Przetargi.pl
PRZYGOTOWYWANIE, DOSTARCZANIE ORAZ WYDAWANIE POSIŁKÓW DLA OSÓB UPRAWNIONYCH Z TERENU GMINY SĘPÓLNO KRAJEŃSKIE

Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 89-400 Sępólno Krajeńskie, ul. Szkolna 8
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 052 3888450 , fax. 052 3888451
  • Data zamieszczenia: 2012-12-07
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Szkolna 8 8
    89-400 Sępólno Krajeńskie, woj. kujawsko-pomorskie
    tel. 052 3888450, fax. 052 3888451
    REGON: 09296418900000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.gmina-sepolno.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Gminna jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    PRZYGOTOWYWANIE, DOSTARCZANIE ORAZ WYDAWANIE POSIŁKÓW DLA OSÓB UPRAWNIONYCH Z TERENU GMINY SĘPÓLNO KRAJEŃSKIE
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków jednodaniowych dla uczniów szkół podstawowych oraz gimnazjów na terenie gminy Sępólno Krajeńskie oraz świadczenie usługi restauracyjnej, polegającej na przygotowaniu i podawaniu gorącego posiłku dla klientów Ośrodka Pomocy Społecznej w Sępólnie Krajeńskim. 2.2.1. Część 1 - Przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków jednodaniowych dla uczniów szkół podstawowych oraz gimnazjów na terenie gminy Sępólno Krajeńskie: 1) Posiłki mają być dostarczane każdego dnia (z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od nauki w szkole i przerw w nauce w szkole), dla wszystkich uczniów zgłoszonych przez Zamawiającego od dnia 2 stycznia 2013 r. do 28 czerwca 2013 r. i od 3 września 2013 r. do 20 grudnia 2013 r. - w godzinach uzgodnionych z dyrektorami w szkołach: Lutowo; Wałdowo, Wiśniewa; Zalesie; Zboże, Zespole Szkół Nr 1 w Sępólnie Krajeńskim. 2) Posiłki należy przygotować dla dziennie około 244 uczniów. O każdorazowej zmianie liczby uczniów korzystających z dożywiania Zamawiający powiadomi Wykonawcę. 3) Liczba sporządzonych i wydanych gorących posiłków może ulec zmianie ze względu na specyfikę zamówienia, ponieważ w trakcie roku są składane nowe wnioski jak również osoby rezygnują z dożywiania dzieci. Zamawiający zastrzega, iż nie będzie ponosił żadnej odpowiedzialności, jeżeli tylko część z gorących posiłków będzie zrealizowana. Zamawiający pokryje koszty tylko za faktycznie wydane ilości gorących posiłków. 4) Posiłek powinien być: - przygotowywany zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, - zróżnicowany, zawierający białka, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne, błonnik i witaminy, - sporządzany z pełnowartościowych produktów z uwzględnieniem sezonowości ich występowania, - składać się z jednego ciepłego dania z zachowaniem norm żywieniowych dla danej grupy wiekowej. - zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu jednego tygodnia - Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP. 5) Tygodniowy jadłospis powinien zawierać nie mniej niż 3 posiłki mięsne, zupa powinna być z wkładką (kawałkiem mięsa), 2 razy w tygodniu do każdego posiłku powinna być podana drożdżówka z dżemem lub budyniem, 2 razy w tygodniu jogurt, 1 raz w tygodniu owoc sezonowy. 6) Jadłospis na miesiąc następny należy przedłożyć w OPS z tygodniowym wyprzedzeniem w celu akceptacji przez Zamawiającego. 7) W miarę potrzeb przygotowanie ciepłego posiłku dietetycznego wg wskazań lekarza dla osób będących na diecie. Ilość tego rodzaju posiłków będzie określana na dany miesiąc z 6-cio dniowym wyprzedzeniem. 8) Posiłki należy przygotować wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi w tym zakresie. 9) Wykonawca zapewni transport posiłków na własny koszt w taki sposób aby posiłki dostarczone do spożycia posiadały wymaganą przepisami prawa temperaturę. 10) Posiłki muszą być dostarczone do szkół na max. 30 minut przed podaniem posiłku. 11) Zgodnie z dobrą praktyką cateringową i zaleceniami Powiatowego Państwowego Inspektora Sanitarnego w Sępólnie Krajeńskim posiłki przewożone w pojemnikach styropianowych (tzw. futuroboksach z wkładem plastikowym) nie mogą być w nich przechowywane dłużej niż dwie godziny. W związku z powyższym zalecane jest przechowywanie i przewożenie posiłków w termosach. 12) Pojazd musi spełniać wymagania sanitarne do przewozu termosów z żywnością zgodnie z art. 59 ust. 1, art. 61 i art. 63 ust. 1 ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz.U. z 2010 r. Nr 136 poz. 914) potwierdzone np. decyzją wydaną przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do żądania od Wykonawcy przed rozpoczęciem wykonywania usługi do przedstawienia w/w dokumentu. 13) Zapewnienie samochodu, kierowcy, paliwa, ubezpieczenia samochodu należy do obowiązków wykonawcy usług. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za powierzone mu termosy na czas transportu. 14) Posiłki należy podawać na talerzach (nie jednorazowego użytku). 15) Podstawą do wydania posiłku jest lista imienna uczniów sporządzona przez Zamawiającego na podstawie decyzji administracyjnej wydanej przez Dyrektora OPS w Sępólnie Krajeńskim przyznającej posiłek w szkole.. 16) Zamawiający będzie dokonywał kontroli przygotowanych i wydawanych posiłków bez wcześniejszego zawiadomienia Wykonawcy we wszystkich szkołach. 2.2.2. Część 2 - Świadczenie usługi restauracyjnej, polegającej na przygotowaniu i podawaniu gorącego posiłku (tj. jednodaniowego obiadu) z możliwością konsumpcji w lokalu wyznaczonym przez Wykonawcę na terenie miasta Sępólno Krajeńskie, dla klientów Ośrodka Pomocy Społecznej w Sępólnie Krajeńskim :. 1) Osoby świadczące usługi opiekuńcze będą dostarczały posiłki przygotowywane na wynos klientom Ośrodka. 2) Wykonawca musi zabezpieczyć obsługę kelnerską. 3) Posiłek należy przygotować dla dziennie około 148 klientów Ośrodka. 4) Liczba sporządzonych i wydanych gorących posiłków może ulec zmianie ze względu na specyfikę zamówienia, którą cechuje zmienność potrzeb klientów Ośrodka. Zamawiający zastrzega, iż nie będzie ponosił żadnej odpowiedzialności, jeżeli tylko część z gorących posiłków będzie zrealizowana. Zamawiający pokryje koszty tylko za faktycznie wydane ilości gorących posiłków. 5) Zadanie własne o charakterze obowiązkowym jest realizowane na podstawie art. 17 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 marca 2004r. o pomocy społecznej (t. j. Dz. U. z 2009r. Nr 175, poz. 1362). 6) Przygotowanie, wydawanie oraz możliwość konsumpcji obiadu odbywa się w dni powszednie, niedzielę i święta w lokalu wyznaczonym przez Wykonawcę. 7) Obiady powinny być wydawane w godzinach między 11.00 a 13.30. 8) W przypadku niemożności wykonania usługi w niedzielę lub święta dopuszcza się możliwość wydania suchego prowiantu o wartości przeznaczonej na obiad. Każdorazowo sytuacja taka musi być uzgodniona z przedstawicielem Ośrodka. 9) Posiłek powinien być: - przygotowywany zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, - zróżnicowany, zawierający białka, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne, błonnik i witaminy, - sporządzany z pełnowartościowych produktów z uwzględnieniem sezonowości ich występowania, - składać się z jednego ciepłego dania z zachowaniem norm żywieniowych dla danej grupy wiekowej. 10) Tygodniowy jadłospis powinien zawierać nie mniej niż 3 posiłki mięsne. 11) Jadłospis na miesiąc następny należy przedłożyć w OPS z tygodniowym wyprzedzeniem w celu akceptacji przez Zamawiającego. 12) W miarę potrzeb przygotowanie ciepłego posiłku dietetycznego wg wskazań lekarza dla osób będących na diecie. Ilość tego rodzaju posiłków będzie określana na dany miesiąc z 6-cio dniowym wyprzedzeniem. 13) Zamawiający wymaga, aby Wykonawca zapewnił odpowiednie warunki lokalowe umożliwiające spożycie posiłku, w szczególności miejsca siedzące przy stoliku (bez wyodrębniania miejsc wskazujących na szczególny sposób traktowania). 14) Wydanie opiekunom świadczącym usługi obiadów na wynos przeznaczonych dla osób niepełnosprawnych i starszych - korzystających z pomocy Ośrodka, w specjalnie przeznaczonych do tego celu jednorazowych pojemnikach. 15) Rozliczenie miesięczne wydanych obiadów odbywa się na podstawie imiennych kart obiadowych wystawionych przez Ośrodek osobom korzystającym z tej formy. 16) Lokal przeznaczony na świadczenie przedmiotowych usług powinien umożliwić spożycie posiłków jednorazowo minimum 20 osobom jednocześnie. 17) Wykonawca zapewni zaplecze sanitarne dla klientów Ośrodka w postaci szatni oraz wydzielonym pomieszczeniem z dostępem do bieżącej wody i toalety. 18) Wykonawca winien wykazać, że dysponuje salą jadalną się na terenie miasta Sępólno Krajeńskie, która jednorazowo pomieści co najmniej 30 osób, posiadającą dostęp do bezpłatnego WC z umywalką, dopuszczoną na mocy decyzji właściwego organu ( Państwowego Inspektora Sanitarnego ) do prowadzenia działalności gastronomicznej ( zbiorowe żywienie ) w miejscu przygotowywania i wydawania posiłków. Zamawiający zastrzega sobie prawo do żądania od Wykonawcy przed rozpoczęciem wykonywania usługi do przedstawienia w/w dokumentu. 19) Wykonawca zobowiązuje się do zapewnienia niedostępności alkoholu dla klientów Ośrodka spożywających posiłki w porze wydawania obiadów tj. w godz. 11.00- 13.30. 20) Świadczenie usług restauracyjnych powinno być wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi w tym zakresie.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553000003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.gmina-sepolno.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach