Przetargi.pl
Przygotowywanie, dowóz i wydawanie obiadów w placówkach oświatowych na terenie Miasta i Gminy Sieniawa

Gmina Sieniawa ogłasza przetarg

  • Adres: 37-530 Sieniawa, Rynek 1
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel. 016 6227301 , fax. 016 6227301
  • Data zamieszczenia: 2009-12-18
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Sieniawa
    Rynek 1 1
    37-530 Sieniawa, woj. podkarpackie
    tel. 016 6227301, fax. 016 6227301
    REGON: 65090057100000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.sieniawa.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie, dowóz i wydawanie obiadów w placówkach oświatowych na terenie Miasta i Gminy Sieniawa
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Gmina Sieniawa z/s w Sieniawie zaprasza do wzięcia udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia w trybie przetargu nieograniczonego na przygotowywanie, dowóz i wydawanie obiadów w placówkach oświatowych na terenie Miasta i Gminy Sieniawa. 2. Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i wydawanie obiadów 3-daniowych (zupa, drugie danie, napój) dla uczniów Szkoły Podstawowej w Sieniawie, Gimnazjum w Sieniawie, Zespołu Szkół w Sieniawie w stołówce Szkoły Podstawowej w Sieniawie oraz przygotowywanie, dowóz i wydawanie obiadów jednodaniowych do Szkoły Podstawowej w Dobrej, Szkoły Filialnej w Czercach, Szkoły Podstawowej w Czerwonej Woli, Szkoły Podstawowej w Rudce, Szkoły Podstawowej w Wylewie. 3. Obiady powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Powinny być urozmaicone o wysokiej wartości odżywczej, atrakcyjne pod względem organoleptycznym. W przeciągu jednej dekady powinny odpowiadać następującym kryteriom: - zawartość energii powinna wynosić ok. 850 kcal; - udział energii z białka powinien wynosić nie mniej niż 12% wartości energetycznej posiłku; - udział białka zwierzęcego powinien stanowić średnio 50% ogólnej ilości białka zawartego w posiłku; - udział energii z tłuszczu nie powinien przekraczać 30%. 4. Zupy - należy przygotować na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika. Zupy na wywarach z kości w ograniczonych ilościach. Podprawianie zup niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem, lub mąką, sporadycznie zasmażką. Przeciętna waga 1 porcji zupy - 400g. 5. Drugie danie - powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, drób), produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski, itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane). 6. Napój - w ilości 200 ml (kompot, herbata). 7. Zamawiający oczekuje, iż Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze prozdrowotnym poprzez: - stosowanie tłuszczów roślinnych; - ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych; - umiarkowane stosowanie mięsa czerwonego; - stosowanie mięsa drobiowego; - stosowanie ryb; - umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli; - duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych. 8. Obiady dowożone jednodaniowe, zamiennie w takiej samej ilości zupa o zwiększonej kaloryczności z pieczywem i drugie danie bez napoju. Wykonawca zabezpiecza własny środek transportu oraz naczynia do wydawania posiłków w przypadku takiej konieczności. Długość tras dowozu posiłków wynosi : - Sieniawa - Szkoła Podstawowa w Dobrej - Sieniawa = 14 km, - Sieniawa - Szkoła Filialna w Czercach - Sieniawa = 12 km, - Sieniawa - Szkoła Podstawowa w Czerwonej Woli - Sieniawa = 20 km, - Sieniawa - Szkoła Podstawowa w Rudce - Sieniawa = 20 km, - Sieniawa - Szkoła Podstawowa w Wylewie - Sieniawa = 4 km. 9. Wykonawca usługi, na podstawie kalkulacji własnej może dokonać sprzedaży posiłków innym osobom nie objętym niniejszym zamówieniem (nauczycielom, pracownikom, itp. ). 10. Wykonawca jest zobowiązany do sprzedaży posiłków uczniom nie objętym niniejszym zamówieniem w cenie równej jaką podał w ofercie (samodzielnie wykupującym posiłki). CPV - 55.52.31.00-3 usługi w zakresie posiłków szkolnych 55.52.40.00-9 usługi dostarczania posiłków szkolnych WARUNKI PRZYGOTOWANIA POSIŁKÓW: 1. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania wszystkich posiłków w wynajętych pomieszczeniach kuchennych w budynku Szkoły Podstawowej w Sieniawie, które wyposażone są w podstawowe urządzenia i sprzęt niezbędny do ich przygotowania i wydawania. Wykonawcy w/w pomieszczenie wraz z wyposażeniem włącznie z urządzeniami zostanie udostępnione odpłatnie na podstawie umowy najmu lokalu użytkowego zawartej z Gminą Sieniawa tj. właścicielem lokalu. Wykonawca zobowiązany jest do wykorzystywania lokalu wraz z wyposażeniem i urządzeniami zgodnie z przeznaczeniem na działalność będącą przedmiotem zamówienia. Odpłatność za pomieszczenie kuchenne wraz z wyposażeniem i urządzeniami będzie wynosić 10.00 zł netto + 22% VAT za 1 m2 miesięcznie zgodnie z Zarządzeniem Nr 90/08 Burmistrza Miasta i Gminy Sieniawa z dnia 10 września 2008r.w sprawie ustalenia stawek czynszu najmu za lokale użytkowe znajdujące się w zasobach komunalnych Miasta i Gminy Sieniawa. Wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność materialną za oddane w użytkowanie pomieszczenia i wyposażenie tych pomieszczeń. Wykonawca zobowiązany jest do bezwzględnego przestrzegania przepisów higieniczno - sanitarnych podczas przygotowywania, transportu, wydawania posiłków oraz po ich wydaniu, w placówkach oświatowych, w których prowadzone jest dożywianie. Wykonawca zobowiązany jest do zawarcia umowy na odbiór i unieszkodliwianie odpadów pokonsumpcyjnych. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Harmonogram dostarczania oraz miejsce wydawania posiłków Wykonawca ustali bezpośrednio z Dyrektorami poszczególnych Szkół. Dożywianiem objęte będą dzieci zakwalifikowane do tej formy pomocy przez Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Sieniawie. Wykonawca będzie pokrywał koszty zużycia gazu, energii elektrycznej, zimnej i ciepłej wody, zgodnie ze wskazaniem liczników oraz koszty wywozu nieczystości stałych. 2. Przewidywana ilość posiłków dofinansowywanych przez Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Sieniawie wynosi: - pełnych obiadów - około 140 dziennie, - ? pełnej porcji - około 35 dziennie, - obiadów jednodaniowych - około 145 dziennie. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany liczby obiadów w zależności od zainteresowania dzieci. Dzienny koszt pełnego obiadu nie może przekraczać 4,00 zł. netto/ osobę. Posiłki wydawane będą w dniach nauki szkolnej.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiajacy nie wymaga wniesienia wadium
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. O udzielenie zamówienia ubiegać się mogą Wykonawcy, którzy złożą ważną i odpowiednią ofertę. 1.1. Zamawiający dokona wyboru ofert spośród ofert ważnych i najkorzystniejszych. 2. Oferta ważna spełniać musi następujące warunki: 2.1. Wykonawca ubiegający się o zamówienie musi spełniać warunki wymienione w art. 22 i nie może być wykluczony z postępowania na podstawie art. 24 ust 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. ? Prawo zamówień publicznych ?. 2.2 Wykonawca winien dysponować odpowiednio wykwalifikowanym i uprawnionym personelem przewidzianym do realizacji przedmiotu zamówienia oraz znajdować się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia 2.3 Wykonawca winien posiadać niezbędną wiedzę i doświadczenie z zakresu zbiorowego żywienia, potwierdzone stosownymi dokumentami (np. świadectwa, referencje). 3. Oferta odpowiednia spełniać musi następujące wymogi: 3.1. Oferta winna być złożona w terminie wyznaczonym przez Zamawiającego jako termin składania ofert. 3.2. Oferta winna być zgodna w kwestii sposobu jej sporządzenia, oferowanego przedmiotu i warunków zamówienia, ze wszystkimi wymogami specyfikacji istotnych warunków zamówienia oraz z zasadami Ustawy z dnia 29.01.2004 r. Prawo zamówień publicznych ?.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Wykonawcy ubiegający się o udzielenie zamówienia winni dołączyć do oferty następujące dokumenty: 1. W celu potwierdzenia, że Wykonawcy nie podlegają wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 24 ust. 1 i 2 Pzp zobowiązani są złożyć następujące oświadczenie: Oświadczenie o tym, że Wykonawca spełnia warunki z art. 22 ust. 1 Pzp oraz nie podlega wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. Wykonawca posiada uprawnienie do wykonywania określonej działalności lub czynności oraz nie podlega wykluczeniu na podstawie art. 24 Pzp (art. 22 ust. 1 pkt 1 i pkt.4 Pzp). W przypadku, kiedy kilka podmiotów składa wspólnie ofertę, wymienione oświadczenie powinno być złożone przez każdy z podmiotów oddzielnie lub przez pełnomocnika w imieniu wszystkich członków Konsorcjum (załącznik nr 2 do siwz). 2. Aktualny dokument dopuszczający Wykonawcę do obrotu prawnego w zakresie objętym zamówieniem (zaświadczenie o prowadzonej działalności gospodarczej lub potwierdzone przez wydającego zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, wyciąg z rejestru przedsiębiorców itp.).

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://bip.zetorzeszow.eu/umigsieniawa/
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach