Przetargi.pl
Dożywianie dzieci w szkołach na terenie gminy Pawłosiów.

Gmina Pawłosiów ogłasza przetarg

  • Adres: 37-500 Jarosław, Pawłosiów 88
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel. 16 6220380 , fax. 16 6220248
  • Data zamieszczenia: 2014-01-07
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Pawłosiów
    Pawłosiów 88 88
    37-500 Jarosław, woj. podkarpackie
    tel. 16 6220380, fax. 16 6220248
    REGON: 65090044700000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.gminapawlosiow.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie dzieci w szkołach na terenie gminy Pawłosiów.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.Przedmiotem zamówienia jest dożywianie dzieci w szkołach polegające na przygotowaniu i dostarczeniu gorących posiłków dzieciom w szkołach w naczyniach jednorazowych, ze sztućcami jednorazowymi. Dostawa posiłków w dniach, w których odbywać się będzie nauka, dla uczniów w następujących szkołach: 1 - Zespół Szkół w Pawłosiowie 39 szt. 2 - Zespół Szkół w Cieszacinie Wielkim 25 szt. 3 - Zespół Szkół w Wierzbnej 37 szt. Łączna ilość planowanych dziennie posiłków 101 szt. Zastrzega się możliwość zwiększenia lub zmniejszenia liczby żywionych uczniów. 2. Szacowana liczba dni nauki w których będą wydawane uczniom posiłki: 100 3. Ilość i rodzaj: 3 razy w tygodniu drugie danie z kompotem (w tym przynajmniej 2 dania mięsne), zupa z wkładką mięsną 2 razy w tygodniu. 4. Jedna porcja zupy powinna mieć objętość 400 ml ma zawierać wkładkę w postaci mięsa 50g + kromka chleba. 5. Drugie danie o gramaturze nie mniejszej niż 400 gramów: ziemniaki lub zamiennik (ryż, makaron lub inne) 200g oraz mięso 100g dania mięsne powinny zawierać sztukę mięsa na osobę a podawane mięso nie może być tłuste i przerośnięte (stek z kurczaka, udziec z kurczaka, kotlet schabowy, bitki wołowe, gulasz), ewentualnie 1 raz w tygodniu ryba / kostka / i surówka 100g. Drugie danie mogą stanowić: pierogi, naleśniki, kopytka, krokiety, gołąbki o wadze 400g. Drugim daniem nie może być kiszka. 6. Najpóźniej na 5 dni roboczych przed rozpoczęciem każdego kolejnego miesiąca świadczenia usług zamawiający przedstawi wykonawcy jadłospis na dany miesiąc. Posiłki w każdym dniu miesiąca muszą być dostarczane zgodnie z przedstawionym jadłospisem. 7. Posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej. Zamawiający wymaga aby surowcowy uśredniony tzw. wsad do kotła umożliwiający wyprodukowanie jednej porcji gorącego posiłku o charakterze obiadu jednodaniowego był przedstawiony w wyliczeniu. Oferent ma obowiązek przedłożyć kalkulację obliczania ceny jednego posiłku uwzględniając wszystkie poniesione koszty /surowce tz. wkład do kotła, transport, zużycie energii, koszty związane z opłaceniem pracowników itp. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów. W przeciągu jednej dekady posiłki powinny odpowiadać następującym kryteriom: - zawartość energii powinna wynosić 850 kcal; - udział energii z białka powinien wynosić nie mniej niż 12% wartości energetycznej posiłku; - udział białka zwierzęcego powinien stanowić średnio 50% ogólnej ilości białka zawartego w posiłku; - udział energii z tłuszczu nie powinien przekraczać do 30%. Zupy - rodzaje: pomidorowa, jarzynowa, ogórkowa, żurek, krupnik należy przygotować na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika. Zupy na wywarach z kości w ograniczonych ilościach. Podprawianie zup niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem, lub mąką, sporadycznie zasmażką. Przeciętna waga 1 porcji zupy - 400g. Wkładka mięsna w zupach - 50 g. Skład poszczególnych rodzajów zup oraz gramatura poszczególnych składników wskazane zostało w Załączniku Nr 7 Drugie danie - powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, drób), produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski, itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane, kompot 250 ml). Składniki drugiego dania nie mogą być inne jak wymienione w pkt. 5 przedmiotu zamówienia . Zamawiający oczekuje, iż Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze prozdrowotnym poprzez: - stosowanie tłuszczów roślinnych; - ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych; - umiarkowane stosowanie mięsa czerwonego; - stosowanie mięsa drobiowego; - stosowanie ryb; - umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli; - duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych. Miesięczny jadłospis dożywiania uczniów i wymagania zawarte zostały w Załączniku nr 6 do SIWZ. Dopuszcza się zmiany w jadłospisie po wcześniejszym uzgodnieniu z dyrektorem szkoły i pod warunkiem zachowania kryteriów wynikających z SIWZ. 8. Posiłek, sposób jego przygotowania oraz transport powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych oraz spełniać warunki określone w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.). 9. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Temperatura dania około 75 stopni Celsjusza. 10. Harmonogram dostarczania posiłków Wykonawca ustali bezpośrednio z Dyrektorami poszczególnych Szkół. Żywienie będzie odbywać się od poniedziałku do piątku z wyłączeniem okresu przerw świątecznych, wakacji, ferii szkolnych i dni ustawowo wolnych od nauki zastrzega się, że ilość osób korzystających z posiłków może się zmieniać w trakcie obowiązywania umowy i Wykonawca każdorazowo będzie o tym informowany przez Zamawiającego. 11. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu dwóch tygodni. Godziny dostarczania posiłków w godzinach umówionych z dyrektorami w/w szkół. Obiady do szkół należy dostarczyć w ramach kosztów własnych. Wykonawca jest zobowiązany do dostarczenia posiłków w termosie zbiorczym. Brudne naczynia i sztućce wykonawca uprzątnie po spożyciu przez dzieci posiłku i wywiezie ze szkoły w tym samym dniu.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: W niniejszym postępowaniu Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.pawlosiow.itl.pl/bip/
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach