Przetargi.pl
PRZETARG NIEOGRANICZONY NA DOSTAWY WARZYW SEZONOWYCH NA ROK 2010; ZNAK POSTĘPOWANIA 14/2009

Zakład Karny ogłasza przetarg

  • Adres: 47-400 Racibórz, ul. Eichendorffa 14
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 032 4539600
  • Data zamieszczenia: 2009-11-16
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zakład Karny
    ul. Eichendorffa 14 14
    47-400 Racibórz, woj. śląskie
    tel. 032 4539600
    REGON: 00032021300000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Podmiot prawa publicznego

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    PRZETARG NIEOGRANICZONY NA DOSTAWY WARZYW SEZONOWYCH NA ROK 2010; ZNAK POSTĘPOWANIA 14/2009
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Dostawy artykułów spożywczych (warzyw sezonowych) wymienionych w poniższej tabeli, w szacunkowych ilościach podanych w ww tabeli. Przedmiot zamówienia powinien: spełniać wymagania zawarte w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. 2001r. Nr 63 poz.634 z późn. zm.) oraz rozporządzeń wydanych na jej podstawie spełniać wymagania Unii Europejskiej dla świeżych owoców i warzyw objętych wspólną organizacją rynku zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 220096 z późn. zm. oraz rozporządzeniem komisji (WE) NR 7712009 spełniać Polskie Normy określone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 31 lipca 2002r w sprawie obowiązku stosowania polskich norm (Dz. U. 2002 r. Nr 134 poz.1132) spełniać wymagania zawarte w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 16 grudnia 2002r w sprawie znakowania środków spożywczych dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. 2002r. Nr 220 poz.1856 ) być dostarczony do zamawiającego w początkowym terminie przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości GRUPA I BOTWINA Zgodnie z PN-R-75384:1997 Zamawiający wymaga aby dostarczane produkty były: -  całe -  zdrowe, -  czyste, o świeżym wyglądzie -  praktycznie wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, -  wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, -  wolne od jakichkolwiek obcych zapachów lub smaków, -  wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe, nie powinny być zwiędniętae nadpleśniałe, nagdnite; bez żółtych, czy zdrewniałych liści, pakowana wg standardu dostawa:ok. 2 razy w tygodniu , ilosc 400 kg GRUPA II POMIDORY Zgodne z :PN-91R-75368, ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 7712009 Zamawiający wymaga aby dostarczane produkty były: -          całe; -          zdrowe; nie dopuszcza się pomidorów z objawami gnicia lub z takimi zmianami, które czynią je niezdatnymi do spożycia; -          czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych; -          o świeżym wyglądzie; -          praktycznie wolne od szkodników; -          praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki; -          wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego; -          bez obcych zapachów i lub smaków. Stopień rozwoju i stan pomidorów powinny być takie, aby mogły: -     wytrzymać transport i manipulacje, oraz -     dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość. Klasa I - Pomidory w tej klasie powinny być dobrej jakości, wystarczająco jędrne i mieć cechy charakterystyczne dla danej odmiany. Nie dopuszcza się pęknięć i widocznych zielonych piętek. Dopuszcza się następujące niewielkie wady, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd pomidorów, ich trwałość i wygląd w opakowaniu: -          niewielkie wady kształtu lub rozwoju, -          niewielkie wady barwy, -          niewielkie wady skórki, -          bardzo niewielkie odgniecenia. Ponadto pomidory żebrowanemogą mieć: -          zabliźnione pęknięcia o długości nie większej niż 1 cm, -          niewielkie wypukłości, -          małą nieskorkowaciałą narośl, -          skorkowacenie blizny słupkowej nie przekraczające 1cm2, -          delikatne zabliźnienie słupkowe o kształcie wydłużonym, robiące wrażenie szwu, którego długość nie może być większa niż 23 największej średnicy pomidora. Dla pomidorów minimalną średnicę ustala się: - 35 mm dla pomidorów okrągłych i żebrowanych, - 30 mm dla pomidorów podłużnych. Przedziały wielkości - 30 mm i powyżej, lecz poniżej 35 mm (podłużne), - 35 mm i powyżej, lecz poniżej 40 mm, - 40 mm i powyżej, lecz poniżej 47 mm, - 47 mm i powyżej, lecz poniżej 57 mm, - 57 mm i powyżej, lecz poniżej 67 mm, - 67 mm i powyżej, lecz poniżej 82 mm, - 82 mm i powyżej, lecz poniżej 102 mm, - 102 mm i powyżej. Tolerancja odnośnie jakości: 10 % liczbowo lub masowo pomidorów nie spełniających wymagań klasy I, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II. W ramach tej tolerancji nie więcej niż 1 % pomidorów może nie spełniać wymagań klasy II lub wymagań minimalnych. Nie dopuszcza się pomidorów z objawami gnicia lub z takimi zmianami, które czynią je niezdatnymi do spożycia. W przypadku pomidorów gałązkowych 5 % liczbowo lub masowo pomidorów oderwanych od gałązki. Tolerancje odnośnie wielkości:Dla wszystkich klas jakości dopuszcza się: 10 % liczbowo lub masowo pomidorów odpowiadających  wielkości bezpośrednio większej lub mniejszej od deklarowanej.  Sposób pakowania powinien być taki, aby należycie chronił pomidory przed uszkodzeniem. Materiały stosowane do wykładania wnętrza opakowania powinny być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniom zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Użycie materiałów, zwłaszcza papieru ze specyfikacją handlową jest dozwolone pod warunkiem, że nadruk lub etykieta zostaną wykonane nietoksycznym tuszem lub klejem. Opakowania nie powinny zawierać żadnych zanieczyszczeń obcych. Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz. A.         Identyfikacja Pakujący ilub wysyłający. - nazwa i adres (np. ulica, miasto, region, kod pocztowy i państwo jeśli jest różne od kraju pochodzenia) lub oznaczenie kodowe oficjalnie uznane przez organ krajowy B.         Nazwa produktu Pomidory C.         Pochodzenie produktuKraj pochodzenia Dostawa: 2 razy w tygodniu: od 10-06-20010 do 30-09 -20010 w ilościach 100-200 kg(na tydzień) do 09-06-2010 oraz od 01-10-2010 do 20-12-2010 w ilościach ok 10-20kg(na tydzień) w okresie Świąt Wielkanocnych oraz Bożego Narodzenia - ok 300 kg Pomidory powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub typu handlowego, tej samej jakości i wielkości ilość - 3100 kg GRUPA III KALAREPA Zgodne z PN-R-75376:1996 Zamawiający wymaga aby dostarczane produkty były: -  całe -  zdrowe, -  czyste, -  praktycznie wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, -  wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, -  wolne od jakichkolwiek obcych zapachów lub smaków, -  wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe, nie powinny być zaparzone, nadgniłe, łykowate; pakowana: w skrzynki lub luzem dostawa: ok. 2 razy w tygodniu w ilościach od 50 - 150 kg ilość- 3000 kg GRUPA IV RABARBAR Zgodne z PN-72R-75361 200 Zamawiający wymaga aby dostarczane produkty były: -  całe -  zdrowe, -  czyste, -  praktycznie wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, -  wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, -  wolne od jakichkolwiek obcych zapachów lub smaków, -  wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe, nie powinnny być zaparzone, nadgniłe, łykowate; pakowany: w skrzynki lub luzem dostawa: 2 razy w tygodniu w ilościach od 50 - 150 kg ilość 2200 kg GRUPA V BRUKSELKA zgodnie z zał. do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 159187 z dnia 5 czerwca 1987 r. Oraz zmianami wprowadzonymi rozporządzeniami Komisji (WE) nr 88897 oraz Nr 462003. Norma EKGONZ FFV-08   wymagań jakościowych w odniesieniu do kapusty brukselskiej po jej przygotowaniu i opakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach, z zastrzeżeniem szczególnych przepisów dla każdej klasy i przyznanych tolerancji, kapusta brukselska musi być: - w stanie nienaruszonym, - zdrowa, wyklucza się produkt z objawami gnicia lub pogorszenia, które powoduje jej nieprzydatność do spożycia, - o świeżym wyglądzie, - czysta, praktycznie pozbawiona jakichkolwiek widocznych substancji obcych, - niezmrożona, - wolna od owadów i lub innych pasożytów, - pozbawiona nadmiernego zawilgocenia zewnętrznego, - wolna od wszelkich obcych zapachów i/lub smaków. Szypułka odciętej kapusty brukselskiej musi być obcięta tuż poniżej liści zewnętrznych. W kapuście brukselskiej nieodciętej szypułka musi być złamana u nasady; miejsce cięcia lub złamania musi być czyste, bez  przylegających innych części rośliny. Stan kapusty brukselskiej musi być taki, aby mogła ona: - wytrzymać transport i przeładunek, oraz - dotrzeć do miejsca przeznaczenia w zadowalającym stanie. Klasa I Kapusta brukselska w tej klasie powinna być dobrej jakości oraz musi być: - zwarta, - zamknięta, - pozbawiona uszkodzeń spowodowanych mrozem. Odcięta kapusta brukselska musi mieć odpowiednią barwę. W odniesieniu do nieodciętej kapusty brukselskiej dopuszcza się lekkie odbarwienie liści u nasady oraz lekkie uszkodzenie liści zewnętrznych spowodowane odrywaniem, sortowaniem lub pakowaniem, pod warunkiem, że nie wpływają one na stan produktu.   Wielkość określa się na podstawie największej średnicy przekroju poprzecznego. Minimalna średnica przekroju wynosi: - 10 mm dla kapusty brukselskiej odciętej klasy I oraz W każdym opakowaniu kapusty brukselskiej klasy I dopuszczalna różnica między największą a najmniejszą główką nie może przekraczać 20 mm.   W każdym opakowaniu dopuszcza się tolerancje w odniesieniu do jakości i wielkości produktu, który nie spełnia wymagań określonych dla danej klasy. A. Tolerancje dotyczące ilości i) Klasa I 10 % według wagi kapusty brukselskiej niespełniającej wymagań dla klasy, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II lub wyjątkowo mieszczących się w granicach tolerancji ustalonych dla tej klasy. B. Tolerancje dotyczące wielkości Dla wszystkich klas: 10 % wagi kapusty brukselskiej niespełniającej wymagań w zakresie wielkości.   Zawartość każdego opakowania musi być jednolita oraz musi obejmować kapustę brukselską tego samego pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości. Widoczna część zawartości każdego opakowania musi być reprezentatywna dla całej zawartości. B. Opakowanie Opakowanie musi zapewniać właściwą ochronę kapusty brukselskiej. Materiały stosowane wewnątrz opakowania muszą być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniom zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Stosowanie materiałów, w szczególności papierowych lub pieczęci ze specyfikacją handlową jest dozwolone pod warunkiem, że nadruk i etykieta wykonane są nietoksycznym tuszem lub klejem. Opakowania nie mogą zawierać żadnych obcych substancji. Naklejki umieszczane indywidualnie na produktach nie mogą, po usunięciu, pozostawiać widocznych śladów kleju ani prowadzić do uszkodzeń skórki.   Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane po tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny i trwały oraz widoczne z zewnątrz: Nazwa i adres podmiotu pakującego i/lub wysyłającego Wzmiankę tę można zastąpić: - dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań indywidualnych, oficjalnie wydanym lub zaaprobowanym oznaczeniem kodu określającego podmiot pakujący ilub wysyłający, umieszczonym w bliskim sąsiedztwie określenia Podmiot pakujący ilub wysyłający(lub odpowiednich skrótów); B. Rodzaj produktu Kapusta brukselska odcięta lub Kapusta brukselska nieodcięta, jeśli zawartość opakowania nie jest widoczna z zewnątrz. C. Pochodzenie produktu Kraj pochodzenia i, nieobowiązkowo, region uprawy lub krajowa, regionalna albo lokalna nazwa miejsca. D. Specyfikacje handlowe Klasa; w przypadku sortowania według wielkości, wielkość wyrażona jako średnica minimalna i maksymalna. Dostawa: 2 razy w tygodniu w ilościach od 50 - 150 kg ilość - 2500 kg
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 032100006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się oferenci, którzy: spełniają warunki art.22 ustawy Prawo zamówień publicznych nie podlegają wykluczeniu na podstawie art. 24 ustawy Celem potwierdzenia i oceny spełnienia warunków, stawianych Wykonawcom przez Zamawiającego oraz dla uznania formalnej poprawności oferta musi zawierać dokumenty wymienione w punkcie 6 specyfikacji istotnych warunków zamówienia Ocena warunków udziału w postępowaniu na podstawie kryterium: spełnia nie spełnia
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: oświadczenie oferenta o spełnianiu wymagań określonych w art. 22 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych -wg wzoru (zał. 2) oświadczenia oferenta o zapoznaniu się z treścią SIWZ, umowy i nie wnoszeniu do nich uwag - wg wzoru (zał. 3) oraz oświadczenie o gotowości zawarcia umowy z Zamawiającym na warunkach zawartych we wzorze umowy.(zał.6) (Wraz ze SIWZ, Wykonawca otrzymał od Zamawiającego wzór umowy na wykonanie Zamówienia -załącznik nr 6). pełnomocnictwo- w przypadku podmiotów występujących wspólnie (spółka cywilna, konsorcjum) pisemna zgodę na poddanie się rygorom procedur bezpieczeństwa realizowanym w trakcie przyjmowania dostaw (zał.4) w celu potwierdzenia, że wykonawca posiada uprawnienie do wykonywania określonej działalności lub czynności oraz nie podlega wykluczeniu na podstawie art. 24 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych, zwanej dalej ustawą, wykonawca złoży wraz z ofertą: aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert; Ww dokumenty wykonawca składa w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę. Dokumenty sporządzone w języku obcym są składane wraz z tłumaczeniem na język polski, poświadczonym przez wykonawcę. Brak jakiegokolwiek z wyżej wymienionych oświadczeń lub dokumentów, albo złożenie dokumentu w niewłaściwej formie (np. nie poświadczone przez wykonawcę za zgodność z oryginałem odpisy lub kopie)lub złożone dokumenty zawierają błędy spowoduje wykluczenie wykonawcy z postępowania z mocy art. 24 ust. 2 pkt. 3 z zastrzeżeniem art. 26 ust 3.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.sw.gov.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach