Przetargi.pl
Przeprowadzenie szkolenia z zakresu, pn. Kucharz, dla grupy 12 osób bezrobotnych

PUP Kamień Pomorski ogłasza przetarg

  • Adres: 72-400 Kamień Pomorski, ul. Topolowa 5
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Telefon/fax: tel. 91 3820285 , fax. 91 3820285 w. 21
  • Data zamieszczenia: 2012-09-17
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: PUP Kamień Pomorski
    ul. Topolowa 5 5
    72-400 Kamień Pomorski, woj. zachodniopomorskie
    tel. 91 3820285, fax. 91 3820285 w. 21
    REGON: 81193636600000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.pupkamienpomorski.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przeprowadzenie szkolenia z zakresu, pn. Kucharz, dla grupy 12 osób bezrobotnych
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie szkolenia z zakresu, pn. Kucharz, dla grupy 12 osób bezrobotnych. Miejsce przeprowadzenia szkolenia - teren powiatu kamieńskiego. Szkolenie ma zostać przeprowadzone w okresie: październik - listopad 2012r. Termin szkolenia wyznaczy Wykonawca w uzgodnieniu z Zamawiającym. Ilość godzin przypadająca na jednego uczestnika musi wynosić 214 godzin zegarowych w zakresie szkolenia objętego przedmiotem zamówienia (1 godzina zegarowa = 45 minut zajęć dydaktycznych + 15 minut przerwy), w tym: 24 godziny - zajęcia aktywizacyjne, 72 godziny - zajęcia teoretyczne, 114 godzin - zajęcia praktyczne, 4 godziny - egzamin wewnętrzny. Zajęcia mają odbywać się maksymalnie 5 razy w tygodniu, od poniedziałku do piątku, w godzinach od 8:00 do 16:00 (godziny odbywania zajęć mogą ulec zmianie po uzgodnieniu zmian pomiędzy Wykonawcą a Zamawiającym). Program szkolenia musi być sporządzony zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz Modułowymi Programami Szkolenia Zawodowego Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej (www.standardyiszkolenia.praca.gov.pl) i musi zawierać co najmniej następujące zagadnienia: 1) Zajęcia aktywizacyjne: nauka technik aktywnego poszukiwania pracy, określenie swoich mocnych i słabych stron, nabycie umiejętności prowadzenia rozmów z pracodawcą, nauka poprawnego przygotowywania dokumentów aplikacyjnych (CV - życiorys, list motywacyjny), poznanie zasad analizowania ofert pracy, poznanie zasad asertywności i jej znaczenia w codziennym życiu i w poszukiwaniu pracy. 2) Zajęcia teoretyczne: instruktaż ogólny i stanowiskowy z zakresu BHP i ppoż., udzielanie pierwszej pomocy i powiadomienie odpowiednich służb ratowniczych, wyposażenie techniczne BHP, w tym zadania zakładów gastronomicznych oraz ich układ funkcjonalny, maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej surowców, zasady BHP przy korzystaniu z maszyn i urządzeń, podstawy żywienia człowieka, w tym ogólne wiadomości o składnikach odżywczych, trawienie w organizmie człowieka, rola i znaczenie składników mineralnych i witamin, zasady układania jadłospisu, technologia gastronomiczna, w tym miedzy innymi: obliczanie wartości energetycznej i odżywczej przygotowanych potraw, klasyfikacja surowców, półproduktów i gotowych wyrobów, warunki przechowywania żywności, obróbka wstępna surowców żywnościowych, podstawowe procesy cieplne w gastronomii, warunki przechowywania surowców i półproduktów, potrawy z warzyw, grzybów, owoców, zupy, sosy, potrawy z mięs, drobiu, podstawy dietetyki, estetyka podawania potraw, sporządzanie kalkulacji potraw i napojów. 3) Zajęcia praktyczne: obróbka wstępna, w tym: warzyw, owoców, grzybów, mięsa, podrobów, przygotowanie różnego rodzaju asortymentu różnymi technikami i metodami, z zastosowaniem sprzętu gastronomicznego, w tym: - sporządzanie potraw: z warzyw, owoców, grzybów, jaj, kaszy, mąki, mięsa, drobiu, ryb, - sporządzanie: zup, ciast i deserów, sosów, sałatek, przystawek, napojów, - stosowanie ziół i przypraw, - dobieranie dodatków do potraw, dokonywanie obróbki termicznej surowców i półproduktów, porcjowanie, dekorowanie i ekspedycja wyrobów kulinarnych, utrzymywanie na bieżąco czystości na stanowisku pracy. Zajęcia teoretyczne mają odbywać się w sali przystosowanej do przeprowadzenia szkolenia dla minimum 12 osób z odpowiednim oświetleniem i wyposażeniem (rzutnik multimedialny, laptop, ekran, flipchart lub tablica) z dostępem do pomieszczeń sanitarnych, gwarantującej naukę w warunkach wymaganych w przepisach bezpieczeństwa i higieny pracy. Zajęcia praktyczne mogą być przeprowadzone w pomieszczeniu dostosowanym do prowadzenia zajęć dla grupy 12 - osobowej, tj. powinno być przestronne i dobrze oświetlone, spełniać wymagania sanitarno - epidemiologiczne, posiadać wydzieloną część socjalną, dostęp do pomieszczeń sanitarnych oraz musi być wyposażone w sprzęt gastronomiczny. Wykonawca musi zapewnić odpowiednią liczbę sprzętu do praktycznej nauki zawodu o stanie technicznym zapewniający odpowiedni poziom kursu. Każdy uczestnik szkolenia musi mieć dostęp do samodzielnego stanowiska pracy. Zamawiający dopuszcza, aby zajęcia praktyczne odbywały się w lokalach gastronomicznych, spełniających wymogi sanitarne, BHP i PPOPŻ. , na terenie powiatu kamieńskiego. Zamawiający dopuszcza odbywanie zajęć praktycznych w grupach, minimum po 4 osoby w grupie. W celu realizacji zajęć praktycznych Wykonawca zobowiązany jest zapewnić taką ilość materiałów szkoleniowych (produktów spożywczych), która pozwoli na ich prawidłowe przeprowadzenie. Wykonawca musi zapewnić na własność każdemu uczestnikowi szkolenia materiały dydaktyczne, biurowe i piśmiennicze (podręcznik zgodny z tematyką szkolenia, notatnik formatu A4 zawierający co najmniej 50 kartek, teczka, długopis). Wszystkie te materiały muszą być przygotowane i rozdane uczestnikom szkolenia najpóźniej w pierwszym dniu zajęć. Wykonawca musi zapewnić na własność każdemu uczestnikowi szkolenia odzież ochronną (fartuch kucharski, zapaskę, czepek oraz obuwie białe z białą podeszwą), zgodnie z przepisami sanitarnymi oraz BHP. Odzież ochronna musi być przygotowana i rozdana uczestnikom szkolenia najpóźniej w ostatnim dniu zajęć teoretycznych. Odbiór materiałów uczestnicy kwitują własnoręcznym podpisem, a oryginał tego pokwitowania Zamawiający otrzyma od Wykonawcy po zakończeniu szkolenia razem z innymi materiałami niezbędnymi do rozliczenia całej usługi. Wykonawca we wszystkie dni szkolenia ma zapewnić uczestnikom szkolenia catering w postaci: napojów gorących (kawa, herbata), innych napojów (sok lub woda mineralna gazowane i niegazowana), cukier, mleko/śmietanka oraz pieczywo cukiernicze, ciastka, owoce. Wykonawca musi dysponować odpowiednim sprzętem niezbędnym do realizacji zmówienia. Wykonawca we wszystkie dni szkolenia ma zapewnić bezpośrednią obsługę techniczno-organizacyjną szkolenia. Szkolenie musi zakończyć się egzaminem wewnętrznym. Wykonawca zobowiązany jest do wydania dokumentu o ukończonym kursie, zgodnie z rozporządzeniem MEN z dnia 11 stycznia 2012r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2012r. poz. 186) oraz do wydania zaświadczenia o ukończonym kursie, zgodnie z załącznikiem nr 1 do umowy o organizację szkolenia. Wykonawca zobowiązany będzie przeprowadzić w trakcie szkolenia oraz po jego zakończeniu ankiety wg wzoru ankiety przygotowanej przez Zamawiającego, załącznik nr 2 i 2a do umowy o organizację szkolenia. W ramach szkolenia Wykonawca zobowiązany jest do: 1) Zapewnienia ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków powstałych w związku ze szkoleniem oraz w drodze do miejsca szkolenia i z powrotem następującym osobom: - skierowanym na szkolenie, którzy nie posiadają z tego tytułu prawa do stypendium, - które podjęły pracę w trakcie szkolenia i zamierzają to szkolenie ukończyć. Lista osób, które będą podlegać ubezpieczeniu od nieszczęśliwych wypadków zostanie przedstawiona instytucji szkoleniowej 2 dni przed rozpoczęciem szkolenia. Koszty badań lekarskich, dojazdu kursantów do miejsca szkolenia pokrywa Zamawiający. Zamawiający oświadcza, że nie jest podatnikiem podatku VAT oraz, że szkolenie jest w całości finansowane ze środków publicznych.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 27 dni

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie Wykonawcy w przeprowadzaniu szkoleń
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.pupkamienpomorski.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach