Przetargi.pl
przygotowanie posiłków w pomieszczeniach kuchni Szkoły Podstawowej im. Marii Curie-Skłodowskiej w Tarnogrodzie dla uczniów tej szkoły i Przedszkola Miejskiego w Tarnogrodzie oraz przygotowanie i dostarczenie posiłków dla uczniów Szkół: Szkoły Filialnej w Luchowie Górnym, Szkoły Podstawowej w Luchowie Dolnym, Szkoły Podstawowej w Woli Różanieckiej, Szkoły Filialnej w Różańcu Pierwszym, Szkoły Podstawowej w Różańcu Drugim.

Gmina Tarnogród ogłasza przetarg

  • Adres: 23-420 Tarnogród, T. Kościuszki
  • Województwo: lubelskie
  • Telefon/fax: tel. 846 897 161, , fax. 846 897 731
  • Data zamieszczenia: 2019-07-18
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Tarnogród
    T. Kościuszki 5
    23-420 Tarnogród, woj. lubelskie
    tel. 846 897 161, , fax. 846 897 731
    REGON: 00055148000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: umtarnogrod.bip.lubelskie.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    przygotowanie posiłków w pomieszczeniach kuchni Szkoły Podstawowej im. Marii Curie-Skłodowskiej w Tarnogrodzie dla uczniów tej szkoły i Przedszkola Miejskiego w Tarnogrodzie oraz przygotowanie i dostarczenie posiłków dla uczniów Szkół: Szkoły Filialnej w Luchowie Górnym, Szkoły Podstawowej w Luchowie Dolnym, Szkoły Podstawowej w Woli Różanieckiej, Szkoły Filialnej w Różańcu Pierwszym, Szkoły Podstawowej w Różańcu Drugim.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    . Przedmiotem zamówienia jest: a. Przygotowanie posiłków w pomieszczeniach kuchni Szkoły Podstawowej im. Marii Curie-Skłodowskiej w Tarnogrodzie dla uczniów tej szkoły i Przedszkola Miejskiego w Tarnogrodzie oraz przygotowanie i dostarczenie posiłków dla uczniów szkół: Szkoły Filialnej w Luchowie Górnym, Szkoły Podstawowej w Luchowie Dolnym, Szkoły Podstawowej w Woli Różanieckiej, Szkoły Filialnej w Różańcu Pierwszym, Szkoły Podstawowej w Różańcu Drugim. - w ilości około 150 drugich dań z kompotem oraz 75 szt./dzień zup, ilość dni żywieniowych 177 w terminie od dnia 01.09.2019 r. do 24 czerwca 2020r. - użyczenie pomieszczeń kuchni i zaplecza magazynowego Szkoły Podstawowej w Tarnogrodzie określone będzie w odrębnej umowie której wzór stanowi załącznik nr 9. Całość przedmiotu zamówienia dla szkół wynosi około: 26.550 szt. II dań z kompotem oraz 13.275 szt. zup. Posiłki składają się z II dania z kompotem(kasza 100 g gulasz wieprzowy 100 g +sos; ziemniaki 100 g schabowy 80 g; ryż 100 g z jabłkami 40 g i śmietaną; ziemniaki 100 g filet z kurczaka 100 g; Kluski 140 g z serem 40 g; łazanki: 100 g makaronu +60 g mięsa i kiełbasy (o zawartości 85% + kapusta; ziemniaki 100 g mielony 100 g; pierogi z serem 250 g z przysmażoną cebulką lub masłem; ziemniaki 100 g potrawka z kurczaka 100 g (mięso min. 80g +sos); ziemniaki 100 g ryba morska (filet)120 g; do każdego drugiego dania surówka lub owoc) oraz zupa 250 ml z pieczywem 100g. (przykładowy jadłospis zał. nr 6) b. Przygotowanie posiłków w pomieszczeniach kuchni Szkoły Podstawowej im. Marii Curie- Skłodowskiej w Tarnogrodzie dla Przedszkola Miejskiego w Tarnogrodzie: - w ilości około 150 śniadań, 150 obiadów (zupa z pieczywem, drugie danie z kompotem ) i 125 podwieczorków, ilość dni żywieniowych 195 w terminie od dnia 01.09.2019 r. do 24.06.2020 r.; 25 śniadań, 25 obiadów (zupa z pieczywem, drugie danie z kompotem) i 25 podwieczorków w ilość dni żywieniowych 30 w terminie od dnia 29.06.2020 r. do 07.08.2020 r.; oraz przygotowanie i dostarczenie do Szkoły Filialnej w Luchowie Górnym : 15 śniadań, 15 obiadów (zupa z pieczywem, drugie danie z kompotem) i 15 podwieczorków, ilość dni żywieniowych 15 w terminie od dnia 10.08.2020 r. do 28.08.2020 r. Całość przedmiotu zamówienia wynosi około: 30.225 szt. śniadań, 30.225 szt. obiadów oraz 25.350 szt. podwieczorków. Zamawiający informuje, że przedstawiona powyżej ilość posiłków jest szacowana i może ulec zmianie (m.in. zmniejszeniu) zwłaszcza w okresie wakacyjnym, a okres od dnia 10.08.2020 r. do 28.08.2020 r. dotyczący Szkoły Filialnej w Luchowie Górnym może nie być wcale realizowany (będzie uzależniony od liczby zapisanych dzieci na ten okres). 3.1.1.Posiłki składają się: ze śniadania (Kanapka z masłem ekstra 40g pasta jajeczna ze szczypiorkiem 30g; Kanapki z szynką 70g( zawartość mięsa min 90%) pomidor 20g; Bułka z twarożkiem (ser, szczypiorek, rzodkiewka) 50g; Parówki min 90% bez MOM Kanapka z masłem ekstra 50g ketchup; Płatki na mleku 200g kanapka z masłem 40g żółty ser 20g ogórek 20 g; Kanapki z masłem ekstra 50g szynka 15g pomidor 20g; Zupa mleczna 220g kanapka z masłem ekstra 50g dżem; Kanapka z masłem 50g kiełbasa szynkowa 20g pomidor 20g; Kanapka z masłem 50g dżem), obiadu - zupa, II danie i kompot (zupa 250ml z pieczywem, ziemniaki 80g gulasz z mięsa z piersi indyka 70g+sos; Kluski 100 g z serem 30g; ziemniaki 80g podudzie pieczone 60g surówka z kapusty pekińskiej z marchewką 70g; kasza gryczana 50g gulasz wieprzowy 60g mięsa +sos ogórek małosolny 50g; ziemniaki 80g ryba morska 70g – filet surówka z kapusty 50g; ziemniaki 80g pulpety mięsne 50g + sos pomid. buraczki 70g,; ryż 70g z jabłkami 30g; kasza jęczmienna na sypko 50g pierś z kurczaka duszona 50g tarta marchewka z jabłkiem 70g; naleśniki z serem/dżemem lub racuchy ze śmietaną lub pierogi z serem 150g) oraz podwieczorku (Serek homogenizowany 120g, bułka chałka kromka 40g z masłem i dżemem, galaretka z owocami 150g +herbatniki 50g, ciasto z owocami 120g, mini pizza 150g, owoc 150g, kilka chrupek kukurydzianych, budyń z sokiem 150 g, ciastka 50g, jogurt 100g, kisiel z owocami 150g itp. (przykładowy jadłospis zał. nr 7) 3. Obiady powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i obowiązującymi przepisami dotyczącymi żywienia w placówkach oświatowych. Powinny być urozmaicone o wysokiej wartości odżywczej, atrakcyjne pod względem organoleptycznym. Uwaga: Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki: a) potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, bez substancji dodatkowych, konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych, sporządzane z naturalnych składników bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników, b) w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone, przy czym nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej w ciągu tygodnia szkolnego od poniedziałku do piątku c) do przygotowania posiłku należy stosować: • produkty zbożowe lub ziemniaki • warzywa i owoce, surowe lub przetworzone, bez dodatku cukrów i substancji słodzących, a w przypadku przetworzonych – o niskiej zawartości sodu/soli • mięso, ryby, jaja i nasiona roślin - jedną lub więcej porcji żywności z tej kategorii środków spożywczych każdego dnia, a porcję ryby co najmniej raz w tygodniu, • tłuszcze spożywcze – oleje, masło, a do smażenia olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%, • sól o obniżonej zawartości sodu (sodowo-potasowa), przy założeniu, że dzienne spożycie soli powinno wynosić nie więcej niż 5 g, • zioła lub przyprawy świeże lub suszone bez dodatku soli, d) zupy powinny być sporządzone na wywarze warzywnym z dodatkiem mięsa lub kości z mięsem e) napoje – wyłącznie kompoty owocowe lub soki owocowe, f) ważna jest estetyka potraw i posiłków Nie zezwala się na stosowanie w procesie żywienia następujących produktów: - konserw - przypraw typu vegeta - kostek rosołowych - tłuszczów utwardzonych tj. margaryn - produkty z syropem glukozowo-fruktozowym - parówek o zawartości mięsa poniżej 90% - produktów masłopodobnych i seropodobnych - mięso odkostnione mechanicznie ( MMO) - wędlin z dodatkiem preparatów białkowych ( soja ) lub skrobi modyfikowanej o zawartości mięsa poniżej 85% - posiłki sporządzane na bazie półproduktów - posiłki na bazie FAST Food - mrożonych potraw - napojów z proszku lub na bazie suszu - produktów spożywczych przetworzonych technologicznie z duża ilością środków chemicznych Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność i wagę zamawianego posiłku oraz organizację dożywiania, jakość wydawanych posiłków i zgodność ich przygotowania z zasadami racjonalnego żywienia. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu, Zamawiający kosztami badania obciąży Wykonawcę. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu tygodnia. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z Dyrektorami Szkół. Wykonawca dostarczał będzie tygodniowy jadłospis (musi on zawierać gramaturę części składowych obiadu - dotyczy wszystkich placówek) do Dyrektorów Szkół, w których prowadzone jest dożywianie oraz do Centrum Usług Wspólnych Gminy Tarnogród celem akceptacji – w każdy Piątek poprzedzający kolejny okres dożywiania do godziny 10:00. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca posiadał dowody zakupu i etykiety wędlin do kontroli. 4. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania, wydawania i dostarczania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP. Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia tj. posiłki winny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. Ponadto Zamawiający informuje, iż przyzna dodatkowe punkty w kryterium oceny ofert za dostawę dodatków w postaci surowych owoców lub warzyw pochodzących z upraw ekologicznych. Zamawiający zastrzega sobie prawo weryfikacji dostaw ekologicznej żywności w trakcie realizacji umowy. Do Wykonawcy należeć będzie udowodnienie pochodzenia żywności. W przypadku braku wykazania przez Wykonawcę, że dostarczone dodatki pochodzą z uprawy ekologicznej (poprzez przedłożenie odpowiednich dokumentów, np. certyfikatów), Wykonawca zapłaci Zamawiającemu tytułem kary umownej 100,00 PLN za każdy taki przypadek. 5. Wykonawca gwarantuje i odpowiada za wysoką, jakość dostarczanego produktu, terminowość dostaw oraz zgodność z obowiązującymi normami i wymogami sanitarnymi. 6. Wykonawca zabezpiecza własny środek transportu przystosowany do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne oraz naczynia do wydawania posiłków w przypadku takiej konieczności. Wykonawca, zobowiązany jest do bieżącego odbioru na własny koszt brudnych termosów, zużytych jednorazowych naczyń i sztućców oraz odpadów pokonsumpcyjnych, niezależnie od ich ilości. 7. Wykonawca jest zobowiązany do sprzedaży posiłków uczniom nieobjętym niniejszym zamówieniem w cenie równej, jaką podał w ofercie (samodzielnie wykupującym posiłki). 8. Wykonawca zobowiązany jest do odbioru brudnych naczyń z Przedszkola Miejskiego w Tarnogrodzie oraz do ich mycia i wyparzania.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Składający ofertę winien wnieść wadium przed upływem terminu składania ofert w wysokości: 2.500 PLN (słownie: dwa tysiące pięćset złotych). Wadium należy wnieść zgodnie z art. 45 ust. 6 ustawy prawo zamówień publicznych. Wadium wnoszone w pieniądzu należy wpłacać przelewem na konto Zamawiającego: nr 51 9637 0001 2001 0000 0404 0012 Bank Spółdzielczy w Tarnogrodzie. W przypadku wniesienia wadium w formie gwarancji lub poręczenia. Zamawiający wymaga oryginału dokumentu.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający nie ustanawia szczegółowego warunku w tym zakresie;
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1) wypełniony i podpisany Formularz ofertowy (załącznik nr 1 do SIWZ) 2) pełnomocnictwo dla osoby/osób podpisującej/cych ofertę do podejmowania zobowiązań w imieniu wykonawcy składającego ofertę, gdy prawo do podpisania oferty nie wynika z innych dokumentów do niej załączonych (w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność przez notariusza) 3) pełnomocnictwo ustanawiającego Pełnomocnika – gdy ofertę składają wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia publicznego – w formie oryginału albo kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez notariusza, ustanawiające pełnomocnika do reprezentowania Wykonawców w postępowaniu o udzielenie niniejszego zamówienia albo reprezentowania i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Treść pełnomocnictwa powinna wskazywać rodzaj uprawnień, do których upoważniony jest Pełnomocnik, tj. np. podpisanie oferty, potwierdzenie za zgodność z oryginałem kopii dokumentów, składanie oświadczeń woli i wiedzy itp. 4) zobowiązanie podmiotu trzeciego do oddania do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby wykonania zamówienia – jeżeli wykonawca dla wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu powołuje się na zasoby innych podmiotów.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach