Przetargi.pl
Dożywianie dzieci w Zespole Szkół w Rychlikach od 2 stycznia 2014 do 31 grudnia 2014r.

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rychlikach ogłasza przetarg

  • Adres: 14-400 Rychliki,
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 55 248 84 73 , fax. 55 248 84 73
  • Data zamieszczenia: 2013-12-10
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rychlikach
    14-400 Rychliki, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 55 248 84 73, fax. 55 248 84 73
    REGON: 17000867900000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie dzieci w Zespole Szkół w Rychlikach od 2 stycznia 2014 do 31 grudnia 2014r.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest dożywianie dzieci w Zespole Szkół w Rychlikach w okresie od 2 stycznia 2014r. do 31 grudnia 2014r., Liczba dzieci dożywianych w Gimnazjum w Rychlikach - 32 dzieci Liczba dzieci dożywianych w Szkole Podstawowej w Rychlikach - 108 dzieci, polegające na przygotowaniu z zakupionych przez siebie produktów , dostarczenie do ww. szkół i wydanie około 140 gorących posiłków dziennie przez 5 dni w tygodniu z wyłączeniem dni wolnych od zajęć szkolnych. Podane ilości są szacunkowe i w okresie obowiązywania umowy mogą ulec zmianie (zmniejszeniu/zwiększeniu), co oznacza, że nie stanowią ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą być podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw lub podstawą odmowy wykonania zamówienia. Dostawa posiłków odbywać się będzie od 2 stycznia 2014r.r. do 31 grudnia 2014r. od poniedziałku do piątku z uwzględnieniem przerw w nauce oraz przerw świątecznych, w terminach, miejscach i godzinach ustalonych z Dyrektorem Szkoły. Zamawiający zobowiązany jest do dostarczenia Wykonawcy listy określającej liczbę uczniów, którzy będą korzystać z posiłków. Wykonawca odpowiada za zgodność jakości dostarczonego gorącego posiłku z obowiązującymi w kraju normami Instytutu Żywności i Żywienia dzieci i młodzieży szkolnej. Posiłek, sposób jego przygotowania, transport i wydawanie powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych oraz spełniać warunki określone w powszechnie obowiązujących przepisach prawa, a w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2010r. Nr 136, poz. 914 z późniejszymi zmianami) oraz w przepisach wykonawczych. Posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, muszą być zróżnicowane, sporządzone z pełnowartościowych produktów. Posiłek każdego dnia powinien być inny (zgodny z dekadowym jadłospisem) i składać się z zupy z wkładką i pieczywem. Wykonawca przygotowywać będzie posiłki o kaloryczności nie mniejszej niż 450kcl każdy, zgodnie z zalecanymi normami żywieniowymi opublikowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Jedna porcja zupy powinna mieć objętość 400ml plus wkładka mięsna 80 gram oraz bułka zwykła 50 gram. Wykonawca do wydawania przygotowanych posiłków każdorazowo oddelegowuje osobę posiadająca stosowne uprawnienia (aktualną książeczkę zdrowia). Wykonawca wydaje posiłki we własnych naczyniach wielokrotnego lub jednorazowego użytku wraz ze sztućcami wielokrotnego lub jednorazowego użytku. O czystość naczyń i sztućcy zadba Wykonawca we własnym zakresie. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem przystosowanym do przewożenia posiłków, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. O czystość termosów zadba Wykonawca. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli właściwego doboru i jakości posiłków. Zamawiający zastrzega, że: - liczba uczniów korzystających z posiłków może być w każdym miesiącu inna, w zależności od liczby zgłoszeń; - liczba dzieci zadeklarowanych na dany miesiąc może ulec zmianie w sytuacjach, gdy Zamawiający nie mógł przewidzieć np. choroby dziecka, rezygnacji z posiłku.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Wykonawca przystępujący do niniejszego postępowania nie jest zobowiązany wnieść wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: odległość
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://rychliki-ug.bip-wm.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną