Przetargi.pl
Przygotowanie, dostawa i wydawanie obiadów dla uczniów oleśnickich szkół podstawowych i szkół ponadgimnazjalnych

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Oleśnicy ogłasza przetarg

  • Adres: 56-400 Oleśnica, ul. Wojska Polskiego
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 71 721 89 00, , fax. 71 398 46 33
  • Data zamieszczenia: 2019-08-08
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Oleśnicy
    ul. Wojska Polskiego 13
    56-400 Oleśnica, woj. dolnośląskie
    tel. 71 721 89 00, , fax. 71 398 46 33
    REGON: 59321680000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.mops.olesnica.bip-e.pl/

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie, dostawa i wydawanie obiadów dla uczniów oleśnickich szkół podstawowych i szkół ponadgimnazjalnych
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest „Przygotowanie, dostawa i wydawanie obiadów dla uczniów oleśnickich szkół podstawowych i szkół ponadgimnazjalnych w ilości szacunkowej 70 szt. dziennie przez okres 78 dni szkolnych”: Przedmiotem zamówienia objęci są uczniowie następujących szkół: Szkoła Podstawowa nr 1, ul. Armii Krajowej 47, Szkoła Podstawowa nr 2, ul. Św. Jadwigi 1a, Szkoła Podstawowa nr 3, ul. Kochanowskiego 3, Szkoła Podstawowa nr 4, ul. Paderewskiego 2, Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi nr 6, ul. Kleeberga 4, Szkoła Podstawowa nr 7, ul. 11 Listopada 10 Szkoła Podstawowa nr 8, ul. Wiejska 35, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych, ul. Wojska Polskiego 67/69 2. Szkoły podstawowe będą miały punkty żywieniowe. Szkoły ponadgimnazjalne nie posiadające własnych punktów żywieniowych mogą wydawać posiłki dla uczniów w pozostałych placówkach. Przygotowane obiady winny składać się z zupy, II dania i napoju. Przewidywana dzienna maksymalna ilość szacunkowa obiadów we wszystkich placówkach łącznie wynosi ok. 70 porcji. 3. Obiady będą wydawane w okresie od 03.09.2019r. do 20.12.2019r. przez 78 dni w pomieszczeniach wskazanych przez Dyrektorów szkół. Cena ofertowa usługi ma obejmować w szczególności zakup produktów, przygotowanie obiadu i transport do poszczególnych placówek przez przygotowującego posiłki, wydawanie obiadów, zapewnienie zastawy stołowej, mycie naczyń, sztućców oraz utrzymanie pomieszczeń kuchennych i stołówek w warunkach sanitarnych zapewniających bezpieczeństwo zdrowotne przygotowywanych i wydawanych 4. Wykonawca jest bezpośrednio odpowiedzialny za stan higieniczno–sanitarny pomieszczeń. Zamawiający nie posiada w pomieszczeniach swojego sprzętu. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić wyposażenie dzierżawionych pomieszczeń w sprzęt niezbędny do wykonania przedmiotu zamówienia. Wykonawca zobowiązany jest we własnym zakresie do ustalenia warunków i podpisania umów o dzierżawę pomieszczeń oraz sprzętu z Dyrektorami szkół. 5. Ilość obiadów może się zmieniać w trakcie obowiązywania umowy. Zastrzega się możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych obiadów wg zamówień Zamawiającego – nie stanowi to zmiany umowy i nie wymaga aneksu. 6.Wynagrodzenie Wykonawcy będzie określane na podstawie ilościowego rozliczenia rzeczywiście wydanych posiłków. 7. Obiady dostarczane będą codziennie od poniedziałku do piątku, z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy i innych dni wolnych od zajęć edukacyjnych. Obiady będą wydawane w godzinach dostosowanych do rozkładu zajęć lekcyjnych w poszczególnych jednostkach, w uzgodnieniu z ich dyrekcją. W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą organizacji dnia pracy szkoły, dostawa obiadu odbędzie się o innej godzinie – po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą. Jeśli dzieci będą uczęszczać do szkoły w inny dzień np. odpracowywać zajęcia szkolne lub jeśli zajęcia edukacyjne nie będą się odbywały w innych powodów szkoły lub MOPS poinformują o tym fakcie Wykonawcę z dwudniowym wyprzedzeniem. Wykonawca zobowiązany jest na własny koszt dostarczyć posiłki, transport posiłków powinien być prowadzony samochodami dostosowanymi do przewożenia środków spożywczych. Środek transportu winien być dopuszczony przez SANEPID do przewozu posiłków (żywności). Wykonawca zobowiązany jest po spożyciu posiłków na własny koszt usunąć z terenu szkoły brudne naczynia wielorazowego użytku oraz wszelkie odpadki żywnościowe. 8. Wykonawca będzie podawał tygodniowy jadłospis do wiadomości dyrektorów szkół w pierwszy dzień tygodnia jadłospis z podaniem gramatury potraw, z podaniem jakościowego wykazu składników pokarmowych znajdujących się w potrawie z zaznaczeniem składników alergennych, stosownie do obowiązujących w tym zakresie przepisów. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania jakości obiadów zgodnie z przedstawionym jadłospisem. Zamawiającemu przysługuje prawo do sugerowania zmian w jadłospisie, o ile nie spełnia on wymogów Zamawiającego. 9. Jadłospis powinien być urozmaicony, taki sam rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w obowiązujących przepisach. 10. Przy planowaniu posiłków należy korzystać z zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia dotyczących zasad racjonalnego żywienia. Obiad szkolny powinien dostarczać 30% wartości odżywczych diety. 11. Obiad musi spełniać następujące warunki ilościowe: a) zupa: gramatura nie mniej niż 250 ml i kaloryczność nie mniej niż 200 kcal, (nie dopuszcza się przygotowywania zup ze sztucznych zagęszczaczy oraz z dodawaniem dużej ilości mąki); b) drugie danie: gramatura nie mniej niż 500 gram i ogólna kaloryczność 800-900kca: •co najmniej trzy razy w tygodniu: 200g ziemniaków (lub zamiennie ryż, kasza, makaron); •100g mięsa lub ryby (po ugotowaniu lub usmażeniu nie licząc ewentualnej panierki), 2x50 g surówki (tj. dwie różne surówki); nie dopuszcza się posiłku z ryby mielonej; •w pozostałe dni danie bezmięsne typu: naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi leniwe, kopytka itp. •napój: gramatura nie mniej niż 200 ml (zamawiający rozumie przez napój np. wodę mineralną, kompot, sok owocowy w kartoniku) – do przygotowania napojów nie wolno stosować syropów syntetycznych , barwników i konserwantów; 12. Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych takich jak: substancje konserwujące, zagęszczające, barwniki lub aromaty. Przeciwskazane są gotowe mieszanki przypraw zawierające dodatkowe, ukryte źródła sodu, np. glutaminian sodu. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone; zaleca się aby dania mięsne były przygotowywane z mięsa chudego np. drób (kurczak/indyk), schab, szynka b/k, łopatka b/k itp.; do przygotowania posiłku zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych i ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych, stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie cukru i soli; zupy powinny być sporządzone na wywarze warzywno-mięsnym. 13. W przygotowanym posiłku obiadowym ok. 15% energii powinno pochodzić z białka, 30-35% energii z tłuszczu i 55% węglowodanów. 14. Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie z artykułów zakupionych przez Wykonawcę. Wyklucza się posiłki na bazie fast food oraz potraw i napojów z proszku (z wyjątkiem budyniu i kisielu) lub na bazie suszu. Nie zezwala się na stosowanie w procesie żywienia następujących produktów : •konserw, • produktów z glutaminianem sodu, • parówek (o zawartości mięsa mniejszej niż 70%), • produktów masłopodobnych i seropodobnych, • mięsa odkostnionego mechanicznie, •wędlin z dodatkiem preparatów białkowych (soja) lub skrobi modyfikowanej. 15. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Samochód (lub samochody w zależności jaką ilością samochodów dysponuje Wykonawca), którym dostarczane są posiłki do szkół musi posiadać odpowiednią decyzję właściwej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z zasadami systemu HACCP. 16. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin, z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług. 17. Wykonawca zapewni należytą estetykę oraz zadba o smak podawanych potraw. Wykonawca posiłki dostarczać będzie do szkół na godzinę wskazaną przez poszczególne placówki, w opakowaniach lub pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości potraw. Posiłki porcjowane i wydawane będą przez Wykonawcę na zastawie porcelitowej, porcelanowej lub szklanej z nierdzewnymi sztućcami. Wykonawca jest zobowiązany zapewnić zastawę stołową na własny koszt w ramach realizacji przedmiotu zamówienia, w pomieszczeniach szkół przeznaczonych do tego celu, w godzinach wskazanych przez Dyrektorów szkół. Sposób i warunki korzystania z istniejącego wyposażenia szkół Wykonawca ustala we własnym zakresie z Dyrektorem danej jednostki. 18. Wykonawca zobowiązuje się do usunięcia z placówek najpóźniej do godziny wskazanej przez poszczególne szkoły wszelkich odpadów pokonsumpcyjnych. 19. W celu realizacji umowy, w placówkach udostępnione zostaną Wykonawcy pomieszczenia niezbędne do wydawania posiłków w dniach kiedy dostarczane będą posiłki.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Na ofertę składają się następujące dokumenty i załączniki: 1) Formularz ofertowy - wypełniony i podpisany przez wykonawcę, stanowiący załącznik nr 1 do SIWZ 2) Oświadczenie Wykonawcy o nie podleganiu wykluczeniu - wypełnione i podpisane przez wykonawcę, które stanowić będzie wstępne potwierdzenie braku podstaw wykluczenia – szczegółowy zakres wymaganych informacji, które powinno zawierać ww. oświadczenie wskazany jest we wzorze zawartym w Załączniku nr 2 do SIWZ 2. W przypadku, kiedy ofertę składają wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia (konsorcjum / spółka cywilna), musi ona spełniać następujące warunki: 1) Oferta winna być podpisana przez ustanowionego pełnomocnika do reprezentowania w postępowaniu lub do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy. 2) Stosowne pełnomocnictwo/upoważnienie wymaga podpisu prawnie upoważnionych przedstawicieli każdego z wykonawców występujących wspólnie - należy załączyć do oferty. Pełnomocnictwo należy złożyć w formie oryginału lub notarialnie poświadczonej kopii. 3) Oferta winna zawierać oświadczenie o którym mowa w pkt. VII.1 ppkt. 2) SIWZ dla każdego wykonawcy z osobna, pozostałe dokumenty wymienione w pkt VII.1 SIWZ składane są wspólnie. 5. Postanowienia dotyczące składanych w niniejszym postępowaniu dokumentów i oświadczeń: 1) Oświadczenia Wykonawcy, Podmiotów udostępniających zasoby, Podwykonawców składane są w oryginale, podpisane przez osoby uprawnione do reprezentowania ww. podmiotów. 2) Dokumenty, inne niż oświadczenia, składane są w oryginale lub kopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem, podpisane przez osoby uprawnione do reprezentowania. 3) Poświadczenie za zgodność z oryginałem dokonuje odpowiednio Wykonawca, Podmiot udostępniający zasoby albo Wykonawca wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia publicznego, albo Podwykonawca - w zakresie dokumentów, które każdego z nich dotyczą. 4) Oferta, wszystkie wymagane załączniki, składane dokumenty oraz oświadczenia podpisane przez upoważnionego przedstawiciela wykonawcy wymagają załączenia właściwego pełnomocnictwa lub umocowania prawnego. Pełnomocnictwo należy złożyć w formie oryginału lub notarialnie poświadczonej kopii. 5) Dokumenty sporządzone w języku obcym są składane wraz z tłumaczeniem na język polski. 6) Zamawiający może żądać przedstawienia oryginału lub notarialnie poświadczonej kopii dokumentu, innego niż oświadczenie, wyłącznie wtedy, gdy złożona przez wykonawcę kopia dokumentu jest nieczytelna lub budzi wątpliwości co do jej prawdziwości. 3. Postanowienia dotyczące dokumentów dot. Podmiotów udostępniających zasoby: 1) Wykonawca, który powołuje się na zasoby innych podmiotów, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia oraz spełniania, w zakresie, w jakim powołuje się na ich zasoby, warunków udziału w postępowaniu zamieszcza informacje o tych podmiotach w oświadczeniu, o którym mowa w pkt. VII. 2. SIWZ. 2) Jeżeli wykonawca wykazując spełnienie warunków, udziału w postępowaniu polega na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów, w celu oceny, czy wykonawca będzie dysponował tymi zasobami w stopniu niezbędnym dla należytego wykonania niniejszego zamówienia oraz oceny, czy stosunek łączący wykonawcę z tymi podmiotami gwarantuje rzeczywisty dostęp do ich zasobów do oferty należy dołączyć dokumenty dotyczące: a) zakresu dostępnych wykonawcy zasobów innego podmiotu, b) sposobu wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez wykonawcę, przy wykonywaniu niniejszego zamówienia, c) zakres i okres udziału innego podmiotu przy wykonywaniu zamówienia publicznego, d) czy podmiot, na zdolnościach, którego wykonawca polega w odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, zrealizuje dostawy, których wskazane zdolności dotyczą.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach