Gminne Przedszkole Publiczne z/s w Przylepie ogłasza przetarg
- Adres: 66-015 Przylep, ul. 22 Lipca 61
- Województwo: lubuskie
- Telefon/fax: tel. 68 321 16 94
- Data zamieszczenia: 2011-12-29
- Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe
Sekcja I - Zamawiający
- I.1. Nazwa i adres: Gminne Przedszkole Publiczne z/s w Przylepie
ul. 22 Lipca 61 61
66-015 Przylep, woj. lubuskie
tel. 68 321 16 94
REGON: 97129567300000 - I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Samorządowa jednostka budżetowa
Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu
- II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
- II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Przygotowywanie, dostarczanie i wydawanie posiłków dla dzieci z Gminnego Przedszkola Publicznego z/s w Przylepie przy ul. 22 Lipca 61 oraz dla Oddziałów Przedszkolnych: w Zawadzie przy ul. Szkolnej 2, w Raculi przy ul. Głogowskiej 65 oraz w Nowym Kisielinie przy ul. Odrzańskiej 53 - II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
- II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
1. Usługa obejmuje przygotowywanie posiłków i dostarczenie ich do siedziby zamawiającego oraz wydawanie posiłków w każdym dniu roboczym dla około 264 dzieci w wieku od 3 do 6 lat. 2. Zamawiający przewiduje, iż w okresie wykonywania zamówienia ilość posiłków dziennych, które mają być przygotowane, a następnie dostarczone i wydane przez wykonawcę łącznie wyniesie 236.384 sztuk, w tym: - 98 dzieci z Przylepu 332 * 3 *98 = 97608 szt - 80 dzieci z Raculi 332 * 3 *80 = 79680 szt - 46 dzieci z Oddziału w Zawadzie 332 * 3 *46 = 45816 szt - 40 dzieci z Oddziału w Nowym Kiselinie 332 * 1 *40= 13280 szt. Przyjęto, iż zamówienie będzie realizowane w terminie od 1.02.2012 - 15.07 2013 r. tj. 332 dni roboczych. 3. Wymagania jakościowe przedmiotu zamówienia 3.1 Jakość posiłków powinna być zgodna z zasadami racjonalnego żywienia dla poszczególnych grup wiekowych. Wykonawca usług musi przestrzegać przepisów ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. nr 136, poz. 914 ze zm.), Rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych oraz innych przepisów szczegółowych dotyczących wymagań higienicznych i zdrowotnych żywności. 3.2 Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCAP. Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych w wieku 3 do 6 lat. 3.3 Posiłki muszą być wykonywane z naturalnych produktów metodą tradycyjną, nie można używać produktów typu instant oraz gotowych produktów, np. mrożone pierogi, klopsy, gołąbki itp., nie można używać produktów masłopodobnych. 3.4 Wykonawca jest zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek podanych posiłków w specjalnie do tego przeznaczonych lodówkach przez okres 72 godzin od upływu dnia podania. Pobór próbek i ich przechowywanie zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 roku w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. nr 80, poz. 545). 3.5 Wykonawca zobowiązany będzie do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci. 3.6 Posiłki muszą mieć właściwą wartość energetyczną oraz składać się z odpowiednio dobranych produktów minimalnie przetworzonych, o zmniejszonej zawartości soli, z ograniczeniem substancji dodatkowych i barwników. Wartość energetyczna posiłków dziennych powinna wynosić: I Śniadanie - 350-425 kcal II Śniadanie - 140-170 kcal Obiad - 420-510 kcal 3.7 Posiłki muszą spełniać wymogi normy żywienia zbiorowego dla dzieci przedszkolnych. 4. Uzgodnienia jadłospisu 4.1 Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia Zamawiającemu tygodniowego jadłospisu z 5-dniowym wyprzedzeniem. Po uzgodnieniu i zatwierdzeniu należy wywieszać jadłospis w wyznaczonym miejscu. 4.2 Przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną i normy produktów. 4.3 Dzienny posiłek obejmuje: 4.3.1 I śniadanie powinno być wysokokaloryczne i pełnowartościowe. Należy podawać zupy mleczne, potrawy mleczne, kawę zbożową z mlekiem, różne rodzaje pieczywa z masłem, twarogiem, serem żółtym, chudą wędliną, rybą wędzoną, pasty, z szeroką gamą warzyw sezonowych; 4.3.2 II śniadanie powinno być lekkie, ma się składać z soków owocowo-warzywnych, warzyw i owoców, deserów, słodkich bułek, ciasta, ciepłych napojów w okresie późno-jesiennym i zimowym; 4.3.3 obiad jest najbardziej energetycznym posiłkiem w ciągu dnia, powinien składać się z dwóch dań, kompotu, napoju lub deseru. Układając jadłospis należy pamiętać, że jeżeli w skład zupy wchodzą produkty zbożowe, to nie mogą one się powtarzać w drugim daniu. Zupa powinna być przyrządzana na wywarze jarskim lub mięsnym. Drugie danie powinno zawierać pełnowartościowe białko, które znajdziemy w mięsie, rybach, jajach, serach, warto je połączyć z ziemniakami, makaronem itp. Na talerzu z drugim daniem obowiązkowo musi być porcja warzyw gotowanych lub surowych. 4.4 Jadłospis powinien być dostosowany do pory roku. 5. Wydawanie posiłków i zapewnienie wyposażenia. 5.1 Godziny wydawania posiłków zgodnie z ramowym rozkładem dnia, tj.: 5.1.1 GPP w Przylepie - 8.45, 11.45, 14.00. 5.1.2 GPP z/s w Przylepie Oddział w Raculi - 9.00, 11.45, 14.00. 5.1.3 GPP z/s w Przylepie Oddział w Zawadzie - 8.45, 11.45, 14.00. 5.1.4 GPP z/s w Przylepie Oddział w Nowym Kisielinie - 12.00 Wyznaczone godziny mogą ulec zmianie o ? 15 min. 5.1.5 Posiłki nie mogą być dostarczane jednorazowo do przedszkola. 5.2. Transport posiłków powinien być zgodny z wymaganiami rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19.12.2002 roku w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 179). 5.3 Wykonawca zapewni zastawę kuchenną oraz wyposażenie kuchenne (tj. lodówki, zmywarki....) w GPP w Przylepie i GPP Oddział w Raculi, natomiast pojemniki jednorazowe w GPP Oddział w Zawadzie oraz GPP Oddział w Nowym Kisielinie na czas trwania umowy. 6. Obowiązki wykonawcy. 6.1 Do obowiązków wykonawcy należy: a) przygotowanie, porcjowanie i wydawanie posiłków na grupy. b) zmywanie i wyparzanie naczyń oraz zabezpieczenie do czasu następnego posiłku. c) zagospodarowanie resztek pokonsumpcyjnych i odpadków we własnym zakresie zgodnie z przepisami o ochronie środowiska. d) zapewnienie środków czystości i sprzątanie pomieszczeń bloku żywieniowego dotyczy GPP z/s w Przylepie oraz GPP Oddział w Raculi. e) comiesięczne rozliczanie wsadu do kotła wg załączonego wzoru do umowy. 6.2 Wykonawca powinien przygotowywać posiłki sam i specjalizować się w żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym - II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
- II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
- II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
- II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym
- III.1. Warunki dotyczące zamówienia
- Informacja na temat wadium: Z uwagi na wartość zamówienia nie przekraczającą kwot określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy - Prawo zamówień publicznych, Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium
Sekcja IV - Procedura przetargowa
- IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
- IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
- IV.2. Kryteria oceny ofert
- IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
- IV.3. Informacje administracyjne
- IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.gppp.pl
- IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną
Podobne ogłoszenia o przetargach
- Usługa cateringowa polegająca na przygotowywaniu i dostarczaniu posiłków dla wychowanków internatu ZSCKR w Kamieniu Małym
Dodano: 2016-07-18 - przygotowanie i dostarczenie obiadów trzydaniowych dla Szkoły Podstawowej nr 11 z Oddziałami Integracyjnymi w Zielonej Górze.
Dodano: 2015-12-22 - przygotowanie i dostarczenie obiadów trzydaniowych dla Szkoły Podstawowej nr 11 z Oddziałami Integracyjnymi w Zielonej Górze
Dodano: 2015-12-09 - Przygotowanie oraz dostarczanie posiłków do szkół na terenie Gminy Gubin w okresie od 04 stycznia 2016 r. do 22 grudnia 2016 r. w dniach nauki szkolnej, w ramach programu wieloletniego Pomoc państwa w zakresie dożywiania.
Dodano: 2015-11-25 - Usługa cateringowa polegająca na przygotowywaniu i dostarczaniu posiłków dla wychowanków internatu ZSCKR w Kamieniu Małym
Dodano: 2015-08-27 - przygotowanie i dostarczenie obiadów trzydaniowych dla Szkoły Podstawowej nr 11 z Oddziałami Integracyjnymi w Zielonej Górze
Dodano: 2015-03-20 - przygotowanie i dostarczenie obiadów trzydaniowych dla Szkoły Podstawowej nr 11 z Oddziałami Integracyjnymi w Zielonej Górze.
Dodano: 2014-11-28 - Przygotowanie oraz dostarczanie posiłków do szkół na terenie Gminy Gubin w okresie od 07 stycznia 2015 r. do 22 grudnia 2015 r. w dniach nauki szkolnej, w ramach programu wieloletniego Pomoc państwa w zakresie dożywiania
Dodano: 2014-11-25 - świadczenie usług przygotowania, gotowania i dostarczania posiłków dla dzieci w Szkołach Podstawowych w Koninie Żagańskim i Szczepanowie na rzecz Ośrodka Pomocy Społecznej w Iłowej.
Dodano: 2013-12-24 - Przygotowanie oraz dostarczanie posiłków do szkół na terenie Gminy Gubin w okresie od 02 stycznia 2014 r. do 19 grudnia 2014 r. w dniach nauki szkolnej, w ramach programu wieloletniego-Pomoc państwa w zakresie dożywiania
Dodano: 2013-11-21