Przetargi.pl
Przetarg nieograniczony na dostawy warzyw sezonowych na rok 2011

Zakład Karny ogłasza przetarg

  • Adres: 47-400 Racibórz, ul. Eichendorffa 14
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 032 4539600
  • Data zamieszczenia: 2010-11-15
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zakład Karny
    ul. Eichendorffa 14 14
    47-400 Racibórz, woj. śląskie
    tel. 032 4539600
    REGON: 00032021300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.sw.gov.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Podmiot prawa publicznego

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przetarg nieograniczony na dostawy warzyw sezonowych na rok 2011
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Dostawy artykułów spożywczych (warzyw sezonowych) wymienionych w poniższej tabeli, w szacunkowych ilościach podanych w w/w tabeli. Przedmiot zamówienia powinien spełniać wymagania zawarte w opisie oraz: spełniać wymagania zawarte w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. 2001r. Nr 63 poz.634 z późn. zm.) oraz rozporządzeń wydanych na jej podstawie spełniać wymagania zawarte w ustawie z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późń. zm.) spełniać wymagania Unii Europejskiej dla świeżych owoców i warzyw objętych wspólną organizacją rynku zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2200 96 z późn. zm. oraz rozporządzeniem komisji (WE) NR 771 2009 spełniać Polskie Normy określone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 31 lipca 2002r w sprawie obowiązku stosowania polskich norm (Dz. U. 2002 r. Nr 134 poz.1132) spełniać wymagania zawarte w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 16 grudnia 2002r w sprawie znakowania środków spożywczych dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. 2002r. Nr 220 poz.1856 ) być dostarczony do zamawiającego w początkowym terminie przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości 1. SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA grupa I 1.Botwina(burak liściowy) Zgodnie z PN-R-75384:1997 Zamawiający wymaga aby dostarczane produkty były: -  całe -  zdrowe, -  czyste, o świeżym wyglądzie -  praktycznie wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, -  wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, -  wolne od jakichkolwiek obcych zapachów lub smaków, -  wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe, nie powinny być zwiędniętae nadpleśniałe, nagdnite; bez żółtych, czy zdrewniałych liści, pakowana wg standardu dostawa:średnio co 2 tygodnie ilość [kg] 400 grupa II 1. Pomidory kl. I Zgodne z :PN-91 R-75368, ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 771 2009 Zamawiający wymaga aby dostarczane produkty były: -          całe; -          zdrowe; nie dopuszcza się pomidorów z objawami gnicia lub z takimi zmianami, które czynią je niezdatnymi do spożycia; -          czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych; -          o świeżym wyglądzie; -          praktycznie wolne od szkodników; -          praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki; -          wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego; -          bez obcych zapachów i lub smaków. Stopień rozwoju i stan pomidorów powinny być takie, aby mogły: -     wytrzymać transport i manipulacje, oraz -     dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość. Klasa I - Pomidory w tej klasie powinny być dobrej jakości, wystarczająco jędrne i mieć cechy charakterystyczne dla danej odmiany. Nie dopuszcza się pęknięć i widocznych zielonych piętek. Dopuszcza się następujące niewielkie wady, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd pomidorów, ich trwałość i wygląd w opakowaniu: -          niewielkie wady kształtu lub rozwoju, -          niewielkie wady barwy, -          niewielkie wady skórki, -          bardzo niewielkie odgniecenia. Ponadto pomidory żebrowane mogą mieć: -          zabliźnione pęknięcia o długości nie większej niż 1 cm, -          niewielkie wypukłości, -          małą nieskorkowaciałą narośl, -          skorkowacenie blizny słupkowej nie przekraczające 1cm2, -          delikatne zabliźnienie słupkowe o kształcie wydłużonym, robiące wrażenie szwu, którego długość nie może być większa niż 2 3 największej średnicy pomidora. Dla pomidorów minimalną średnicę ustala się: - 35 mm dla pomidorów okrągłych i żebrowanych, - 30 mm dla pomidorów podłużnych. Przedziały wielkości - 30 mm i powyżej, lecz poniżej 35 mm (podłużne), - 35 mm i powyżej, lecz poniżej 40 mm, - 40 mm i powyżej, lecz poniżej 47 mm, - 47 mm i powyżej, lecz poniżej 57 mm, - 57 mm i powyżej, lecz poniżej 67 mm, - 67 mm i powyżej, lecz poniżej 82 mm, - 82 mm i powyżej, lecz poniżej 102 mm, - 102 mm i powyżej. Tolerancja odnośnie jakości: 10 % liczbowo lub masowo pomidorów nie spełniających wymagań klasy I, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II. W ramach tej tolerancji nie więcej niż 1 % pomidorów może nie spełniać wymagań klasy II lub wymagań minimalnych. Nie dopuszcza się pomidorów z objawami gnicia lub z takimi zmianami, które czynią je niezdatnymi do spożycia. W przypadku pomidorów gałązkowych 5 % liczbowo lub masowo pomidorów oderwanych od gałązki. Tolerancje odnośnie wielkości:Dla wszystkich klas jakości dopuszcza się: 10 % liczbowo lub masowo pomidorów odpowiadających  wielkości bezpośrednio większej lub mniejszej od deklarowanej.  Sposób pakowania powinien być taki, aby należycie chronił pomidory przed uszkodzeniem. Materiały stosowane do wykładania wnętrza opakowania powinny być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniom zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Użycie materiałów, zwłaszcza papieru ze specyfikacją handlową jest dozwolone pod warunkiem, że nadruk lub etykieta zostaną wykonane nietoksycznym tuszem lub klejem. Opakowania nie powinny zawierać żadnych zanieczyszczeń obcych. Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz. A.         Identyfikacja Pakujący ilub wysyłający. - nazwa i adres (np. ulica, miasto, region, kod pocztowy i państwo jeśli jest różne od kraju pochodzenia) lub oznaczenie kodowe oficjalnie uznane przez organ krajowy B.         Nazwa produktu Pomidory C.         Pochodzenie produktuKraj pochodzenia Dostawa: 2 razy w tygodniu: od 10-06-20010 do 30-09 -20010 w ilościach 100-200 kg(na tydzień) do 09-06-2010 oraz od 01-10-2010 do 20-12-2010 w ilościach ok 10-20kg(na tydzień) w okresie Świąt Wielkanocnych oraz Bożego Narodzenia - ok 300 kg Pomidory powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub typu handlowego, tej samej jakości i wielkości ilość [kg] 3000 grupa III 1. Kalarepa Zgodne z PN-R-75376:1996 Zamawiający wymaga aby dostarczane produkty były: -  całe -  zdrowe, -  czyste, -  praktycznie wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, -  wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, -  wolne od jakichkolwiek obcych zapachów lub smaków, -  wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe, nie powinny być zaparzone, nadgniłe, łykowate; pakowana: w skrzynki lub luzem dostawa: ok. 2 razy w tygodniu w ilościach od 50 - 150 kg ilość [kg] 3000 grupa IV 1. Rabarbar Zgodne z PN-72 R-75361 200 Zamawiający wymaga aby dostarczane produkty były: -  całe -  zdrowe, -  czyste, -  praktycznie wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, -  wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, -  wolne od jakichkolwiek obcych zapachów lub smaków, -  wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe, nie powinnny być zaparzone, nadgniłe, łykowate; pakowany: w skrzynki lub luzem dostawa: 2 razy w tygodniu w ilościach od 50 - 150 kg ilość [kg] 2200 grupa V Brukselka kl I (kapusta brukselska) zgodnie z zał. do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1591 87 z dnia 5 czerwca 1987 r. Oraz zmianami wprowadzonymi rozporządzeniami Komisji (WE) nr 888 97 oraz Nr 46 2003. Norma EKG ONZ FFV-08   wymagań jakościowych w odniesieniu do kapusty brukselskiej po jej przygotowaniu i opakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach, z zastrzeżeniem szczególnych przepisów dla każdej klasy i przyznanych tolerancji, kapusta brukselska musi być: - w stanie nienaruszonym, - zdrowa, wyklucza się produkt z objawami gnicia lub pogorszenia, które powoduje jej nieprzydatność do spożycia, - o świeżym wyglądzie, - czysta, praktycznie pozbawiona jakichkolwiek widocznych substancji obcych, - niezmrożona, - wolna od owadów i lub innych pasożytów, - pozbawiona nadmiernego zawilgocenia zewnętrznego, - wolna od wszelkich obcych zapachów i/lub smaków. Szypułka odciętej kapusty brukselskiej musi być obcięta tuż poniżej liści zewnętrznych. W kapuście brukselskiej nieodciętej szypułka musi być złamana u nasady; miejsce cięcia lub złamania musi być czyste, bez  przylegających innych części rośliny. Stan kapusty brukselskiej musi być taki, aby mogła ona: - wytrzymać transport i przeładunek, oraz - dotrzeć do miejsca przeznaczenia w zadowalającym stanie. Klasa I Kapusta brukselska w tej klasie powinna być dobrej jakości oraz musi być: - zwarta, - zamknięta, - pozbawiona uszkodzeń spowodowanych mrozem. Odcięta kapusta brukselska musi mieć odpowiednią barwę. W odniesieniu do nieodciętej kapusty brukselskiej dopuszcza się lekkie odbarwienie liści u nasady oraz lekkie uszkodzenie liści zewnętrznych spowodowane odrywaniem, sortowaniem lub pakowaniem, pod warunkiem, że nie wpływają one na stan produktu.   Wielkość określa się na podstawie największej średnicy przekroju poprzecznego. Minimalna średnica przekroju wynosi: - 10 mm dla kapusty brukselskiej odciętej klasy I oraz W każdym opakowaniu kapusty brukselskiej klasy I dopuszczalna różnica między największą a najmniejszą główką nie może przekraczać 20 mm.   W każdym opakowaniu dopuszcza się tolerancje w odniesieniu do jakości i wielkości produktu, który nie spełnia wymagań określonych dla danej klasy. A. Tolerancje dotyczące ilości i) Klasa I 10 % według wagi kapusty brukselskiej niespełniającej wymagań dla klasy, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II lub wyjątkowo mieszczących się w granicach tolerancji ustalonych dla tej klasy. B. Tolerancje dotyczące wielkości Dla wszystkich klas: 10 % wagi kapusty brukselskiej niespełniającej wymagań w zakresie wielkości.   Zawartość każdego opakowania musi być jednolita oraz musi obejmować kapustę brukselską tego samego pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości. Widoczna część zawartości każdego opakowania musi być reprezentatywna dla całej zawartości. B. Opakowanie Opakowanie musi zapewniać właściwą ochronę kapusty brukselskiej. Materiały stosowane wewnątrz opakowania muszą być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniom zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Stosowanie materiałów, w szczególności papierowych lub pieczęci ze specyfikacją handlową jest dozwolone pod warunkiem, że nadruk i etykieta wykonane są nietoksycznym tuszem lub klejem. Opakowania nie mogą zawierać żadnych obcych substancji. Naklejki umieszczane indywidualnie na produktach nie mogą, po usunięciu, pozostawiać widocznych śladów kleju ani prowadzić do uszkodzeń skórki.   Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane po tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny i trwały oraz widoczne z zewnątrz: Nazwa i adres podmiotu pakującego i lub wysyłającego Wzmiankę tę można zastąpić: - dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań indywidualnych, oficjalnie wydanym lub zaaprobowanym oznaczeniem kodu określającego podmiot pakujący i lub wysyłający, umieszczonym w bliskim sąsiedztwie określenia Podmiot pakujący i lub wysyłający(lub odpowiednich skrótów); B. Rodzaj produktu Kapusta brukselska odcięta lub Kapusta brukselska nieodcięta, jeśli zawartość opakowania nie jest widoczna z zewnątrz. C. Pochodzenie produktu Kraj pochodzenia i, nieobowiązkowo, region uprawy lub krajowa, regionalna albo lokalna nazwa miejsca. D. Specyfikacje handlowe Klasa; w przypadku sortowania według wielkości, wielkość wyrażona jako średnica minimalna i maksymalna. Dostawa: 2 razy w tygodniu w ilościach od 50 - 150 kg ilośc [kg] 2000 Do każdej partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: 1.nazwę produktu, 2.masę netto, 3.nazwę dostawcy - producenta, adres, 4.kraj pochodzenia, 5.warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Wykonawca dostarczy przedmiot zamówienia na swój koszt i ryzyko, specjalistycznym , ubezpieczonym transportem przystosowanym do przewozu żywności, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Dostawy poszczególnych produktów będą wykonywane wg zamówień składanych przez odbiorcę z dwudniowym wyprzedzeniem. Zamówienia będą składane i przyjmowane telefonicznie, faksem lub w czasie dostawy (na następną dostawę). Wykonawca wszystkie dostawy artykułów spożywczych do odbiorcy będzie realizował od poniedziałku do piątku w godz. od 8:00 do 10:00. W wyjątkowych sytuacjach dopuszczalna jest zmiana godziny dostawy po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym pomiędzy dostawcą i odbiorcą (dostawy winny być realizowane w godzinach pracy magazynu odbiorcy). Opakowania jednostkowe oraz transportowe (zbiorcze) powinny być oznakowane i zawierać informacje dotyczące m.in.: nazwy i adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia. Opakowania powinny być wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Dostawy realizowane będą w opakowaniach stosowanych dla konsumentów zbiorowych - maksymalnie 30 kg (opakowanie zbiorcze), a dostawy w opakowaniach jednostkowych nie mogą przekraczać 25 % całości zamówienia danego produktu. Podane szacunkowe potrzeby są zbliżone ilościami do planowanych potrzeb. Służyć one będą wyłącznie do porównania ofert oraz do wybrania oferty najkorzystniejszej, bowiem w przybliżeniu odpowiadają strukturze zapotrzebowania. Oznacza to, że wielkości te nie stanowią ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw. Zamawiający nie przewiduje zwrotu kosztów udziału w postępowaniu Dostawy realizowane będą w konkretnie wskazanym w zamówieniu terminie, pod rygorem odmowy przyjęcia dostaw. Dostawa do magazynu żywnościowego Zakładu Karnego w Raciborzu bez pobierania dodatkowych opłat, zgodnie z wcześniejszym zamówieniem. Środek transportu musi odpowiadać warunkom sanitarnym oraz przepisom HACCP. Wykonawca dostarcza na żądania zamawiającego atestaty jakości (lub certyfikaty jakości, jeżeli takie posiada). W uzasadnionych przypadkach zamawiający zastrzega sobie prawo dokonania, na koszt dostawcy badania dostarczanego towaru pod względem spełniania wymagań określonych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 032100006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: ZAMAWIAJĄCY NIE WYMAGA WNIESIENIA WADIUM

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.sw.gov.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach