Przetargi.pl
Realizacja kursów zawodowych gastronomicznych w ramach projektu - Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce

Starostwo Powiatowe w Brzesku ogłasza przetarg

  • Adres: 32-800 Brzesko, ul. Głowackiego 51
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel.
  • Data zamieszczenia: 2014-04-07
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Starostwo Powiatowe w Brzesku
    ul. Głowackiego 51 51
    32-800 Brzesko, woj. małopolskie
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.powiatbrzeski.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Realizacja kursów zawodowych gastronomicznych w ramach projektu - Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest realizacja kursów z branży gastronomicznej. Kursy przeprowadzone będą dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych, dla których organem prowadzącym jest Powiat Brzeski, a które uczestniczą w projekcie - Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce. Przedmiot zamówienia podzielony został na części (Zadania) tj. Zadanie 1: Kurs kelner dla uczniów grupy I ZSP nr 2 w Brzesku. Zadanie 2: Kurs kelner dla uczniów grupy II ZSP nr 2 w Brzesku. Zadanie 3: Kurs kuchnie świata dla uczniów ZSP nr 2 w Brzesku. Zadanie 4: Kurs barman dla uczniów ZSP nr 2 w Brzesku. Zadanie 5: Kurs barista dla uczniów ZSP w Czchowie. Zadanie 6: Kurs barman dla uczniów ZSP w Czchowie. Zadanie 7: Kurs barman dla uczniów w ZSTiO w Łysej Górze. Zadanie 8: Kurs barista dla uczniów grupy I ZSTiO w Łysej Górze. Zadanie 9: Kurs barista dla uczniów grupy II ZSTiO w Łysej Górze. Szczegółową specyfikację każdej z części (Zadania) zawarto w załączniku nr 1 do Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia (Opis przedmiotu zamówienia). Kursy realizowane są w ramach projektu ,,Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce,,, współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. 2. Szczegółowe wymagania Zamawiającego wobec Wykonawcy w ramach realizacji niniejszego zamówienia: 1) Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych w podziale na w/w Zadania. Szczegółowy opis poszczególnych części zamówienia zawarto w załączniku nr 1 do SIWZ. 2) Kursy dla wszystkich Zadań za wyjątkiem Zadania 4, Zadania 6 oraz Zadania 7 (czyli za wyjątkiem kursów barmana) realizowane są na terenie szkół zgodnie z nazwą zawartą w nazwie zadań. Kursy w ramach Zadania 4, Zadania 6 oraz Zadania 7 będą odbywać się poza terenem szkół w miejscu wyznaczonym przez Wykonawcę i na jego koszt. 3) Na co najmniej 3 dni przed rozpoczęciem kursu, Wykonawca będzie zobligowany przekazać do Zamawiającego planowany harmonogram kursu zawierający daty i godziny prowadzonych zajęć wraz z tematami rozpisanymi zgodnie z tematyką opisaną w zał. nr 1 do SIWZ. W przypadku kursów wyjazdowych harmonogram musi zawierać także inne istotne informacje dotyczące realizacji kursu, w szczególności informacje o godzinach wyjazdu i powrotu, godzinach i miejscach przeznaczonych na posiłki, miejscach noclegowych. Szczegółowy harmonogram realizacji zadania musi być uzgodniony(podpisany) z liderem szkolnym projektu i Dyrektorem Szkoły. Harmonogram powinien być dostosowany do zajęć szkolnych uczniów oraz nie kolidować z innymi wydarzeniami jak uroczystości szkolne, akademie, wycieczki szkolne. 4) Na potrzeby niniejszego postępowania za termin ,,godzina, należy przyjąć, iż jedna godzina jest równa 60 minut, za termin ,,godzina lekcyjna,, należy przyjąć, iż jedna godzina lekcyjna jest równa 45 minut. 5) Zamawiający wymaga aby szkolenia planowane były zgodnie z wytycznymi określonymi w załączniku nr 1 do SIWZ. 6) Sale i pracownie przewidziane na realizację kursu w danej szkole udostępnia się Wykonawcy nieodpłatnie w zakresie wyszczególnionym w załączniku nr 1 do SIWZ dla kursów, dla których określono, iż odbywać się będą na ternie szkół, zgodnie z nazwą szkoły zawartą w nazwie danej części (zadania). 7) Wykonawca może w trakcie przeprowadzania kursu korzystać z pomocy dydaktycznych będących własnością szkoły wyszczególnionych w specyfikacji - w załączniku nr 1 do SIWZ, przy czym odpowiada on za wszelkie uszkodzenia powstałe na wskutek niewłaściwego ich użytkowania. Dyrektor lub osoba przez niego upoważniona udostępnia sprzęt oraz dokonuje sprawdzenia jego stanu w obecności Wykonawcy każdorazowo przed rozpoczęciem i po zakończeniu zajęć. Pozostały sprzęt niezbędny do realizacji zadania Wykonawca musi zorganizować na swój koszt. 8) W przypadku realizacji kursów barmana tj. Zadania 4, Zadania 6 oraz Zadania 7 w miejscu odległym: a) do 1 km od siedziby szkoły dla której realizowany jest kurs Wykonawca, zapewnia posiłek o którym mowa w pkt. 18 lit. b b) do 50 km od siedziby szkoły dla której realizowany jest kurs, Wykonawca zapewnia posiłek o którym mowa w pkt. 18 lit. b oraz opiekuna, transport do miejsca realizacji kursu oraz transport powrotny. c) W odległości przekraczającej 50 km od siedziby szkoły dla której realizowany jest kurs, Wykonawca jest zobligowany do realizacji kursu ze wszystkimi uregulowaniami wynikającymi ze Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia i jej załącznika nr 1 tj. zapewnia opiekuna, noclegi na okres realizacji kursu, transport do miejsca realizacji oraz transport powrotny, a także zapewni każdego dnia uczestnikom kursu wyżywienie w postaci śniadania, obiadu (dwudaniowego) i kolacji (wszystkie posiłki, serwowane, wyporcjowane). W ostatnim dniu kursu dopuszcza się zapewnienie w ramach kolacji suchego prowiantu na czas trwania transportu przekazanego uczestnikom przed rozpoczęciem wyjazdu powrotnego. 9) Opiekun o którym mowa w pkt 8 lit. b oraz c jest odpowiedzialny za kontrolę, nadzór, opiekę nad uczestnikami kursu. Wymaga się aby opiekunem takim była osoba posiadająca przygotowanie pedagogiczne. Opiekun musi przejąć kontrolę, nadzór i opiekę nad uczestnikami od momentu rozpoczęcia wyjazdu (z parkingu szkoły dla której realizowany jest kurs), aż do momentu powrotu (na parking tej właśnie szkoły).O przypadkach szczególnie istotnych i nadzwyczajnych jak wypadki, choroby, zatrucia zaginięcia itp. opiekun powiadomi telefonicznie, mailem lub faksem Biuro Projektu. 10) Wszystkie przekazywane przez Wykonawcę uczestnikom kursu materiały szkoleniowe, dydaktyczne lub jakichkolwiek produkty muszą być nowe, nieużywane i oryginalnie zapakowane. 11) Wykonawca zobowiązuje się do bieżącego informowania Zamawiającego faksem, e-mailem lub pisemnie (najpóźniej w drugim dniu roboczym po zajęciach) o każdej nieobecności uczestnika na danym spotkaniu. 12) Wykonawca po zakończeniu kursu przeprowadzi wśród uczestników zajęć ocenę merytoryczną i techniczną przebiegu kursu na podstawie anonimowej ankiety oceniającej. 13) Wykonawca jest zobowiązany prowadzić odpowiednią dokumentację w postaci: dziennika kursu - w dzienniku tym Wykonawca będzie zobowiązany w szczególności umieścić: imiona i nazwiska osób szkolonych, plan kursu (tematyka i odpowiedni wymiar godzin), realizacja planu kursu (data, liczba godzin zajęć, liczba osób obecnych, treść zajęć, podpis prowadzącego zajęcia), sprawozdanie ze szkolenia (liczba osób rozpoczynających i kończących szkolenie, liczba wydanych zaświadczeń), list przekazanych posiłków, materiałów biurowych, szkoleniowych/skryptów oraz wszelkich innych dokumentów i pomocy jeśli wymaga tego specyfikacja kursu określona szczegółowo w załączniku nr 1 do SIWZ (w tymi listy odbioru noclegów - w przypadku realizacji Zadania 4, Zadania 6 lub Zadania 7 w odległości przekraczającej 50 km od siedziby szkoły), a także listy odbioru wydanych zaświadczeń. Sporządzając listy przekazania uczniom wszelkich zaświadczeń, przedmiotów czy produktów (w tym wyżywienia) Wykonawca musi uzyskać podpis każdego ucznia potwierdzający jego faktyczny odbiór. Brak takiego podpisu jest dla Zamawiającego jednoznaczny z nie przekazaniem przedmiotu o którym mowa wyżej. 14) Każdy z uczestników kursu posiadający min 80% obecności otrzyma zaświadczenie potwierdzające ukończenie kursu. Uczniowie, którzy uczestniczyli w kursie, ale mają poniżej 80 % obecności otrzymają zaświadczenie o uczestnictwie. Na zaświadczeniu o ukończeniu winny zostać umieszczone: szczegółowy zakres programowy kursu (wraz z podaniem ilości godzin poszczególnych tematów zajęć), logo projektu - wg wzoru przekazanego przez Lidera szkolnego na etapie realizacji zamówienia, zapis właściwy dla nazwy kursu występujący w nazwie każdego zadania tj.: np. dla Zadania 1: Kurs kelner dla uczniów grupy I ZSP nr 2 w Brzesku będzie to sentencja: ,,Kurs kelner współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach projektu pn. Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce,,. Ponadto: Obok wyżej wymienionych zaświadczeń w przypadku realizacji: Zadania 4, Zadania 6, Zadania 7 Wykonawca wyda uczestnikom, także zaświadczenie (zawierające treści jak wyżej wymienione) na podstawie § 18 ust. 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2012 r., poz. 186). 15) W przypadku śmierci lub rezygnacji uczestnika Wykonawca zamiast zaświadczeń o ukończeniu / uczestnictwie w kursie, o których mowa punkcie 14 przekaże Zamawiającemu oświadczenie ze wskazaniem powodu przerwania kursu danego uczestnika. 16) W ramach promocji przedmiotu umowy Wykonawca zobowiązany jest także do: a) oznakowania sal, w których będą odbywały się kursy, zgodnie z Wytycznymi dotyczącymi oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, b) poinformowania w pierwszym dniu kursu uczestników o fakcie współfinansowania zajęć ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, c) stosowania na wszystkich dokumentach w trakcie wykonywania przedmiotowego zamówienia znaków takich jak: logo POKL, logo Unii Europejskiej wraz z odwołaniem do Unii Europejskiej i Europejskiego Funduszu Społecznego, logo Województwa Małopolskiego, logo projektu, logo powiatu brzeskiego, hasło promocyjne POKL. 17) Zamawiający wymaga, aby Wykonawca zapewnił na własność każdemu uczestnikowi kursu: a) materiały szkoleniowe / skrypty potrzebne do realizacji zajęć, b) materiały biurowe w postaci: zeszyt w formacie A4 w kratkę, min. 96 kartek twarda oprawa, ołówek automatyczny z gumką, komplet czterech długopisów z zatyczką w 4 różnych kolorach oraz teczkę w twardej oprawie o grubości grzbietu min. 2 centymetrów. 18) Zamawiający wymaga by Wykonawca w ramach Zadania 1, Zadania 2, Zadania 3, Zadania 5, Zadania 8 oraz Zadania 9 na swój koszt zapewnił podczas prowadzenia zajęć (na każdym spotkaniu) każdemu uczestnikowi posiłek w postaci: a) drożdżówki o masie min 85g. i napoju lub soku owocowego, niegazowanego o pojemności min. 200 ml. jeśli spotkanie w danym dniu trwa do 4 godzin. b) obiadu w skład którego wejdzie cieple danie (nie dopuszcza się posiłków przygotowanych na zasadzie zalewania wodą produktów sproszkowanych) o min. 250 kcal oraz kompotu lub soku w ilości min. 200 ml. jeśli spotkanie w danym dniu trwa 4 i więcej godzin. Posiłki muszą być świeże i przygotowane zgodnie z zachowaniem obowiązujących przepisów dot. higieny żywienia i żywności. 19) Zajęcia mogą być planowane tylko jako wielokrotność pełnych godzin (tj. odpowiednio 60 min, 120 min, 180 min. itd.), za wyjątkiem Zadania 1, Zadania 2 oraz Zadania 3. Z uwagi, na fakt, iż dla Zadania 1, Zadania 2 i Zadania 3 czas trwania kursu został określony w godzinach lekcyjnych to zajęcia planowane muszą być odpowiednio jako wielokrotność godzin lekcyjnych (tj. 45 min, 90 min, 135 min. itd.) 20) W salach i pracowniach, podczas prowadzenia zajęć bez zgody koordynatora powiatowego nie mogą przebywać inne osoby niż uczestnicy kursu oraz osoby szkolące (instruktorzy, wykładowcy). 21) Wykonawca po zakończeniu zajęć jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu kserokopie zaświadczeń / certyfikatów, o których mowa w Rozdz. III ust. 2 pkt 14 oraz oryginałów dokumentów, o których mowa w punktach 12, 13 i 15 SIWZ. 22) Wykonawca zapewni ubezpieczenie wszystkich uczestników kursów od następstw nieszczęśliwych wypadków (każda osoba musi być ubezpieczona na kwotę min. 10.000 zł na okres trwania kursu). Wykonawca musi posiadać polisę potwierdzającą objęcie uczestników takim ubezpieczeniem oraz przedstawić jej kserokopię Zamawiającemu najpóźniej w dniu rozpoczęcia kursu. 23) Zamawiający zastrzega sobie prawo do pełnej kontroli przeprowadzanych kursów, także do sporządzania zdjęć oraz wszelkiej dokumentacji obrazującej realizację przedmiotu umowy
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zamowienia.powiatbrzeski.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach