Przetargi.pl
Przygotowanie i dostarczenie obiadów dla uczniów objętych rządowym programem Pomoc Państwa w Zakresie Dożywiania

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rzeczenicy ogłasza przetarg

  • Adres: 77-304 Rzeczenica, ul. Człuchowska 11
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 59 833 17 76 , fax. 59 833 17 76
  • Data zamieszczenia: 2010-01-28
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rzeczenicy
    ul. Człuchowska 11 11
    77-304 Rzeczenica, woj. pomorskie
    tel. 59 833 17 76, fax. 59 833 17 76
    REGON: 00531140800000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostarczenie obiadów dla uczniów objętych rządowym programem Pomoc Państwa w Zakresie Dożywiania
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczanie jednodaniowych, ciepłych posiłków (trzy razy w tygodniu drugie danie odpowiednio w dni: poniedziałek, środa, piątek- danie bezmięsne, w pozostałe dwa dni pożywna zupa) dla dzieci i młodzieży uczących się w szkołach gminy Rzeczenica: a) w Zespole Szkół w Rzeczenicy obejmującym : - Gimnazjum i Szkołę Podstawową w Rzeczenicy - 121 posiłków dziennie - Filię Szkoły Podstawowej w Gwieździnie - 10 posiłków dziennie; - Filię Szkoły Podstawowej w Międzyborzu - 6 posiłków dziennie; b) w Szkole Podstawowej w Pieniężnicy - 26 posiłków dziennie; Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem to 163 uczniów. Liczba ta w trakcie okresu dożywiania może uleć zmianie. W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków. Przewidywana ilość posiłków w okresie obowiązywania umowy wynosi 16 750 szt. 3.2. Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności., wg wymogów sztuki kulinarnej i sanitarnej (zgodnie z Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006r. tj. Dz. U. z 2006r., nr 171, poz. 1225 z póź. zm.) i być zgodny z jadłospisem. Posiłki muszą mieć w chwili dostarczenia do szkół temperaturę od 63 do 80 stopni. Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę na okres dwóch tygodni i dostarczany do obu szkół z wyprzedzeniem 3 dniowym. Przy ustalaniu jadłospisu Wykonawca uwzględniać będzie ewentualne sugestie dyrektorów, jako osób nadzorujących ze strony Zamawiającego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność zamawianego posiłku na uzasadniony wniosek dyrektorów szkół. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu Zamawiający kosztami badania obciąży Wykonawcę. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu 10 kolejnych dni. 3.3. Pod pojęciem pożywnej zupy należy rozumieć zupę z wkładką w postaci wędliny lub mięsa podaną ze świeżym pieczywem oraz dodatkowo owoc lub jogurt. Drugie danie ma być posiłkiem mięsnym/rybnym, do którego zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasze, ryż, makaron z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi jarzynami z dodatkowym kompotem/sokiem. Drugie danie mogą również stanowić pierogi, kopytka, naleśniki z twarogiem lub dżemem, makaron z sosem , krokiety, z dodatkowym kompotem/sokiem. 3.4. Wykonawca przygotowywać będzie posiłki jednodaniowe o kaloryczności każdego nie mniejszej niż 550 kcal i gramaturze poszczególnych składników dań nie mniejszej niż: - zupa - 350 g - chleb - 60g - owoce (jabłko, mandarynka, itp.) - jogurt - 100-125 g - mięso/ryba - (waga po przetworzeniu) 80g, - ziemniaki lub zamiennik (makaron, ryż lub inne) - 200 g. - surówka - 80g. - kompot/sok - 200 ml - pierogi, naleśniki, krokiety i inne - 200 g 3.5. Posiłki powinny być dostarczane do szkół w godz. 10.00 - 11.30 Szczegółowy harmonogram dostarczania posiłków Wykonawca ustali z dyrektorami szkół. Posiłki oferent dostarczać będzie własnym transportem, na własny koszt w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Zamawiający zobowiązuje się do posiadania termosów na wymianę (dotyczy zup i stałych ciepłych produktów). Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłku oraz usunięcia z terenu szkół wszelkich odpadków żywnościowych na własny koszt. O czystość termosów zadba Wykonawca. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z dyrektorami szkół i kierownikiem Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Rzeczenicy. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: O udzielenie zamówienia mogą się ubiegać Wykonawcy nie podlegający wykluczeniu na podstawie art. 24 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2007 r. Nr 223, poz 1655 z późn.) oraz spełniający warunki określone w art. 22 ust. 1 ustawy dotyczące: a) posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek ich posiadania; b) posiadania wiedzy i doświadczenia; c) dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia; d) sytuacji ekonomicznej i finansowej. 2) Na potwierdzenie posiadanego doświadczenia i uprawnień, stanowiących podstawę dokonania oceny spełnienia warunków, wymagane jest aby Wykonawca: a) wykazał się wykonaniem w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, co najmniej dwóch usług polegających na przygotowaniu i dostarczeniu 70 posiłków dziennie przez okres minimum trzech miesięcy. b) posiadał zezwolenie na przygotowywanie i dostawę posiłków wydane przez właściwy terenowo oddział sanepidu. Ocena spełniania warunków zostanie dokonana wg zasady spełnia - nie spełnia. Nie spełnienie chociażby jednego warunku skutkowało będzie odrzuceniem oferty.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: W celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu Wykonawca winien dostarczyć 7.1) decyzję właściwego terenowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, dotyczącą spełniania warunków do przygotowywania posiłków i właściwego mycia opakowań transportowych wystawioną nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert 7.2) oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia zgodnie z art. 24 ustawy PZP oraz spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, wg załącznika nr 2 do niniejszej SIWZ, 7.3) wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych usług w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, odpowiadających swoim rodzajem i wartością usługom stanowiącym przedmiot zamówienia z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców oraz załączenia dokumentów potwierdzających, że te usługi zostały wykonane należycie (np. dołączyć opinie lub referencje zamawiających). Za spełnienie warunku uznane zostanie udokumentowanie zrealizowania co najmniej dwóch usług polegających na przygotowaniu i dostarczeniu 70 posiłków dziennie przez okres minimum trzech miesięcy. Dokumenty wymienione powyżej, muszą być dostarczone w formie oryginałów lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.wrotapomorza.pl/pl/bip/gminy/rzeczenica/
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach