Przetargi.pl
Dożywianie uczniów w szkołach na terenie gminy Czarny Dunajec w roku szkolnym 2011/2012

Urząd Gminy w Czarnym Dunajcu ogłasza przetarg

  • Adres: 34-470 Czarny Dunajec, ul. Piłsudskiego 2
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 018 2613540 , fax. 018 2613530
  • Data zamieszczenia: 2011-07-22
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Urząd Gminy w Czarnym Dunajcu
    ul. Piłsudskiego 2 2
    34-470 Czarny Dunajec, woj. małopolskie
    tel. 018 2613540, fax. 018 2613530
    REGON: 49525000537757
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.czarny-dunajec.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie uczniów w szkołach na terenie gminy Czarny Dunajec w roku szkolnym 2011/2012
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi dożywiania dzieci i młodzieży w szkołach na terenie gminy Czarny Dunajec. Zamówienie podzielone zostało na 3 części, przy czym każda część zamówienia obejmuje świadczenie takiej samej usługi. Poszczególne części obejmują świadczeniu usługi w następujących szkołach: 1 część : - Szkoła Podstawowa w Czarnym Dunajcu - szacunkowo 58 obiadów dziennie - Gimnazjum w Czarnym Dunajcu - szacunkowo 28 obiadów dziennie - Szkoła Podstawowa w Chochołowie - szacunkowo 10 obiadów dziennie - Szkoła Podstawowa w Podczerwonem - szacunkowo 9 obiadów dziennie 2 część: - Szkoła Podstawowa nr 1 w Cichem - szacunkowo 22 obiady dziennie - Szkoła Podstawowa nr 3 w Cichem (filia) - szacunkowo 4 obiady dziennie - Gimnazjum w Cichem - szacunkowo 12 obiadów dziennie - Szkoła Podstawowa nr 1 w Czerwiennym (dolne) - szacunkowo 2 obiady dziennie - Katolickie Gimnazjum i szkoła podstawowa w Czerwiennym - szacunkowo 15 obiadów dziennie - Szkoła Podstawowa nr 2 w Starem Bystrem - szacunkowo 26 obiadów dziennie - Zespół Szkół Podstawowej i Gimnazjum w Ratułowie - szacunkowo 8 obiadów dziennie 3 część: - Szkoła Podstawowa w Pieniążkowicach - szacunkowo 9 obiadów dziennie - Gimnazjum w Załucznem - szacunkowo 10 obiadów dziennie - Szkoła Podstawowa w Podszklu - szacunkowo 9 obiadów dziennie - Zespół Szkół Podstawowej i Gimnazjum w Piekielniku - szacunkowo 52 obiady dziennie Wszystkie wyżej wymienione 3 części zamówienia, polegają na przygotowaniu i dostarczeniu dla uczniów w/w szkół: część 1 - około 105 posiłków dziennie, część 2 - około 89 posiłków dziennie, część 3 - około 80 posiłków dziennie Łączna szacunkowa liczba obiadów w okresie trwania umowy tj. od dnia 02-09-2011r. do dnia 28-06-2012r. wynosi: 274 uczniów x 186 dni = 50 964 obiadów. Żywienie dzieci i młodzieży odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej z uwzględnieniem przerw w nauce (ferie zimowe, przerwy świąteczne itp.). Podana ilość obiadów jest szacunkowa i może ulec zmianie w trakcie realizacji zamówienia (ilość tam może wzrosnąć lub ulec zmniejszeniu). Szczegółowe wymagania dotyczące posiłków. Każdy posiłek będzie się składał z dwóch ciepłych dań tj.: Pierwsze danie - zupa, Drugie danie - danie mięsne z kaszą, ryżem, ziemniakami (zamiennie), makaron, dania mączne (pierogi, kopytka, placki itp.) oraz surówki lub jarzyny. Ustala się obowiązującą gramaturę posiłków: - zupa - co najmniej 250 ml; - danie mięsne - co najmniej 80 gram; - ryż , makaron z owocami, serem - co najmniej 350 gram; - pierog, racuchy, itp. - co najmniej 200 gram - placki ziemniaczane, bigos, fasolka - co najmniej 250 gram - gulasz itp. - co najmniej 120 gram - kasza, ryż, ziemniaki - co najmniej 150 gram; - surówka lub jarzyna - co najmniej 80 gram; Posiłki muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej oraz z przestrzeganiem wszelkich wymogów sanitarnych dla żywienia zbiorowego. Posiłki muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. Produkcja, przechowywanie i dostarczanie powinno odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych. Zamawiający nie dopuszcza aby w ciągu jednego tygodnia (5 dni ) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku. Posiłki powinny być dostarczane do szkół w godz. 9.30-12.00 własnym transportem w specjalistycznych pojemnikach do przewozu żywności. Dostawca każdorazowo, z tygodniowym wyprzedzeniem, przedłoży dyrektorom poszczególnych szkół, jadłospis na kolejne 2 tygodnie, celem akceptacji. Wykonawca zobowiązany jest do wprowadzania zmian w jadłospisie wprowadzanych przez dyrektorów szkół. Zamawiający zapłaci Wykonawcy za ilość faktycznie wydanych posiłków. Wykonawca powinien ująć w cenie, ryzyko związane z nieobecnością w szkole szacowanej/przewidywanej ilości uczniów. Dyrektorzy poszczególnych szkół będą zobowiązani do bieżącego informowania Wykonawcy o ilości dożywianych uczniów w danym dniu
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie jest wymagane

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.czarny-dunajec.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach