Przetargi.pl
Przygotowanie oraz dostarczanie posiłków dwudaniowych dla pensjonariuszy "Klubu Seniora" w Grajewie w ilości ok. 23 0000 zestawów obiadowych w stosunku rocznym na 2018 rok.

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Grajewie ogłasza przetarg

  • Adres: 19200 Grajewo, ul. Strażacka
  • Województwo: podlaskie
  • Telefon/fax: tel. 86 273 08 60 , fax. 86 273 08 61
  • Data zamieszczenia: 2017-12-06
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Grajewie
    ul. Strażacka 6
    19200 Grajewo, woj. podlaskie
    tel. 86 273 08 60, fax. 86 273 08 61
    REGON: 45000575300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://mops.grajewo.pl/

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie oraz dostarczanie posiłków dwudaniowych dla pensjonariuszy "Klubu Seniora" w Grajewie w ilości ok. 23 0000 zestawów obiadowych w stosunku rocznym na 2018 rok.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest: 1.1 Przygotowywanie oraz dostarczenie obiadów dwudaniowych dla pensjonariuszy Klubu Seniora w Grajewie w okresie od 02.01.2018 r. do 31.12.2018 r., w dni od poniedziałku do piątku w ilości około 23 000 zestawów obiadowych w stosunku rocznym – na 2018 rok. 1.2 Zamówienie przewiduje przygotowanie oraz dostarczenie obiadów dwudaniowych wraz z kompotem dla pensjonariuszy Klubu Seniora w Grajewie, w ilości około 23000 zestawów obiadowych na 2018 rok, tj. ok 90 posiłków z kompotem dziennie za wyjątkiem sobót, niedziel i świąt. Przy opracowywaniu jadłospisu należy kierować się ogólnie zalecanymi zasadami prawidłowego żywienia, dbać o pełne zaspokojenie kaloryczne i witaminowe oraz pokarmy bogate w składniki mineralne. Zestawy posiłków powinny być przygotowane przy wykorzystywaniu różnych technik kulinarnych, eliminując produkty ciężkostrawne, z wykorzystaniem bogatszego asortymentu dodatków owocowych, oraz większego udziału w żywieniu potraw z ryb. 1.3 Zamawiający zastrzega możliwość zmiany ilości obiadów w stosunku rocznym, w okresie objętym przedmiotem zamówienia, ze względu na frekwencję osób korzystających z tej formy pomocy. Z racji zmniejszenia liczby przygotowanych posiłków Wykonawcy nie przysługują roszczenia względem Zamawiającego. 1.4 Minimalna wartość kaloryczna zestawu obiadowego – 850 kcal. Zestaw obiadowy składający się co najmniej z 2 dań i kompotu, w tym: zupy o pojemności nie mniejszej niż 450 ml, kaloryczność 250 kcal; drugiego dania o kaloryczności 600 kcal oraz kompotu. Posiłki muszą być skomponowane w następujących proporcjach: co najmniej 2 razy w tygodniu obiady mięsne, 2 razy w tygodniu tłusta ryba (makrela, śledź, łosoś) w postaci jak najmniej przetworzonej, 1 raz w tygodniu obiady bezmięsne. Podstawą drugiego dania powinny być potrawy z produktów białkowych np. z mięsa, ryb, podrobów, jaj, sera lub tzw. potrawa półmięsna złożona z mięsa i warzyw lub produktów mącznych albo bezmięsna uzupełniona produktami białkowymi (serem, jajami). Ziemniaki powinny stanowić oddzielną potrawę i nie mogą zastępować potraw z warzyw. Oprócz ziemniaków należałoby też serwować kaszę, które są ważnym źródłem błonnika, węglowodanów, witaminy z grupy B oraz składników mineralnych. Posiłek obiadowy musi zawierać dodatek owocowo-warzywny, np. kompot, kisiel, jogurt jak również owoce w całości. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków dobrej jakości o rzetelnej wadze, odpowiednim poziomie energetycznym i odżywczym o temperaturze w granicach 67-75 0C. Dania nie mogą powtarzać się w okresie dekady. 1.5 Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami dobrej praktyki higienicznej oraz przestrzegał norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Wykonawca będzie podawał jadłospis na dekadę (10 dni) do wiadomości Zamawiającego. W jadłospisie muszą być zawarte informacje na temat żywności i procesie jej obróbki termicznej zgodnie z art.3, art. 9 ust. 1 lit. a,b i art.44 ust.1 lit. a, art.55 Rozporządzenia (WE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektywy Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L 304/18 z 22.11.2011z późn. zm.) oraz § 19 ust. 1 pkt. 1,2,3 i ust. 2 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29). Wykonawca będzie na bieżąco przekazywał wraz z dostarczonymi posiłkami informacje na temat składników dostarczanych posiłków, w tym składników powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, które zostały użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecnych w produkcie gotowym. Nazwa składników alergennych zgodnie z art. 21 ust. 1 lit. B rozporządzenia 1169/2011 jest podkreślona za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty składników, np. za pomocą czcionki, stylu lub koloru tła. 1.6 Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia obiadów własnym transportem we własnych termosach, zapewniając zachowanie odpowiedniej temperatury przy ich spożyciu, zapewniając jednocześnie proces mycia i dezynfekcji pojemników transportowych i wkładów GN we własnym zakresie zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 19.12.2002 r., w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności (Dz.U. z 2003 r.. Nr 21, poz. 179). Dostarczenie zamówienia do punktu wydawania posiłków w Klubie Seniora, 19-200 Grajewo, ul. Konstytucji 3 Maja 2b odbywać się będzie w godz. 1130-1200. 1.7 W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł. 1.8 Rozliczenia finansowe Wykonawcy z Zamawiającym odbywać się będą na podstawie ilości faktycznie dostarczonych obiadów i ich ceny jednostkowej. Wykonawca gwarantuje niezmienność ceny wydanych obiadów przez cały okres obowiązywania umowy. 1.9 Ilość zamawianych obiadów Zamawiający będzie zgłaszał Wykonawcy najpóźniej do godz. 1400 poprzedniego dnia. 1.10 W dniach 30 marca 2018 r. i 24 grudnia 2018 r. zamiast obiadu Wykonawca przygotuje tradycyjny posiłek świąteczny o uroczystym charakterze.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający dokona oceny warunków posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności w oparciu o informacje zawarte w dokumentach i oświadczeniach, które wykonawca jest zobowiązany złożyć wraz z ofertą.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach