Przetargi.pl
„Przygotowywanie i wydawanie obiadów dla Szkoły Podstawowej w Mikstacie, Szkoły Podstawowej w Kaliszkowicach Kaliskich, Szkoły Podstawowej w Kaliszkowicach Ołobockich oraz Szkoły Podstawowej w Biskupicach Zabarycznych w udostępnionych przez zamawiającego pomieszczeniach kuchni i stołówki wraz z wyposażeniem

Szkoła Podstawowa im. Ewarysta Estkowskiego w Mikstacie ogłasza przetarg

  • Adres: 63-510 Mikstat, ul. Grabowska
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. 62 731 00 25 , fax. 62 731 00 25
  • Data zamieszczenia: 2019-06-17
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Szkoła Podstawowa im. Ewarysta Estkowskiego w Mikstacie
    ul. Grabowska
    63-510 Mikstat, woj. wielkopolskie
    tel. 62 731 00 25, fax. 62 731 00 25
    REGON: 56217500000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.spmikstat.szkolnastrona.pl/bip
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Szkoła Podstawowa Publiczna

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    „Przygotowywanie i wydawanie obiadów dla Szkoły Podstawowej w Mikstacie, Szkoły Podstawowej w Kaliszkowicach Kaliskich, Szkoły Podstawowej w Kaliszkowicach Ołobockich oraz Szkoły Podstawowej w Biskupicach Zabarycznych w udostępnionych przez zamawiającego pomieszczeniach kuchni i stołówki wraz z wyposażeniem
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiot zamówienia obejmuje prowadzenie przez Wykonawcę żywienia zbiorowego dla szkół gminy Mikstat na następujących zasadach: Codzienne przygotowywanie w kuchni szkolnej w godzinach od 7.00 do 15.00 i wydawanie ok. 70 obiadów dla dzieci w wieku szkolnym. Posiłki będą przygotowywane w kuchni Szkoły Podstawowej w Mikstacie przez pięć roboczych dni tygodnia z uwzględnieniem organizacji roku szkolnego. Posiłki dla dzieci ze Szkoły Podstawowej w Kaliszkowicach Kaliskich, ze Szkoły Podstawowej w Kaliszkowicach Ołobockich oraz ze szkoły w Biskupicach Zabarycznych będą rozwożone w termosach wg ustalonego z kierownikiem świetlicy planu. 2. Obiad powinien składać się z zupy, drugiego dania, surówki i kompotu oraz być przygotowany ze środków spożywczych dopuszczonych do stosowania w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach oświatowych zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. 3. Jadłospis dekadowy podlegać będzie kontroli Zamawiającego. Wykonawca zobowiązuje się do przedstawienia jadłospisów na kolejne 10 dni najpóźniej trzy dni robocze przed terminem obowiązywania jadłospisu. Na wniosek Dyrektora SP w Mikstacie, Wykonawca zobowiązany będzie do niezwłocznej zmiany zakwestionowanego jadłospisu. 4. Czas wydawania posiłków będzie zarezerwowany dla dzieci w następujących godzinach:  11.30 obiad dla klas I – IV,  12.30 obiad dla klas V – VIII.  od ok. 11.30 rozwożenie w termosach obiadów do szkół w Kaliszkowicach Kaliskich, Kaliszkowicach Ołobockich, Biskupicach Zabarycznych. 5. Zamawiający zamierza udostępnić Wykonawcy, wyłonionemu w drodze przetargu nieograniczonego, na podstawie odrębnej umowy najmu, pomieszczeń kuchni szkolnej i stołówki wraz z wyposażeniem w budynku Szkoły Podstawowej w Mikstacie. 6. Przedmiot zamówienia ma być realizowany na następujących zasadach: 6.1. Przygotowywanie posiłków dla dzieci musi być zgodne z normą żywieniową i racjami pokarmowymi, określonymi dla dzieci w wieku szkolnym. Posiłki muszą być świeże, posiadać walory smakowe i estetyczne. Ważna jest również estetyka podawania ich dzieciom. 6.2. Wykonawca dostarczy obiady do szkół podstawowych w Kaliszkowicach Kaliskich, Kaliszkowicach Ołobockich i Biskupicach Zabarycznych w naczyniach jednorazowych oraz sztućcach jednorazowego użytku, przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Takie same warunki powinny spełniać środki transportu i termosy służące do przewożenia posiłków. 6.3. Obiady Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, na własne ryzyko – pojazdem przystosowanym do przewozu żywności, w specjalistycznych termosach, gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. 6.4. W pomieszczeniach kuchni i stołówki oraz na terenie użytkowym – porządek i czystość ma odpowiadać wymogom odpowiednich służb. 6.5. Wykonawca będzie zobowiązany do przygotowywania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i z bezpieczeństwem zgodnie z wymogami Państwowego Inspektora Sanitarnego, norm systemu HACCP oraz innych obowiązujących w tym zakresie aktów prawnych. Dlatego też wykonawca winien posiadać przeszkolenie z systemu HACCP w placówkach żywienia zbiorowego, z zakresu BHP oraz aktualne książeczki zdrowia. 6.6. Wykonawca zapewnia urozmaicenie jadłospisów. Wykonawca zobowiązany będzie dostarczać dekadowe jadłospisy do wcześniejszego zatwierdzenia co najmniej trzy dni przed terminem jego realizacji. Wszelkie zmiany w menu sugerowane przez szkołę, będą dla niego wiążące. 6.7. Ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od zamówień i frekwencji dzieci. 6.8. Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed Powiatowym Inspektorem Sanitarnym. 6.9. Wykonawca odpowiada prawnie za ochronę p/poż. oraz przeglądy wydzierżawionych pomieszczeń i urządzeń znajdujących się w tych pomieszczeniach. Koszty z tym związane pokrywa wykonawca. 6.10. Do obowiązków Wykonawcy należeć będzie dokonywanie comiesięcznych rozliczeń za wydane posiłki. 6.11. Wykonawca i jego personel zobowiązani są uwzględniać i wprowadzać w życie uwagi Zamawiającego – dotyczące sposobu wykonywania usług – osoba upoważnioną do przekazywania uwag jest Kierownik Świetlicy i Dyrektor Szkoły Podstawowej w Mikstacie. 6.12. W ramach nadzoru nad jakością świadczonych usług, Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny posiłków, poprzez dokonywanie sporadycznych, szczątkowych degustacji sporządzanych w szkole dań. Wnioski wynikające z takowych degustacji będą wiążące dla Wykonawcy. 6.13. Reklamacje jakościowe zgłaszane będą bezpośrednio na linii Kierownik Świetlicy lub Dyrektor Szkoły – Wykonawca. 6.14. Zamawiający przewiduje możliwość waloryzacji cen posiłków w każdym roku szkolnym, w trakcie realizacji umowy jednak nie więcej niż o średnioroczny wskaźnik wzrostu towarów i usług konsumpcyjnych ogłoszony przez prezesa GUS . 6.15. Zamawiający zobowiązuje się we własnym zakresie dokonywać rozliczeń finansowych z Miejsko – Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej za opłacane przez te instytucję posiłki. 6.16. Wykonawca ponadto:  doposaży wydzierżawione pomieszczenia na własny koszt w urządzenia i wyposażenie niezbędne do prowadzenia przedmiotowej działalności gospodarczej,  wykonuje na własny koszt konserwacje, remonty bieżące i kapitalne urządzeń i sprzętu wydzierżawionego z częstotliwością zgodną z technologią ich użytkowania,  dostosuje i przeprowadzi remonty niezbędne do prowadzenia przedmiotowej działalności wydzierżawionych pomieszczeń na własny koszt,  uiszcza czynsz oraz opłaty dodatkowe za: energię elektryczną, wodę, gaz, odprowadzenie ścieków według wskazań liczników (podliczników), a także wywóz nieczystości stałych związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej. 6.17. Zamawiający określa czynsz miesięczny i opłaty za najem pomieszczeń kuchni wraz z wyposażeniem (ryczałtowo, miesięcznie) 500,00 zł z podatkiem VAT. 6.18. Obiady dla osób pozostałych (nie będących pracownikami w/w szkół) będą wydawane poza godzinami zarezerwowanymi dla dzieci i młodzieży szkolnej. 6.19. Na prośbę zainteresowanych osób (rodziców dzieci) obiad będzie wydawany do naczyń na wynos. 6.20. Szkoła może bezpłatnie korzystać z pomieszczeń kuchni i stołówki w przypadku uroczystości szkolnych. Terminy uzgadnia z dzierżawcą. 6.21. Wykonawca wszelkie urządzenia i sprzęt kuchenny zwróci w stanie technicznym 100% sprawności. Zostanie to potwierdzone odpowiednimi przeglądami technicznymi wykonanymi na koszt Wynajmującego przez uprawnione do tego osoby. W przypadku zniszczenia lub zużycia sprzętu Wynajmujący na własny koszt odtwarza wyposażenie kuchni i stołówki do poziomu takiego jaki zastał w dniu podpisania umowy. Stan początkowy zostanie określony w protokole zgodnym ze stanem faktycznym i odpowiednimi księgami inwentaryzacyjnymi. Ściany zostaną pomalowane, a wszelka budowlana infrastruktura kuchni doprowadzona do stanu z dnia podpisania umowy. 6.22. Wynajmujący nie może prowadzić sprzedaży ani podawania alkoholu. 6.23. Wynajmujący od dnia podpisania umowy odpowiada za powierzone mu mienie. Zabezpiecza je przed kradzieżą, dewastacją, pożarem, dostępem osób nieupoważnionych. 6.24. Wszelkie remonty, inwestycje i każda ingerencja Wynajmującego w pomieszczeniach kuchni i stołówki wykonywane są na koszt Wynajmującego w porozumieniu i za zgodą Dyrektora Szkoły. 6.25. Prowadzona działalność nie może stać w sprzeczności z dobrym imieniem szkoły.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55000000-0
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: zamawiający nie określa wymagań w tym zakresie,

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach