Przetargi.pl
przeprowadzenie szkolenia z zakresu pn. Kelner/sommelier z podstawami języka niemieckiego, dla 11 osób bezrobotnych

PUP Kamień Pomorski ogłasza przetarg

  • Adres: 72-400 Kamień Pomorski, ul. Topolowa 5
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Telefon/fax: tel. 91 3820285 , fax. 91 3820285 w. 21
  • Data zamieszczenia: 2014-01-30
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: PUP Kamień Pomorski
    ul. Topolowa 5 5
    72-400 Kamień Pomorski, woj. zachodniopomorskie
    tel. 91 3820285, fax. 91 3820285 w. 21
    REGON: 81193636600000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.pupkamienpomorski.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    przeprowadzenie szkolenia z zakresu pn. Kelner/sommelier z podstawami języka niemieckiego, dla 11 osób bezrobotnych
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie szkolenia z zakresu pn. Kelner/sommelier z podstawami języka niemieckiego, dla 11 osób bezrobotnych, do 24 roku życia, zarejestrowanych w Powiatowym Urzędzie Pracy w Kamieniu Pomorskim. Celem szkolenia jest zwiększenie szans na zatrudnienie osób z wykształceniem maksymalnie gimnazjalnym poprzez teoretyczne i praktyczne przygotowanie do uzyskania kwalifikacji w zawodzie kelner - sommelier. Miejsce przeprowadzenia szkolenia: teren powiatu kamieńskiego. Termin przeprowadzenia szkolenia: w okresie od 04.03.2014r. - do 17.04.2014r. Minimalna ilość godzin przypadająca na jednego uczestnika musi wynosić 260 godzin zegarowych w zakresie szkolenia objętego przedmiotem zamówienia, w tym: 80 godzin - lektorat z języka niemieckiego, 64 godziny - zajęcia teoretyczne, 112 godzin - zajęcia praktyczne, 4 godziny - egzamin. Godzina zegarowa liczy 60 minut i obejmuje 45 minut zajęć dydaktycznych oraz 15 minut przerwy - długość przerw jest ustalana w sposób elastyczny przez Wykonawcę. Zajęcia szkoleniowe (część teoretyczna jak i praktyczna) mają odbywać się codziennie dla każdego uczestnika (bez sobót, niedziel i dni ustawowo wolnych od pracy), przeciętnie nie mniej niż 25 godzin zegarowych w tygodniu, w godzinach od 08:00 do 16:00 (godziny odbywania zajęć mogą ulec zmianie po wcześniejszym uzgodnieniu zmian pomiędzy Wykonawcą a Zamawiającym). Program szkolenia musi być sporządzony zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz Modułowymi Programami Szkolenia Zawodowego Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej (www.standardyiszkolenia.praca.gov.pl) i musi zawierać co najmniej następujące zagadnienia: - przestrzeganie przepisów BHP i p.poż. oraz wymogów higieniczno-sanitarnych, - przygotowanie stanowiska pracy zgodnie z wymogami, czynności porządkowe, - zasady etyki oraz kultury zawodowej, - nauka odpowiednich nawyków i postaw wobec klientów oraz współpracowników, - nauka umiejętności trafnego reagowania na życzenia konsumentów oraz zachowania się w sytuacjach trudnych, nagłych i konfliktowych, - zasady savoir vivre, - podstawy wiedzy na temat żywności oraz napojów alkoholowych i bezalkoholowych, - wyposażenie i obsługa sprzętu kelnerskiego w części konsumenckiej i ekspedycyjnej, - formy i techniki serwowania dań oraz obsługi konsumentów, - przygotowanie stołów konsumenckich, zasady nakrywania do stołu, nakrycia i sztućce, - technika noszenia naczyń i tac, - organizacja przyjęć, w tym przyjęć okolicznościowych, bankietu, zjazdów, konferencji, - skuteczna komunikacja interpersonalna z klientem, - rodzaje alkoholi, win (sztuka serwowania, produkcja), - temperatura podawania wina, - wino i potrawy - zasady ogólne, - obsługa kasy fiskalnej, obsługa czytników kart płatniczych, wystawianie rachunków, - język niemiecki na poziomie podstawowym ze szczególnym uwzględnieniem słownictwa branżowego. Egzamin ma być przeprowadzony w formie testów sprawdzających (skala 0-100 punktów): testy z teorii i praktycznego wykonywania czynności zawodowych. Za osobę, która nabyła ww. czynności uzna się osobę, która uzyskała łącznie minimum 70 punktów. Zajęcia teoretyczne mają odbywać się w sali przystosowanej do przeprowadzenia szkolenia dla minimum 11 osób z odpowiednim oświetleniem i wyposażeniem (rzutnik multimedialny, laptop, ekran, flipchart lub tablica) z dostępem do pomieszczeń sanitarnych, gwarantującej naukę w warunkach wymaganych w przepisach bezpieczeństwa i higieny pracy. Zajęcia praktyczne mają odbywać się w lokalu gastronomicznym, spełniającym wymogi sanitarno-epidemiologiczne, BHP i p.poż., wyposażonym w odpowiednią liczbę sprzętu do praktycznej nauki zawodu o stanie technicznym zapewniający odpowiedni poziom kursu. Zamawiający dopuszcza odbywanie zajęć praktycznych w dwóch grupach. W celu realizacji zajęć praktycznych Wykonawca zobowiązany jest zapewnić taką ilość materiałów szkoleniowych, która pozwoli na ich prawidłowe przeprowadzenie. Wykonawca musi zapewnić na własność każdemu uczestnikowi szkolenia materiały dydaktyczne, biurowe i piśmiennicze (podręcznik zgodny z tematyką szkolenia, słownik polsko-niemiecki niemiecko-polski, notatnik formatu A4, długopis). Wszystkie te materiały muszą być przygotowane i rozdane uczestnikom szkolenia najpóźniej w pierwszym dniu zajęć. Wykonawca musi zapewnić na własność każdemu uczestnikowi szkolenia odzież ochronną, zgodnie z przepisami sanitarnymi oraz BHP. Odzież ochronna musi być przygotowana i rozdana uczestnikom szkolenia najpóźniej w ostatnim dniu zajęć teoretycznych. Odbiór materiałów uczestnicy kwitują własnoręcznym podpisem, a dokument pokwitowania Zamawiający otrzyma od Wykonawcy po zakończeniu szkolenia razem z innymi materiałami niezbędnymi do rozliczenia usługi. Wykonawca podczas zajęć teoretycznych ma zapewnić uczestnikom szkolenia catering/poczęstunek w postaci napojów gorących (kawa, herbata), woda mineralna (min. 0,5L na osobę dziennie), cukier, mleko/śmietanka oraz pieczywo cukiernicze/ciastka/kanapki. Catering ma być podany w sposób estetyczny i zgodnie z wymogami żywieniowymi. Wykonawca ma zapewnić sztućce i serwetki niezbędne do spożycia przygotowanego cateringu, a przypadku gorących napojów (kawa, herbata) kubki (plastikowe lub tekturowe) oraz mieszadełka (łyżeczki) niezbędne do spożycia przygotowanego napoju. Wykonawca we wszystkie dni szkolenia ma zapewnić i wskazać personalnie osobę odpowiedzialną za bezpośrednią obsługę techniczno-organizacyjną szkolenia. Szczegółowa specyfikacja istotnych warunków zamówienia jest dostępna na stronie internetowej bip.pupkamienpomorski.pl
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie kadry dydaktycznej
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: bip.pupkamienpomorski.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach