Przetargi.pl
Dożywianie prowadzone przez M-GOPS w Świerzawie na terenie Miasta i Gminy Świerzawa

Urząd Miasta i Gminy ogłasza przetarg

  • Adres: 59-540 Świerzawa, pl. Wolności 60
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel.
  • Data zamieszczenia: 2009-07-15
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Urząd Miasta i Gminy
    pl. Wolności 60 60
    59-540 Świerzawa, woj. dolnośląskie
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.Świerzawa.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie prowadzone przez M-GOPS w Świerzawie na terenie Miasta i Gminy Świerzawa
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na przygotowaniu, dostawie i wydanie gorącego posiłku dziennie dla klientów oraz uczniów i dzieci młodszych wskazanych przez MGOPS w Świerzawie w okresach od 01 września 2009 r. do 31 grudnia 2010 dla osób wg następującego wykazu:Szkoła Podstawowa w Sokołowcu 29 osób, Gimnazjum w Świerzawie 30 osób, Zespół Szkolno - Przedszkolny w Świerzawie 41 osób, Osoby wskazane przez MGOPS w Świerzawie 80 osób. 2.Podana liczba dzieci i osób może ulegać ciągłym zmianom np.: z powodu zmiany przepisów o pomocy społecznej, zmiany liczby dzieci chodzących do szkoły, zmiany zamożności społeczeństwa, chęci lub niechęci korzystania z posiłków przez dzieci i osoby, absencji dzieci i osób na wypadek choroby lub innych okoliczności. Powyższa okoliczność nie może być powodem zerwania umowy. 3.Wykonawcy przyjmuje do wykonania przygotowanie i wydawanie oraz dostawę własnym specjalistycznym transportem posiłków w termosach o kaloryczności min. 900 kcal każdy dla około 180 osób (dziennie). Dowóz własnym specjalistycznym transportem gorących posiłków w termosach do następujących szkół : Szkoła Podstawowa w Sokołowcu , Gimnazjum w Świerzawie , Zespół Szkolno- Przedszkolny w Świerzawie . Posiłki będą wydawane przez pięć dni w tygodniu od poniedziałku do piątku, w dni w których odbywa się nauka w szkołach w pomieszczeniach do tego wyznaczonych przez dyrektora placówki. Jeśli dzieci będą uczęszczać do szkoły w inny dzień np. odpracowywać zajęcia szkolne, dzieci objęte są tą formą pomocy lecz ten fakt należy zgłosić z 3 dniowym wyprzedzeniem dowożącemu i wydającemu gorące posiłki. Wymagania dotyczące posiłków : 4.Posiłki objęte przedmiotem zamówienia muszą być gorące i mieć formę dania obiadowego: 1)Dla klientów M-GOPS winien składać się z jednego gorącego dania tj. zupy z wkładką: - zupy- min. 0,5 l zupy gotowanej na wywarze mięsnym lub warzywnym; - wkładka - 100 g porcja mięsa ( waga po przetworzeniu ) lub 200 g gotowanej kaszy, ryżu, makaronu lub ziemniaków z sosem. Dopuszcza się dwa razy w tygodniu przygotowanie posiłku bez mięsa i zastąpieniem go produktami z zawartością białka zwierzęcego tj.: ryba - 100 g ( waga po przetworzeniu ) lub jaja 2 szt. , lub 200 g dania jarskie np. kluski śląskie, pierogi, krokiety, gołąbki, naleśniki. 2)Gorący posiłek dla uczniów i dzieci młodszych winien składać się z jednego gorącego dania naprzemiennie tj, zupy lub drugiego dania: - zupy- min. 0,5 l zupy gotowanej na wywarze mięsnym lub warzywnym oraz min. 200 g pieczywa - drugie danie - 100 g porcja mięsa ( waga po przetworzeniu ), 150- 200 g gotowanej kaszy, ryżu, makaronu lub ziemniaków oraz 100 - 150 g surówki. Dopuszcza się raz w tygodniu przygotowanie posiłku bez mięsa i zastąpieniem go produktami z zawartością białka zwierzęcego tj.: ryba - 100 g ( waga po przetworzeniu ) lub jaja 2 szt. , lub 200 g dania jarskie np. kluski śląskie, pierogi, krokiety, gołąbki, naleśniki. 5.Gorący posiłek dla klientów M - GOPS ( zupa z wkładką ) będzie przygotowywany na pięć dni tygodnia i wydawany w godzinach od 14.00 do 15.30, w ilości ok. 80 posiłków dziennie w punkcie żywieniowym, który spełnia wymogi sanitarne na terenie Miasta Świerzawa, oraz dla uczniów i dzieci młodszych w ilości ok. 100 posiłków dziennie wydawany w godzinach od 12.00 do 12.30 przy stołówkach szkolnych w Szkole Podstawowej w Sokołowcu, Zespole Szkolno - Przedszkolnym w Świerzawie oraz Gimnazjum w Świerzawie. Jadłospis posiłków na cztery tygodnie wraz z gramaturą i kalorycznością stanowić będzie integralną część oferty. W przypadku wyboru oferty Wykonawca zobowiązany jest realizować przedłożony jadłospis. Każdy z posiłków określony w punkcie 4 ppkt.1)i 2) musi zawierać minimum 1000 kalorii. - Posiłki muszą być wydane w punkcie żywieniowym spełniającym wymogi sanitarno - higieniczne. - Posiłki muszą być wydane w punkcie żywieniowym jako produkty o temp. 60 o C -80 o C - zgodnie z normami żywieniowymi. - Punkt żywieniowy musi być zlokalizowany w budynku ogrzewanym, w którym zorganizowane będzie co najmniej 20 miejsc siedzących (przy stołach) - Nie można zaniżać ustalonej wagi posiłków. Posiłki będą wydawane uprawnionym klientom na podstawie wydanej decyzji oraz listy osób objętych w/w formą pomocy przez M-GOPS w Świerzawie. Wynagrodzenie należne Wykonawcy obejmować będzie rzeczywistą liczbę posiłków wydanych w danym okresie rozliczeniowym. Ustala się miesięczny okres rozliczeniowy (miesiąc kalendarzowy). Po upływie każdego miesiąca kalendarzowego Wykonawca przedstawi fakturę wraz z miesięcznym zestawieniem wydanych posiłków przez uprawionych odbiorców (wykaz uczniów, osób korzystających z posiłków tj. imię i nazwisko ucznia (osoby), ilość dni w miesiącu, koszt jednego posiłku, wartość ogółem), które będzie stanowić podstawę wypłaty wynagrodzenia. Posiłki mają być przygotowywane i wydawane zgodnie z cztero tygodniowym jadłospisem (załącznik nr 3 a i 3b do oferty ) Oznaczenie zamówienia wg CPV : 55 52 40 00 - 9 6.Warunki obsługi: 1) Dożywianie uczniów odbywać się będzie w dniach, w których odbywa się nauka w szkołach oraz w razie potrzeby w innych dniach wskazanych przez dyrektora szkoły np. ferie, wakacje. 2) Dożywianie uczniów musi być prowadzone na terenie szkół; 3) Szkoły zapewniają miejsce do wydawania i spożywania posiłków dla dzieci tj. odpowiednie pomieszczenia zgodne z wymaganiami w tym zakresie, stoliki, krzesła, oświetlenie, dostęp do wody ciepłej i zimnej, łazienki i toalety - koszty w tym zakresie leżą po stronie szkoły. Godziny dostaw i wydawania posiłków określa dyrektor szkoły. 4) Wykonawca zapewnia dostawę, wydanie posiłków, utrzymanie czystości porządku w miejscu wydawania i spożywania posiłków w szkole, a także niezbędne naczynia i sztućce; 5) Wydawanie posiłków, dla dzieci utrzymanie czystości, odpowiednie pomieszczenia zapewnia Zamawiający. Godziny dostawy ustala Zamawiający. 6) Zapewnienie niezbędnych pomieszczeń, godziny wydawania i inne sprawy organizacyjne Wykonawca uzgodni we własnym zakresie z dyrekcją danej szkoły. 7) Warunki jakimi dysponują szkoły są różne, dlatego Wykonawca winien zapoznać się z miejscem realizacji zamówienia i zapoznać się z warunkami jakimi dysponują poszczególne placówki objęte zamówieniem; 8)Zamawiający zastrzega, iż ilość osób korzystających z posiłków może się zmieniać w trakcie obowiązywania umowy. Powyższa okoliczność nie może być powodem zerwania umowy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555240009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Nie dotyczy.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. W przetargu mogą wziąć udział Wykonawcy, którzy 1) posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień, 2) posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenia oraz dysponują potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia lub przedstawią pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia. Warunek zostanie spełniony gdy Wykonawca wykaże iż: -zrealizował usługi , których okres obejmował wykonanie w ciągu 1 roku przed dniem wszczęcia postępowania co najmniej 1 usługi zakończonej odpowiadającej przedmiotowi zakresowi i wartości przedmiotowi popartej dokumentami potwierdzającymi , że usługi zostały wykonane należycie ,np. referencje - dysponują lokalem spełniającym wymagania sanitarno -epidemiologiczne dotyczące przygotowanie posiłków na okres realizacji zamówienia - dysponują lokalem spełniającym wymagania sanitarno -epidemiologiczne do wydawania posiłków dla klientów MGOPS . ( dysponują umową przedwstępną na lokal na terenie miasta Świerzawa ) - dysponują termosami do przewożenia żywności - dysponują środkiem transportu spełniającym wymagania sanitarno- epidemiologiczne w zakresie przewozu żywności - na okres realizacji przedmiotu zamówienia . 3) znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie Zamówienia 4) nie podlegają wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia na podstawie art. 24 PZP. 2 Sposób dokonania oceny spełnienia wymaganych warunków : 1) przy dokonaniu oceny spełnienia warunków Zamawiający będzie się kierował regułą spełnia albo nie spełnia 2) nie spełnienie chociażby jednego warunku skutkować będzie wykluczeniem Wykonawcy z postępowania; ofertę Wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Wykonawca musi złożyć oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, zgodnie z art. 22 ust. 1 PZP oraz że nie podlega wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 PZP. Wzór oświadczenia stanowi załącznik nr 1 do oferty . 2. Zamawiający żąda w celu potwierdzenia , że Wykonawca posiada uprawnienie do wykonywania określonej działalności lub czynności i nie podlega wykluczeniu na podstawie art. 24 PZP następujących dokumentów: 1) Aktualnego odpisu z właściwego rejestru albo aktualnego zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej- wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania oferty zaświadczenie ma określać przedmiot wykonywanej działalności gospodarczej zgodnie z Polską Klasyfikacją Działalności (PKD) : przygotowanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) . 3. Zamawiający żąda, w celu potwierdzenia ,że Wykonawca posiada niezbędną wiedzę i doświadczenie, a także dysponuje potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia przedłożenia następujących dokumentów : 1) Wykazu wykonanych z w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia , a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie , odpowiadających swoim rodzajem i wartością dostawie lub usłudze stanowiącej przedmiot niniejszego zamówienia , z podaniem wartości, przedmiotu dat wykonania i odbiorców ( zał. nr 2 do oferty) 2) Załączenia dokumentów potwierdzających , że usługa ta została wykonana Należycie. Zamawiający dopuszcza , aby doświadczenie zawodowe potwierdzone zostało referencjami bądź protokołami odbioru . 3) Dokumenty potwierdzające dysponowanie tytuł prawny do lokalu w celu przygotowania posiłków . 4) Dokumenty potwierdzające tytuł prawny do lokalu w celu wydawanie posiłków dla klientów MGOPS. 5) Zaświadczenie Powiatowej Stacji Sanitarno -Epidemiologicznej potwierdzającej objęcie stałym nadzorem sanitarnym lokale przygotowywanie posiłków oraz wydawania posiłków 6) Atesty na termosy 7) Czterotygodniowy jadłospis z podaniem gramatury i kaloryczności 8) Dokumenty potwierdzające dysponowanie środkiem transportu w celu przewożenia posiłków . 4. Jeżeli Wykonawcy wspólnie ubiegają się o zamówienie (konsorcjum ) , zgodnie z art 23 w związku z art. 141 ustawy Prawo Zamówień publicznych Zamawiający żąda : 1) pełnomocnictwo podmiotów występujących wspólnie 2) wszyscy konsorcjanci winni obligatoryjnie dołączyć do oferty dokumenty wymagane od Wykonawców wymienione w pkt.1i 2 ppkt.1.Dokumenty wymienione w pkcie 3 i 4 składane mogą być wspólnie i takiej będą podlegać ocenie .Wadium wnoszone jest przez konsorcjum; 3) wszelka korespondencja prowadzona będzie wyłącznie z pełnomocnikiem konsorcjum; 4) w przypadku wyboru przez Zamawiającego oferty złożonej przez konsorcjum, Wykonawcy tworzący konsorcjum zobowiązani będą najpóźniej przed zawarciem umowy na wykonanie zamówienia , do przedłożenia umowy konsorcjum. 5) umowa, o której mowa wyżej ,winna zawierać w szczególności : oznaczenie stron, cel działania, czas trwania umowy, zasady współdziałania, w tym zakres prac przewidzianych przez każdą ze stron oraz zasady dokonywania rozliczeń . 5. Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej , zamiast dokumentów na potwierdzenie uprawnienia do wykonywania określonej działalności Wykonawca postępuje zgodnie z paragrafem 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 maja 2006r.w sprawie dokumentów, jakich może żądać Zamawiający podwykonawcy , oraz form , w jakich to dokumenty mogą być składane. ( Dz. U. Nr 87 poz. 605 ) 6. Zamawiający wymaga, aby żądane przez niego dokumenty zostały złożone w formie oryginału lub kserokopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę bądź osobę upoważniona do reprezentowania firmany zewnątrz zgodnie z postanowieniami właściwego rejestru. Na żądanie Zamawiającego, Wykonawca winien przedstawić oryginały dokumentów do wglądu.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.swierzawa.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach