Przetargi.pl
Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych dla Domu Pomocy Społecznej w Piotrkowie Trybunalskim

DOM POMOCY SPOŁECZNEJ W PIOTRKOWIE TRYBUNALSKIM ogłasza przetarg

  • Adres: 97-300 Piotrków Trybunalski, Franciszka Żwirki 5
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. /44/ 647-51-72
  • Data zamieszczenia: 2023-01-19
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: DOM POMOCY SPOŁECZNEJ W PIOTRKOWIE TRYBUNALSKIM
    Franciszka Żwirki 5
    97-300 Piotrków Trybunalski, woj. łódzkie
    tel. /44/ 647-51-72
    REGON: 001026591
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych dla Domu Pomocy Społecznej w Piotrkowie Trybunalskim
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Część I - Dostawa produktów mleczarskich dla Domu Pomocy Społecznej w Piotrkowie TrybunalskimNazwa artykułuMleko spożywcze 2% (± 0,5%) UHT, jednorodna ciecz o barwie białej z odcieniem jasnokremowym lub białej, bez odstoju śmietanki, o zapachu charakterystycznym dla mleka. Materiał opakowaniowy – folia, butelka z tworzywa sztucznego, pudełka kartonowe z laminatu wielowarstwowego, opakowanie: w kartonach 1L (± 0,2L)Mleko spożywcze 2% (± 0,5%), świeże, nie poddane procesowi UHT, jednorodna ciecz o barwie białej z odcieniem jasnokremowym lub białej, bez odstoju śmietanki, o zapachu charakterystycznym dla mleka. Materiał opakowaniowy – folia, butelka z tworzywa sztucznego, pudełka kartonowe z laminatu wielowarstwowego, opakowanie: w kartonach 1L (± 0,2L)Masło 200g (± 50g) zawartość tłuszczu 82% (± 4%), pakowane w folię aluminiową lub pergamin. Tłuszcz jadalny otrzymywany ze śmietany z mleka krowiego bez zawartości tłuszczów roślinnych. Wygląd, barwa - kostka starannie uformowana, barwa jednolita, powierzchnia gładka.Śmietana 18% tłuszczu (± 3%), kubek 400g (± 50g), produkt nabiałowy otrzymywany ze śmietanki słodkiej, jednorodny, bez odstoju serwatki. Barwa jednolita jasnokremowa do kremowej. Czysty, lekko kwaśny smak.Śmietana 36% (± 3%) tłuszczu, karton 0,5L (± 0,3L), gęsta biała masa ,o typowym białym wyglądzie.Ser biały, klasa I, zawartość tłuszczu 15% (± 3%), blok o konsystencji twardej, zwartej, umiarkowanie plastycznej, ale nie mazistej. Smak i zapach lekko kwaśny, barwa biała do lekko kremowej, jednolita bez smug i plam. Pakowany w foliowe woreczki lub pergamin.Ser żółty, zawartość tłuszczu 45% (± 5%) w masie serowej, nadający się do krojenia na maszynie, typu: gouda, edamski, ementaler, tylżycki, królewski lub równoważny (do wyboru przez Zamawiającego przy składaniu każdorazowo zamówienia)Kefir kubek 200g (± 20g) naturalny,zawartość tłuszczu 2% (±1,0%) , mleczny napój fermentowany charakteryzujący się kremową konsystencją, lekko luźny.Jogurt naturalny, zawartość tłuszczu 2% (± 1,0%), kubek 150g (±30g), masa jogurtu jednolita, gęsta, lekko ciągliwa.Jogurt owocowy, kubek 150g (±30g), smaki: truskawka, wiśnia, brzoskwinia, morela, śliwka, jagodowy, leśny lub równoważny (do wyboru przez Zamawiającego przy składaniu każdorazowo zamówienia), zawartość tłuszczu 2% (± 1,0%), smak typowy, konsystencja jednolita, gęsta, lekko ciągliwa.Margaryna 250g (±30g) do smażenia typu zwykła, w składzie 60% (±10%) tłuszczu roślinnego, z olejów roślinnych ciekłych. Konsystencja margaryny twardej powinna być jednorodna i dość ścisła. Barwa wyrównana jasnokremowa do kremowej. Pakowana w folię aluminiową.Margaryna 250g (±30g) do ciast, do pieczenia, w składzie 72% (±10%) tłuszczu roślinnego, kostka, pakowana w folię aluminiową, w składzie witaminy A i D.Serek homogenizowany owocowy 150g (±30g), różne smaki: truskawka, wiśnia, brzoskwinia, morela, śliwka, jagodowy, leśny lub równoważny (do wyboru przez Zamawiającego przy składaniu każdorazowo zamówienia), zawartość tłuszczu 3% (±2%), zawartość syropu owocowego 3% (±2%), gładka jednolita struktura, gęsta lub bardziej płynna konsystencja.Deser owocowy 150g, deserek z owocami podobny konsystencją i składem do serka homogenizowanego owocowego, skład głównie z sera twarogowego lub serka z mleka pasteryzowanego, cukru, owoców, wanilii, śmietany bądź syropu glukozowo-fruktozowego, smaki: waniliowy, truskawkowy, malinowy, czekoladowy lub inny owocowyDrożdże świeże, w kostkach 100g (±20g), pakowane w pergamin lub folię aluminiową.Serek topiony, w składzie sery 40% (±10%) , kostka 100g (±20g), różne smaki: ziołowy, śmietankowy, z szynką, z papryką, z pieczarką lub równoważny (do wyboru przez Zamawiającego przy składaniu każdorazowo zamówienia). Łatwy do rozsmarowania, ciągliwy, pakowany w folię aluminiową.Ser twarogowy puszysty bez laktozy 150g (±20g), różne smaki, gładka jednolita struktura, spulchniona masa, delikatny smak. Zawartość laktozy Serek homogenizowany bez laktozy 150g (±20g), różne smaki, zawartość tłuszczu min. 3%, gładka jednolita struktura, gęsta lub bardziej płynna konsystencja. Zawartość laktozy 1) Należy zaoferować wszystkie pozycje asortymentowe. Nie wypełnienie którejkolwiek pozycji oznacza odrzucenie oferty.2) Wskazane w opisie przedmiotu zamówienia ilości są wielkościami planowanymi przyjętymi do celów porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Są to ilości szacunkowe. Zamawiający nie jest w stanie przewidzieć ilości dostaw w okresie trwania umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania zmian ilościowych tj. zmniejszenia lub zwiększenia poszczególnych pozycji przedmiotu zamówienia. Rzeczywiste ilości będą wynikać wyłącznie z bieżących potrzeb Zamawiającego.3) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zwiększenia ilości podanych w poszczególnych Formularzach asortymentowo - cenowych, na które będzie większe od szacowanego zapotrzebowanie, przy zachowaniu cen jednostkowych określonych przez Wykonawcę w ofercie. Powyższe nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę roszczeń o zakup pozostałej ilości produktów czy odszkodowania za ich niezamówienie.4) Wykonawcy, z którym Zamawiający podpisze umowę, nie przysługuje roszczenie o realizację dostawy w ww. zakresie. Zamawiający zastrzega sobie prawo zamówienia w okresie trwania umowy dowolnej ilości danego asortymentu.5) Zamawiający wymaga, aby przedmiot dostawy posiadał oznakowanie tj. nazwa, data produkcji, termin przydatności z minimum 14-dniowym okresem przydatności do spożycia od dnia dostarczenia przedmiotu zamówienia. Dla pozycji Mleko świeże – termin przydatności minimum 10 dni.6) Transport odbywał się będzie na koszt Wykonawcy wraz z dostarczeniem towaru do siedziby Zamawiającego zgodnie ze sposobem dostawy określonym przez Wykonawcę w Formularzu Ofertowym (kryterium w SWZ oprócz ceny).7) Przedmiot zamówienia będzie dostarczany we wtorki i w piątki w godz. 07:30 – 09:30. W szczególnych przypadkach zamówienie może być zrealizowane w innym dniu roboczym po wcześniejszym uzgodnieniu terminu z Wykonawcą (np.: dzień świąteczny wypadający we wtorek lub piątek, konieczność uzupełnienia dostawy z przyczyn leżących po stronie Zamawiającego).8) Dostawy odbywać się będą środkiem transportu przystosowanym do przewozu artykułów mleczarskich, zgodnie z przepisami sanitarno-epidemiologicznymi i innymi obowiązującymi przepisami, w tym zakresie.9) Produkty mleczarskie winny być w jednostkach miary i gramaturze ujętych w wykazie ilościowym, wskazanych w tabeli opisu przedmiotu zamówienia.10) Zamawiający zastrzega sobie prawo do sprawdzenia dostawy pod względem ilościowym i jakościowym na miejscu w obecności Wykonawcy (pracownik, kierowca).11) Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno–epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz GMP/GHP, GAP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,c) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu.12) Wykonawca zobowiązuje się do:a) dostarczenia przedmiotu zamówienia posiadającego odpowiednie świadectwa oraz spełniającego obowiązujące wymagania i normy jakościowe. Dostarczony asortyment winien być dobrej jakości w gatunku pierwszym oraz spełniać wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności określone:W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2022 poz.2132 ).W ustawie z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych (Dz.U. z 2022 poz. 1688 ).W ustawie z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego ( Dz.U. z 2020 poz.1753.).Rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. z UEL 39 z późn. zm.).Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 poz 29 z późn. zm.).b) dostarczenia przedmiotu zamówienia do Zamawiającego na własne ryzyko i koszt,c) dostarczenia przedmiotu zamówienia specjalistycznym transportem własnym lub innego przewoźnika, spełniającym obowiązujące wymogi prawne, zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami; środek transportu musi spełniać obowiązujące wymogi sanitarne i HACCP do przewozu produktów spożywczych, w odpowiednich opakowaniach (zamknięte, nieuszkodzone), pojemniki plastikowe, z pokrywami, czyste, bez obcych zapachów, powinny być przeznaczone tylko do jednego asortymentu i posiadać atesty do kontaktu z żywnością,d) zabezpieczenia należycie przedmiotu zamówienia na czas przewozu i ponoszenia całkowitej odpowiedzialności za dostawę i jakość dostarczanego towaru,e) ponoszenia odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu przedmiotu zamówienia oraz ponoszenia wynikających z tego tytułu wszelkich skutków prawnych,f) posiadania zgodnie z art. 61 i 62 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r. poz. 2132) wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.Część II Dostawa produktów spożywczych dla Domu Pomocy Społecznej w Piotrkowie TrybunalskimOpis asortymentu w SWZ Część II (OPZ).1) Należy zaoferować wszystkie pozycje asortymentowe. Nie wypełnienie którejkolwiek pozycji oznacza odrzucenie oferty.2) Wskazane w opisie przedmiotu zamówienia ilości są wielkościami planowanymi przyjętymi do celów porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Są to ilości szacunkowe. Zamawiający nie jest w stanie przewidzieć ilości dostaw w okresie trwania umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania zmian ilościowych tj. zmniejszenia lub zwiększenia poszczególnych pozycji przedmiotu zamówienia. Rzeczywiste ilości będą wynikać wyłącznie z bieżących potrzeb Zamawiającego.3) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zwiększenia ilości podanych w poszczególnych Formularzach asortymentowo - cenowych, na które będzie większe od szacowanego zapotrzebowanie, przy zachowaniu cen jednostkowych określonych przez Wykonawcę w ofercie. Powyższe nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę roszczeń o zakup pozostałej ilości produktów czy odszkodowania za ich niezamówienie.4) Wykonawcy, z którym Zamawiający podpisze umowę, nie przysługuje roszczenie o realizację dostawy w ww. zakresie. Zamawiający zastrzega sobie prawo zamówienia w okresie trwania umowy dowolnej ilości danego asortymentu.5) Zamawiający wymaga, aby przedmiot dostawy posiadał oznakowanie tj. nazwa, data produkcji, termin przydatności z minimum 4-miesięcznym, okresem przydatności do spożycia od dnia dostarczenia przedmiotu zamówienia.6) Transport odbywał się będzie na koszt Wykonawcy wraz z dostarczeniem towaru do siedziby Zamawiającego zgodnie ze sposobem dostawy określonym przez Wykonawcę w Formularzu Ofertowym (kryterium w SWZ oprócz ceny).7) Przedmiot zamówienia będzie dostarczany we wtorki i w piątki w godz. 07:30 – 09:30. W szczególnych przypadkach zamówienie może być zrealizowane w innym dniu roboczym po wcześniejszym uzgodnieniu terminu z Wykonawcą (np.: dzień świąteczny wypadający we wtorek lub piątek, konieczność uzupełnienia dostawy z przyczyn leżących po stronie Zamawiającego).8) Dostawy odbywać się będą środkiem transportu przystosowanym do przewozu artykułów spożywczych, zgodnie z przepisami sanitarno-epidemiologicznymi i innymi obowiązującymi przepisami, w tym zakresie.9) Produkty spożywcze winny być w jednostkach miary i gramaturze ujętych w wykazie ilościowym, wskazanych w tabeli opisu przedmiotu zamówienia.10) Zamawiający zastrzega sobie prawo do sprawdzenia dostawy pod względem ilościowym i jakościowym na miejscu w obecności Wykonawcy (pracownik, kierowca).11) Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno–epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz GMP/GHP, GAP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,c) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu.12) Wykonawca zobowiązuje się do:a) dostarczenia przedmiotu zamówienia posiadającego odpowiednie świadectwa oraz spełniającego obowiązujące wymagania i normy jakościowe. Dostarczony asortyment winien być dobrej jakości w gatunku pierwszym oraz spełniać wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności określone:W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2022 poz.2132 ).W ustawie z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych (Dz.U. z 2022 poz. 1688 ).W ustawie z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego ( Dz.U. z 2020 poz.1753.).Rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. z UEL 39 z późn. zm.).Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 poz 29 z późn. zm.).b) dostarczenia przedmiotu zamówienia do Zamawiającego na własne ryzyko i koszt,c) dostarczenia przedmiotu zamówienia specjalistycznym transportem własnym lub innego przewoźnika, spełniającym obowiązujące wymogi prawne, zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami; środek transportu musi spełniać obowiązujące wymogi sanitarne i HACCP do przewozu produktów spożywczych, w odpowiednich opakowaniach (zamknięte, nieuszkodzone), pojemniki plastikowe, z pokrywami, czyste, bez obcych zapachów, powinny być przeznaczone tylko do jednego asortymentu i posiadać atesty do kontaktu z żywnością,d) zabezpieczenia należycie przedmiotu zamówienia na czas przewozu i ponoszenia całkowitej odpowiedzialności za dostawę i jakość dostarczanego towaru,e) ponoszenia odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu przedmiotu zamówienia oraz ponoszenia wynikających z tego tytułu wszelkich skutków prawnych,f) posiadania zgodnie z art. 61 i 62 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r. poz. 2132) wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.Część III Dostawa produktów piekarniczych dla Domu Pomocy Społecznej w Piotrkowie TrybunalskimNazwa asortymentuChleb pszenno-żytni, krojony, o wadze 600 g (±100g), skład: mąka pszenna , mąka żytnia, podłużny lub okrągły bochenek, opakowany w folię, skórka gładka lub lekko chropowata, błyszcząca, aromat swoisty, bez uszkodzeń mechanicznych, bez wgnieceń, opakowanie zbiorcze - kosz plastikowy, czysty, bez zanieczyszczeń, nieuszkodzony.Chleb razowy 500g (±100g), krojony, skład: pieczywo mieszane, z mąki żytniej i pszennej, z dodatkiem soli, ziaren zbóż, opakowany w folię, podłużny lub okrągły bochenek, skórka gładka lub lekko chropowata, błyszcząca, dopuszcza się nieznaczne pęknięcia, bez uszkodzeń mechanicznych, opakowanie zbiorcze - kosz plastikowy, czysty, bez zanieczyszczeń, nieuszkodzony.Kanapka krojona 400g (±100g), pszenna, skórka chrupiąca i złocista, wnętrze białe, miękkie, estetyczny wygląd , bez uszkodzeń mechanicznych, bez wgnieceń, opakowanie zbiorcze - kosz plastikowy, czysty, bez zanieczyszczeń, nieuszkodzony.Bułka kajzerka 50g (±10g), pieczywo mieszane produkowane z mąki żytniej i pszennej, podłużna lub okrągła bułka, z poprzecznym podziałem, skórka gładka, błyszcząca lub lekko chropowata w miejscu podziału, skórka złocista do jasnobrązowej, aromat swoisty dla rodzaju bułki, bez uszkodzeń mechanicznych, bez wgnieceń, opakowanie zbiorcze - kosz plastikowy, czysty, bez zanieczyszczeń, nieuszkodzony.Bułka tarta opakowanie 0,5 kg (±0,2kg), wysuszona bułka pszenna drobno mielona, sypka, otrzymana przez rozdrobnienie wysuszonego pieczywa pszennego zwykłego i wyborowego, bez dodatku nasion, sypka, bez grudek, barwa naturalna, może być niejednolita, smak i zapach charakterystyczny dla suszonego pieczywa, opakowanie zbiorcze - zgrzewka termokurczliwa 5 kg (±2kg), opakowanie jednostkowe - torebka papierowa, oznakowana, zabezpieczona, materiał opakowaniowy dopuszczony do kontaktu z żywnością.Pączek z marmoladą 100g/1szt. (±30g), ciasto drożdżowe, nadziewane marmoladą, kształt podłużny lub okrągły, skórka gładka, lekko błyszcząca, jasnobrązowa do brązowej, oblana lukrem lub posypana cukrem pudrem, smak i zapach aromatyczny, charakterystyczny dla pączków, opakowanie zbiorcze - kosz plastikowy płytki, ułożenie pączków jednowarstwowe, kosze wyłożone papierem spożywczym.Bułka słodka drożdżówka 140g/1szt. (±30g), ciasto drożdżowe z jednorodną masą owocową o przykładowym smaku: wiśnie bez pestek, śliwka bez pestek, jabłko, jagody, rabarbar, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, kształt podłużny lub okrągły lub w kształcie nadanym przez producenta, skórka gładka, lekko błyszcząca lub matowa, oblana lukrem lub posypana kruszonką, skórka złocista do jasnobrązowej, aromat charakterystyczny dla drożdżówki, opakowanie zbiorcze - kosz plastikowy płytki, ułożenie drożdżówek jednowarstwowe, kosze wyłożone papierem spożywczym.Makowiec 600g/1szt. (±100g), z ciasta drożdżowego z masą makową, polany lukrem, zwinięty w roladę, opakowanie jednostkowe owinięte folią spożywczą, opakowanie zbiorcze - kosz plastikowy płytki, ułożenie jednowarstwowe, kosze wyłożone papierem spożywczym.1) Należy zaoferować wszystkie pozycje asortymentowe. Nie wypełnienie którejkolwiek pozycji oznacza odrzucenie oferty.2) Wskazane w opisie przedmiotu zamówienia ilości są wielkościami planowanymi przyjętymi do celów porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Są to ilości szacunkowe. Zamawiający nie jest w stanie przewidzieć ilości dostaw w okresie trwania umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania zmian ilościowych tj. zmniejszenia lub zwiększenia poszczególnych pozycji przedmiotu zamówienia. Rzeczywiste ilości będą wynikać wyłącznie z bieżących potrzeb Zamawiającego.3) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zwiększenia ilości podanych w poszczególnych Formularzach asortymentowo - cenowych, na które będzie większe od szacowanego zapotrzebowanie, przy zachowaniu cen jednostkowych określonych przez Wykonawcę w ofercie. Powyższe nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę roszczeń o zakup pozostałej ilości produktów czy odszkodowania za ich niezamówienie.4) Wykonawcy, z którym Zamawiający podpisze umowę, nie przysługuje roszczenie o realizację dostawy w ww. zakresie. Zamawiający zastrzega sobie prawo zamówienia w okresie trwania umowy dowolnej ilości danego asortymentu.5) Pieczywo winno spełniać wymogi jakościowe i higieniczno-sanitarne określone obowiązującymi aktualnie przepisami. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia Zamawiającemu produktów dobrej jakości, odpowiednio oznaczonych, wolnych od wad tj.: świeżych, I gatunku, czystych, bez objawów chorób pleśni, bez obcych zapachów, nie kruszących się, dopieczonych, we właściwej gramaturze. Pieczywo powinno być przede wszystkim świeże i posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 5 dni.6) Transport odbywał się będzie na koszt Wykonawcy wraz z dostarczeniem towaru do siedziby Zamawiającego zgodnie ze sposobem dostawy określonym przez Wykonawcę w Formularzu Ofertowym (kryterium w SWZ oprócz ceny).7) Przedmiot zamówienia będzie dostarczany od poniedziałku do soboty w godz. 06:00 – 07:00. W szczególnych przypadkach zamówienie może być zrealizowane w innym dniu roboczym po wcześniejszym uzgodnieniu terminu z Wykonawcą (np.: dzień świąteczny wypadający w dniu dostawy, konieczność uzupełnienia dostawy z przyczyn leżących po stronie Zamawiającego).8) Dostawy odbywać się będą środkiem transportu przystosowanym do przewozu artykułów spożywczych, zgodnie z przepisami sanitarno-epidemiologicznymi i innymi obowiązującymi przepisami, w tym zakresie.9) Produkty piekarnicze winny być w jednostkach miary i gramaturze ujętych w wykazie ilościowym, wskazanych w tabeli opisu przedmiotu zamówienia.10) Zamawiający zastrzega sobie prawo do sprawdzenia dostawy pod względem ilościowym i jakościowym na miejscu w obecności Wykonawcy (pracownik, kierowca).11) Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno–epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz GMP/GHP, GAP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,c) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu.12) Wykonawca zobowiązuje się do:a) dostarczenia przedmiotu zamówienia posiadającego odpowiednie świadectwa oraz spełniającego obowiązujące wymagania i normy jakościowe. Dostarczony asortyment winien być dobrej jakości w gatunku pierwszym oraz spełniać wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności określone:W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2022 poz.2132 ).W ustawie z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych (Dz.U. z 2022 poz. 1688 ).W ustawie z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego ( Dz.U. z 2020 poz.1753.).Rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. z UEL 39 z późn. zm.).Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 poz 29 z późn. zm.).b) dostarczenia przedmiotu zamówienia do Zamawiającego na własne ryzyko i koszt,c) dostarczenia przedmiotu zamówienia specjalistycznym transportem własnym lub innego przewoźnika, spełniającym obowiązujące wymogi prawne, zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami; środek transportu musi spełniać obowiązujące wymogi sanitarne i HACCP do przewozu produktów spożywczych, w odpowiednich opakowaniach (zamknięte, nieuszkodzone), pojemniki plastikowe, z pokrywami, czyste, bez obcych zapachów, powinny być przeznaczone tylko do jednego asortymentu i posiadać atesty do kontaktu z żywnością,d) zabezpieczenia należycie przedmiotu zamówienia na czas przewozu i ponoszenia całkowitej odpowiedzialności za dostawę i jakość dostarczanego towaru,e) ponoszenia odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu przedmiotu zamówienia oraz ponoszenia wynikających z tego tytułu wszelkich skutków prawnych,f) posiadania zgodnie z art. 61 i 62 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r. poz. 2132) wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.Część IV Dostawa produktów mięsnych i wędliniarskich dla Domu Pomocy Społecznej w Piotrkowie TrybunalskimOpis asortymentu w SWZ Część II (OPZ).Wymagania wspólne dla mięs:- czystość - mięso czyste bez śladów zanieczyszczeń ciałami obcymi, dobrze wykrwawione,- konsystencja - jędrna, elastyczna, odkształcająca się,- smak i zapach swoisty, charakterystyczny dla danego rodzaju mięsa, bez oznak zaparzenia lub zepsucia,- barwa - od jasnoczerwonej do ciemnoczerwonej,- mięso oznakowane przez lekarza weterynarii - zdatne do spożycia, ze sztuk zdrowych, niepochodzących od knurów, loch,- mięso świeże, niemrożone,mięso mielone - świeżo zmielone mięso z szynki wieprzowej.Wymagania wspólne dla wędlin:- klasa I, świeże, wystudzone, powierzchnia sucha, osłonka ściśle przylegająca, równomiernie pomarszczona, bez pęknięć i wycieków farszu,- skład farszu z mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego, drobiowego, przypraw,- ścisła konsystencja umożliwiająca porcjowanie,- smak, zapach i konsystencja właściwa dla danego rodzaju wędliny.1) Należy zaoferować wszystkie pozycje asortymentowe. Nie wypełnienie którejkolwiek pozycji oznacza odrzucenie oferty.2) Wskazane w opisie przedmiotu zamówienia ilości są wielkościami planowanymi przyjętymi do celów porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Są to ilości szacunkowe. Zamawiający nie jest w stanie przewidzieć ilości dostaw w okresie trwania umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania zmian ilościowych tj. zmniejszenia lub zwiększenia poszczególnych pozycji przedmiotu zamówienia. Rzeczywiste ilości będą wynikać wyłącznie z bieżących potrzeb Zamawiającego.3) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zwiększenia ilości podanych w poszczególnych Formularzach asortymentowo - cenowych, na które będzie większe od szacowanego zapotrzebowanie, przy zachowaniu cen jednostkowych określonych przez Wykonawcę w ofercie. Powyższe nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę roszczeń o zakup pozostałej ilości produktów czy odszkodowania za ich niezamówienie.4) Wykonawcy, z którym Zamawiający podpisze umowę, nie przysługuje roszczenie o realizację dostawy w ww. zakresie. Zamawiający zastrzega sobie prawo zamówienia w okresie trwania umowy dowolnej ilości danego asortymentu.5) Zamawiający wymaga, aby przedmiot dostawy posiadał oznakowanie tj. nazwa, data produkcji, termin przydatności z minimum:a) 4-dniowym okresem przydatności do spożycia dla mięsa świeżego od dnia dostarczenia przedmiotu zamówienia,b) 14-dniowym okresem przydatności do spożycia dla wędlin vacum od dnia dostarczenia przedmiotu zamówienia.6) Zamawiany towar ma być dostarczany do Zamawiającego w pojemnikach Wykonawcy.7) Transport odbywał się będzie na koszt Wykonawcy wraz z dostarczeniem towaru do siedziby Zamawiającego zgodnie ze sposobem dostawy określonym przez Wykonawcę w Formularzu Ofertowym (kryterium w SWZ oprócz ceny).8) Przedmiot zamówienia będzie dostarczany we wtorki i w piątki w godz. 07:30 – 09:30. W szczególnych przypadkach zamówienie może być zrealizowane w innym dniu roboczym po wcześniejszym uzgodnieniu terminu z Wykonawcą (np.: dzień świąteczny wypadający we wtorek lub piątek, konieczność uzupełnienia dostawy z przyczyn leżących po stronie Zamawiającego).9) Dostawy odbywać się będą środkiem transportu przystosowanym do przewozu artykułów spożywczych, zgodnie z przepisami sanitarno-epidemiologicznymi i innymi obowiązującymi przepisami, w tym zakresie.10) Produkty spożywcze winny być w jednostkach miary i gramaturze ujętych w wykazie ilościowym, wskazanych w tabeli opisu przedmiotu zamówienia.11) Zamawiający zastrzega sobie prawo do sprawdzenia dostawy pod względem ilościowym i jakościowym na miejscu w obecności Wykonawcy (pracownik, kierowca).12) Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno–epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz GMP/GHP, GAP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,c) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu.13) Wykonawca zobowiązuje się do:a) dostarczenia przedmiotu zamówienia posiadającego odpowiednie świadectwa oraz spełniającego obowiązujące wymagania i normy jakościowe. Dostarczony asortyment winien być dobrej jakości w gatunku pierwszym oraz spełniać wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności określone:W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2022 poz.2132 ).W ustawie z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych (Dz.U. z 2022 poz. 1688 ).W ustawie z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego ( Dz.U. z 2020 poz.1753.).Rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. z UEL 39 z późn. zm.).Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 poz 29 z późn. zm.).b) dostarczenia przedmiotu zamówienia do Zamawiającego na własne ryzyko i koszt,c) dostarczenia przedmiotu zamówienia specjalistycznym transportem własnym lub innego przewoźnika, spełniającym obowiązujące wymogi prawne, zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami; środek transportu musi spełniać obowiązujące wymogi sanitarne i HACCP do przewozu produktów spożywczych, w odpowiednich opakowaniach (zamknięte, nieuszkodzone), pojemniki plastikowe, z pokrywami, czyste, bez obcych zapachów, powinny być przeznaczone tylko do jednego asortymentu i posiadać atesty do kontaktu z żywnością,d) zabezpieczenia należycie przedmiotu zamówienia na czas przewozu i ponoszenia całkowitej odpowiedzialności za dostawę i jakość dostarczanego towaru,e) ponoszenia odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu przedmiotu zamówienia oraz ponoszenia wynikających z tego tytułu wszelkich skutków prawnych,f) posiadania zgodnie z art. 61 i 62 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r. poz. 2132) wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.Część V Dostawa produktów rybnych i mrożonek dla Domu Pomocy Społecznej w Piotrkowie TrybunalskimNazwa asortymentuBrokuły mrożone 2 kg (±0,5kg) - różyczki - części róży brokuł, powstałe przez jej rozdzielenie na mniejsze części.Filet z dorsza mrożony ze skórą. Mrożone filety z dorsza czarnego, atlantyckiego, bałtyckiego, ze skórą, filety całe, luzem, nie dopuszcza się bloków i kostek, dostarczane w pudłach kartonowych od 5 do 10 kg, udział glazury nie więcej niż 10% masyFasolka szparagowa zielona cięta 2,5 kg (±0,5kg). Fasola szparagowa zielona lub żółta, zamrożona w postaci strąków ciętych.Filet z miruny mrożony bez skóry. Mrożone filety z miruny, bez skóry, filety całe, luzem, nie dopuszcza się bloków i kostek, ilość glazury nie więcej niż 10% w stosunku do wagi mrożonego produktu, dostarczane w pudłach kartonowych od 5 do 10 kg.Filet z miruny mrożony ze skórą. Mrożone filety z miruny, ze skórą, filety całe, luzem, nie dopuszcza się bloków i kostek, ilość glazury nie więcej niż 10% w stosunku do wagi mrożonego produktu, dostarczane w pudłach kartonowych od 5 do 10 kg.Filety z makreli w sosie pomidorowym 170g (±30g) . Konserwa rybna sterylizowanaKalafior mrożony 2 kg-(±0,5kg) różyczki – części róży kalafiorowej, powstałe przez jej rozdzielenie na mniejsze części.Karp mrożony ze skórą. Mrożone filety z karpia , ze skórą, filety całe, luzem, nie dopuszcza się bloków i kostek, ilość glazury nie więcej niż 10% w stosunku do wagi mrożonego produktu, dostarczane w pudłach kartonowych od 3 do 10 kg.Karp żywy (zakup jednorazowy w grudniu). Waga pojedynczej sztuki karpia od 2 kg do 3 kg. Transport z zachowaniem dobrostanu zwierząt.Marchew mrożona kostka 2,5 kg (±0,5kg), bez uszkodzeń mechanicznych, marchew pokrojona w dowolną kostkę.Mieszanka kompotowa 2,5 kg (±0,5kg). Mieszanka złożona z mrożonych owoców truskawki, aronii, porzeczki czerwonej lub porzeczki czarnej lub śliwki lub wiśni bez pestki, nie dopuszcza się zanieczyszczeń obcych.Pampuchy mrożone 9szt./1op. (±3szt./op.) Wyrób kulinarny, półprodukt przygotowany z ciasta drożdżowego, mrożony, gotowy do spożycia po podgrzaniu.Pasta z tuńczyka lub łososia 80g (±20g). Min.35% tuńczyk lub łosoś w składzie .Koonsystencja luźna, łatwa do rozsmarowania.Porzeczka czerwona 2,5 kg (±0,5kg). Porzeczki mrożone, jednolite odmianowo w partii, całe sypkie, nie oblodzone, praktycznie nie oszronione, bez trwałych zlepieńców.Śledzie w pomidorach 170g (±30g) puszka. Konserwa rybna sterylizowana. Śledź bałtycki min.50%.Śledź płaty, filety śledzia solonego matjas, gat. I, filety całe, bez obcych zanieczyszczeń, produkt o wysokich walorach smakowych, soczysty, o delikatnej teksturze i łagodnym smaku, barwa mięsa – tkanka mięsna jasna, biała do lekko kremowej .Opakowanie: wiaderko plastikowe, materiał opakowaniowy dopuszczony do kontaktu z żywnością, wielkość opakowań od 2 do 4 kg.Truskawka mrożona 2,5 kg (±0,5kg). Truskawki mrożone, jednolite odmianowo w partii, bez szypułek, całe sypkie, nie oblodzone, praktycznie nie oszronione, bez trwałych zlepieńców.1) Należy zaoferować wszystkie pozycje asortymentowe. Nie wypełnienie którejkolwiek pozycji oznacza odrzucenie oferty.2) Wskazane w opisie przedmiotu zamówienia ilości są wielkościami planowanymi przyjętymi do celów porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Są to ilości szacunkowe. Zamawiający nie jest w stanie przewidzieć ilości dostaw w okresie trwania umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania zmian ilościowych tj. zmniejszenia lub zwiększenia poszczególnych pozycji przedmiotu zamówienia. Rzeczywiste ilości będą wynikać wyłącznie z bieżących potrzeb Zamawiającego.3) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zwiększenia ilości podanych w poszczególnych Formularzach asortymentowo - cenowych, na które będzie większe od szacowanego zapotrzebowanie, przy zachowaniu cen jednostkowych określonych przez Wykonawcę w ofercie. Powyższe nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę roszczeń o zakup pozostałej ilości produktów czy odszkodowania za ich niezamówienie.4) Wykonawcy, z którym Zamawiający podpisze umowę, nie przysługuje roszczenie o realizację dostawy w ww. zakresie. Zamawiający zastrzega sobie prawo zamówienia w okresie trwania umowy dowolnej ilości danego asortymentu.5) Zamawiający wymaga, aby przedmiot dostawy posiadał oznakowanie tj. nazwa, data produkcji, termin przydatności z minimum 4-miesięcznym okresem przydatności do spożycia od dnia dostarczenia przedmiotu zamówienia.6) Transport odbywał się będzie na koszt Wykonawcy wraz z dostarczeniem towaru do siedziby Zamawiającego zgodnie ze sposobem dostawy określonym przez Wykonawcę w Formularzu Ofertowym (kryterium w SWZ oprócz ceny).7) Przedmiot zamówienia będzie dostarczany we wtorki i w piątki w godz. 07:30 – 09:30. W szczególnych przypadkach zamówienie może być zrealizowane w innym dniu roboczym po wcześniejszym uzgodnieniu terminu z Wykonawcą (np.: dzień świąteczny wypadający we wtorek lub piątek, konieczność uzupełnienia dostawy z przyczyn leżących po stronie Zamawiającego).8) Dostawy odbywać się będą środkiem transportu przystosowanym do przewozu artykułów rybnych i mrożonek, zgodnie z przepisami sanitarno-epidemiologicznymi i innymi obowiązującymi przepisami, w tym zakresie.9) Ryby i mrożonki winny być w jednostkach miary i gramaturze ujętych w wykazie ilościowym, wskazanych w tabeli opisu przedmiotu zamówienia.10) Zamawiający zastrzega sobie prawo do sprawdzenia dostawy pod względem ilościowym i jakościowym na miejscu w obecności Wykonawcy (pracownik, kierowca).11) Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno–epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz GMP/GHP, GAP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,c) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu.12) Wykonawca zobowiązuje się do:a) dostarczenia przedmiotu zamówienia posiadającego odpowiednie świadectwa oraz spełniającego obowiązujące wymagania i normy jakościowe. Dostarczony asortyment winien być dobrej jakości w gatunku pierwszym oraz spełniać wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności określone:W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2022 poz.2132 ).W ustawie z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych (Dz.U. z 2022 poz. 1688 ).W ustawie z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego ( Dz.U. z 2020 poz.1753.).Rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. z UEL 39 z późn. zm.).Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 poz 29 z późn. zm.).b) dostarczenia przedmiotu zamówienia do Zamawiającego na własne ryzyko i koszt,c) dostarczenia przedmiotu zamówienia specjalistycznym transportem własnym lub innego przewoźnika, spełniającym obowiązujące wymogi prawne, zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami; środek transportu musi spełniać obowiązujące wymogi sanitarne i HACCP do przewozu produktów spożywczych, w odpowiednich opakowaniach (zamknięte, nieuszkodzone), pojemniki plastikowe, z pokrywami, czyste, bez obcych zapachów, powinny być przeznaczone tylko do jednego asortymentu i posiadać atesty do kontaktu z żywnością,d) zabezpieczenia należycie przedmiotu zamówienia na czas przewozu i ponoszenia całkowitej odpowiedzialności za dostawę i jakość dostarczanego towaru,e) ponoszenia odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu przedmiotu zamówienia oraz ponoszenia wynikających z tego tytułu wszelkich skutków prawnych,f) posiadania zgodnie z art. 61 i 62 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r. poz. 2132) wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.Część VI Dostawa jaj klasy M dla Domu Pomocy Społecznej w Piotrkowie TrybunalskimNazwa asortymentuJajka świeże klasy M, gat.I,waga jajka 60g (±5g), naświetlane promieniami UV-C. Jaja czyste, bez uszkodzeń skorupki. Każde jajko ma być oznakowane zgodnie z normą branżową. Na opakowaniach transportowych zawierających jajka należy umieścić certyfikat na jaja dezynfekowane, na którym ma być umieszczona informacja: nazwa lub numer producenta oraz adres, klasa jakości, liczba jaj w opakowaniu, data minimalnej trwałości.1) Należy zaoferować wszystkie pozycje asortymentowe. Nie wypełnienie którejkolwiek pozycji oznacza odrzucenie oferty.2) Wskazane w opisie przedmiotu zamówienia ilości są wielkościami planowanymi przyjętymi do celów porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Są to ilości szacunkowe. Zamawiający nie jest w stanie przewidzieć ilości dostaw w okresie trwania umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania zmian ilościowych tj. zmniejszenia lub zwiększenia poszczególnych pozycji przedmiotu zamówienia. Rzeczywiste ilości będą wynikać wyłącznie z bieżących potrzeb Zamawiającego.3) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zwiększenia ilości podanych w poszczególnych Formularzach asortymentowo - cenowych, na które będzie większe od szacowanego zapotrzebowanie, przy zachowaniu cen jednostkowych określonych przez Wykonawcę w ofercie. Powyższe nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę roszczeń o zakup pozostałej ilości produktów czy odszkodowania za ich niezamówienie.4) Wykonawcy, z którym Zamawiający podpisze umowę, nie przysługuje roszczenie o realizację dostawy w ww. zakresie. Zamawiający zastrzega sobie prawo zamówienia w okresie trwania umowy dowolnej ilości danego asortymentu.5) Zamawiający wymaga, aby przedmiot dostawy posiadał oznakowanie tj. nazwa, data produkcji, termin przydatności z minimum 14-dniowym okresem przydatności do spożycia od dnia dostarczenia przedmiotu zamówienia.6) Transport odbywał się będzie na koszt Wykonawcy wraz z dostarczeniem towaru do siedziby Zamawiającego zgodnie ze sposobem dostawy określonym przez Wykonawcę w Formularzu Ofertowym (kryterium w SWZ oprócz ceny).7) Przedmiot zamówienia będzie dostarczany we wtorki i w piątki w godz. 07:30 – 09:30. W szczególnych przypadkach zamówienie może być zrealizowane w innym dniu roboczym po wcześniejszym uzgodnieniu terminu z Wykonawcą (np.: dzień świąteczny wypadający we wtorek lub piątek, konieczność uzupełnienia dostawy z przyczyn leżących po stronie Zamawiającego).8) Dostawy odbywać się będą środkiem transportu przystosowanym do przewozu jaj, zgodnie z przepisami sanitarno-epidemiologicznymi i innymi obowiązującymi przepisami, w tym zakresie.9) Jaja winny być w jednostkach miary i gramaturze ujętych w wykazie ilościowym, wskazanych w tabeli opisu przedmiotu zamówienia.10) Zamawiający zastrzega sobie prawo do sprawdzenia dostawy pod względem ilościowym i jakościowym na miejscu w obecności Wykonawcy (pracownik, kierowca).11) Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno–epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz GMP/GHP, GAP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,c) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu.12) Wykonawca zobowiązuje się do:a) dostarczenia przedmiotu zamówienia posiadającego odpowiednie świadectwa oraz spełniającego obowiązujące wymagania i normy jakościowe. Dostarczony asortyment winien być dobrej jakości w gatunku pierwszym oraz spełniać wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności określone:W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2022 poz.2132 ).W ustawie z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych (Dz.U. z 2022 poz. 1688 ).W ustawie z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego ( Dz.U. z 2020 poz.1753.).Rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. z UEL 39 z późn. zm.).Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 poz 29 z późn. zm.).b) dostarczenia przedmiotu zamówienia do Zamawiającego na własne ryzyko i koszt,c) dostarczenia przedmiotu zamówienia specjalistycznym transportem własnym lub innego przewoźnika, spełniającym obowiązujące wymogi prawne, zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami; środek transportu musi spełniać obowiązujące wymogi sanitarne i HACCP do przewozu produktów spożywczych, w odpowiednich opakowaniach (zamknięte, nieuszkodzone), pojemniki plastikowe, z pokrywami, czyste, bez obcych zapachów, powinny być przeznaczone tylko do jednego asortymentu i posiadać atesty do kontaktu z żywnością,d) zabezpieczenia należycie przedmiotu zamówienia na czas przewozu i ponoszenia całkowitej odpowiedzialności za dostawę i jakość dostarczanego towaru,e) ponoszenia odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu przedmiotu zamówienia oraz ponoszenia wynikających z tego tytułu wszelkich skutków prawnych,f) posiadania zgodnie z art. 61 i 62 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r. poz. 2132) wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.Część VII Dostawa produktów drobiarskich dla Domu Pomocy Społecznej w Piotrkowie TrybunalskimNazwa asortymentuFILET Z PIERSI KURCZAKA. Świeże filety z piersi kurczaka, to mięśnie piersiowe oddzielone od mostka i obojczyka, Powierzchnia – czysta, gładka, nie zakrwawiona ,bez przekrwień, lekko wilgotna. Barwa – jasnoróżowa, bez krwawych wylewów Smak i zapach charakterystyczny dla mięsa drobiowegoKURCZAK ŚWIEŻY.Całe tuszki drobiowe po wykrwawieniu, oskubaniu i wypatroszeniu, usunięciu serca, wątroby, płuc, żołądka, wola i nerek oraz odcięciu łap w stawie skokowym i głowy. Konsystencja – jędrna, elastyczna, Powierzchnia – czysta, gładka, nie zakrwawiona, nie postrzępiona, bez przekrwień, lekko wilgotna. Barwa - jasnoczerwona bez krwawych wylewów Smak i zapach charakterystyczny dla mięsa drobiowegoMIĘSO MIELONE DROBIOWE drobne mielone uzyskane z części tuszy indyka, po odkostnieniu, ściągnięciu tłuszczu, soczyste. Zapach i smak charakterystyczny dla mięsa indyczego.Barwa mięsa blado czerwona.PAŁKI Z KURCZAKA/PODUDZIE Z KURCZAKA. Na podudzie składa się kość piszczelowa i strzałkowa wraz z przylegającymi mięśniami i ścięgnami. Konsystencja – jędrna, elastyczna, Powierzchnia – czysta, gładka, nie zakrwawiona, bez przekrwień, lekko wilgotna. Barwa - jasnoczerwona bez krwawych wylewów Smak i zapach charakterystyczny dla mięsa drobiowegoPORCJA ROSOŁOWA (ZE SKRZYDŁAMI)Całe tuszki drobiowe po wykrwawieniu, oskubaniu i wypatroszeniu, usunięciu serca, wątroby, płuc, żołądka, wola i nerek oraz głowy, usunięciu mięśni i ud. Konsystencja – jędrna, elastyczna, Powierzchnia – czysta, gładka, nie zakrwawiona,, lekko wilgotna. Smak i zapach charakterystyczny dla mięsa drobiowegoUDKA Z KURCZAKA. Mięso drobiowe uzyskane z tuszek kurcząt, zawierające udoi podudzie wraz z mięśniami i skórą z miednicą i grzbietem . Powierzchnia – czysta, gładka, nie zakrwawiona, bez przekrwień, lekko wilgotna. Barwa - jasnoczerwona bez krwawych wylewów Smak i zapach charakterystyczny dla mięsa drobiowego. Wielkość 1szt/ok.0,30kgUDZIEC Z KURCZAKA .Mięso drobiowe uzyskane z tuszek kurcząt, zawierające udo wraz z mięśniami i skórą z miednicą i grzbietem bez podudzia. Powierzchnia – czysta, gładka, nie zakrwawiona, bez przekrwień, lekko wilgotna. Barwa - jasnoczerwona bez krwawych wylewów Smak i zapach charakterystyczny dla mięsa drobiowegoWĄTROBA DROBIOWA - pozyskiwana przy rozbiorze tuszki drobiu, jest to element podrobowy. nie zakrwawiona, nieposzarpana. Zapach – swoisty, charakterystyczny dla mięs podrobowych Barwa - szaro-czerwona lub brązowa Powierzchnia – czysta, gładka, lekko błyszcząca i wilgotnaŻOŁĄDKI Z KURCZAKA są to oczyszczone części mięśniowe żołądków kurczaka, uzyskane z tuszek kurczaka . Mają szaro-czerwoną barwę, twardą konsystencję, łagodny smak oraz średni przerost tłuszczowy .Konsystencja – jędrna, elastyczna. Zapach – naturalny, swoisty, charakterystyczny dla żołądków drobiowych świeżych. Barwa – charakterystyczna, ciemnoróżowa do fioletowej.Wymagania wspólne dla mięs:- czystość - mięso czyste bez śladów zanieczyszczeń ciałami obcymi, dobrze wykrwawione,- konsystencja - jędrna, elastyczna, odkształcająca się,- smak i zapach swoisty, charakterystyczny dla danego rodzaju mięsa, bez oznak zaparzenia lub zepsucia,- barwa mięsa jasnoróżowa do czerwonej, charakterystyczna dla danego rodzaju mięsa, dopuszczalne zmatowienie, niedopuszczalny odcień szary lub zielonkawy ,- mięso oznakowane przez lekarza weterynarii - zdatne do spożycia, ze sztuk zdrowych,- mięso świeże, niemrożone,mięso mielone - świeżo zmielone1) Należy zaoferować wszystkie pozycje asortymentowe. Nie wypełnienie którejkolwiek pozycji oznacza odrzucenie oferty.2) Wskazane w opisie przedmiotu zamówienia ilości są wielkościami planowanymi przyjętymi do celów porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Są to ilości szacunkowe. Zamawiający nie jest w stanie przewidzieć ilości dostaw w okresie trwania umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania zmian ilościowych tj. zmniejszenia lub zwiększenia poszczególnych pozycji przedmiotu zamówienia. Rzeczywiste ilości będą wynikać wyłącznie z bieżących potrzeb Zamawiającego.3) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zwiększenia ilości podanych w poszczególnych Formularzach asortymentowo - cenowych, na które będzie większe od szacowanego zapotrzebowanie, przy zachowaniu cen jednostkowych określonych przez Wykonawcę w ofercie. Powyższe nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę roszczeń o zakup pozostałej ilości produktów czy odszkodowania za ich niezamówienie.4) Wykonawcy, z którym Zamawiający podpisze umowę, nie przysługuje roszczenie o realizację dostawy w ww. zakresie. Zamawiający zastrzega sobie prawo zamówienia w okresie trwania umowy dowolnej ilości danego asortymentu.5) Zamawiający wymaga, aby przedmiot dostawy posiadał oznakowanie tj. nazwa, data produkcji, termin przydatności z minimum 4-dniowym okresem przydatności do spożycia dla mięsa świeżego od dnia dostarczenia przedmiotu zamówienia.6) Zamawiany towar ma być dostarczany do Zamawiającego w pojemnikach Wykonawcy.7) Transport odbywał się będzie na koszt Wykonawcy wraz z dostarczeniem towaru do siedziby Zamawiającego zgodnie ze sposobem dostawy określonym przez Wykonawcę w Formularzu Ofertowym (kryterium w SWZ oprócz ceny).8) Przedmiot zamówienia będzie dostarczany we wtorki i w piątki w godz. 07:30 – 09:30. W szczególnych przypadkach zamówienie może być zrealizowane w innym dniu roboczym po wcześniejszym uzgodnieniu terminu z Wykonawcą (np.: dzień świąteczny wypadający we wtorek lub piątek, konieczność uzupełnienia dostawy z przyczyn leżących po stronie Zamawiającego).9) Dostawy odbywać się będą środkiem transportu przystosowanym do przewozu artykułów drobiarskich, zgodnie z przepisami sanitarno-epidemiologicznymi i innymi obowiązującymi przepisami, w tym zakresie.10) Artykuły drobiarskie winny być w jednostkach miary i gramaturze ujętych w wykazie ilościowym, wskazanych w tabeli opisu przedmiotu zamówienia.11) Zamawiający zastrzega sobie prawo do sprawdzenia dostawy pod względem ilościowym i jakościowym na miejscu w obecności Wykonawcy (pracownik, kierowca).12) Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno–epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz GMP/GHP, GAP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu.13) Wykonawca zobowiązuje się do:a)dostarczenia przedmiotu zamówienia posiadającego odpowiednie świadectwa oraz spełniającego obowiązujące wymagania i normy jakościowe. Dostarczony asortyment winien być dobrej jakości w gatunku pierwszym oraz spełniać wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności określone:W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2022 poz.2132 ).W ustawie z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych (Dz.U. z 2022 poz. 1688 ).W ustawie z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego ( Dz.U. z 2020 poz.1753.).Rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. z UEL 39 z późn. zm.).Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 poz 29 z późn. zm.).b) dostarczenia przedmiotu zamówienia do Zamawiającego na własne ryzyko i koszt,c) dostarczenia przedmiotu zamówienia specjalistycznym transportem własnym lub innego przewoźnika, spełniającym obowiązujące wymogi prawne, zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami; środek transportu musi spełniać obowiązujące wymogi sanitarne i HACCP do przewozu produktów spożywczych, w odpowiednich opakowaniach (zamknięte, nieuszkodzone), pojemniki plastikowe, z pokrywami, czyste, bez obcych zapachów, powinny być przeznaczone tylko do jednego asortymentu i posiadać atesty do kontaktu z żywnością,d) zabezpieczenia należycie przedmiotu zamówienia na czas przewozu i ponoszenia całkowitej odpowiedzialności za dostawę i jakość dostarczanego towaru,e) ponoszenia odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu przedmiotu zamówienia oraz ponoszenia wynikających z tego tytułu wszelkich skutków prawnych,f) posiadania zgodnie z art. 61 i 62 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r. poz. 2132) wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.Część VIII Dostawa warzyw i owoców dla Domu Pomocy Społecznej w Piotrkowie TrybunalskimOpis asortymentu w SWZ Część II (OPZ).1) Należy zaoferować wszystkie pozycje asortymentowe. Nie wypełnienie którejkolwiek pozycji oznacza odrzucenie oferty.2) Wskazane w opisie przedmiotu zamówienia ilości są wielkościami planowanymi przyjętymi do celów porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Są to ilości szacunkowe. Zamawiający nie jest w stanie przewidzieć ilości dostaw w okresie trwania umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania zmian ilościowych tj. zmniejszenia lub zwiększenia poszczególnych pozycji przedmiotu zamówienia. Rzeczywiste ilości będą wynikać wyłącznie z bieżących potrzeb Zamawiającego.3) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zwiększenia ilości podanych w poszczególnych Formularzach asortymentowo - cenowych, na które będzie większe od szacowanego zapotrzebowanie, przy zachowaniu cen jednostkowych określonych przez Wykonawcę w ofercie. Powyższe nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę roszczeń o zakup pozostałej ilości produktów czy odszkodowania za ich niezamówienie.4) Wykonawcy, z którym Zamawiający podpisze umowę, nie przysługuje roszczenie o realizację dostawy w ww. zakresie. Zamawiający zastrzega sobie prawo zamówienia w okresie trwania umowy dowolnej ilości danego asortymentu.5) Zamawiający decyduje o gatunku i rodzaju zamawianego asortymentu (np.: w okresie przejściowym Zamawiający określa czy zamawia warzywa „ młode” czy „stare”; wybiera gatunek i odmianę owoców przy składaniu zamówienia np. „Jabłko Cortland”).6) Zamawiający wymaga, aby produkty spełniały następujące wymagania jakościowe: produkty winny być całe i zdrowe, nie dopuszcza się produktów z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia; czyste, wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych (w zależności od produktu dopuszczalne są odchylenia dotyczące śladów ziemi); wolne od szkodników i od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki; bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego; bez obcych zapachów/smaków; dostatecznie rozwinięte i odpowiednio dojrzałe; wolne od oparzeń słonecznych, obić i wad spowodowanych np.: gradem.7) Zamawiany towar ma być dostarczany do Zamawiającego w pojemnikach Wykonawcy.8) Transport odbywał się będzie na koszt Wykonawcy wraz z dostarczeniem towaru do siedziby Zamawiającego zgodnie ze sposobem dostawy określonym przez Wykonawcę w Formularzu Ofertowym (kryterium w SWZ oprócz ceny).9) Przedmiot zamówienia będzie dostarczany we wtorki i w piątki w godz. 07:30 – 09:30. W szczególnych przypadkach zamówienie może być zrealizowane w innym dniu roboczym po wcześniejszym uzgodnieniu terminu z Wykonawcą (np.: dzień świąteczny wypadający we wtorek lub piątek, konieczność uzupełnienia dostawy z przyczyn leżących po stronie Zamawiającego).10) Dostawy odbywać się będą środkiem transportu przystosowanym do przewozu warzyw i owoców, zgodnie z przepisami sanitarno-epidemiologicznymi i innymi obowiązującymi przepisami, w tym zakresie.11) Warzywa i owoce winny być w jednostkach miary i gramaturze ujętych w wykazie ilościowym, wskazanych w tabeli opisu przedmiotu zamówienia.12) Zamawiający zastrzega sobie prawo do sprawdzenia dostawy pod względem ilościowym i jakościowym na miejscu w obecności Wykonawcy (pracownik, kierowca).13) Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno–epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz GMP/GHP, GAP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,c) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu.14) Wykonawca zobowiązuje się do:15) a) dostarczenia przedmiotu zamówienia posiadającego odpowiednie świadectwa oraz spełniającego obowiązujące wymagania i normy jakościowe. Dostarczony asortyment winien być dobrej jakości w gatunku pierwszym oraz spełniać wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności określone:W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2022 poz.2132 ).W ustawie z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych (Dz.U. z 2022 poz. 1688 ).W ustawie z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego ( Dz.U. z 2020 poz.1753.).Rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. z UEL 39 z późn. zm.).Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 poz 29 z późn. zm.).b) dostarczenia przedmiotu zamówienia do Zamawiającego na własne ryzyko i koszt,c) dostarczenia przedmiotu zamówienia specjalistycznym transportem własnym lub innego przewoźnika, spełniającym obowiązujące wymogi prawne, zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami; środek transportu musi spełniać obowiązujące wymogi sanitarne i HACCP do przewozu produktów spożywczych, w odpowiednich opakowaniach (zamknięte, nieuszkodzone), pojemniki plastikowe, z pokrywami, czyste, bez obcych zapachów, powinny być przeznaczone tylko do jednego asortymentu i posiadać atesty do kontaktu z żywnością,d) zabezpieczenia należycie przedmiotu zamówienia na czas przewozu i ponoszenia całkowitej odpowiedzialności za dostawę i jakość dostarczanego towaru,e) ponoszenia odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu przedmiotu zamówienia oraz ponoszenia wynikających z tego tytułu wszelkich skutków prawnych,f) posiadania zgodnie z art. 61 i 62 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r. poz. 2132) wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15500000-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach