Przetargi.pl
Dożywianie uczniów w szkołach podstawowych i gimnazjach na terenie Gminy Przodkowo w roku 2015/2016

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 83-304 Przodkowo, ul. Kartuska 21
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 0-58 685 14 25 , fax. 0-58 685 13 61
  • Data zamieszczenia: 2015-09-09
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Kartuska 21 21
    83-304 Przodkowo, woj. pomorskie
    tel. 0-58 685 14 25, fax. 0-58 685 13 61
    REGON: 22017653300000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: jednostka organizacyjna

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie uczniów w szkołach podstawowych i gimnazjach na terenie Gminy Przodkowo w roku 2015/2016
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Dożywianie uczniów w szkołach podstawowych i gimnazjach na terenie Gminy Przodkowo w roku 2015/2016 w dni nauki szkolnej: CZĘŚĆ I: w Zespole Szkół (Szkoła Podstawowa i Publiczne Gimnazjum) w Przodkowie - około 70 uczniów. CZĘŚĆ II: w Zespole Szkół (Szkoła Podstawowa i Publiczne Gimnazjum) w Pomieczynie - około 54 uczniów. CZĘŚĆ III: w Zespole Szkół (Szkoła Podstawowa i Gimnazjum) w Czeczewie - około 37 uczniów. CZĘŚĆ IV: w Szkole Podstawowej w Szarłacie - około 13 uczniów. CZĘŚĆ V: w Szkole Podstawowej w Wilanowie - około 29 uczniów. 2. Podana w pkt 1 niniejszego rozdziału ilość uczniów korzystających z dożywiania w formie lunchu w poszczególnych szkołach jest szacunkowa (stan uczniów na dzień 29.05.2015 r.) i może ulec zmianie (zmniejszeniu lub zwiększeniu) w okresie obowiązywania umowy. 3. Realizacja powyższego zamówienia polegać będzie na przygotowaniu, dowiezieniu oraz wydaniu lunchu: - 3 razy w tygodniu zupa z wkładką i bułką: 500 kcal (jedna porcja zupy musi mieć objętość 450 ml, bułka 50 g, wkładka* 60 g), * wkładką może być: kiełbasa (pokrojona lub w całości), parówka, wędlina, mięso, kotlet mielony, jajko. Dopuszcza się zamiennie zamiast wkładki mięsnej stosowanie raz w tygodniu dodatku w postaci jogurtu, - 2 razy w tygodniu drugie danie: 700 kcal (ziemniaki, kasza, ryż lub makaron - 200 g; mięso lub ryba* - 100 g; surówka lub jarzyny gotowane - 100 g; jeżeli drugie danie stanowić będą: pierogi, naleśniki, bigos, fasolka po bretońsku lub inne - 200 g), *do smażeniu używany jest olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40% przy czym nie więcej niż jedną porcję potrawy smażonej w ciągu tygodnia szkolnego od poniedziałku do piątku, dla każdej części zamówienia. Naliczając produkty (szczególnie warzywa, owoce, mięsa, ryby itp.) w jadłospisie uwzględnić należy ubytki wynikające z ich obróbki lub z procesu technologicznego. Planując menu należy kierować się sezonowością warzyw i owoców. Menu powinno być urozmaicone, dostosowane do zapotrzebowania dzieci i młodzieży oraz uwzględniać preferencje smakowe dzieci (nie wskazane jest przygotowanie posiłków typu żołądki, wątróbka, itp.) Ponadto przy przygotowywaniu lunchu należy stosować: - tłuszcze spożywcze - oleje, masło, margaryny miękkie kubkowe niearomatyzowane lub ich mieszanki; w przypadku smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%; - sól o obniżonej zawartości sodu (sodowo-potasowa) przy czym sól nie może być stosowana po procesie przygotowania posiłku, - zioła lub przyprawy świeże lub suszone bez dodatku soli, - zupy, sosy oraz potrawy sporządzane z naturalnych składników bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników, - inne produkty zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia oraz nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia. 4. Przygotowywanie lunchu nastąpić powinno zgodne z procedurami niezbędnymi do zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia z uwzględnieniem zapisów określonych w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia(Dz.U. z 2010r. nr 136, poz. 914 z późn. Zm.) oraz w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2015r. poz. 1256); 5. Przestrzeganie podczas przygotowywania lunchu ogólnych zaleceń i zasad racjonalnego żywienia dzieci w wieku szkolnym, zarówno, co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki; 6. Komponowanie lunchów urozmaiconych, na bazie produktów najwyższej jakości, z uwzględnieniem najlepszych tradycji kulinarnych, z wykluczeniem półproduktów; 7. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności lunchu w ciągu jednego tygodnia. 8. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania wraz z lunchem odpowiedniej ilości naczyń i sztućców jednorazowych. 9. Wykonawca dostarczać będzie potrawy we własnym zakresie, na własny koszt, to jest: transportem przystosowanym do przewożenia lunchu, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. O czystość termosów musi zadbać Wykonawca. Niedopuszczalne jest przywożenie lunchu w pojemnikach jednorazowych. 10. Wykonawca zobowiązany jest do bieżącego odbioru na własny koszt brudnych termosów, zużytych jednorazowych naczyń i sztućców oraz odpadów pokonsumpcyjnych. Ponadto Wykonawca pozostawi porządek w miejscu spożywania lunchu po każdorazowym wydaniu i skonsumowaniu lunchu przez uczniów. 11. Lunch wydawany będzie w udostępnionych przez Dyrektora Szkoły pomieszczeniach do tego celu przeznaczonych, zgodnie z ustalonym harmonogramem pomiędzy Wykonawcą a Dyrektorem danej placówki. Wykonawca zobowiązany jest przedłożyć Zamawiającemu niezwłocznie, jednak nie później niż w terminie 3 dni od dnia ustalenia harmonogramu, przedmiotowy dokument. 12. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. 13. Dożywianie dzieci odbywać się będzie od poniedziałku do piątku z wyłączeniem ferii zimowych i świątecznych, dni ustawowo wolnych od pracy oraz wolnych od nauki w szkole, w okresie od 1 października 2015 roku do 31 maja 2016 roku.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Nie jest wymagane

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Termin płatności za wykonaną usługę
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.przodkowo.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach