Przetargi.pl
Projekt Inkubatora Lokalnego Przetwórstwa Mięsa

Gmina Grodzisko Dolne ogłasza przetarg

  • Adres: 37-306 Grodzisko Dolne,
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel. 017 24-36-003
  • Data zamieszczenia: 2016-07-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Grodzisko Dolne
    37-306 Grodzisko Dolne, woj. podkarpackie
    tel. 017 24-36-003
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.grodziskodolne.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Projekt Inkubatora Lokalnego Przetwórstwa Mięsa
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest : 1. Opracowanie projektu technologicznego (programu funkcjonalno-użytkowego) Inkubatora Lokalnego Przetwórstwa Mięsa zlokalizowanego na działce nr 3433/10 w miejscowości Grodzisko Dolne. Projekt technologiczny inkubatora powinien się składać z części opisowej oraz części graficznej zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 kwietnia 2013 r. w sprawie wymagań, jakie ma spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego. 2. Opracowanie projektu budowlanego zgodnie projektem technologicznym Inkubatora zaakceptowanym przez Zamawiającego i zatwierdzonym przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku w formie decyzji administracyjnej, a także zgodnie z prawem budowlanym (j.t. Dz. U. z 2016 r. poz. 290 z późn. zm.), rozporządzeniami wykonawczymi oraz art. 29 prawa zamówień publicznych (j. t. Dz. U. z 2015 r. poz. 2164 z późn. zm.), 3. Opracowanie dokumentacji wykonawczej Inkubatora w ilości 3 kompletów. Dokumentacja wykonawcza dodatkowo powinna zawierać rozwiązania konstrukcyjne szczegółowe wraz z zestawem materiałów, detale architektoniczne, rozwiązania szczegółowe instalacji sanitarnych, chłodniczych, w tym klimatyzacji i elektrycznych (profile, rozwinięcia), zestawienie materiałów a także opracowanie specyfikacji technicznej wykonania i odbioru robót oraz kosztorysów inwestorskich wraz z przedmiarami zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 18 maja 2004 r. w sprawie określenia metod i podstaw sporządzania kosztorysu inwestorskiego, obliczania planowanych kosztów prac projektowych oraz planowanych kosztów robót budowlanych określonych w programie funkcjonalno-użytkowym (Dz. U. z 2004 r. Nr 130, poz. 1389). Przedmiary i kosztorys inwestorski muszą uwzględniać: - roboty rozbiórkowe budynku istniejącego na działce przeznaczonej pod zabudowę, - infrastrukturę techniczną - wszystkie wymagane instalacje wewnętrzne i zewnętrzne, wyposażanie inkubatora i urządzenie terenu dostosowane do planowanej wielkości produkcji i funkcji pozaprodukcyjnych/dodatkowych Inkubatora (sprzedaż, edukacja, administracja). 4. Uzyskanie pozwolenia na budowę i rozbiórkę istniejącego budynku wraz z wszystkimi uzgodnieniami projektu budowlanego (np. decyzja środowiskowa) i uzyskaniem decyzji o warunkach zabudowy. II. Założenia: 1. W inkubatorze będzie prowadzona produkcja mięsa i jego przetworów na małą skalę na rynek lokalny w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej zgodnie z ustawą z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. 2006 Nr 17 poz. 127 oraz rozporządzeniem MRiRW z dnia 21 marca 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej. 2. Koncepcja inkubatora zakłada ponadto, że a. z infrastruktury inkubatora na zasadzie legalnego wynajmu będą korzystali rolnicy w celu przetworzenia mięsa zwierząt pochodzących z własnego chowu, b. w inkubatorze będą rozbierane, przetwarzane i sprzedawane mięsa różnych zwierząt hodowlanych i produkowane przetwory mięsne według tradycyjnych receptur i sposobów przetwarzania, c. Inkubator będzie prowadził działalność szkoleniowo - doradczą powiązaną ze swoją działalnością, d. Inkubator będzie świadczył usługi dla rolników związane z przechowywaniem chłodniczym mięsa po uboju i jego przetworów. e. Inkubator będzie dysponował odrębnymi środkami transportu do przewozu żywca, surowca i sprzedaży obwoźnej przetworów. 3. Opracowane projekty muszą spełniać powyższe założenia oraz wysokie wymagania w zakresie Dobrych Praktyk Produkcyjnych (GMP) i Dobrych Praktyk Higienicznych (GHP) zgodnie z Rozporządzeniem (WE) NR 852/2004 Parlament Europejskiego I Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych i przepisami wykonawczymi wydanymi w trybie tego rozporządzenia, wysokie wymagania standardu higienicznego w ramach łańcucha chłodniczego z uwzględnieniem Rozporządzenie Komisji (WE)NR 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych i bezpieczeństwa pracy korzystających z inkubatora użytkowników oraz pracowników zgodnie z Rozporządzeniem MRiGŻ z dnia 10 marca 1999 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy uboju zwierząt i przetwórstwie mięsa. Wymagania dotyczą każdego elementu i wszystkich czynności procesu produkcji mięsa i jego przetworów począwszy od przyjęcia surowca, poprzez produkcję, postępowanie z odpadami (usuwanie, składowanie) i opakowaniami, przechowywanie i dystrybucję wyrobów. 4. Proponowane wyposażenie technologiczne Inkubatora (maszyny, urządzenia, wyposażanie sanitarne) muszą być dostępne i serwisowane w Polsce, skonstruowane z takich materiałów, które zminimalizują zanieczyszczenia, umożliwia utrzymywanie ich w czystości, będą wyposażone w urządzenia pomiarowe i kontrolne. 5. Wszystkie odpady muszą być przechowywane i usuwane w sposób higieniczny i przyjazny dla środowiska zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz powiązanymi z nim przepisami prawa europejskiego i krajowego. III. Planowane funkcje/działalność inkubatora (uszczegółowienie): Podstawowa: 1. rozbiór i przetwórstwa mięsa w ramach działalności MLO - marginalnej, lokalnej i ograniczonej, 2. sprzedaż mięsa stacjonarnie (sklep) w miejscu przetwarzania (inkubatorze) i obwoźnie. Dodatkowa: 3. prowadzenie szkoleń specjalistycznych i doradztwa (np. rozbiór mięsa, przetwarzanie mięsa, zasady przechowania i dystrybucji), 4. świadczenie usług dla rolników w zakresie magazynowania chłodniczego mięsa oraz przetworów. 5. prowadzenie biura Inkubatora, kontakty z klientami. 1.1.Planowana działalność inkubatora w zakresie rozbioru i przetwórstwa mięsa: 1. rozbiór i produkcja surowych wyrobów mięsnych, w tym, mielonek z mięsa wieprzowego, baraniego, wołowego, koziego, drobiu, zajęczaków, 2. produkcja produktów mięsnych przetworzonych z wykorzystaniem tradycyjnych metod poprzez wędzenie (z wykorzystaniem drewna), gotowanie i parzenie, smażenie, duszenie, 3. pakowanie/konserwowanie przetworzonych wyrobów mięsnych w słoikach i foli (próżniowo). Założenia koncepcyjne: - zdolność produkcyjna (wydajność - do 2,5 t/tydzień - mięsa, wędlin i wyrobów wędliniarskich, - orientacyjne zatrudnienie: do 6 osób (4os.przy produkcji, 1 os. w administracji, 1 os. w sprzedaży stacjonarnej i obwoźnej), 1.2. Planowana działalność inkubatora w zakresie sprzedaży: 2. prowadzenie sprzedaży mięsa i jego przetworów na miejscu w budynku inkubatora lub oddzielnym budynku znajdującym się na tej samej posesji, na której będzie zlokalizowany Inkubator. Wielkość sprzedaży będzie określona popytem, ale nie większa niż wynoszą planowane zdolności produkcyjne inkubatora, 3. prowadzenie sprzedaży obwoźnej z samochodu specjalistycznego. 4. dostarczanie mięsa i jego przetworów do odbiorców końcowych (zakłady gastronomiczne, sklepy). 1.3. Planowana działalność inkubatora w zakresie edukacji i doradztwa: 2. prowadzenie szkoleń specjalistycznych/grupowego doradztwa dla małych grup - od 2 do 10 osób. Projekt technologiczny i budowlany oraz wyposażenie muszą zapewnić wysoką jakość szkolenia (możliwość obserwacji, praktyczne wykonywanie czynności, dostęp do instrukcji i opisu procesów) przy zachowaniu jednocześnie wysokiego poziomu bezpieczeństwa mikrobiologicznego stałych procesów produkcyjnych w Inkubatorze, 3. prowadzenie doradztwa indywidualnego i udzielanie informacji. 1.4. Planowana działalność inkubatora w zakresie świadczenia dla rolników usługi magazynowania chłodniczego mięsa jego przetworów: 1. magazynowanie chłodnicze mięsa pochodzącego z legalnego uboju i dostarczonego z ubojni do inkubatora środkiem transportu będącym w dyspozycji inkubatora. 2. magazynowanie chłodnicze przetworów mięsnych wyprodukowanych w inkubatorze. 1.5. Planowana działalność inkubatora w zakresie administracyjnym i obsługi klientów: 2. prowadzenie biura, przechowywanie dokumentacji Inkubatora. 3. obsługa klientów Inkubatora. III. Wymagania dotyczące wykonania usługi będącej przedmiotem zamówienia: 1. wykonawca zobowiązany jest konsultować z Zamawiającym projekty w toku przygotowywania. Dokumentacja projektowa na każdym etapie (projekt technologiczny, projekt budowlany i wykonawczy) wykonywanego Zlecenia musi zostać zaakceptowana przez Zamawiającego, oraz uzyskać pisemne potwierdzenie zgodności z zakresem zamówienia i kompletności dokumentacji. Dokumentacja przed złożeniem do pozwolenia na budowę musi posiadać komplet uzgodnień przewidzianych ustawowo. 2. dokumentacja projektowa opracowana na podstawie obowiązujących przepisów prawa, stanowić będzie podstawę do przeprowadzenia odrębnego postępowania w trybie ustawy - Prawo zamówień publicznych dla wyłonienia wykonawcy robót budowlanych objętych projektem, 3. wykonawca w ramach przedmiotowego zamówienia zobowiązany będzie pełnić nadzór autorski nad opracowaniem rozwiązań zamiennych i uzupełniających projektów podstawowych, wynikających z błędów, pomyłek lub braków dokumentacji projektowo-kosztorysowej wykonanej na podstawie niniejszego zamówienia (koszty nadzoru autorskiego należy wkalkulować w wartość netto za wykonanie usługi będącej przedmiotem niniejszego przetargu) 4. zainteresowani wykonawcy mogą przeprowadzić wizję lokalną budynku i działki, których dotyczy przedmiotowe postępowanie, w celu zapoznania się ze stanem faktycznym po wcześniejszym uzgodnieniu terminu z zamawiającym.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 712210003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Termin płatności faktur
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://bip.grodziskodolne.pl/36-ogloszenia/5884-zamowienia-publiczne.html
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach