Przetargi.pl
Przygotowywanie i wydawanie gorących posiłków klientom Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Oświęcimiu z siedzibą w Grojcu ul. Beskidzka 100 w roku 2014

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Oświęcimiu zs. w Grojcu ogłasza przetarg

  • Adres: 32-600 Oświęcim, ul. Beskidzka 100
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 33 8466420 , fax. 33 8466432
  • Data zamieszczenia: 2013-12-04
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Oświęcimiu zs. w Grojcu
    ul. Beskidzka 100 100
    32-600 Oświęcim, woj. małopolskie
    tel. 33 8466420, fax. 33 8466432
    REGON: 35721021200000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie i wydawanie gorących posiłków klientom Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Oświęcimiu z siedzibą w Grojcu ul. Beskidzka 100 w roku 2014
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    3.3 Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i wydawanie gorących posiłków w ilości 1-go gorącego posiłku dziennie na osobę . Przez gorący posiłek rozumie się 1) zupę z wkładką, gramatura 350g,max.2xtydzień lub 2) drugie danie w postaci wkładu mięsnego lub ryby (150g) + dodatki: ziemniaki, kasza, ryż, makaron itp.(150g) + surówka (50g)- co najmniej 2x tydzień lub 3) inne danie: pierogi , bigos, bogracz, flaczki, fasolka po bretońsku, makaron z serem, placki ziemniaczane itp. (350g) 3.4.Wartość kaloryczna gorącego posiłku winna wynosić około 900 kcal. 3.5. Ilość posiłków w 2014 roku wyniesie nie więcej niż 14 000. 3.6. Posiłki będą przygotowywane wg zróżnicowanych jadłospisów przez kolejne tygodnie. 3.7. Jadłospis winien być podawany do publicznej wiadomości poprzez codzienne jego wywieszenie w miejscu wydawania posiłków. 3.8. W przypadku, gdy wykonawca świadczy ogólnie dostępne usługi, możliwe jest zastąpienie posiłku z jadłospisu dla osób korzystających z pomocy zamawiającego posiłkiem z ogólnodostępnego jadłospisu. W sytuacji, gdy cena wybranego posiłku z ogólnodostępnego jadłospisu jest wyższa niż wartość posiłku dla osób objętych pomocą Zamawiającego, klient winien uiścić stosowną dopłatę. 3.9. Jadłospis winien być przekazywany Zamawiającemu za każdy miesiąc wraz z rachunkiem ( fakturą) za zrealizowane posiłki. 3.10. Posiłki będą wydawane klientom na podstawie bonów obiadowych, których wzór stanowi załącznik do umowy. 3.11. Zamawiający zapłaci Wykonawcy wyłącznie za posiłki faktycznie wydane. 3.12. Posiłki będą przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, z pełnowartościowych produktów z uwzględnieniem sezonowości ich występowania. Muszą charakteryzować się wysoką jakością, posiadać właściwe walory smakowe i estetyczne oraz właściwą temperaturę zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia dotyczących propozycji składników odżywczych. 3.13. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia odpowiednich warunków lokalowych umożliwiających spożycie posiłku, w szczególności miejsc siedzących przy stoliku (bez wyodrębniania miejsc wskazujących na szczególny sposób traktowania). 3.14. Wykonawca winien przygotowywać i wydawać posiłki w warunkach zgodnych z obowiązującymi przepisami sanitarnymi. 3.15. Posiłek powinien być przygotowany wg zasad racjonalnego żywienia i obowiązujących przepisów kulinarnych. 3.16. Wykonawca winien posiadać zdolność do przygotowywania i wydawania gorących posiłków, co oznacza, że dysponuje osobą bądź osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia. 3.17. Wykonawca winien posiadać odpowiedni potencjał techniczny co oznacza, że kuchnia i jej zaplecze lub miejsce wydawania posiłków oraz jadalnia są wyposażone w niezbędne sprzęty i urządzenia spełniające wszelkie wymogi sanitarne. 3.18. Klienci powinni otrzymać zawsze gorący posiłek, który zjedzą na miejscu w naczyniach zapewnionych przez Wykonawcę. 3.19. Wydawane posiłki muszą być sycące, smaczne, kaloryczne, zdrowe, urozmaicone, estetycznie podane i gorące. 3.20. Wykonawca zapewni posiłki przez 6 dni w tygodniu (od poniedziałku do soboty). Jeżeli w okresie od poniedziałku do soboty przypadnie dzień ustawowo wolny od pracy i lokal nie będzie czynny Wykonawca zapewni wydanie posiłków za święto w dniu poprzedzającym. 3.21. Wykonawcy starający się o udzielenie zamówienia muszą posiadać na terenie miasta Oświęcim punkt wydawania posiłków dopuszczony do prowadzenia działalności w przedmiotowym zakresie, posiadający infrastrukturę lokalową i techniczną niezbędną do spożywania posiłków w lokalu, zlokalizowany w odległości nie większej niż 700 metrów od przystanku komunikacji miejskiej. 3.22. Wykonawca zobowiązany jest do posiadania uprawnień do wykonywania działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania. 3.23. Wykonawca musi spełniać wszelkie wymogi określone przepisami prawa dotyczące żywienia zbiorowego i ponosi odpowiedzialność prawną i materialną w zakresie wykonywanej usługi m.in. w zakresie jakości produktów i przygotowania posiłków, w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych. 3.24. Wykonawca odpowiada za idealną czystość technologii przygotowania i wydania posiłków, idealną czystość urządzeń gastronomicznych, w których przygotowywane będą posiłki, estetyczny wygląd i czystość zatrudnionego personelu. 3.25. Zamawiający zastrzega sobie prawo przeprowadzania kontroli prawidłowości realizacji zamówienia. W przypadku naruszenia postanowień umowy oraz warunków określonych w niniejszym opisie zamówienia Zamawiający odstąpi od umowy w trybie natychmiastowym. 3.26. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki, o nie gorszej jakości na swój koszt, z innych źródeł i zawiadomić klientów i Zamawiającego o miejscu i terminie wydania posiłków. 3.27. W postępowaniu mogą wziąć udział wykonawcy, którzy prowadzili działalność usługową w zakresie przygotowywania i wydawania gorących posiłków w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert. 3.28. Rozliczenia finansowe z Wykonawcą będą odbywały się w miesięcznych okresach rozliczeniowych na podstawie liczby zrealizowanych posiłków w danym miesiącu. 3.29. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia ilości posiłków do realizacji co jest uzależnione od wydanych decyzji administracyjnych. 3.30. Maksymalny koszt jednego gorącego posiłku nie może przekroczyć 6,50zł. brutto. 3.31. Ilości wskazane w pkt-cie 3.5 są wielkościami orientacyjnymi przyjętymi dla celów porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Wykonawcy, z którym Zamawiający podpisze umowę nie przysługuje roszczenie o realizację usługi w wielkościach podanych w pkt-cie 3.5 oraz w formularzu oferty. Jednocześnie Zamawiający gwarantuje, iż minimalna ilość wydanych posiłków z tytułu realizacji przedmiotu umowy wyniesie 50% ilości posiłków podanych w formularzu oferty. 3.32. Wynagrodzenie Wykonawcy za przedmiot umowy stanowić będzie wynik iloczynu ilości faktycznie pobranych posiłków i uśrednionej ceny jednostkowej za jeden posiłek podanej w formularzu cenowym. 3.33. Wszystkie osoby ze strony wykonawcy pracujące przy przygotowywaniu i podawaniu posiłków muszą posiadać w czasie trwania umowy aktualne badania wymagane przy kontakcie z żywnością. 3.34. Posiłek powinien być przygotowany wg zasad racjonalnego żywienia. Musi być bezwzględnie świeży i przyrządzany w dniu wydawania. Wartość kaloryczna posiłku powinna być zgodna z normami ustalonymi przez instytut Żywienia i Żywności i uwzględniać rację pokarmową dla osób dorosłych. 3.35 Zamawiający żąda przedstawienia przykładowego jadłospisu na okres 6 dni kalendarzowych, zawierającego gramaturę oraz kaloryczność posiłku - wg schematu zawartego w załączniku nr 6 do siwz. Zamawiający dopuszcza możliwość powtarzania jadłospisu po 7 dniach z możliwością zamiany kolejności zestawów obiadowych.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553000003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.gops.oswiecim-gmina.pl , www.oswiecim-gmina.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach