Przetargi.pl
Organizacja i prowadzenie kursów: kelnerskiego, barmańskiego oraz cateringu - organizacji przyjęć okolicznościowych w ramach projektu - Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce - realizowanego w ramach Priorytetu IX Działania 9.2 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach programu operacyjnego Kapitał Ludzki w latach 2007 - 2013

Powiat Oświęcimski - Starostwo Powiatowe w Oświęcimiu ogłasza przetarg

  • Adres: 32-602 Oświęcim, ul. Wyspiańskiego 10
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. (033) 8449600 , fax. (033) 8449619
  • Data zamieszczenia: 2011-07-21
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiat Oświęcimski - Starostwo Powiatowe w Oświęcimiu
    ul. Wyspiańskiego 10 10
    32-602 Oświęcim, woj. małopolskie
    tel. (033) 8449600, fax. (033) 8449619
    REGON: 07218165203113
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.powiat.oswiecim.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Organizacja i prowadzenie kursów: kelnerskiego, barmańskiego oraz cateringu - organizacji przyjęć okolicznościowych w ramach projektu - Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce - realizowanego w ramach Priorytetu IX Działania 9.2 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach programu operacyjnego Kapitał Ludzki w latach 2007 - 2013
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych obejmujących przynajmniej jedną część. Przedmiotem zamówienia jest organizacja i prowadzenie kursów: kelnerskiego, barmańskiego i cateringu - organizacji przyjęć okolicznościowych, dla uczniów Powiatowego Zespołu Nr 4 Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych w Oświęcimiu, Powiatowego Zespołu nr 10 Szkół Mechaniczno - Elektrycznych w Kętach oraz Powiatowego Zespołu Nr 6 Szkól Zawodowych i Ogólnokształcących w Brzeszczach dla których organem założycielskim jest Powiat Oświęcimski. Kursy realizowane są w ramach projektu - Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce - współfinansowanego przez Unię Europejska w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Część I Organizacja i prowadzenie kursu kelnerskiego. Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia: 1. Organizacja i prowadzenie kursu kelnerskiego dla 40 uczniów Powiatowego Zespołu Nr 4 Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych w Oświęcimiu w ramach projektu - Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolscy - współfinansowanego przez Unię Europejska w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. 2. Miejsce przeprowadzenia kursu: Powiatowy Zespół Szkół Nr 4 w Oświęcimiu, ul. Obozowa 39. Zamawiający udostępni wykonawcy pomieszczenia do realizacji kursu. Wykonawca nie ponosi kosztów wynajęcia sali. 3. Celem kursu jest przygotowanie uczestników kursu do pracy w zawodzie kelnera podniesienie wiedzy i umiejętności w zakresie obsługi konsumenta, a także zdolności do samozatrudnienia i zwiększenia szans na rynku pracy. Wykonawca jest zobligowany do przeprowadzenia egzaminu na zakończenie kursu. 4. Szczegółowe wymagania zamawiającego wobec wykonawcy w ramach realizacji niniejszego zamówienia: 4.1 Zakres przedmiotowego szkolenia powinien być realizowany z uwzględnieniem posiadanej przez uczestników kursu wiedzy i podbudowy merytorycznej, zatem program nauczania powinien być dostosowany do praktycznej i teoretycznych umiejętności kursantów. 4.2 Zakres kursu powinien obejmować zagadnienia dotyczące doskonalenia umiejętności obsługi w placówkach gastronomicznych. Kształtowanie postawy kelnera o wszechstronnej wiedzy i przygotowaniu do wykonywania zadań serwisowych. Ponadto uczestnik kursu powinien zostać zapoznany z takimi zagadnieniami: a) Jak być dobrym kelnerem: - wprowadzenie do zawodu kelnera, ubiór i wizerunek kelnera i kelnerki, - kultura osobista, odpowiedni poziom obsługi, - kompetencje - jakie wiadomości powinien posiadać kelner zanim przystąpi do pracy, - organizacja pracy i wyekwipowanie kelnera. b) Prezentacja zastawy stołowej: - nakrywanie stołów - układ podstawowy i elegancki - (sposoby składnia i rozkładania obrusów, zmiana obrusów w obecności konsumenta), - prezentacja najważniejszych elementów zastawy stołowej i sztućców (sztuka układania sztućców), - dekoracja stołów w zależności od rodzaju imprezy, - sztuka układania serwetek (sposoby układania serwetek - na leżąco i stojąco w zależności od rodzaju serwowanych dań). c) Serwis wina oraz szampana. d) Ćwiczenia z noszenia zastawy stołowej, szkła oraz tac. e) Ćwiczenia z zakresu serwowania. Zasady obsługi konsumenta: powitanie, serwis, podziękowanie i pożegnanie, podawanie rachunku, metody serwowania, kolejność podawania potraw i napojów, prezentacja i podawanie napojów alkoholowych, zasady zbierania zastawy stołowej po konsumpcji, zasady przygotowania deserów w obecności konsumenta - flambrowanie, f) Zarys organizacji bankietów: - imprezy zasiadane, - imprezy stojące. 4.3 Zajęcia powinny obejmować 30 godzin. Godzina zajęć odpowiada 45 minutom. Wykonawca jest zobligowany do przeprowadzenia egzaminu na zakończenie kursu. 4.4 Wykonawca zobowiązany jest przedstawić program szkolenia (przed podpisaniem umowy). 4.5 Zajęcia powinny być dostosowane do planu zajęć dydaktycznych w szkołach. 4.6 Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia warunków zgodnych z przepisami BHP w trakcie trwania kursu. 4.7 Zamawiający dysponuje następującym sprzętem i wyposażeniem (m.in. zastawa szklana i porcelanowa: kieliszki do wódki, kieliszki do wina czerwonego kieliszki do wina musującego, kieliszki do wody, kieliszki do koniaku, szklanki - literatki, szklanki do piwa, szklanki do whisky, karafki, dzbanki szklane, pucharki szklane, talerzyki szklane, bulionówki z podstawkami, talerze zakąskowe, talerze głębokie, talerze do dania zasadniczego, talerzyki do pieczywa, talerzyki deserowe, półmiski, salaterki, patery, sosjerki, wazy, dzbanki do kaw dzbanki do esencji herbacianej, dzbanki do herbaty, dzbanuszki do mleka lub śmietanki, filiżanki do herbaty z podstawkami, filiżanki do kawy mokka z podstawkami, serwis kawowy. Zastawa metalowa: widelce zakąskowe, noże zakąskowe, noże do masła, widelce zasadnicze, noże zasadnicze, łyżki zasadnicze, łyżki średnie, widelce deserowe, łyżeczki deserowe, widelczyki deserowe, łopatka do ciast, łyżeczki do herbaty, łyżeczki do kawy, łyżeczki do mokki, łyżeczki do cukru, łyżki wazowe, sztućce serwisowe, sztućce specjalne. Sprzęt: ekspres do kawy, kociołek elektryczny, mieszarka planetarna, kuchenki gazowe, warnik do wody, blender, miksery podgrzewacze do potraw ochładzacz do szampana, fondue, kokotka, termosy, serwetniki, świecznik, świece, koszyczki do pieczywa, menaże do przypraw, tace kelnerskie, wózek kelnerski, klosze na owoce. Bielizna stołowa: obrusy białe bankietowe, obrusy kwadratowe białe i kolorowe, serwetki płócienne białe i kolorowe, skirting, napperony różne kolory). Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia wszelkiego pozostałego sprzętu i wyposażenia niezbędnego do przeprowadzenia szkolenia oraz materiały dydaktyczne, surowce i niezbędne produkty do prawidłowej realizacji programu. 4.8 Zamawiający dopuszcza możliwość realizacji części zamówienia przez podwykonawcę. 4.9 Ukończenie kursu musi być potwierdzone stosownym świadectwem potwierdzającym nabycie zdobytych kwalifikacji. Wykonawca wyda uczestnikom kursu zaświadczenie Ministerstwa Edukacji Narodowej (MEN) i certyfikat. W związku z realizacją kursu w ramach projektu współfinansowanego przez Europejski Fundusz Społeczny certyfikat powinien być opatrzony logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (POKL), Unii Europejskiej Europejskiego Funduszu Społecznego (UE EFS), Województwa Małopolskiego oraz Powiatu Oświęcimskiego i Modernizacji Kształcenia Zawodowego (wzór log przekaże zamawiający) 4.10. Wykonawca zobowiązany jest do umieszczenia logo EFS, PO KL i symbolu UE na dokumentach i materiałach promocyjnych, edukacyjnych i szkoleniowych związanych z organizacją szkolenia, zgodnie z zasadami określonymi w treści wytycznych dotyczących oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (logo Programu Kapitał Ludzki, logo Unii Europejskiej z odwołaniem słownym do Unii Europejskiej i Europejskiego Funduszu Społecznego powinno zostać umieszczone na wszystkich dokumentach i materiałach szkoleniowych związanych z organizacją szkolenia w tym również w miejscu realizacji szkolenia powinna być stosowana zasada wizualizacji). Część II Organizacja i prowadzenie kursu barmańskiego. Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia: 1. Organizacja i przeprowadzenie kursu barmańskiego dla ogólnej liczby 90 uczniów Powiatowego Zespołu Nr 4 Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych w Oświęcimiu, Powiatowego Zespołu Nr 10 Szkół Mechaniczno - Elektrycznych w Kętach, oraz Powiatowego Zespołu Nr 6 Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Brzeszczach w ramach projektu - Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce - współfinansowanego przez Unię Europejska w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. 2. Miejsce przeprowadzenia kursu: Powiatowy Zespół Szkół Nr 4 w Oświęcimiu, ul. Obozowa 39, Powiatowy Zespół Szkół Nr 6 w Brzeszczach (budynek w Jawiszowicach ul. Mickiewicza 32) oraz Powiatowy Zespół Szkół Nr 10 w Kętach, ul. Żwirki i Wigury 27A. 3. Celem kursu jest zdobycie przez kursantów umiejętności organizacji pracy barmana, aranżacji baru z uwzględnieniem odpowiedniego wyposażenia i sprzętu, obsługi konsumenta, przygotowania napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz zasad rachunkowości i rozliczeń. Wykonawca jest zobligowany do przeprowadzenia egzaminu na zakończenie kursu. 4. Szczegółowe wymagania zamawiającego wobec wykonawcy w ramach realizacji niniejszego zamówienia: 4.1 W czasie szkolenia uczniowie powinni uczestniczyć w zajęciach, które mają obejmować zagadnienia związane z: a) wprowadzenie i terminologia - barman jako zawód - charakterystyka pracy barmana (organizacja pracy w barze, predyspozycje do wykonywania zawodu), b) bar jako miejsce pracy - wyposażenie baru i prezentacja przyrządów barmana - podział na typy barów - umeblowanie, wyposażenie barów w sprzęt i produkty, aranżacja, c) elementy obsługi kelnerskiej: organizacja pracy restauracji, zasady estetyki, nakrywanie stołu, przenoszenie napojów na tacy, d) towaroznawstwo napojów alkoholowych, bezalkoholowych mieszanych - podział alkoholi na podstawowe grupy: wódki białe i gatunkowe, whisky, wermuty, brendy, koniaki, likiery, aperitif, digestif - wpływ alkoholu na organizm człowieka, e) zasady komponowania napojów mieszanych, f) podstawy miksologii - charakterystyka napojów (cocktaile, rodzaje drinków: long, short i inne) - techniki miksowania i mieszania napojów - zastosowanie receptur, g) proces produkcji, podział oraz temperatura podawania rumów, ginów, tequli, whisky szkockiej, amerykańskiej i irlandzkiej - degustacja, h) kawa w barze - nauka sporządzania drinków na bazie kawy - ekspres do kawy ciśnieniowy zasady parzenia i serwowania kawy. 4.2 Tematy teoretyczne powinny być podparte odpowiednimi zajęciami praktycznymi: a) zasady praktyczne z obsługi ekspresu ciśnieniowego, b) zasady komponowania napojów mieszanych, c) zajęcia praktyczne z obsługi trudnego klienta, d) zajęcia z aktywnej sprzedaży, inscenizowanie nietypowych sytuacji, e) zajęcia praktyczne połączone z degustacją drinków własnoręcznie sporządzonych przez kursantów (w oparciu o nowo poznane alkohole). 4.3 Zajęcia powinny obejmować 40 godzin w tym 30 godzin zajęć praktycznych oraz 10 godzin nauki teoretycznej. Godzina zajęć odpowiada 45 minutom. 4.4 Wykonawca jest zobligowany do przeprowadzenia egzaminu na zakończenie kursu. 4.5 Wykonawca zobowiązany jest przedstawić program szkolenia (przed podpisaniem umowy). 4.6 Zajęcia powinny być dostosowane do palu zajęć dydaktycznych w szkołach. 4.7 Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia warunków zgodnych z przepisami BHP w trakcie trwania kursu. 4.8 Wykonawca zapewni odpowiedni sprzęt z uwzględnieniem następujących wytycznych Zamawiającego: a) do kursu, który będzie prowadzony w Powiatowym Zespole Szkół Nr 4 w Oświęcimiu wykonawca zapewni sprzęt: shakery, miarki barmańskie, łyżki barmańskie do stritowania, szczypce o różnej wielkości, zestaw szkła barowego różnych wzorów do podawania napojów alkoholowych, bezalkoholowych i mieszanych, trybuszon, kubki barmńskie, blender elektryczny, młynek do rozdrabniania lodu, dwa komplety zestawów noży dekoracyjnych, dzbanki do kawy o różnej wielkości, soków i wody, cooler, mudler, ekspres ciśnieniowy do kawy surowce i niezbędne produkty np. soki owocowe, wody gazowane i niegazowane oraz sporządzania drinków. Owoce do dekoracji, ozdoby papierowe plastikowe do drinków i napojów oraz materiały dydaktyczne do prawidłowej realizacji programu kursu dla każdego uczestnika - zgodnie z programem przygotowanym przez wykonawcę, b) do kursu, który będzie prowadzony w Powiatowym Zespole Szkół Nr 6 w Brzeszczach (budynek w Jawiszowicach) wykonawca zapewni: shakery, miarki barmańskie, łyżki barmańskie do stritowania, szczypce o różnej wielkości, zestaw szkła barowego różnych wzorów do podawania napojów alkoholowych, bezalkoholowych i mieszanych, trybuszon, kubki barmńskie, blender elektryczny, młynek do rozdrabniania lodu, dwa komplety zestawów noży dekoracyjnych, dzbanki do kawy o różnej wielkości, soków i wody, cooler, mudler, ekspres ciśnieniowy do kawy surowce i niezbędne produkty np. soki owocowe, wody gazowane i niegazowane oraz wszystkie niezbędne alkohole do sporządzania drinków. Ponadto owoce do dekoracji, ozdoby papierowe plastikowe do drinków i napojów oraz materiały dydaktyczne niezbędne do prawidłowej realizacji programu kursu dla każdego uczestnika - zgodnie z programem przygotowanym przez wykonawcę, c) do kursu, który będzie prowadzony w Powiatowym Zespole Szkół Nr 10 w Kętach wykonawca zapewni niezbędny sprzęt z uwzględnieniem posiadanego przez szkołę wyposażenia (m.in. szkoła posiada zmywarkę do naczyń, kostkarkę do lodu, kruszarkę do lodu, walizkę barmańską, zestaw 42 elementów szklanek i kieliszków, zestaw 36 elementowy szklanek i kieliszków, szafę chłodniczą, ekspres do kawy z wbudowanym młynkiem). Wykonawca uzupełni w/w sprzęt o następujące pozycje: shakery, łyżki barmańskie do stritowania, szczypce o różnej wielkości, zestaw szkła barowego różnych wzorów do podawania napojów alkoholowych, bezalkoholowych i mieszanych, trybuszon, kubki barmńskie, blender elektryczny, dwa komplety zestawów noży dekoracyjnych, dzbanki do kawy o różnej wielkości, soków i wody, cooler, mudler oraz surowce i niezbędne produkty np. soki owocowe, wody gazowane i niegazowane oraz wszystkie niezbędne alkohole do sporządzania drinków. Ponadto owoce do dekoracji, ozdoby papierowe i plastikowe do drinków i napojów oraz inne materiały dydaktyczne niezbędne do prawidłowej realizacji programu kursu dla każdego uczestnika - zgodnie z programem przygotowanym przez wykonawcę, 4.9 Zamawiający dopuszcza możliwość realizacji części zamówienia przez podwykonawcę. 4.10 Ukończenie kursu musi być potwierdzone stosownym świadectwem potwierdzającym nabycie zdobytych kwalifikacji. Wykonawca wyda uczestnikom kursu zaświadczenie Ministerstwa Edukacji Narodowej (MEN) i certyfikat. W związku z realizacją kursu w ramach projektu współfinansowanego przez Europejski Fundusz Społeczny certyfikat powinien być opatrzony logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (POKL), Unii Europejskiej Europejskiego Funduszu Społecznego (UE EFS), Województwa Małopolskiego oraz Powiatu Oświęcimskiego i Modernizacji Kształcenia Zawodowego (wzór logo przekaże zamawiający). 4.11 Wykonawca zobowiązany jest do umieszczenia logo EFS, PO KL i symbolu UE na dokumentach i materiałach promocyjnych, edukacyjnych i szkoleniowych związanych z organizacją szkolenia, zgodnie z zasadami określonymi w treści wytycznych dotyczących oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (logo Programu Kapitał Ludzki, logo Unii Europejskiej z odwołaniem słownym do Unii Europejskiej i Europejskiego Funduszu Społecznego powinno zostać umieszczone na wszystkich dokumentach i materiałach szkoleniowych związanych z organizacją szkolenia w tym również w miejscu realizacji szkolenia powinna być stosowana zasada wizualizacji). Część III Organizacja i przeprowadzenie kursu cateringu - organizacji przyjęć okolicznościowych. Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia: 1. Organizacja i przeprowadzenie kursu cateringu - organizacji imprez okolicznościowych - dla 50 uczniów Powiatowego Zespołu Nr 10 Szkół Mechaniczno - Elektrycznych w Kętach w ramach projektu - Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce - współfinansowanego przez Unię Europejska w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. 2. Miejsce przeprowadzenia kursu: Powiatowy Zespół Nr 10 w Kętach ul. Żwirki i Wigury 27A . Zamawiający udostępni wykonawcy pomieszczenia do realizacji kursu. Wykonawca nie ponosi kosztów wynajęcia sali. 3. Celem kursu jest przygotowanie specjalistów w zakresie usług cateringowych - organizacji przyjęć okolicznościowych podniesienie wiedzy i umiejętności w zakresie obsługi konsumenta, a także zdolności do samozatrudnienia i zwiększenia szans na rynku pracy. Wykonawca jest zobligowany do przeprowadzenia egzaminu na zakończenie kursu. 4. Szczegółowe wymagania zamawiającego wobec wykonawcy w ramach realizacji niniejszego zamówienia: 4.1 Zakres przedmiotowego szkolenia powinien być realizowany z uwzględnieniem posiadanej przez uczestników kursu wiedzy i podbudowy merytorycznej, zatem program nauczania powinien być dostosowany do praktycznej i teoretycznych umiejętności kursantów. 4.2 Zakres kursu powinien obejmować zagadnienia dotyczące doskonalenia umiejętności obsługi w placówkach gastronomicznych. Uczniowie oprócz zajęć praktycznych (tj. uczestnictwa w tworzeniu i realizacji praktycznej usługi cateringowej), pozyskują wiedzę z zakresu tworzenia działań marketingowo - sprzedażowych produktu cateringowego. Uczestnik kursu powinien zostać zapoznany z takimi zagadnieniami teoretycznymi jak: a) zagadnieniami prawnymi związanymi z tworzeniem własnego przedsiębiorstwa, b) zasadami marketingu i jego znaczeniem dla działalności gospodarczej firmy oraz marketingową strategią działania firmy na rynku, c) zasadami obsługi przyjęć okolicznościowych, d) sposobami przygotowania potraw i napojów m.in.: wiedza kulinarna właściwy dobór dań, układanie jadłospisu stosownie do imprezy, obsługa baru, alkoholoznawstwo, omówienie napojów alkoholowych i bezalkoholowych, sposoby podawania potraw, e) dokładna analiza dań: przekąski, dania główne, desery itp., f) psychologia obsługi klienta, g) formami obsługi konsumenta, h) BHP i higiena pracy. 4.3 Wykonawca zobowiązany jest do przeprowadzenia szkolenia nie tylko na podbudowie teoretycznej ale również praktycznej. Zakres ten powinien zawierać m.in. a) symulację obsługi klienta (rodzaje serwisów), b) dekorowanie i nakrywanie stołów, c) obsługa baru: technika wykonywania drinków alkoholowych i bezalkoholowych, d) układanie i dobór menu do potrzeb konsumenta, e) sporządzanie potraw, f) serwowanie potraw. 4.4 Zajęcia powinny obejmować 50 godzin w tym 40 godzin zajęć praktycznych oraz 10 godzin nauki teoretycznej. Godzina zajęć odpowiada 45 minutom. 4.5 Wykonawca jest zobligowany do przeprowadzenia egzaminu na zakończenie kursu. 4.6 Wykonawca zobowiązany jest przedstawić program szkolenia (przed podpisaniem umowy). 4.7 Zajęcia powinny być dostosowane do planu zajęć dydaktycznych w szkole. 4.8 Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia warunków zgodnych z przepisami BHP w trakcie trwania kursu. 4.9 Wykonawca zapewni odpowiedni sprzęt z uwzględnieniem następujących wymogów zamawiającego: zamawiający zapewni zaplecze techniczne czyli kuchnie przystosowaną do przeprowadzenia zajęć, chłodziarki itp. Natomiast wykonawca ma zapewnić wszelki niezbędny sprzęt do przeprowadzenia tego typu szkolenia czyli min.: urządzenia do carvingu, miski, półmiski, termosy, zastawy stołowe, komplety sztućców, bieliznę stołową (obrusy i serwetki), kociołki do podgrzewania, wazy, komplet szkła (do podawania napojów alkoholowych i bezalkoholowych) serwisy obiadowe oraz wszystkie niezbędne produkty i surowce spożywcze do prawidłowej realizacji szkolenia - zgodnie z programem przygotowanym przez wykonawcę. 4.10 Zamawiający dopuszcza możliwość realizacji części zamówienia przez podwykonawcę. 4.11 Ukończenie kursu musi być potwierdzone stosownym świadectwem potwierdzającym nabycie zdobytych kwalifikacji. Wykonawca wyda uczestnikom kursu zaświadczenie Ministerstwa Edukacji Narodowej (MEN) oraz certyfikat. W związku z realizacją kursu w ramach projektu współfinansowanego przez Europejski Fundusz Społeczny certyfikat powinien być opatrzony logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (POKL), Unii Europejskiej Europejskiego Funduszu Społecznego (UE EFS), Województwa Małopolskiego oraz Powiatu Oświęcimskiego i Modernizacji Kształcenia Zawodowego (wzór logo przekaże zamawiający) wykonawca zobowiązany jest do umieszczenia logo EFS, PO KL i symbolu UE na dokumentach i materiałach promocyjnych, edukacyjnych i szkoleniowych związanych z organizacją szkolenia, zgodnie z zasadami określonymi w treści wytycznych dotyczących oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (logo Programu Kapitał Ludzki, logo Unii Europejskiej z odwołaniem słownym do Unii Europejskie i Europejskiego Funduszu Społecznego powinno zostać umieszczone na wszystkich dokumentach i materiałach szkoleniowych związanych z organizacją szkolenia w tym również w miejscu realizacji szkolenia powinna być stosowana zasada wizualizacji)
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Wykonawca przed upływem terminu składania ofert zobowiązany jest wnieść wadium w wysokości dla: Części I - 500,00 zł (słownie: pięćset złotych) Części II - 2.000,00 zł (słownie: dwa tysiące złotych), Części III - 1.400,00 zł (słownie: jeden tysiąc czterysta złotych). 2. Wadium może być wnoszone: - przelewem - wpłacane na rachunek Starostwa Powiatowego w Oświęcimiu prowadzony przez Bank Spółdzielczy w Andrychowie, Andrychów ul. Krakowska 112; nr 32 8123 0000 0012 0001 2000 0100 z dopiskiem: Część I - wadium - Kurs kelnerski - znak sprawy 10/11/U/M/PN/SZP Część II - wadium - Kurs barmański - znak sprawy 10/11/U/M/PN/SZP Część III - wadium - Kurs cateringu - znak sprawy 10 /11/U/M/PN/SZP tak, aby przed upływem terminu składania ofert wadium znajdowało się na ww. rachunku. - w poręczeniach bankowych, poręczeniach pieniężnych spółdzielczej kasy oszczędnościowo - kredytowej, gwarancjach bankowych, gwarancjach ubezpieczeniowych lub poręczeniach udzielanych przez podmioty o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. z 2007r. Nr 42, poz. 275 z późn. zm.) - składane w oryginale w Starostwie Powiatowym w Oświęcimiu, ul. Wyspiańskiego 10, Wydział Finansowy, pok. 220, II piętro, za potwierdzeniem przyjęcia przed upływem terminu składania ofert lub załączone do oferty (tj. w kopercie z ofertą, w takim przypadku zamawiający przekaże oryginał dokumentu stanowiącego wadium do Wydziału Finansowego, pok. 220, II piętro). 3. Wadium wnoszone w formie gwarancji i poręczeń musi spełniać następujące wymogi: - być wystawione na Starostwo Powiatowe w Oświęcimiu (32-602 Oświęcim, ul. Wyspiańskiego 10), - zawierać w swojej treści oświadczenie gwaranta (poręczyciela), w którym zobowiązuje się on do bezwarunkowej wypłaty kwoty wadium na pierwsze żądanie zamawiającego zawierające oświadczenie, iż zaszła jedna z przesłanek wymienionych w art. 46 ust. 4a i 5 Pzp, - okres ważności wadium nie może być krótszy niż okres związania ofertą. 4. Zamawiający zwróci wadium w sposób odpowiadający formie wnoszenia w przypadkach wymienionych w art. 46 ust 1, 1a oraz 2 Pzp. W przypadku wpłaty przelewem zamawiający zwróci kwotę wadium wraz z odsetkami wynikającymi z umowy prowadzenia rachunku, pomniejszoną o koszty prowadzenia rachunku oraz o prowizje bankowe. Wadium wniesione inaczej niż w pieniądzu Wydział Finansowy Starostwa Powiatowego w Oświęcimiu wydaje lub przesyła wystawiającym za potwierdzeniem odbioru. Zamawiający zatrzyma wadium w wypadku, gdy zajdzie jedna z okoliczności wymienionych w art. 46 ust. 4a lub 5 Pzp. 5. Zamawiający żąda ponownego wniesienia wadium przez wykonawcę, któremu zwrócono wadium na podstawie art. 46 ust. 1, jeżeli w wyniku ostatecznego rozstrzygnięcia odwołania jego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza. Wykonawca wnosi wadium w terminie określonym przez zamawiającego

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://bip.powiat.oswiecim.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach