Przetargi.pl
Sukcesywna sprzedaż i dostawy frytek i innych mrożonych produktów z ziemniaków od wybranego jednego producenta wraz z ich reklamą i promocją oraz zapewnieniem preferencyjności na obiektach P.G.K. Termy Uniejów Sp. z o.o. w Uniejowie

Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej Termy Uniejów Sp. z o. o. w Uniejowie ogłasza przetarg

  • Adres: 99-210 Uniejów, ul. Polna 37
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 0-63 2888071 , fax. 0-63 2888071
  • Data zamieszczenia: 2016-06-06
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej Termy Uniejów Sp. z o. o. w Uniejowie
    ul. Polna 37 37
    99-210 Uniejów, woj. łódzkie
    tel. 0-63 2888071, fax. 0-63 2888071
    REGON: 31016143000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.termyuniejow.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Podmiot prawa publicznego

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywna sprzedaż i dostawy frytek i innych mrożonych produktów z ziemniaków od wybranego jednego producenta wraz z ich reklamą i promocją oraz zapewnieniem preferencyjności na obiektach P.G.K. Termy Uniejów Sp. z o.o. w Uniejowie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy: frytek i innych mrożonych produktów z ziemniaków od wybranego jednego producenta wraz z ich sprzedażą, reklamą i promocją oraz zapewnieniem preferencyjności na obiektach P.G.K. Term Uniejów Sp. z o.o. w Uniejowie. Przedmiot zamówienia obejmuje również dostawę frytury. 2. Frytki i inne mrożone produkty z ziemniaków obejmują w szczególności: A. Cząstki ziemniaka ze skórką (składniki: ziemniaki 97,3 ÷ 97,5 %, olej roślinny 2,5 ÷ 2,7%); B. Frytki proste 10 mm (? 2 mm) (składniki: ziemniaki 95,9 ÷ 96,3%, olej roślinny 3,7 ÷ 4,1%); C. Frytki karbowane 10 mm (? 2 mm) (składniki: ziemniaki 95,9 ÷ 96,3%, olej roślinny 3,7 ÷ 4,1%); D. Puree ziemniaczane (składniki: ziemniaki min. 86%, woda, masło skoncentrowane (z mleka), mleko pełne w proszku, sól, aromat, pieprz biały, gałka muszkatołowa) E. Frytura, której dostawę obejmuje niniejsze postępowanie, to tłuszcz roślinny palmowy do smażenia o stałej konsystencji. 3. Szacunkowa ilość dostaw została określona we wzorze oferty stanowiącym załącznik Nr 1 do niniejszej SIWZ. Wykonawcy przystępujący do niniejszego postępowania winni mieć świadomość że obiekty Zamawiającego, na potrzeby których realizowane będą dostawy stanowią bazę turystyczną czynną również w niedziele i święta oraz że dni standardowo wolne od pracy dla obiektów Zamawiającego oznaczają zintensyfikowanie działalności, co przenosi się również na Wykonawców współpracujących z Zamawiającym. Podjęcie współpracy z zamawiającym i brak realizacji świadczenia umownego względu np. na okresy świąteczne jest niedopuszczalne i traktowane będzie jako nienależyte wykonanie dostawy ze wszelkimi tego faktu konsekwencjami. Zamawiający informuje, że składając ofertę w niniejszym postępowaniu należy wziąć pod uwagę konieczność uwzględnienia odpowiedniego harmonogramu pracy własnej Wykonawcy. 4. Zamawiający przewiduje sumaryczne dostawy mrożonych produktów na poziomie 16 ton rocznie. 5. Maksymalna wartość zakupów produktów w okresie obowiązywania umowy nie może przekroczyć w przeliczeniu na euro: 209.000 euro netto, stosownie do Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 grudnia 2015 r. w sprawie kwot wartości zamówień oraz konkursów, od których jest uzależniony obowiązek przekazywania ogłoszeń Urzędowi Publikacji Unii Europejskiej (Dz.U. z 2015 r., poz.2263). Do przeliczenia na euro stosuje się aktualny średni kurs złotego w stosunku do euro stanowiący podstawę przeliczania wartości zamówień publicznych określany w rozporządzeniu przez Prezesa Rady Ministrów. 6. Dostawa i rozładunek przedmiotu zamówienia na koszt i ryzyko wykonawcy - do magazynów poszczególnych obiektów P. G. K. Termy Uniejów Sp. z o. o. w Uniejowie. Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczania oraz wniesienia dostarczonych produktów do poszczególnych magazynów w obiektach PGK Termy Uniejów, tj.: Lp. Nazwa punktu Adres Zagroda Młynarska ul. abp Jakuba Świnki 1 Namiot Arenka ul. Zamkowa parking Restauracja Termalna ul. Zamkowa 5 7. Dostarczane produkty powinny posiadać odpowiednie walory smakowe, zapachowe i sensoryczne dla danego produktu. 8. Dostarczane produkty muszą być wysokiej jakości, muszą spełniać wymagania jakościowe, dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w Polskich Normach oraz posiadać ważne terminy przydatności do spożycia. Dostarczane produkty winny odpowiadać normom i standardom określonym w odpowiednich przepisach prawnych w tym Ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (t. j.: Dz. U. z 2010 r. nr 136, poz. 914 ze zm.). Przedmiot zamówienia realizowany musi być zgodnie z normami jakościowymi (GMP i GHP lub HACCP). Przedmiot zamówienia musi być dostarczony w najlepszym gatunku, zgodnie z wszelkimi obowiązującymi przepisami i normami, wolny od zapachów obcych i zanieczyszczeń oraz szkodników, nieuszkodzony, zawsze zgodny z podanym terminem ważności. Zamawiający wymaga zachowania przez Wykonawcę dla dostarczanych produktów mrożonych temperatury minus (-) 18,0 st.C lub niższej. Możliwe są krótkie wahania temperatury podczas przewozu, nie większe niż 3,0 st.C. 9. Wykonawca powinien zapewnić, że oferowane produkty będą posiadać atesty i/lub certyfikaty higieniczno - sanitarne oraz będą świeże (z ważnym terminem przydatności do spożycia), tj. w szczególności w momencie dostawy: - dla frytek minimum 1,5 roku; - dla cząstek ziemniaka min. 1,5 roku; - dla puree min. 1 rok; - dla frytury min. 1,5 roku. OBOWIĄZKI WYKONAWCY Wykonawca zobowiązany jest do skalkulowania w oferowanych cenach, iż w czasie sezonów letnich (od 1 czerwca do 31 sierpnia) winien dostarczać jako gratis 25% zakupywanych w tym czasie produktów np. poprzez dostawy większych opakowań produktów w cenie opakowania mniejszego lub inną formę programu lojalnościowego dającego równoważny efekt. Dodatkowo Wykonawca zobowiązany jest do udostępnienia w cenie oferty i bez dodatkowych płatności, na czas trwania umowy zawartej w wyniku niniejszego postępowania, następującego wyposażenia Zamawiającemu: - frytownice gazowe 8 litrowe - 4 szt. Dodatkowo Wykonawca jest zobowiązany przewidzieć dla Zamawiającego wsparcie marketingowe w związku z zapewnieniem wyłączności na markę produktu w kompleksie Termy Uniejów. W ramach wsparcia marketingowego przewidziane jest: - wynagrodzenie Retro zgodnie z wartością wskazaną w ofercie, liczone jako % od wartości netto zrealizowanych zakupów - Wykonawca odpowiada za zapewnienie obsłudze Ubrań, tj. koszulki i fartuchy w ilości min. 5 szt. każdego rodzaju na dwa miesiące ( tj. minimum 60 szt. koszulek i min 60 szt. fartuchów w skali trwania umowy) 10. Wykonawca udziela Zamawiającemu gwarancji jakości zdrowotnej i trwałości dostarczonej żywności do daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia. 11. Dostarczany asortyment musi być pozbawiony uszkodzeń o charakterze fizycznym i biochemicznym obniżających jego wartość użytkową tj. cechami dyskwalifikującymi są np. naloty, zmiany koloru, odbarwienia, nietypowe zapachy itp. 12. Towar dostarczony przez Wykonawcę musi być odpowiednio oznakowany, w szczególności zgodnie z postanowieniami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. z 2007 r. nr 137, poz. 966 z późn. zm.) i opakowany zgodnie z potrzebami zbiorowego żywienia. 13. Dostarczana żywność musi być oznakowana widocznym, czytelnym i nieusuwalnym kodem identyfikacyjnym oraz terminem przydatności, umożliwiającym identyfikację artykułu spożywczego z danej partii produkcyjnej, nadanym przez producenta i umożliwiającym ich identyfikowalność, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego. 14. Wykonawca winien dysponować samochodami odpowiadającymi wymaganiom sanitarnym, określonym ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r., nr 171, poz. 1225) w związku z rozporządzeniem nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej z dnia 29.04.2004 r. - higiena środków spożywczych (zał. Nr 2 do rozporządzenia), którymi będzie dostarczał przedmiot zamówienia. Zamawiający każdorazowo będzie kontrolował warunki, w jakich przewożone są produkty. W razie stwierdzenia uchybień, Zamawiający zastrzega sobie prawo odmowy odbioru produktów. 15. W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego, Wykonawca jest zobowiązany dołączyć do oferty dokumenty wskazane w okt. IV. Lit. D. 16. Wykonawca zobowiązuje się przekazywać żywność bezpośrednio osobom upoważnionym do odbioru i kontroli ilościowej i jakościowej. Nie dopuszcza się pozostawienia żywności przez Wykonawcę osobom nieupoważnionym. 17. Odbiór ilościowo - jakościowy dostarczanej żywności, będzie potwierdzany przez upoważnionych pracowników Zamawiającego. 18. Wykonawca zobowiązuje się odebrać lub wymienić żywność nie spełniającą wymagań jakościowych na wolną od wad, maksymalnie w ciągu 5 dni od dnia jego zgłoszenia i na własny koszt. Wykonawca podpisuje odbiór żywności nie spełniającej wymagań. 19. Szczegółowe zasady współpracy handlowej określone zostały w załączniku stanowiącym wykaz istotnych postanowień które zostaną wprowadzone do treści zawieranej umowy. W przypadku kiedy dostawy wskazanych produktów w ramach niniejszego postępowania od producenta, będą się odbywały się za pośrednictwem dystrybutorów współpracujących z producentem, udział dystrybutora w realizacji zadania traktowany będzie jako udział podwykonawcy. 20. Postanowienie dotyczące udziału podwykonawców w wykonaniu zamówienia publicznego: A. Zamawiający dopuszcza udział podwykonawców pod warunkiem, że posiadać będą odpowiednie kwalifikacje rozumiane jako doświadczenie w realizacji zakresu podobnego przedmiotu zamówienia w zakresie im powierzonym. B. W przypadku wykonywania przedmiotu zamówienia publicznego z udziałem podwykonawców Wykonawca zobowiązany jest do wskazania w swojej ofercie części zamówienia (zakres), których wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom, lub podania przez wykonawcę nazw (firm) podwykonawców, na których zasoby wykonawca powołuje się na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b, w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1. C. Przy podpisywaniu umowy niezbędne będzie dostarczenie umów zawartych z podwykonawcami, przy czym zakres ich prac powinien być tożsamy z tym określonym w dokumentach dołączanych do oferty. D. Wyłoniony w niniejszym postępowaniu Wykonawca przedłoży Zamawiającemu projekty umów (projekt umowy) z wskazanym podwykonawcą. Zamawiający może wnieść sprzeciw lub zastrzeżenia do treści umowy zawartej pomiędzy wykonawcą a podwykonawcą. Nie wniesienie zmian lub zastrzeżeń do umowy w terminie 14 dni od daty jej doręczenia zamawiającemu jest równoznaczne z akceptacją jej treści. E. Umowy nieprzedstawione do akceptacji Zamawiającego nie będą uwzględniane w rozliczeniach z Zamawiającym. F. Warunkiem zapłaty przez zamawiającego należnego wynagrodzenia za odebrane usługi jest przedstawienie dowodów zapłaty wymagalnego wynagrodzenia podwykonawcom, biorącym udział w realizacji odebranych usług; W przypadku nie przedstawienia dowodów zapłaty wymagalnego wynagrodzenia podwykonawcom, biorącym udział w realizacji odebranych usług w terminie 14 dni od daty przesłania wezwania do ich przedstawienia Zamawiający wstrzyma wypłatę wynagrodzenia do czasu wyjaśnienia zobowiązań wobec podwykonawców 21. Zamawiający informuje, że wskazane w SIWZ i jej załącznikach typy i symbole produktów, nazwy ich producentów i dystrybutorów, nazwy własne produktów, pochodzenie urządzeń itd. mają charakter przykładowy. Zostały one bowiem określone jedynie w celu sprecyzowania parametrów i wymogów techniczno-użytkowych przedmiotu zamówienia. Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych tj. takich, w których Wykonawcy mogą zaproponować realizację przedmiotu zamówienia za pomocą produktów o parametrach nie gorszych od podanych przez Zamawiającego. Zgodnie z art. 30 ust. 5 ustawy Pzp Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne opisywanym przez Zamawiającego, jest obowiązany wykazać, że oferowane przez niego produkty spełniają wymagania określone przez Zamawiającego. 22. Pod pojęciem produktu równoważnego Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych parametrach jakościowych, posiadające te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierające w swoim składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez Zamawiającego. 23. W związku z powyższym, w przypadku zaoferowania produktów równoważnych do produktów określonych w SIWZ, Wykonawca zobowiązany jest załączyć do oferty szczegółowy opis oferowanych produktów wskazując, że zaproponowane produkty są równoważne pod względem jakościowym i funkcjonalnym. Nie wykazanie produktów równoważnych traktowane będzie, jako deklaracja zastosowania produktów wymienionych w dokumentacji przetargowej. 24. Zaleca się oferentom szczegółowe zapoznanie się z treścią Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia, zdobycie wszelkich informacji niezbędnych do prawidłowego przygotowania oferty oraz sprawdzenie i zweryfikowanie dokumentacji oraz niezwłocznego poinformowania Zamawiającego o ewentualnych błędach i przeoczeniach. 25. Zamówienia uzupełniające: Zamawiający przewiduje możliwość udzielenia zamówień uzupełniających, o których mowa w art. 67 ust.1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (t. j.: Dz. U. z 2015 r., poz. 2164) stanowiących nie więcej niż 20% wartości zamówienia podstawowego i polegających na powtórzeniu tego samego rodzaju zamówień. 26. Zamawiający zastrzega sobie prawo do ograniczenia ilościowego przedmiotu umowy w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Zamawiający oświadcza, że minimalna gwarantowana realizacja umowy wyniesie nie mniej niż 60 % wartości umowy w okresie jej obowiązywania. Zamawiający zastrzega, iż bez narażenia na jakąkolwiek odpowiedzialność z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy uprawniony jest do zaniechania złożenia zamówienia na towar o wartości nie większej niż 40 %.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 153111002
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 24 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Jakość
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.uniejow.bip.net.pl/?c=308
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach