Przetargi.pl
Przygotowanie i dostawa gorących posiłków do Szkoły Podstawowej w Bramce

Urząd Miejski w Morągu ogłasza przetarg

  • Adres: 14-300 Morąg, ul. 11 Listopada 9
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 089 7572231 , fax. 089 7572120
  • Data zamieszczenia: 2010-09-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Urząd Miejski w Morągu
    ul. 11 Listopada 9 9
    14-300 Morąg, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 089 7572231, fax. 089 7572120
    REGON: 00068778700000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.morag.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostawa gorących posiłków do Szkoły Podstawowej w Bramce
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Zakres zamówienia obejmuje przygotowanie i dostawę gorącego posiłku uczniom Szkoły Podstawowej w Bramce w okresie od 11 października 2010 r. do 28 czerwca 2012 r. w dniach nauki (pn. - pt.), w ilości 140 posiłków tygodniowo, 28 posiłków dziennie. Zakres zamówienia i wymagania: - Wykonanie i dostarczenie w termicznych naczyniach jednorazowych w tym sztućce jednorazowe niezbędne do spożycia posiłku tj.: drugiego dania wraz z surówką wieloskładnikową o łącznej gramaturze od 320 do 350 gram w zależności od rodzaju posiłku + (obiad powinien zawierać 2 dodatki warzywne: surówkę oraz warzywa gotowane) oraz soku przecierowego o pojemności od 300 do 350 ml w opakowaniu jednorazowym, nie zawierającego konserwantów, cukru, słodzików i sztucznych barwników. Sok wzbogacony witaminą C, jedno bądź wieloskładnikowe z wyjątkiem smaku z owoców tropikalnych. Zamawiający dopuszcza częściowe zastępowanie soku napojami fermentowanymi, takimi jak jogurt, kefir, zsiadłe mleko, maślanka o ile charakter posiłku na to pozwala. Przez użyte powyżej pojęcie drugiego dania należy rozumieć drugie danie - ziemniaki lub zamienniki (makaron, ryż, kasza) min. 120g, mięso min. 60g surówka min. 150g. Jako drugie danie mogą stanowić także pierogi, naleśniki z serem, kopytka, makaron z sosem, krokiety - w ilości min. 120g. Zabrania się stosowania gotowych potraw konserwowych typu: pulpety, gołąbki, fasolka po bretońsku itp. - Wykonawca będzie podawał tygodniowy jadłospis do wiadomości dyrektora szkoły. - Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu jednego tygodnia, (nie dotyczy gotowanych ziemniaków). - W tygodniu musi być dostarczane co najmniej 3 razy drugie danie jako danie mięsne. - Posiłki mają być sporządzone zgodnie z wymaganiami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. - Posiłki muszą być sporządzone ze świeżych produktów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. - Posiłki muszą być sporządzone w dniu dostawy i dostarczone do szkoły własnym transportem. - Wykonawca jest zobowiązany dostarczać posiłki w urządzeniach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne. - Gorące posiłki mają być podawane dzieciom w naczyniach jednorazowych + sztućce (posiadających wymagane atesty), soki muszą posiadać temperaturę pokojową. - Miejsce do spożywania posiłków zapewnia Zamawiający. - Posiłki muszą mieć odpowiednią temperaturę w chwili dostawy, wymaganą dla posiłków obiadowych. - W przypadku, gdy świeżość zakupionego towaru budzi jakiekolwiek uzasadnione wątpliwości Zamawiający ma prawo do zwrotu danej dostawy i żądać świeżej dostawy w czasie podanym przez dyrektora szkoły lub osoby nadzorującej odbiór posiłków ze strony Zamawiającego. - Posiłek, sposób jego przygotowania oraz transport powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych oraz spełniać warunki określone w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm. łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. - Godziny dostarczania posiłków w godzinach umówionych z dyrektorem szkoły. - Posiłki do szkoły należy dostarczyć w ramach kosztów własnych (wraz z załadunkiem i rozładunkiem). - Zamawiający zastrzega, że podana ilość osób korzystających z posiłków jest ilością szacunkową i może ulec zmianie w trakcie obowiązywania umowy, w zależności od ilości uczniów uprawnionych do otrzymywania posiłków oraz w zależności od liczby dzieci obecnej każdego dnia na zajęciach w szkole. Wykonawca każdorazowo będzie o tym informowany przez dyrektora szkoły. - Zamawiający zastrzega sobie prawo dokonywania zmian ilościowych w poszczególnych zadaniach, pozycjach zamawianego asortymentu oraz że rozliczenie z wykonawcą dokonywane będzie na podstawie cen jednostkowych wskazanych w ofercie i ilości faktycznie dostarczonych towarów. - W razie konieczności Zamawiający zastrzega sobie prawo do ponownych zamówień towarów, które musza być zrealizowane tego samego dnia, w określonym przez Zamawiającego terminie i czasie, na koszt Wykonawcy. - W szczególnych przypadkach Zamawiający może żądać na koszt Wykonawcy, dostarczenia towaru w sobotę i/lub niedzielę. Zamawiający zastrzega sobie możliwość nieodebrania towaru w przypadku, gdy jest on niezgodny z SIWZ oraz z umową, towar taki zostanie zwrócony Wykonawcy i odebrany jego transportem i na jego koszt. UWAGA: Prawidłowo zestawiony obiad musi zawierać: a) produkty dostarczającej białka o wysokiej wartości biologicznej (np. mięso, ryby, jaja, mleko, sery każdy przynajmniej raz w tygodniu); b) ziemniaki lub produkty pochodzenia zbożowego (np. kasza, makarony), ewentualnie nasiona roślin strączkowych (np. groch, fasola, każdy przynajmniej raz w tygodniu); c) warzywa w postaci gotowanej lub surowej powinny wchodzić w skład każdego posiłku; d) zastrzeżenie: jeden posiłek w tygodniu musi być bezmięsny; e) określona kaloryczność obiadów; ok. 1000- 1200 kcal; f) posiłki urozmaicone, atrakcyjne pod względem organoleptycznym; g) przy przygotowywaniu posiłków należy ograniczyć udział tłustego mięsa zwierząt rzeźnych, a zastępując go drobiem i rybami; h) produkty, których nie należy dostarczać w ramach posiłków dzieciom i młodzieży to: frytki, hamburgery, cheeseburgery, pizza, ciastka, torty i słodycze, ze względu na dużą zawartość w nich tłuszczu i/lub cukru; i) należy pamiętać o ograniczaniu spożycia soli kuchennej, słonych przekąsek i potraw. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Przygotowywanie posiłków i potraw o odpowiedniej wartości odżywczej i sensorycznej, a także właściwych z punktu widzenia bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej, wymaga od realizatorów żywienia zbiorowego wielkiej staranności, specjalistycznej wiedzy oraz doświadczenia. Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego posiłków jest wymogiem prawa określonym m.in. w: - Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. - Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiającym procedury w sprawie bezpieczeństwa żywności. - Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. W świetle ww. rozporządzenia w sprawie higieny środków spożywczych, wszyscy operatorzy żywności, bez względu na wielkość i profil prowadzonej działalności, od dnia 1 stycznia 2006 r. mają obowiązek posiadać wdrożony i funkcjonujący system HACCP. Należy pamiętać, że określenie operator żywności odnosi się do wszystkich podmiotów działających w obszarze produkcji, przetwórstwa i obrotu żywnością, w tym również do osób odpowiedzialnych za prowadzenie żywienia zbiorowego w szkołach. ZAMAWIAJĄCY ZALECA aby Wykonawca zapoznał się z monografiami Obiady Szkolne z uwzględnieniem zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP dla posiłków szkolnych i z Zasadami Prawidłowego Żywienia Dzieci i Młodzieży oraz Wskazówkami Dotyczącymi Zdrowego Stylu Życia wydanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Opracowanie monografii zostało sfinansowane ze środków publicznych będących w dyspozycji Ministra Zdrowia w ramach Narodowego Programu Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej na lata 2007-2011 (POL-HEALTH). W zakresie rodzajów posiłków Wykonawca może zapoznać się z pozycją Propozycje posiłków dla dzieci w przedszkolach i szkołach wydaną przez Miasto Stołeczne Warszawa. Monografie dostępne są pod adresem: http://www.um.warszawa.pl/wiemcojem/?id=publikacje
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: W postępowaniu nie jest przewidziane składanie wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.bip.morag.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach