Przetargi.pl
Przygotowywanie i dostarczanie posiłków do szkół z terenu Gminy Iława w roku 2013

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 14-200 Iława, ul. Gen. Wł. Andersa 2 A
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 89 649 08 18 , fax. 89 649 08 16
  • Data zamieszczenia: 2012-11-13
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Gen. Wł. Andersa 2 A 2 A
    14-200 Iława, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 89 649 08 18, fax. 89 649 08 16
    REGON: 00445020800000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie i dostarczanie posiłków do szkół z terenu Gminy Iława w roku 2013
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest codzienne przygotowywanie i dostarczanie gorących dwudaniowych posiłków + kompot owocowy do szkół z terenu gminy Iława w roku 20113. Szacunkowa dzienna liczba uczniów korzystających z posiłków w roku 2013 wyniesie 210. Szacunkowa ilość dni nauki w szkole w 2013 roku 186 dni.Posiłki muszą być sporządzane i dostarczane zgodnie wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą być wykonywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, powinny być urozmaicone o wysokiej wartości odżywczej sporządzane z pełnowartościowych produktów przy jak najmniejszym użyciu konserwantów spożywczych.Rozliczenie odbywać się będzie na podstawie podanej w ofercie jednostkowej ceny za 1 posiłek składający się z dwóch dań + kompot lub sok owocowy.Wykaz szkół objętych dożywianiem na terenie gminy Iława w załączniku. Warunki realizacji zamówienia: Przedmiot zamówienia obejmuje: przygotowywanie i dostarczanie do szkół z terenu gminy Iława gorącego posiłku składającego się z dwóch dań: I danie - zupa - 400 g Przede wszystkim: pomidorowa, żurek, ogórkowa, buraczkowa, grochowa, rosół z makaronem, barszcz ukraiński, jarzynowa, kapuśniak, grzybowa, kalafiorowa, klopsowa, fasolowa. Zupy powinny być sporządzone na wywarze warzywno-mięsnym. II danie: - ryż lub kasza lub ziemniaki (zamiennie) - 200 g,- mięso lub ryba - 100 g, - surówka - 100 g- kompot lub sok owocowy - 200 g - spaghetti, pierogi, kopytka - 300 g.Drugie danie mogą stanowić m. in. stek z kurczaka, udko z kurczaka w sosie węgierskim, kotlet mielony z mięsa wieprzowego w sosie pieczarkowym, kotlet schabowy, kotlet mielony, bitki wołowe, gulasz wieprzowy, filet drobiowy panierowany, zraziki drobiowe, klopsiki w sosie koperkowym, gołąbki, pieczeń wieprzowa, kopytka z gulaszem, placki ziemniaczane z gulaszem, raz w tygodniu ryba z urozmaiconymi surówkami. Drugie danie mogą też stanowić pierogi, kopytka, naleśniki z twarogiem i z sosem, racuchy z powidłami, krokiety z mięsem lub z kapustą i grzybami, ryż z jabłkiem, spaghetti, lub inne dania. Do dań mięsnych nie zalicza się dań przygotowanych na bazie podrobów oraz bigos.Do mięsa podawane powinny być przede wszystkim ziemniaki. Zamawiający zastrzega sobie, aby nie podawano dzieciom skrzydełek drobiowych.Łączna wartość energetyczna posiłku nie może być niższa niż 1050 kcal.Podstawowymi przyprawami używanymi do sporządzania posiłków powinny być m.in.: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier oraz inne składniki np. śmietana. Wykonawca nie powinien przygotowywać posiłków z półproduktów.Uczniowie szkół muszą otrzymać zawsze gorący posiłek. Posiłki dostarczane w termosach powinny mieć w momencie odbioru temperaturę 630C.Przygotowywane posiłki muszą być sporządzane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Posiłki winny być dostosowane do wymogów sanitarnych dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego oraz wartości energetycznej i odżywczej racji pokarmowych dla żywionych grup wiekowych od 6 do 17 lat. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność w tym zakresie.Zamawiający zastrzega sobie prawo do sprawdzania jakości obiadów i ich temperatury. Do obowiązków wykonawcy należy przygotowywanie i przechowywanie próbek wszystkich potraw wchodzących w skład każdego posiłku na zasadach i do celów wskazanych w art. 71 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z Dyrektorami szkół oraz z Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Iławie. Jadłospis będzie układany przez Wykonawcę i dostarczany Dyrektorom szkół najpóźniej w pierwszym dniu miesiąca. Wszelkie zmiany jadłospisu sugerowane przez Dyrektorów szkół będą brane pod uwagę przez Wykonawcę. Wykonawca każdorazowo będzie ustalał z Dyrektorami szkół ilość posiłków najpóźniej w danym dniu usługi.Do złożonej oferty Wykonawca załączy proponowany miesięczny jadłospis uwzględniający wytyczne Zamawiającego z SIWZ według załącznika nr 1 do oferty.Zamawiający zastrzega sobie, że oferowany asortyment musi być urozmaicony w sposób zapewniający różnorodność i niepowtarzalność potraw co najmniej w okresie 10 dni.Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych posiłków. W cenę należy wliczyć koszty transportu, koszty ubezpieczenia transportu, itp. Żywienie dzieci odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej w okresie od 1 stycznia 2013 r. do 31 grudnia 2013 r. z uwzględnieniem przerw w nauce - rozpoczęcie 02.01.2013 r. (m.in.: ferii, wakacji, dni świątecznych). Posiłki powinny być dostarczane do szkół w następujących godzinach: a)Szkoła Podstawowa w Gromotach - 09.30 b)Samorządowe Gimnazjum we Franciszkowie - 10.30 c)Szkoła Podstawowa we Franciszkowie - 10.45 d)Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Ławicach - 09.30 e)Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Frednowie - 09.30 f)Szkoła Podstawowa w Lasecznie - 09.00 g)Szkoła podstawowa w Wikielcu - 09.00 h)Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Tynwałdzie - 09.30. Szczegółowe harmonogramy dostarczania posiłków będą ustalane przez Wykonawcę indywidualnie z poszczególnymi Dyrektorami szkół. W szczególnie uzasadnionych przypadkach dopuszcza się możliwość dowozu posiłków w okresie przerwy w nauce szkolnej, tj. w okresie ferii i wakacji szkolnych oraz w razie konieczności odpracowania dnia wolnego od nauki. W miesiącu wrześniu 2013 roku dożywianie dzieci w szkołach rozpocznie się od trzeciego dnia miesiąca, t. j. 03.09.2013 r. Przewidywana liczba dni nauki w 2013 roku - 186 dni. Szacunkowa liczba uczniów objętych dożywianiem - 210 uczniów. Szacunkowa łączna liczba posiłków w 2013 r. - 39 060 posiłków.Zamawiający zastrzega, że w trakcie roku liczba uczniów korzystających z posiłków może ulec zmianie - zmniejszeniu lub zwiększeniu o 20%. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za zmniejszenie lub zwiększenie ilości posiłków. Zamawiający zastrzega, że dla Szkoły Podstawowej we Frednowie wykonawca dostarczał będzie jednorazowe naczynia i sztućce. WYKAZ SZKÓŁ OBJĘTYCH DOZYWIANIEM UCZNIÓW W ROKU 2013 L.p. Nazwa szkoły Liczba dzieci 1. Szkoła Podstawowa Gromoty 23 2. Gimnazjum Franciszkowo 38 3. Szkoła Podstawowa Franciszkowo 14 4. Niepubliczna Szkoła Podstawowa Ławice13 5. Niepubliczna Szkoła Podstawowa Frednowy18 6. Szkoła Podstawowa Wikielec58 7. Szkoła Podstawowa Laseczno 34 8. Niepubliczna Szkoła Podstawowa Tynwałd 12 Razem: 210 uczniów Rozliczenie: Za wykonane usługi przygotowywania i dostarczania gorących posiłków strony rozliczać się będą za pomocą faktur wystawionych przez Wykonawcę łącznie dla szkół z zastrzeżeniem, iż w w/w fakturze Wykonawca wykaże rozbicie na poszczególne szkoły. Rozliczenia za wykonanie usługi dokonywane będą przez strony w okresach miesięcznych - za miesiąc poprzedni na podstawie cen jednostkowych brutto za jeden posiłek oraz liczby dostarczonych posiłków w oparciu o potwierdzoną za zgodność kserokopię dowodów dostawy posiłków zgodnie z załącznikiem Nr 2 do Umowy. Dodatkowo należy dołączyć wykazy uczniów objętych dożywianiem wystawione przez poszczególne szkoły. Dowody dostawy oraz wykazy uczniów będą stanowiły podstawę wystawiania i rozliczania faktur. Kod CPV - 55.52.31.00-3 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych Kod CPV - 55.52.40.00 - 9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zgodnie z art. 45 ust. 2 ustawy Pzp zamawiający nie żąda wniesienia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.gops.ilawa.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach