o wartości kalorycznej nie mniejszej niż 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego uczniów tj. 870 kcal. Dla obiadów dla Gimnazjum Nr 1 w Człuchowie i osób dorosłych klientów MOPS wymienionych powyżej stosuje się wymagania ilościowe określone odpowiednio pn. większe porcje pierwszego dania: zupy min. 500 g i chleb min. 150g drugiego dania: na które składają się m.in. ziemniaki min. 300g lub zamiennie kasza ryż kluski makaron łazanki pierogi min. 350g mięso lub zamiennie ryby kiełbasa drób min. 150 g dodatki zestaw surówek warzywa gotowane sałatki itp. min. 150 g kompot napój min. 250 ml lub owoc min. 50 g lub jogurt min.100 g Zapewnienie posiłku o wartości kalorycznej nie mniejszej niż 1080 kcal. Podane gramatury są już po obróbce termicznej. Ponadto Wykonawca zobowiązuje się do wydawania 2 lub 3 razy w tygodniu zależnie od potrzeb warzyw owoców i mleka dostarczanych przez szkołę w ramach realizacja programu Szklanka mleka i Owoce w szkole w którym uczniowie bezpłatnie otrzymują mleko, owoce i warzywa . Wymagania dotyczące sposobu przyrządzania i podawania obiadów pod względem składu i jakości zgodne z normami żywienia dzieci w wieku szkolnym zawartymi w obowiązujących przepisach z uwzględnieniem wymogów sanitarno higienicznych zgodnie z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz.U. z 2010 r. nr 136, poz. 914 z późn. zm. oraz norm żywienia w poszczególnych grupach wiekowych oraz zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: Obiady Obiady dwudaniowe zupa i chleb drugie danie surówka deser Co najmniej 3 razy obiad z mięsem w tym 1 raz sztuka mięsa, a w pozostałe dni naprzemiennie ryba, dania mięsno warzywne, dania na bazie twarogu, jaj wraz z surówką lub warzywami, Nie częściej niż dwa razy w miesiącu podawane będą dania makaronowe, raz na miesiąc naleśniki lub racuchy, Nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku typu puree. Obiady muszą być z surowców takich jak: z nieprzetworzonego wcześniej mięsa, surowych warzyw w okresie posezonowym dopuszcza się stosowania mrożonek warzywno owocowych Dodatki do obiadu 2 razy w tygodniu np. jogurt lub owoce Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych, W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone, Możliwość dokładek zupa, surówka, kompot Jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potrawy nie może powtarzać się w okresie dwutygodniowym, w planowaniu jadłospisów należy uwzględnić sezonowość występowania produktów. W ramach podawanych potraw możliwość podawania potraw dietetycznych Deser Napój Kompot Owoc Jogurt Kompoty gotowane ze świeżych owoców, a w okresie posezonowym mogą być stosowane owoce mrożone, suszone lub kompoty. Obiady powinny być sycące, smaczne, urozmaicone, bezwzględnie świeże i przyrządzane w dniu wydawania. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Osoby obsługujące winny posiadać aktualne badania sanitarno-epidemiologiczne, także kulturę osobistą i nienaganny sposób zachowania. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Obiady w stołówce Szkoły Podstawowej Nr 1 w Człuchowie należy wydawać dla: uczniów Szkoły Podstawowej Nr 1 i młodzieży Gimnazjum Nr 1 w Człuchowie, codziennie z wyłączeniem ustawowych dni wolnych od pracy i nauki szkolnej tj. soboty, niedziele, święta oraz ferie świąteczne, zimowe i letnie w godzinach od 12:00 do 13:15. Dopuszcza się możliwość wydawania obiadów dla uczniów również w okresie ferii świątecznych, zimowych po wcześniejszym uzgodnieniu pomiędzy Zamawiającym i Wykonawcą. osobom dorosłym codziennie z wyłączeniem ustawowych dni wolnych od pracy tj. soboty, niedziele, święta wyłączenie nie dotyczy osób przebywających w Noclegowni im. Św. Brata Alberta w Człuchowi) w godzinach od 13:25 do 15:00 Wykonawca jest zobowiązany do przestrzegania wymogów sanitarno higienicznych zgodnie z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz. U. z 2010 r. nr 136, poz. 914 z późn. zm. m.in.: Przygotowanie oraz produkcja posiłków zgodnie z zachowaniem systemu GMP i GHP,Właściwy sposób porcjowania posiłków z zachowaniem odpowiedniej temperatury,Pakowanie posiłków obiadowych w pojemniki GN z zachowaniem reżimu sanitarnego,Transport posiłków od kuchni wykonawcy do miejsca wydawania posiłków środkiem transportu przeznaczonym do tego celu, Wydawanie posiłków obiadowych w miejscu wyznaczonym przez zamawiającego w sposób zgodny z Dobrą Praktyką Produkcyjną,Zachowanie higieny wydawania posiłków,Zabezpieczenie środków czystości oraz środków specjalistycznych w miejscu wydawania posiłków,Zabezpieczenie naczyń stołowych wielorazowych oraz kubków i sztućców.Zmywanie z wyparzaniem naczyń stołowych. oraz norm żywienia w poszczególnych grupach wiekowych oraz zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, tj.Utrzymanie odpowiedniej wartości kalorycznej w poszczególnych grupach wiekowych,Posiłki mają być przygotowane wg zróżnicowanych jadłospisów,Zapewnienie posiłku o wartości kalorycznej nie mniejszej niż 1080 kcal dla osób dorosłych. Zapewnienie posiłku o wartości kalorycznej nie mniejszej niż 870 kcal dla uczniów Wykonawca dolicza do kalkulacji ceny obiadu poniesione koszty zgodnie z Załącznikiem Nr 13 - Postanowieniami do umowy dzierżawy określonymi do SIWZ.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553200009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.mopsczluchow.org.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach