Przetargi.pl
„Organizacja wyżywienia dla uczestników projektu Dziennego Domu Pomocy w Radomyślu Wielkim- usługa cateringu”

Stowarzyszenie "Nasza Gmina" ogłasza przetarg

  • Adres: 39-310 Radomyśl Wielki, Dulcza Mała
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel. 14 682 07 05 , fax. 14 682 07 05
  • Data zamieszczenia: 2020-06-10
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Stowarzyszenie "Nasza Gmina"
    Dulcza Mała 40
    39-310 Radomyśl Wielki, woj. podkarpackie
    tel. 14 682 07 05, fax. 14 682 07 05
    REGON: 83136791200000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://nasza-gmina.org/
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: stowarzyszenie

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    „Organizacja wyżywienia dla uczestników projektu Dziennego Domu Pomocy w Radomyślu Wielkim- usługa cateringu”
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Zamówienie obejmuje dostarczanie dwóch posiłków w formie cateringu dla 20 uczestników projektu Dziennego Domu Pomocy prowadzonego przez Stowarzyszenie „Nasza Gmina” w okresie od 6 lipca 2020 r. do 31 grudnia 2020 r. 2. Forma wyżywienia: codzienny zróżnicowany posiłek w formie: 1) Śniadanie/kolacja (np. bułka/kanapka, owoc i sok owocowy/owocowo-warzywny - 20 szt./dziennie, 2) Obiadu dwudaniowego: a) zupa; b) drugie danie: - ziemniaki (lub zamiennie ryż, kasza itp.) - danie mięsne np.: sztuka mięsa, udziec kurczaka, kotlet schabowy, stek z piersi z kurczaka, bitki wołowe, gulasz itp. lub filet rybny lub dania typu pierogi, naleśniki, knedle, kopytka, gołąbki itp. - surówka, kompot lub napój- min. 250 ml, jogurt) 3) Gramatura posiłków: a) zupa – nie mniej niż 400 ml, łącznie 20 szt./dziennie, b) drugie dania: - ziemniaki – min. 200 g lub zamiennie: ryż/kasza - min. 150 g; - mięso – min. 100 g; lub ryba – min. 100 g; - surówka – min. 100 g w przypadku braku surówki – jogurt; - dania typu pierogi, naleśniki, knedle, kopytka, gołąbki itp.- nie mniej niż 350 gram- łącznie 20 szt./dziennie. 3. Miejsce dostawy: Dzienny Dom Pomocy w Radomyślu Wielkim, ul. Krasińskiego 1 , 39 - 310 Radomyśl Wielki. 4. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1) posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw, 2) Wykonawca zobowiązuje się dostarczać posiłki w godzinach ustalonych pomiędzy Zamawiającym a Wykonawcą, 3) Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę na okres 10 dni roboczych (2 tygodnie) i dostarczany Zamawiającemu do zatwierdzenia na 5 dni przed okresem jego obowiązywania, 4) Zamawiający ma prawo dokonywania zmian w jadłospisie przedstawionym przez Wykonawcę, 5) Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i normami bezpieczeństwa zgodnymi ze standardami HACCP. Posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów. 6) Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb uczestników projektu, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego. Posiłki muszą być urozmaicone oraz wysokiej jakości, zarówno co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki, a także uwzględniać polską tradycję kulinarną, 7) Zalecenia Zamawiającego dotyczące ustalania jadłospisu dekadowego i jakości serwowanych potraw: - piramida zdrowia, - posiłki powinny zawierać produkty ze wszystkich grup: zbożowe, białkowe, warzywa i owoce, cukry i tłuszcze, - wykorzystanie produktów mącznych opartych na mąkach razowych, i różnych rodzajach kasz, - świeże warzywa i owoce, - urozmaicone produkty białkowe, w tym mało przetworzone produkty mleczne, ryby, jajka, wysokiej jakości mięso, rośliny strączkowe, - tłuszcze roślinne w postaci wysokiej jakości olejów bez składników konserwujących, - unikanie produktów spożywczych przetworzonych technologicznie z dużą ilością środków chemicznych, - ograniczyć stosowanie octu, kwasu cytrynowego, winnego i mlekowego, - nie podawać tłuszczów utwardzonych tj. margaryn, umiarkowanie stosować masło 8) Dzienny jadłospis powinien obejmować dania mięsne, półmięsne oraz jarskie, jak również uwzględnić urozmaicenie posiłków ze względu na sezonowość i święta. Jeśli śniadanie jest bezmięsne zaleca się mięsny obiad. W ciągu dziesięciodniowego jadłospisu Zamawiający wymaga, aby co najmniej w 5 dni był serwowany obiad mięsny. Dodatkowo w ramach kryterium oceny ofert Wykonawca może zwiększyć liczbę obiadów mięsnych do 8 dni. 9) Wykonawca zobowiązuje się do wykonywania posiłków z naturalnych produktów, bez używania produktów typu instant czy gotowych półproduktów (np. mrożone pierogi, klopsy, gołąbki itp.) z gwarancją świeżości artykułów i produktów. 10) Zamawiający zastrzega sobie prawo wglądu do dokumentów zakupowych podmiotu wykonującego usługę cateringu w celu sprawdzenia jakości oraz Dostawców surowców służących do przygotowania dań obiadowych. 11) Do obowiązków Zamawiającego, realizowanych za pomocą personelu własnego, należeć będzie wydawanie posiłków oraz sprzątanie, ponoszenie kosztów środków czyszczących i higienicznych zużywanych do sprzątania po posiłku. 12) Do obowiązku Wykonawcy należy codzienny odbiór pojemników i odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości. Pojemniki zabierane będą w następnym dniu dostawy posiłków. 13) Do obowiązków Wykonawcy należeć będzie dokonywanie comiesięcznych rozliczeń z Zamawiającym za dostarczane posiłki. 14) Zamówienie będzie realizowane w okresie od 6 lipca 2020 r. do 31 grudnia 2020 r. Zamawiający zastrzega możliwość zmiany terminu rozpoczęcia realizacji usługi. 15) Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania i dostarczenia posiłków wyłącznie w dni, w które odbywają się zajęcia w Dziennym Domu Pomocy tj. od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni świątecznych oraz innych dni, w których nie odbywają się zajęcia. Wykonawca zostanie o konkretnych datach poinformowany telefonicznie. 16) Do kalkulacji kosztów należy przyjąć średnio 20 dni roboczych w miesiącu. 17) Ilość wydawanych posiłków uzależniona będzie od frekwencji uczestników. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości uczestników i ilości dostarczanych posiłków zgodnie z rzeczywistą potrzebą. Rozliczenia finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będzie na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków i ceny brutto jednodniowego posiłku dla jednego uczestnika projektu. W przypadku wzmożonej zachorowalności lub nieobecności uczestników projektu, Zamawiającemu przysługuje prawo do ograniczenia ilości posiłków z zastrzeżeniem dokonania uprzedzenia o takim fakcie Wykonawcy. O liczbie wydawanych posiłków w danym dniu Wykonawca informowany będzie dzień poprzedzający dostarczenie cateringu. W oparciu o uzyskane informacje Wykonawca dostarczać będzie określoną liczbę posiłków. Wykonawca zobowiązuje się do elastycznego reagowania na mniejsze lub większe zapotrzebowanie Zamawiającego, bez prawa dochodzenia wynagrodzenia za mniejszą niż ustalona liczbę posiłków. 18) Wykonawca zobowiązany jest do pobierania oraz przechowywania próbek dostarczonych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godz. od upływu dnia pobrania próbek w miejscu przygotowywania potraw, 19) Wykonawca jest odpowiedzialny za zgodność z warunkami jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia, 20) Ustalenia i decyzje dotyczące wykonania przedmiotu zamówienia uzgadniane będą przez Zamawiającego z ustanowionym przedstawicielem Wykonawcy, 21) Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia, 22) W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o tej samej jakości na swój koszt z innych źródeł.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55520000-1
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający nie stawia w tym zakresie wymagań

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach