Przetargi.pl
Przygotowanie i dostarczenie posiłków dla dzieci uczęszczających do Miejskiego Przedszkola Publicznego w Wojcieszowie (ul. Bolesława Chrobrego 50)

Miejskie Przedszkole Publiczne ogłasza przetarg

  • Adres: 59-550 Wojcieszów, Bolesława Chrobrego
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 757512564 , fax. 757512564
  • Data zamieszczenia: 2020-07-16
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejskie Przedszkole Publiczne
    Bolesława Chrobrego 50
    59-550 Wojcieszów, woj. dolnośląskie
    tel. 757512564, fax. 757512564
    REGON: 001068804
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Publiczne przedszkole

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostarczenie posiłków dla dzieci uczęszczających do Miejskiego Przedszkola Publicznego w Wojcieszowie (ul. Bolesława Chrobrego 50)
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczenie posiłków dla dzieci uczęszczających do Miejskiego Przedszkola Publicznego w Wojcieszowie (ul. Bolesława Chrobrego 50) . 2. Kody CPV zamówienia: 55.32.20.00-3 Usługi gotowania posiłków 55.32.10.00-6 Usługi przygotowania posiłków 55.52.00.00-1Usługi dostarczania posiłków 3. Przygotowanie posiłków mysi być zgodne z normami żywienia i racjami pokarmowymi, określonymi dla dzieci w wieku od 2,5 do 6 lat. Dostosowane menu do potrzeb żywieniowych dzieci: alergie pokarmowe, bezmleczne, bezglutenowe, dieta dla diabetyków, uwzględnienia diet dzieci typu np. bezmleczna, bezglutenowa, bezcukrowa i inne alergie pokarmowe 4. Posiłki powinny składać się ze śniadania (zupa mleczna lub płatki z mlekiem, kanapka, owoc) obiadu w postaci zupy, drugiego dania oraz napoju owocowego ( w postaci kompotu lub soku) i podwieczorku ( kanapka, rogalik, bułeczka drożdżowa, kisiel, budyń, przekąski w postaci suszonych owoców, warzyw. Zakres zamówienia obejmuje przygotowanie i dostarczanie maksymalnie 100 posiłków dziennie. 5.Poszczególne części posiłków powinny składać się z: 5.1 Śniadanie wydawane będzie w przedszkolu o godz. 8.30: - codziennie różnorodne zupy mleczne - kanapki (przygotowane zgodnie z zasadą kolorowego talerza) - jajecznica lub jajko - kiełbasa - napoje - owoce - zmniejszenie zużycia soli na rzecz naturalnych przypraw ziołowych 5.2 Podwieczorek wydawany będzie w przedszkolu o godz. 13.30 -Kisiel, budyń, mus owocowy, koktajl, kasza manna na gęsto z sokiem, serki, jogurty - Biszkopty, chrupki kukurydziane, herbatniki - Chałka, ciasto drożdżowe, biszkoptowe - Napoje - Kanapka z wędliną oraz warzywami - Bułka z pastą rybną i warzywami itd. 5.3 Obiad I i II danie: Zupa wydawana będzie w przedszkola o godz. 11.45 – należy przygotować na wywarach jarskich (warzywnych, roślin strączkowych) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika, zupy na wywarach z kości w ograniczonych ilościach, doprawiane zup – niskotłuszczową śmietaną lub jogurtem naturalnym lub mlekiem ewentualnie mąką Przeciętna waga 1 porcji powinna wynosić odpowiednio: ok. 250 ml. II danie wydawane będzie w przedszkolu o godz. 12.00 - Ziemniaki, kasze, makarony pełnoziarniste, ryż - Chude mięso, drób, ryby, wątróbka drobiowa - Warzywa - Naleśniki, kluski "leniwe", łazanki, pierogi, kopytka, spaghetti, kluski z serem i ze śmietaną, kotlet ziemniaczany w sosie, ryż zapiekany z jabłkiem - Napoje 6. Wykonawca zobowiązuje się do minimalnego zastosowania produktów przetworzonych na poczet innych wartościowych składników odżywczych. 7. Wyklucz się posiłki na bazie fast food (tzn. zapiekanki, hot dogi, pizza itp.) 8. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i normami bezpieczeństwa zgodnymi ze standardami HACCP, w jakości i konsystencji potraw odpowiednich dla dzieci w wieku od 2,5 do 6 lat. Posiłki muszą spełniać wymogi żywieniowe zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci w wieku do 6 lat oraz zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi wg Instytutu Żywności i Żywienia, ( wyklucza się sporządzania potraw z proszku za wyjątkiem budyniu i kisielu oraz mleka modyfikowanego). Posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów. Posiłki muszą spełniać standardy zdrowego żywienia oraz stanowić podstawę kształtowania pozytywnych nawyków żywieniowych, w tym profilaktyki otyłości. 9. Wykonawca jest zobowiązany do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego (np. posiłki z zaleceniami diety bezmlecznej i bezglutenowej, uwzględnienie indywidualnych potrzeb alergików), 10. Do przygotowania kanapek należy używać masła 82 % 11. Zamawiający zakazuje stosowania produktów z glutaminianem sodu, produktów z zawartością barwników, konserwantów i zagęszczaczy szkodliwych dla zdrowia, używania produktów typu instant czy gotowych półproduktów (np. mrożone pierogi, klopsy, gołąbki itp.). Mięso nie może być MMO (mięso odkostnione mechanicznie) 12. Zamawiający informuje, że wydawanie posiłków następować będzie w godzinach uzgodnionych z Dyrektorem Miejskiego Przedszkola Publicznego w Wojcieszowie. 13. Zamawiający przewiduje, że dziennie będzie wydawanych 100 posiłków. Zamawiający zobowiązuje się do mycia i wyparzania naczyń po wydawanych posiłkach. 14. Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania i dostarczenia posiłków z miejsca produkcji do pomieszczeń dystrybucji w przedszkolu w dni, w które odbywają się zajęcia w Miejskim Przedszkolu Publicznym w Wojcieszowie przy ul. Bolesława Chrobrego 50 tj. od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni świątecznych oraz innych dni, w których nie odbywają się zajęcia dla dzieci. Dostarczenie posiłków realizowane będzie raz dziennie przez Wykonawcę na jego koszt do godziny 11.30. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić ilość posiłków – obiad i podwieczorek na dany dzień zgodnie z zapotrzebowaniem złożonym do godziny 8.30 danego dnia (tzn. w danym dniu do godziny 8.30 zamawiający poda zapotrzebowanie na liczbę posiłków – obiad i podwieczorek na dany dzień oraz informację o ilości śniadań na kolejny dzień) 15. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie na adres Zamawiającego, tj. Wojcieszów ul. Bolesława Chrobrego 50 własnym transportem, w specjalistycznych termosach do przewożenia posiłków i opakowaniach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury ( w przypadku dań ciepłych mają być one utrzymane w odpowiedniej temperaturze do momentu wydania ich dzieciom). 16. Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę na okres 10 dni i dostarczany Zamawiającemu do wcześniejszego zatwierdzenia. Jadłospis powinien spełniać wszystkie normy zdrowego żywienia dzieci w wieku od 2,5 do 6 lat . 17. Do dodatkowych obowiązków Wykonawcy realizowanych za pomocą personelu własnego należy: - dostarczenie i odbiór od Zamawiającego pojemnika na pozostałości po posiłkach (zlewki); - czyste pojemniki na odpady zostaną dostarczone Zamawiającemu wraz z posiłkiem każdego dnia. - przechowywanie próbek żywnościowych zgodnie z obowiązującymi przepisami. 18. Spożywanie posiłków przez dzieci odbywać się będzie w salach przedszkolnych, 19. Zamawiający, w zależności od potrzeb, zastrzega sobie prawo zmiany ilości wydawanych posiłków w granicach 30 % posiłków dziennie. Wykonawcy nie przysługuje z tego tytułu roszczenie odszkodowania. 20. Zamawiający stosownie do art. 29 ust. 3a ustawy Pzp, wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę wszystkich osób wykonujących czynności kucharza/pracownika przygotowującego posiłki dla dzieci oraz kierowcy w zakresie realizacji zamówienia, których wykonanie polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 par. 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974r. – Kodeks pracy (t.j. Dz.U. z 2019r. poz. 1040, z późn. zm.), tj. przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca – do zatrudnienia pracownika za wynagrodzenie. 20.1. Osoby wykonujące powyższe czynności, realizujące przedmiot zamówienia, muszą być zatrudnione przez Wykonawcę na podstawie umowy o pracę, przez co najmniej okres realizacji zamówienia. W przypadku rozwiązania stosunku pracy przed zakończeniem okresu realizacji zamówienia, Wykonawca zobowiązuje się do niezwłocznego zatrudnienia na to miejsce innej osoby. 20.2. W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający uprawniony jest do wykonywania czynności kontrolnych wobec Wykonawcy odnośnie spełniania przez Wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w pkt. 3.5 czynności. Zamawiający uprawniony jest w szczególności do: a) żądania oświadczeń i dokumentów w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów i dokonywania ich oceny, b) żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzania spełniania ww. wymogów, c) przeprowadzania kontroli na miejscu wykonywania świadczenia. 20.3. W trakcie realizacji zamówienia na każde wezwanie Zamawiającego w wyznaczonym w tym wezwaniu terminie, Wykonawca przedłoży Zamawiającemu wskazane poniżej dowody w celu potwierdzenia spełnienia wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących wskazane w pkt. 3.5 czynności w trakcie realizacji zamówienia: a) oświadczenie wykonawcy lub podwykonawcy o zatrudnieniu na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności, których dotyczy wezwanie zamawiającego. Oświadczenie to powinno zawierać w szczególności: dokładne określenie podmiotu składającego oświadczenie, datę złożenia oświadczenia, wskazanie, że objęte wezwaniem czynności wykonują osoby zatrudnione na podstawie umowy o pracę wraz ze wskazaniem imienia i nazwiska oraz liczby tych osób, rodzaju umowy o pracę i wymiaru etatu oraz podpis osoby uprawnionej do złożenia oświadczenia w imieniu wykonawcy lub podwykonawcy. 20.4. W przypadku uzasadnionych wątpliwości, co do prawdziwości złożonego oświadczenia, Wykonawca zobowiązany będzie przedłożyć niżej wskazane dowody w celu potwierdzenia spełnienia wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez Wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących wskazane w pkt. 20 czynności w trakcie realizacji zamówienia: a) poświadczoną za zgodność z oryginałem odpowiednio przez wykonawcę lub podwykonawcę kopię umowy/umów o pracę osób wykonujących w trakcie realizacji zamówienia czynności, których dotyczy ww. oświadczenie wykonawcy lub podwykonawcy (wraz z dokumentem regulującym zakres obowiązków, jeżeli został sporządzony). Kopia umowy/umów powinna zostać zanonimizowana w sposób zapewniający ochronę danych osobowych pracowników, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (tj. w szczególności bez adresów, nr PESEL pracowników). Informacje takie jak: imię i nazwisko, data zawarcia umowy, rodzaj umowy o pracę i wymiar etatu powinny być możliwe do zidentyfikowania; b) zaświadczenie właściwego oddziału ZUS, potwierdzające opłacanie przez wykonawcę lub podwykonawcę składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne z tytułu zatrudnienia na podstawie umów o pracę za ostatni okres rozliczeniowy; c) poświadczoną za zgodność z oryginałem odpowiednio przez wykonawcę lub podwykonawcę kopię dowodu potwierdzającego zgłoszenie pracownika przez pracodawcę do ubezpieczeń, zanonimizowaną w sposób zapewniający ochronę danych osobowych pracowników, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych. 20.5. Z tytułu niespełnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w pkt. 20. czynności Zamawiający przewiduje sankcję w postaci obowiązku zapłaty przez wykonawcę kary umownej w wysokości określonej w projekcie umowy. Niezłożenie przez wykonawcę w wyznaczonym przez zamawiającego terminie żądanych przez Zamawiającego dowodów w celu potwierdzenia spełnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę traktowane będzie, jako niespełnienie przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w pkt. 20. czynności. 20.6. W przypadku uzasadnionych wątpliwości co do przestrzegania prawa pracy przez Wykonawcę lub podwykonawcę, Zamawiający może zwrócić się o przeprowadzenie kontroli przez Państwową Inspekcję Pracy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55322000-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: a) Wykonawca spełni ten warunek jeżeli wykaże, że posiada aktualną (obowiązującą) decyzję właściwego terenowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, potwierdzającą spełnienie wymagań koniecznych do prowadzenia działalności w zakresie żywienia zbiorowego zgodnych z przepisami ustawy z dnia 27 lipca 2010 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz.U.2019 poz. 1252 z późn. zm.). Ocena warunków nastąpi zgodnie z formułą spełnia/nie spełnia w oparciu o informacje zawarte we wstępnym oświadczeniu informacyjnym, a następnie potwierdzonych w dokumentach lub oświadczeniach złożonych przez Wykonawcę, którego oferta zostanie najwyżej oceniona
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Oferta musi zawierać następujące oświadczenia i dokumenty: 1) Wypełniony i podpisany formularz ofertowy sporządzony z wykorzystaniem wzoru stanowiącego Załącznik nr 2 do SIWZ; 2) oświadczenia wymienione w pkt. 10. 1-5 niniejszej SIWZ - Załącznik nr 3, 4, 7 i 8 do SIWZ; 3) Wykonawca, który polega na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów do oferty załączyć powinien zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia; 4) W przypadku podpisania oferty oraz poświadczenia za zgodność z oryginałem kopii dokumentów przez osobę niewymienioną w dokumencie rejestracyjnym (ewidencyjnym) Wykonawcy, należy do oferty dołączyć stosowne pełnomocnictwo w oryginale lub kopii poświadczonej notarialnie.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach