Przetargi.pl
Przeprowadzenie szkolenia - Pracownik obsługi hotelowej z podstawami języka niemieckiego dla osób bezrobotnych

PUP Kamień Pomorski ogłasza przetarg

  • Adres: 72-400 Kamień Pomorski, ul. Topolowa 5
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Telefon/fax: tel. 91 3820285 , fax. 91 3820285 w. 21
  • Data zamieszczenia: 2014-03-19
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: PUP Kamień Pomorski
    ul. Topolowa 5 5
    72-400 Kamień Pomorski, woj. zachodniopomorskie
    tel. 91 3820285, fax. 91 3820285 w. 21
    REGON: 81193636600000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.pupkamienpomorski.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przeprowadzenie szkolenia - Pracownik obsługi hotelowej z podstawami języka niemieckiego dla osób bezrobotnych
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie szkolenia z zakresu pn. Pracownik obsługi hotelowej z podstawami języka niemieckiego, dla 8 osób bezrobotnych, zarejestrowanych w Powiatowym Urzędzie Pracy w Kamieniu Pomorskim, w wieku 18-24 roku życia; Kod CPV: 80530000-8. Zamawiający zastrzega, że nie gwarantuje, iż szacowana liczba osób, o której mowa wyżej, będzie skierowana na szkolenie. Ilość osób kierowanych na szkolenie zależy bowiem od gotowości bezrobotnych do podjęcia szkolenia, na co Zamawiający nie ma wpływu, a zatem ilość osób skierowanych na szkolenie może być mniejsza. Miejsce przeprowadzenia szkolenia: teren powiatu kamieńskiego, w miejscu umożliwiającym dojazd środkami komunikacji publicznej w odpowiednich godzinach zgodnie z przedstawionym harmonogramem szkolenia. Termin przeprowadzenia szkolenia: w okresie od dnia 14.04.2014r. - najpóźniej do dnia do 23.05.2014r. (z wyłączeniem dnia 02.05.2014r.) Minimalna ilość godzin przypadająca na jednego uczestnika musi wynosić 210 godzin zegarowych w zakresie szkolenia objętego przedmiotem zamówienia, w tym: 72 godzin - lektorat z języka niemieckiego, 64 godziny - zajęcia teoretyczne, 72 godzin - zajęcia praktyczne, 2 godziny - egzamin. Godzina zegarowa liczy 60 minut i obejmuje 45 minut zajęć dydaktycznych oraz 15 minut przerwy - długość przerw jest ustalana w sposób elastyczny przez Wykonawcę. Zajęcia szkoleniowe (część teoretyczna jak i praktyczna) mają odbywać się codziennie dla każdego uczestnika (bez sobót, niedziel i dni ustawowo wolnych od pracy), przeciętnie nie mniej niż 25 godzin zegarowych w tygodniu, w godzinach od 08:00 do 16:00 (godziny odbywania zajęć mogą ulec zmianie po wcześniejszym uzgodnieniu zmian pomiędzy Wykonawcą a Zamawiającym). Program szkolenia musi być sporządzony zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz Modułowymi Programami Szkolenia Zawodowego Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej i musi zawierać co najmniej następujące zagadnienia: podstawy języka niemieckiego, instruktaż ogólny i stanowiskowy z zakresu BHP i ppoż., udzielanie pierwszej pomocy i powiadomienie odpowiednich służb ratowniczych, hotel - podstawowe funkcje, etyka w zawodzie hotelarza, struktura organizacyjna hotelu, standaryzacja, klasyfikacja i kategoryzacja bazy noclegowej, elementy prawa w hotelarstwie, kontakty interpersonalne w hotelarstwie, elementy marketingu w hotelarstwie, rola i znaczenie recepcji w hotelu, organizacja pracy w recepcji, sprzedaż usług hotelowych - rezerwacja miejsc hotelowych, wspieranie obsługi recepcji w przyjmowaniu gości, hotelowa służba pięter - miejsce i znaczenie w sprawnej działalności hotelu, procedury i standardy dotyczące wyposażenia jednostek mieszkalnych, węzłów higieniczno sanitarnych, standardy porządkowo-sanitarne w części hotelowej standardy porządkowo-sanitarne w części SPA, standardy porządkowo-sanitarne w części ogólnodostępnej, gastronomicznej, konferencyjnej i administracyjnej, standardy porządkowo-sanitarne w węzłach sanitarnych hotelowych, ogólnodostępnych, i socjalnych, rodzaje obiektów i specyfikacja sprzątania, funkcjonowanie oraz procedury i techniki pracy służby pięter hotelu, umiejętność zachowania się i postaw w sytuacjach trudnych nowoczesne urządzenia sprzątające oraz środki czyszczące, estetyka a techniki układania pościeli, praktyczna obsługa i wykorzystanie nowoczesnych urządzeń sprzątających, wykonywanie prac porządkowych w pokojach dla gości i w pomieszczeniach użytkowych, wspomaganie pracowników kuchni, restauracji, bufetu, pralni Egzamin ma być przeprowadzony w formie testów sprawdzających (skala 0-100 punktów): testy z teorii i praktycznego wykonywania czynności zawodowych. Za osobę, która nabyła ww. czynności uzna się osobę, która uzyskała minimum 70 punktów. Zajęcia teoretyczne mają odbywać się w sali przystosowanej do przeprowadzenia szkolenia dla minimum 8 osób z odpowiednim oświetleniem i wyposażeniem (rzutnik multimedialny, laptop, ekran, flipchart lub tablica) z dostępem do pomieszczeń sanitarnych, gwarantującej naukę w warunkach wymaganych w przepisach bezpieczeństwa i higieny pracy. Zajęcia praktyczne mają być przeprowadzone w obiektach hotelowych/ośrodkach wypoczynkowych/ pensjonatach spełniających wymogi sanitarne oraz BHP i PPOŻ oraz zapewniających odpowiedni poziom szkolenia. Zamawiający dopuszcza odbywanie zajęć praktycznych w grupach. Wykonawca musi zapewnić odpowiednią liczbę sprzętu do praktycznej nauki zawodu o stanie technicznym zapewniający odpowiedni poziom kursu. W celu realizacji zajęć praktycznych Wykonawca zobowiązany jest zapewnić taką ilość materiałów szkoleniowych, która pozwoli na ich prawidłowe przeprowadzenie. Wykonawca musi zapewnić na własność każdemu uczestnikowi szkolenia materiały dydaktyczne, biurowe i piśmiennicze (podręcznik zgodny z tematyką szkolenia, słownik polsko niemiecki i niemiecko-polski, notatnik formatu A4, długopis). Wszystkie te materiały muszą być przygotowane i rozdane uczestnikom szkolenia najpóźniej w pierwszym dniu zajęć. Wykonawca musi zapewnić na własność każdemu uczestnikowi szkolenia odzież ochronną, zgodnie z przepisami sanitarnymi oraz BHP. Odzież ochronna musi być przygotowana i rozdana uczestnikom szkolenia najpóźniej w ostatnim dniu zajęć teoretycznych. Odbiór materiałów uczestnicy kwitują własnoręcznym podpisem, a dokument pokwitowania Zamawiający otrzyma od Wykonawcy po zakończeniu szkolenia razem z innymi materiałami niezbędnymi do rozliczenia całej usługi. Wykonawca podczas zajęć ma zapewnić uczestnikom szkolenia catering/poczęstunek w postaci napojów gorących (kawa, herbata), woda mineralna (min. 0,5L na osobę dziennie), cukier, mleko/śmietanka oraz pieczywo cukiernicze/ciastka/kanapki. Catering ma być podany w sposób estetyczny i zgodnie z wymogami żywieniowymi. Wykonawca ma zapewnić sztućce i serwetki niezbędne do spożycia przygotowanego cateringu, a przypadku gorących napojów (kawa, herbata) kubki (plastikowe lub tekturowe) oraz mieszadełka (łyżeczki) niezbędne do spożycia przygotowanego napoju. Wykonawca we wszystkie dni szkolenia ma zapewnić i wskazać personalnie osobę odpowiedzialną za bezpośrednią obsługę techniczno-organizacyjną szkolenia. Wykonawca zobowiązany jest do wydania dokumentu o ukończonym kursie, zgodnie z rozporządzeniem MEN z dnia 11 stycznia 2012r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2012r. poz. 186) Dodatkowo Wykonawca jest zobowiązany do wystawienia suplementu zawierającego następujące informację: - okres trwania szkolenia; - tematy i wymiar godzin zajęć edukacyjnych oraz numer rejestru zaświadczenia, do którego suplement jest dodatkiem wraz z podpisem osoby upoważnionej przez instytucje szkoleniową przeprowadzająca szkolenie. Wykonawca zobowiązany będzie przeprowadzić w trakcie szkolenia oraz po jego zakończeniu ankiety wg wzoru ankiety przygotowanej przez Zamawiającego, załącznik nr 2 i nr 3 do umowy o organizację szkolenia. Wykonawca zobowiązany jest opatrzyć odpowiednimi logotypami, które są dostępne na stronie internetowej www.efs.gov.pl oraz zawrzeć informację o współfinansowaniu szkolenia z EFS przy oznaczeniu sali szkoleniowej, w materiałach szkoleniowych, dokumentach przekazywanych do zamawiającego oraz zaświadczeniach o ukończeniu szkolenia (jeśli nie ma możliwości zamieszczenia odpowiedniej informacji na certyfikatach, świadectwach czy dyplomach informacje o współfinansowaniu powinny znaleźć się na dodatkowym zaświadczeniu z informacją, że szkolenie były współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego). Wykonawca zobowiązany jest przestrzegać zasad promocji Projektu zgodnie z wytycznymi zawartymi na stronie www.efs.gov.pl (promocja w ramach programu operacyjnego kapitał ludzki 2007-2013). Szczegółowa specyfikacja istotnych warunków zamówienia jest dostępna na stronie internetowej bip.pupkamienpomorski.pl
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie kadry dydaktycznej
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: bip.pupkamienpomorski.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach