Przetargi.pl
Organizacja, przygotowanie i przeprowadzenie szkoleń z zakresu przygotowania zawodowego dla osób pochodzących z rodzin z problemem alkoholowym oraz niepracujących zarejestrowanych bądź nie w PUP, lub pracujących w gospodarstwach rolnych z terenu Gminy Biecz w ramach projektu systemowego POKL pt: Czas na aktywność w gminie Biecz realizowanego przez M-GOPS w Bieczu na podstawie umowy zawartej z Wojewódzkim Urzędem Pracy w Krakowie o dofinansowanie wyżej wskazanego projektu w ramach Poddziałania 7.1.1 POKL, współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 38-340 Biecz, ul. Tysiąclecia 5
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 13 447 00 41 , fax. 13 447 00 41
  • Data zamieszczenia: 2012-06-29
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Tysiąclecia 5 5
    38-340 Biecz, woj. małopolskie
    tel. 13 447 00 41, fax. 13 447 00 41
    REGON: 00401105800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.wrotamalopolski.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Organizacja, przygotowanie i przeprowadzenie szkoleń z zakresu przygotowania zawodowego dla osób pochodzących z rodzin z problemem alkoholowym oraz niepracujących zarejestrowanych bądź nie w PUP, lub pracujących w gospodarstwach rolnych z terenu Gminy Biecz w ramach projektu systemowego POKL pt: Czas na aktywność w gminie Biecz realizowanego przez M-GOPS w Bieczu na podstawie umowy zawartej z Wojewódzkim Urzędem Pracy w Krakowie o dofinansowanie wyżej wskazanego projektu w ramach Poddziałania 7.1.1 POKL, współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzeniem usługi szkoleniowej dla 30 osób z terenu Gminy Biecz w ramach projektu systemowego pt: Czas na aktywność w gminie Biecz, zadanie 1 Aktywna integracja. Projekt realizowany jest przez Miejsko - Gminny Ośrodek pomocy Społecznej w Bieczu w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Działanie 7.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji, Poddziałanie 7.1.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej. 2. Program szkolenia winien być przeprowadzony zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 września 2010 r. w sprawie standardów i warunków prowadzenia usług na rynku pracy (Dz. U. Nr 177, poz. 1193 z późn. zm.). 3. Szczegółowo przedmiot zamówienia opisany został poniżej. Obejmuje on opracowanie zakresu tematycznego, który musi być zgodny z ramowym programem zatwierdzonym przez Miejsko - Gminny Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Bieczu. Za godzinę zegarową uznaje się 45 minut zajęć edukacyjnych oraz 15 minut przerwy - istnieje możliwość kumulowania przerw. 4. Przedmiot zamówienia obejmuje opracowanie zakresu tematycznego szkoleń dla osób pochodzących z rodzin z problemem alkoholowym oraz dla osób niepracujących zarejestrowanych bądź nie w Powiatowym Urzędzie Pracy lub pracujących w gospodarstwach rolnych, który musi być zgodny z ramowym programem zatwierdzonym przez Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Bieczu w następujący sposób: 1) Kurs obsługi kasy fiskalnej w połączeniu z komputerem/ kurs obsługi programów magazynowo - fakturujących dla osób pochodzących z rodzin z problemem alkoholowym oraz dla osób niepracujących zarejestrowanych bądź nie w Powiatowym Urzędzie Pracy oraz pracujących w gospodarstwach rolnych: Szkolenie zawodowe: obsługa kasy fiskalnej w połączeniu z komputerem - cześć teoretyczna i praktyczna: Zakres tematyczny: a) obsługa kas fiskalnych: - podstawowe akty prawne związane z zastosowaniem kas fiskalnych, - budowa, zasady działania oraz podział urządzeń fiskalnych, - przygotowanie kasy do pracy, - sprzedaż, wykonywanie raportów, współpraca kas z urządzeniami dodatkowymi - czytnikiem kodów, komputerem, - praca kasjera (odpowiedzialność, raport kasowy, ochrona wartości pieniężnych, niedobory i nadwyżki w kasie itp.), - kontakt z klientem. b) obsługa komputera: - podstawowe procedury Windows, praca z komputerem (uruchomienie, używanie myszki, terminologia, okna programowe, używanie okien dialogowych i pasków narzędzi itp.), - główne metody pracy z pakietem Offis (wprowadzanie tekstu, zaznaczanie i zastępowanie tekstu, zaznaczanie i formatowanie obiektów, ustawianie marginesów na stronie, wybór drukarki i drukowanie, zapamiętywanie pliku i ponowne otwieranie itp.), - komunikowanie się droga elektroniczną, podstawowe umiejętności w obsłudze internetu. Szkolenie zawodowe: obsługa programów magazynowo - fakturujących - cześć teoretyczna i praktyczna: Zakres tematyczny : a) obsługa programu Subiekt: - tabela, lista kontrahentów, towarów i usług, wyszukiwarka Instynkt, typowe elementy okien, funkcje i skróty klawiszowe. Główne moduły: kartoteka kontrahentów, towarów i usług, dokumenty handlowe, sprzedaż - faktury i rachunki, zakupy - faktury i rachunki, magazyn, finanse, zestawienia, administracja. Podstawowe pojęcia: podmiot, magazyn, kontrahenci, personel, Urząd Skarbowy, rachunki bankowe, towary i usługi, dokumenty, kasy, stawki VAT, rabaty, formy płatności, należności i zobowiązania, odsetki, kategorie, grupy, wydruki, urządzenia fiskalne. b) fakturowanie komputerowe: - faktury - zakres i zastosowanie: faktury VAT i faktura korygująca, faktury wewnętrzne, faktury: VAT RR, VAT UE, VAT MP, VAT marża, handlowe, - elementy obowiązkowe faktury, - zasady wystawiania faktur, - nierzetelność faktury, - faktura korygująca a nota korygująca - różnice i zastosowanie, - faktury przy zaliczce, - faktury wystawiane elektronicznie, - faktury wystawiane przez przedstawiciela podatkowego, - dowody mające wpływ na stawkę opodatkowania podatkiemVAT, - klasyfikacja statystyczna ważnym elementem faktury, - czy warto podpisywać faktury? - praktyczne obowiązki wystawiających i osób księgujących faktury, c) zasady gospodarki magazynowej: - organizacja prac magazynowych w przedsiębiorstwie (przyjecie, składowanie, kompletowanie, wydawanie). - manipulacje materiałami i pakowani: manipulacje materiałami, podział sprzętu do manipulacji materiałami ze względu na jego konstrukcję i kryteria jego wyboru, opakowanie i jego wymogi projektowe, kody kreskowe, konteneryzacja, koncepcja systemu informacji logistycznej, d) technologie prac magazynowych: charakterystyka technologicznego procesu magazynowania, proces magazynowy (czynności przyjęcia towarów do magazynu), zasady i kryteria ustalenia miejsc składowania, procedury i dokumenty dostawy, proces magazynowy (czynności kompletacji i wydania z magazynu a w nim: określenie ścieżki kompletacyjnej jedno i dwustopniowej, określenie zasad i miejsc grupowania asortymentów wg zleceń wydania, przepakowania i zabezpieczania asortymentów do wysyłki, załadunku i wysyłki do odbiorców), e) BHP na stanowisku pracy osoby fakturującej i magazyniera oraz podstawowe zasady higieny. f) gospodarka zapasami: znaczenie zapasów, przyczyny utrzymywania zapasów, koszty i klasyfikacja zapasów, podstawowe decyzje w zarządzaniu zapasami, metoda stałej wielkości zamówienia przy znanym i pewnym popycie. oraz przy niepewnym (nieokreślonym) popycie, metoda stałego okresu zamówienia, tradycyjne metody zarządzania zapasami. h) inwentaryzacja stanów magazynowych: pobranie aktualnych stanów magazynowych, wydruk spisu z natury dla komisji inwentaryzacyjnej, wprowadzenie ilości spisanych przez komisję do programu, aktualizacja stanów magazynowych, wydruk remanentu, rodzaje inwentaryzacji, inwentaryzacja ręczna, inwentaryzacja elektroniczna prowadzona przy pomocy inwentaryzatora, f) cele, zadania i wyposażenie magazynu: wymagania dotyczące obiektu magazynowego wynikające z warunków przechowywania, urządzenia do składowania, środki transportu, pomocnicze urządzenia magazynowe, funkcje i rodzaje magazynów. Liczb godzin szkoleniowych grupowych: - grupa osób pochodzących z rodzin z problemem alkoholowym: 2 osoby po minimum 90 godzin w ciągu 12 dni. - grupa osób niepracujących zarejestrowanych bądź nie w Powiatowym Urzędzie Pracy lub pracujących w gospodarstwach rolnych: 6 osób po minimum 90 godzin w ciągu 12 dni. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca zapewnił wszystkim uczestnikom szkoleń zawodowych podstawowe badania lekarskie przeprowadzone przez lekarza medycyny pracy, uprawnionego do wykonywania takich badań z książeczką zdrowia, które przyszłości będą przydatne do pracy zawodowej. Wykonawca zapewni bezpłatne materiały do praktycznej i teoretycznej nauki, osobne (dla każdego uczestnika szkolenia) stanowiska pracy oraz osobne komputery z legalnymi oprogramowaniami. 2) Kurs przedstawiciela handlowego z prawem jazdy prawo jazdy kat. B (tylko do poziomu ukończenia kursu) dla osób pochodzących z rodzin z problemem alkoholowym oraz dla osób niepracujących zarejestrowanych bądź nie w Powiatowym Urzędzie Pracy oraz pracujących w gospodarstwach rolnych: Kurs: teoretyczny (30 godzin) z zakresu kursu przedstawiciela handlowego a) rola i zadania przedstawiciela handlowego ,zakres obowiązków, b) reklama i promocja, pozyskanie klientów, utrzymanie kontaktów handlowych, c) techniki i etapy sprzedaży ,sprzedaż w terenie d) organizowanie dostaw towarów do klientów, negocjacje, techniki negocjacji e) zagadnienia finansowo-prawne dotyczące sprzedaży i zawodu handlowca, zażalenia, reklamacje, f) reklama i promocje, g)marketing wystawienniczy, h) komunikacja międzyludzka, Kurs: teoretyczny (30 godzin) z zakresu kursu prawa jazdy kat. B a) przepisy ruchu drogowego, b) technika jazdy, Kurs: praktyczny(60 godzin) z zakresu kursu prawa jazdy kat B Zakres z nauki jazdy odbywać się będą na podstawie indywidualnego planu kursanta Wykonawca we własnym zakresie zapewni: a) warunki lokalowe, plac manewrowy (120 m2wyposażony w pachołki i tyczki ) i wyposażenie dydaktyczne zgodne z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 27 października 2005 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów (Dz. U. z 2005 r. Nr 217 poz. 1834 z późn. zm.), b) sprzęt komputerowy wraz z odpowiednim oprogramowaniem i dodatkowym wyposażeniem umożliwiającym sprawdzenie nabytej przez uczestników wiedzy teoretycznej. Ponadto, Wykonawca zapewni każdemu uczestnikowi kursu bezzwrotny egzemplarz podręcznika dla kandydatów na kurs prawo jazdy kat. B wraz z płytą DVD/CD zawierającą aktualnie obowiązujące zestawy pytań testowych wykorzystywane podczas egzaminu państwowego, c) realizując praktyczną naukę jazdy, marki samochodów należy dostosować do wymagań Małopolskiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Nowym Sączu lub Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Krośnie. d) zajęcia będące przedmiotem zamówienia muszą być przeprowadzone przez doświadczoną i wykwalifikowaną kadrę spełniającą wymogi nałożone przepisami Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 27 października 2005 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów (Dz. U. z 2005 r. Nr 217 poz. 1834 z późn. zm.), e) w koszt kursu nie wchodzi opłata za pierwszy i ewentualnie kolejne egzaminy. Zamawiający wymaga aby Wykonawca zapewnił uczestnikom szkolenia zawodowego badania lekarskie wraz z zaświadczeniem koniecznym do uczestnictwa w kursie prawa jazdy. Liczb uczestników z obu grup docelowych: - grupa osób pochodzących z rodzin z problemem alkoholowym: 3 osoby. - grupa osób niepracujących zarejestrowanych bądź nie w Powiatowym Urzędzie Pracy lub pracujących w gospodarstwach rolnych: 11 osób. 3) Kurs: pomoc kucharza dla osób pochodzących z rodzin z problemem alkoholowym oraz dla osób niepracujących zarejestrowanych bądź nie w Powiatowym Urzędzie Pracy oraz pracujących w gospodarstwach rolnych: Tematyka szkolenia obejmuje podstawy teoretyczne i praktyczne w zakresie : - elementy etyki zawodowej, - podstawowe zasady Bezpieczeństwa Higieny Pracy, - podstawy żywienia człowiek, - obsługa maszyn i urządzeń (np.: krajalnicy, płuczko - obieraczki, maszynki do mielenia, zmywarki do naczyń, pieca itp.) używanych do obróbki i przygotowywania potraw. - sporządzanie potraw z warzyw: zastosowanie warzyw i owoców w gastronomii, technika sporządzania surówek sezonowych, technika sporządzania sałatek jarzynowych, sporządzanie bukietu z warzyw, technika dekorowania i serwowania potraw z warzyw. - sporządzanie potraw z jaj i przetworów mleczarskich: sporządzanie koreczków serowych, sporządzanie chłodników, desery i napoje z przetworów mleczarskich, przygotowanie potraw z jaj gotowanych, technika sporządzania jaj faszerowanych, sporządzanie potraw z jaj smażonych, technika formowania omletów, technika sporządzania jaj nadziewanych, technika sporządzania kotlecików z jaj, technika sporządzania zakąsek z jaj, - sporządzanie zup: technika wykonania zup kremowych, sposoby zagęszczania zup kremowych, etapy sporządzania zup zagęszczanych, sporządzanie zup zagęszczanych składnikiem skrobiowym, sporządzanie zup zagęszczanych zawiesiną, sporządzanie zup zagęszczanych zasmażką, dodatki stosowane do zup czystych i zagęszczanych, porcjowanie i podawanie zup czystych i kremowych, porcjowanie i podawanie zup zagęszczanych, technika sporządzania sosów na gorąco, - sporządzanie potraw mącznych: obróbka wstępna składników ciasta, rodzaje ciast wyrabianych w naczyniu, sporządzanie ciast zarabianych w naczyniu, zastosowanie ciast gotowanych i smażonych, ciasta wyrabiane na stolnicy, rodzaje dodatków i sposoby formowania wyrobów, przygotowanie pierogów i ich gotowanie, technika sporządzania kołdunów i uszek, techniki sporządzania ciast drożdżowych, techniki sporządzania ciast kruchych i półkruchych, - ciasta ziemniaczane: normatywy surowcowe na poszczególne rodzaje ciast ziemniaczanych, sporządzanie klusek śląskich i kopytek, sporządzanie knedli z owocami i mięsem, sporządzanie kotletów ziemniaczanych, sporządzanie potraw z ziemniaków surowych tartych, - zastosowanie potraw jarskich i półmięsnych w gastronomii: sposoby podawania potraw jarskich i półmięsnych, zastosowanie potraw jarskich i półmięsnych w gastronomii, potrawy półmięsne gotowane, potrawy półmięsne smażone i duszone, potrawy półmięsne zapiekane, - potrawy z drobiu: przygotowanie drobiu do obróbki wstępnej i cieplnej, podstawowe i dodatkowe składniki drobiowej masy mielonej, asortyment potraw smażonych z drobiu i stosowanych dodatków, asortyment potraw pieczonych z drobiu i stosowanych dodatków, asortyment potraw grillowanych z drobiu i stosowanych dodatków, - potrawy z ryb, asortyment potraw z ryb: normatyw surowców na potrawy z ryb, obróbka wstępna, sporządzanie drobiowej masy mielonej i formowanie półproduktów, techniki obróbki cieplnej półproduktów z drobiowej masy mielonej zgodnie z GHP/GMP, - sporządzanie przekąsek zimnych i gorących: techniki sporządzania sosów zimnych, sporządzanie różnych typów kanapek, sporządzanie przekąsek gorących, sporządzanie przekąsek zimnych ze szczególnym uwzględnieniem sposobu podawania i dekoracji, przygotowanie zimnego bufetu; sposoby ustawiania napoi, przekąsek i dodatków. Liczb godzin szkoleniowych grupowych: - grupa osób pochodzących z rodzin z problemem alkoholowym: 5 osób po minimum 90 godzin w ciągu 12 dni. - grupa osób niepracujących zarejestrowanych bądź nie w Powiatowym Urzędzie Pracy lub pracujących w gospodarstwach rolnych: 3 osoby po minimum 90 godzin w ciągu 12 dni. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca zapewnił wszystkim uczestnikom szkoleń zawodowych podstawowe badania lekarskie przeprowadzone przez lekarza medycyny pracy, uprawnionego do wykonywania takich badań z książeczką zdrowia, które przyszłości będą przydatne do pracy zawodowej. Wykonawca zapewni (dla każdego uczestnika szkolenia) bezpłatne materiały do praktycznej i teoretycznej nauki (między innymi książkę kucharską - ilustrowaną, w twardej okładce, zawierającą przepisy zgodne z tematyką szkolenia) oraz osobne, kompletnie wyposażone stanowiska pracy niezbędne do przeprowadzenia kursu. 4) Informacje dodatkowe, które należy uwzględnić w cenie oferty: Zajęcia szkoleniowe odbywać się będą od poniedziałku do piątku w dniach pracy Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić na czas wyżej opisanych szkoleń w szczególności: - sale dydaktyczne przystosowane do ilości uczestników szkoleń (wykłady), oraz wyposażone w odpowiednie miejsca do zajęć praktycznych, w odpowiedni sprzęt dydaktyczny i praktyczny z osobnymi miejscami dla każdego uczestnika szkolenia. - odpowiednie materiały dydaktyczne oraz materiały do nauki praktycznej niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia szkoleń, - w przypadku trwania zajęć powyżej 4 godzin - gorący posiłek (obiad dwudaniowy), a także poczęstunek dla uczestników szkoleń tj: kawa, herbata, zimne napoje, przekąski, świeże owoce, cukier , śmietanka do kawy. Produkty podawane podczas serwisu kawowego i wykorzystywane do przygotowania gorącego posiłku winny spełniać normy żywieniowe oraz sanitarno - epidemiologiczne, - ponadto każdy uczestnik szkolenia musi zostać wyposażony w bezzwrotne materiały piśmienne /notes, długopis, dziennik zajęć/ i materiały dydaktyczne, które należy oznaczyć logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, emblematem Unii Europejskiej z podpisem Europejski Fundusz Społeczny, - zamawiający zaleca aby Wykonawca prowadził nadzór wewnętrzny nad prowadzonymi szkoleniami tj: prowadził imienne listy obecności, imienne potwierdzenia odbioru materiałów piśmiennych i dydaktycznych oraz serwisu kawowego i gorących posiłków, dzienniki zajęć, protokoły z egzaminów, rejestry wydanych zaświadczeń i certyfikatów, ankiety na dzień rozpoczęcia każdego z w/w szkoleń oraz po ich zakończeniu oraz dostarczenia ich Zamawiającemu, - Wykonawca przeprowadzi badania lekarskie uczestników szkoleń, wyda im książeczki zdrowia oraz zaświadczenia, natomiast kserokopie potwierdzone za zgodność z oryginałem, przekaże Zamawiającemu, - po zakończeniu każdego z w/w szkoleń Wykonawca wyda każdemu uczestnikowi osobne zaświadczenia i certyfikaty, a kopie potwierdzone za zgodność z oryginałem przekaże Zamawiającemu, - należy zapewnić wszystkim uczestnikom szkoleń ubezpieczenie NNW, szkolenie BHP oraz odzież ochronną. Zaleca się, aby całość projektu realizowana była na terenie Gminy Biecz lub Powiatu Gorlickiego. Zamawiający dopuszcza jednak możliwość organizacji i przeprowadzenia szkolenia poza tym obszarem. Wykonawca zabezpieczy we własnym zakresie dojazd uczestników szkolenia z Biecza do miejsca w którym odbywać się będą szkolenia, a także zapewni powrót wszystkim uczestnikom do Biecza, - szkolenia winny zakończyć się egzaminem praktycznym i teoretycznym, sprawdzającym stopień opanowania wiedzy i umiejętności po egzaminie wydaniem właściwych (zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami) świadectw, zaświadczeń kwalifikacyjnych, certyfikatów Uwaga! Zamawiający wymaga, aby Wykonawca zapewnił wszystkim uczestnikom ubezpieczenie od Następstw Nieszczęśliwych Wypadków (NNW) w czasie trwania szkoleń i w drodze na nie i z powrotem. Na potwierdzenie ubezpieczenia Wykonawca winien przekazać Zamawiającemu kopie polisy ubezpieczeniowej. Badania i ubezpieczenie należy również uwzględnić w kalkulacji ceny ofertowej!
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga zabezpieczenia oferty wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.wrotamalopolski.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach