Przetargi.pl
Przygotowywanie i wydawanie posiłków w szkołach na terenie gminy Jawornik Polski w okresie od września do grudnia 2023

GMINNY OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ ogłasza przetarg

  • Adres: 37-232 Jawornik Polski, 215
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel. 166514179
  • Data zamieszczenia: 2023-08-22
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: GMINNY OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ
    215
    37-232 Jawornik Polski, woj. podkarpackie
    tel. 166514179
    REGON: 651440440
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://gopsjawornikpolski.naszops.pl/

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie i wydawanie posiłków w szkołach na terenie gminy Jawornik Polski w okresie od września do grudnia 2023
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.1 Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie posiłków (obiadu jednodaniowego) dla uczniów w stołówce Szkoły Podstawowej w Jaworniku Polskim oraz Zespołu Szkół i Placówek w Manasterzu oraz przygotowywanie i dowóz posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej w Hadlach Szklarskich (ze szkoły w Jaworniku Polskim) oraz przygotowywanie i dowóz posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej w Hucisku Jawornickim (ze szkoły w Manasterzu)1.2 Zestaw potraw znajduje się w załączniku nr 2 do SWZ. 1.3 Zamawiający będzie przekazywał Wykonawcy miesięczny jadłospis sporządzony co najmniej 7 dni przed planowanym jego obowiązywaniem. Jadłospis składa się z 22 dań wymienionych w wykazie potraw stanowiącym zał. nr 2 do SWZ. Każda potrawa może być wybrana do wykonania i podana dzieciom nie więcej niż raz w miesiącu. 1.4 Posiłki powinny być przygotowywane z uwzględnieniem zapisów Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach - załącznik nr 2 do tego rozporządzenia (zgodnie z aktualnie obowiązującym aktem prawnym).Opis produktów wykorzystywanych do przygotowywania posiłków znajduje się w załączniku nr 4Nie dopuszcza się stosowania zakupionych półproduktów typu pierogi lub krokiety mrożone. Te potrawy winny być przygotowywane w całości na miejscu.Zakres przedmiotu zamówienia:1) Usługa będzie dotyczyć dożywiania dzieci w szkołach znajdujących się na terenie Gminy Jawornik Polski2) Posiłki przygotowywane w Szkole w Jaworniku Polskim oraz w Manasterzu zostaną wydane uczniom tych szkół w stołówkach szkolnych ze względu na wspólne jej użytkowanie. Posiłki będą wydawać na talerz pracownicy Wykonawcy.3) Posiłki przygotowywane w szkołach w Jaworniku i Manasterzu dla uczniów z placówek w Hadlach Szklarskich oraz Huciska Jawornickiego Wykonawca będzie dostarczał własnym lub zleconym przez siebie transportem w atestowanych termosach zapewniających utrzymanie odpowiednio ciepłego posiłku, w godzinach uzgodnionych z dyrektorami szkół. W tych szkołach posiłki będą wydawane przez pracowników Wykonawcy Po stronie Wykonawcy leży także zebranie brudnych naczyń.4) Posiłki będą wydawane w dni nauki szkolnej zgodnie z harmonogramem placówek ustalonym przez Dyrektorów szkół. tj. Żywienie będzie odbywać się od poniedziałku do piątku z wyłączeniem wakacji letnich, ferii, ferii świątecznych, dni ustawowo wolnych od pracy oraz dni wolnych od nauki w szkole. Częstotliwość wydawania posiłków w uzgodnieniu z Dyrektorami szkół podzielona będzie na kilka tur (od 1 do 12) w godzinach wyznaczonych przez Dyrektorów.5) Ilość posiłków w szkołach może się zmieniać w zależności od: Frekwencji uczniów, o czym Wykonawca będzie informowany przez Dyrektorów Szkół codziennie do godziny 8:30 rano. 6) W przypadku nieobecności uprawnionego do posiłku ucznia Wykonawca nie obciąży Zleceniodawcy kosztami posiłku przysługującego temu uczniowi pod warunkiem zgłoszenia nieobecności ucznia przez rodziców lub opiekunów dziecka nie później niż w dniu poprzedzającym dzień wydania posiłku.7) Posiłki będą wydawane w godzinach uzgodnionych z dyrektorami szkół. Orientacyjna liczba dzieci dożywianych w poszczególnych szkołach od września do grudnia 2023r. (UWAGA: PODANE LICZBY NIE SĄ TOŻSAME Z ZAKRESEM ZAMÓWIENIA) Orientacyjna ilość obiadów dziennie – około 210. Ilość dni nauki szkolnej w okresie zamówienia to 78 dni. Szacunkowa ilość posiłków w okresie zamówienia to 16 380. Jest to wartość szacunkowa i nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń co do wysokości faktycznej należności z tytułu wykonania umowy. 8) Przewidywana ilość posiłków w okresie zamówienia dla Szkoły Podstawowej w Jaworniku Polskim wynosi 9360 posiłków, a dla Zespołu Szkół i Placówek w Manasterzu wynosi 7020 posiłków.9) Posiłki przygotowywane będą w oparciu o menu przygotowane przez zamawiającego. W miesiącach gdzie liczba dni nauki szkolnej jest większa niż 20 zamawiający wskazuje rodzaj posiłków brakujących w menu. 10) Zamawiający zastrzega sobie możliwość wystąpienia konieczności zmiany liczby obiadów w zależności od zainteresowania uczniów (frekwencji)Szkoła Szacunkowa liczba posiłków dziennie:Szkoła Podstawowa w Jaworniku Polskim 110Hadle Szklarskie 10Zespól Szkół i Placówek w Manasterzu 80Hucisko Jawornickie 10Powyższe wyliczenia i terminy mogą ulec zmianie, ze względu na warunki związane z pandemią COVID-19 oraz mogącymi w każdej chwili zmieniać się zarządzeniami w tym zakresie, co należy traktować jako okoliczności, na które strony nie miały żadnego wpływu (może mieć to wpływ na terminy oraz ilości odbiorców posiłków)Inne okoliczności przedmiotu zamówienia:a) Cały proces przygotowywania posiłków może się odbywać wyłącznie w pomieszczeniach kuchennych w budynku Szkoły Jawornik Polski oraz w budynku Szkoły w Manasterzub) Wykonawca otrzyma w użyczenie pomieszczenia kuchenne wyposażone w urządzenia i sprzęt do przygotowywania posiłków na podstawie porozumienia z Dyrektorem szkół w Jaworniku i Manasterzu. Wykonawca ponosi pełną materialną odpowiedzialność za oddane w użyczenie pomieszczenia i wyposażenie tych pomieszczeń.c) Wykonawca będzie ponosił koszty stałe ustalone w kwocie ryczałtowej: Kuchnia Manasterz 4678,98 zł brutto miesięcznie, Kuchnia Jawornik Polski 5702,80 zł brutto miesięcznie. W skład niniejszej kwoty wchodzą koszty: prądu, gazu, wody, ścieków, odpadów, ogrzewania, koszty sprzątania, amortyzacji wyposażenia, funduszu remontowego itp. Po stronie Wykonawcy leży bieżące utrzymanie czystości w pomieszczeniach zgodnie z warunkami (przepisami) sanitarno – higienicznymi obowiązującymi w trakcie przygotowywania posiłków w placówkach szkolnych. Czynsz płatny z góry co najmniej 3 dni przed rozpoczęciem miesiąca, z wyjątkiem pierwszego miesiąca umownego – wówczas czynsz płatny do 3 dni po podpisaniu umowy, na konta Szkół w których będą świadczone usługi przygotowywania posiłków. Za każdy dzień zwłoki 500 zł kary umownej. Zwłoka powyżej 14 dni oznacza rozwiązanie umowy. d) Po stronie Wykonawcy należy także dostawa naczyń wielokrotnego użytku - porcelanowych lub ceramicznych - czystych i wyparzonych (talerze, itp.), garnków oraz sztućców - niezbędne do celów realizacji usługi - wyklucza się używanie zestawów jednorazowych wraz ze sztućcami jednorazowymi. Ilość naczyń oraz sztućców winna być dostosowana do rodzaju i ilości zamówionych posiłków. e) Wykonawca ponosi odpowiedzialność za szkody wyrządzone podczas wykonywania przedmiotu zamówienia, odpowiada za jakość wydawanych posiłków i przestrzeganie norm sanitarnych.f) Wykonawca umożliwi Zamawiającemu przeprowadzenie kontroli wykonywania zamówienia na każde żądanie oraz powiadomi o każdej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej i o jej wynikach. W ramach kontroli Wykonawca umożliwi przedstawicielowi Zamawiającego spożycie posiłku na każde żądanie bez ponoszenia dodatkowych opłat przez Zamawiającego.g) Na wykonawcy spoczywa obowiązek dokonania wszelkich niezbędnych czynności mających na celu właściwe skalkulowanie oferty oraz prawidłową realizację zamówienia.h) Zamawiający dołożył wszelkich starań w celu zachowania warunków konkurencyjności. Jeżeli mimo to w tekście jakiegokolwiek rodzaju dokumentacji pojawiają się nazwy własne, oznaczenia lub parametry wskazujące na konkretny produkt należy zawsze traktować to, jako rozwiązanie przykładowe i można zastosować rozwiązanie równoważne na przyjętych w niniejszej siwz warunkach.i) Zamawiający przewiduje rozliczenie na podstawie faktury wystawianej za dany miesiąc. Do wystawianych faktur dołączane będzie zestawianie ilości wydanych posiłków potwierdzone przez Dyrektora lub osobę upoważnioną przez Dyrektora.j) Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany wymagań i obowiązków wprowadzonych w treści siwz. Może mieć to miejsce w przypadku, gdy przepisy obwiązujące w okresie prowadzenia postępowania czy realizacji umowy będą wprowadzały wyłączenia lub możliwość odstąpienia od podanych / obowiązujących wymagań. Każdy taki przypadek musi być udokumentowany ze wskazaniem podstawy prawnej o opisu stanu faktycznego.15. Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych we wzorze umowy, stanowiącym załącznik nr 5 do SWZ.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2023-08-31

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach