Przetargi.pl
DOŻYWIANIE DZIECI W SZKOŁACH I PRZEDSZKOLACH W LIDZBARKU WARMIŃSKIM

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 11-100 Lidzbark Warmiński, ul. Góreckiego 7
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 089 767 80 40 , fax. 089 767 80 53
  • Data zamieszczenia: 2015-03-31
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Góreckiego 7 7
    11-100 Lidzbark Warmiński, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 089 767 80 40, fax. 089 767 80 53
    REGON: 00444509300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://lidzbarkw-um.bip-wm.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    DOŻYWIANIE DZIECI W SZKOŁACH I PRZEDSZKOLACH W LIDZBARKU WARMIŃSKIM
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    I. Przedmiot zamówienia Przedmiotem zamówienia są usługi przygotowywania, dostarczania i wydawania gorących posiłków następującym osobom: - uczniom szkół podstawowych, - uczniom gimnazjów, - dzieciom w przedszkolach, wskazanym przez MOPS w Lidzbarku Warmińskim. Wyżej wymienione dzieci i uczniowie są dożywiane w ramach programu rządowego Pomoc państwa w zakresie dożywiania na lata 2014-2020. - na podstawie uchwały Nr 221 Rady Ministrów z dnia 10 grudnia 2013 r. w sprawie ustanowienia wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania Pomoc państwa w zakresie dożywiania na lata 2014-2020 (M. P., poz. 1024), zwanego dalej programem dożywiania. Wykonawca oprócz osób wskazanych powyżej będzie też miał bezwzględny obowiązek przygotowywania, dostarczania i wydawania gorących posiłków (I i II śniadania + pełnego obiadu) dzieciom przedszkolnym w Przedszkolu Nr 6 (wchodzącemu w skład Zespołu Szkolno - Przedszkolnego) w Lidzbarku Warmińskim nie objętym programem dożywiania - na zasadach określonych w umowie, stanowiącej załącznik nr 6 do niniejszej siwz. Gorące posiłki wydawane będą w stołówkach zlokalizowanych w budynku szkoły, do której uczęszczają uczniowie lub przedszkola, w którym przebywają dzieci. Dzierżawa pomieszczeń będzie przedmiotem osobnej umowy z Dyrektorami placówek po uprzednich uzgodnieniach. Jest również możliwość wydzierżawienia kuchni i gotowania tam obiadów w Zespole Szkolno-Przedszkolny (ZSP) przy ul Polnej. Warunki wynajmu i szczegóły umowy do ustalenia z Dyrektorem placówki. Posiłki dla uczniów szkół nie są wydawane w okresie wakacyjnym, tj. od 24 czerwca (lub innego dnia, który rozpoczyna okres wakacyjny) do końca sierpnia, w czasie ferii zimowych i innych dniach, kiedy szkoły są nieczynne. Nie wyklucza się możliwości wydawania posiłków w okresie ferii zimowych i w okresie wakacyjnym. Posiłki dla dzieci przedszkolnych wydawane są w okresie całego roku z wyjątkiem części okresu wakacyjnego, co wynika z indywidualnego harmonogramu pracy przedszkola. 1.2. Szczegółowe godziny wydawania posiłków zostaną określone w odrębnych umowach użyczenia pomieszczeń stołówek (i ewentualnie kuchni) zawartych z poszczególnymi Dyrektorami Szkół i Przedszkoli. 2. Z posiłków korzystać będą osoby wskazane przez MOPS (objęte programem dożywiania). 3. Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie obowiązywania umowy (01.09.2015 - 30.06.2017 r.) na 52.600 posiłków (z tego: 50 000 pełnych obiadów dla uczniów szkół i 2.600 I i II śniadań oraz pełnych obiadów - tzw. całodzienne wyżywienie, wydawanych dla dzieci przedszkolnych). Szacunkowa liczba posiłków w okresie od 01 września do 31 sierpnia danego roku szkolnego wynosi: 1) 25 000 - pełnych obiadów (wydawanych dla uczniów szkół), 2) 1 300 - I i II śniadań oraz pełnych obiadów - tzw. całodzienne wyżywienie (wydawanych dla dzieci przedszkolnych). 3.1. ILOŚĆ POSIŁKÓW MOŻE ULEC ZMNIEJSZENIU, W ZALEŻNOŚCI OD FAKTYCZNEJ LICZBY OSÓB OBJĘTYCH PROGRAMEM DOŻYWIANIA. 3.2. Z tytułu ewentualnego zmniejszenia wielkości zamówienia Zamawiający nie ponosi żadnych konsekwencji. 4. Informacja o aktualnych opłatach za posiłki. Dzieci przedszkolne (opłata za pełen obiad + I i II śniadanie): Przedszkole Nr 6 w ZSP- 5.00 zł. Uczniowie szkół podstawowych i gimnazjalnych (opłata za pełen obiad): - 7.02 zł. 5. Sporządzanie posiłków. 5.1. Posiłki dla dzieci w szkole są realizowane w formie pełnego gorącego obiadu, który składa się z: zupy, drugiego dania oraz kompotu lub deseru. 5.1.1. W okresie dekadowym (2 x poniedziałek - piątek) skład posiłków winien przedstawiać się następująco: - 5 posiłków - zupa + ziemniaki, kasza lub ryż, mięso, surówka, jarzynka + kompot lub deser, - 2 posiłki - zupa + ziemniaki, ryba, surówka, jarzynka + kompot lub deser, - 3 posiłki - zupa + danie mączne, surówka, jarzynka lub owoce + kompot lub deser. 5.2. Posiłki dla dzieci w przedszkolu realizowane są w formie żywienia całodziennego tj.: - pełny obiad (zupa, drugie danie, kompot lub deser), - pierwsze śniadanie, - drugie śniadanie. 5.2.1. W okresie dekadowym skład posiłków (dla dzieci przedszkolnych) winien przedstawiać się następująco: Obiady: - 5 posiłków - zupa + ziemniaki, kasz lub ryż, mięso, surówka, jarzynka + kompot lub deser; - 2 posiłki - zupa + ziemniaki, ryba, surówka, jarzynka + kompot lub deser; - 3 posiłki - zupa + danie mączne, surówka, jarzynka lub owoce+ kompot lub deser. Pierwsze śniadania: - 2 posiłki - zupa mleczna (makaron, płatki kukurydziane, płatki owsiane, płatki zbożowe, kluski lane, kasza manna, ryż) + kanapki + owoce lub warzywa; - 8 posiłków - napoje mleczne + kanapki + owoce lub warzywa. Drugie śniadania: - 5 razy (zamiennie): kisiel, budyń, kasza manna z sokiem, ryż z owocami, jogurt + napój mleczny - 5 razy owoce (sałatka owocowa) + mleko (250 ml). 5.3. Poszczególne składniki posiłków (uśrednione) powinny zawierać co najmniej następujące ilości, z zastrzeżeniem, że ilość składników musi być dostosowana do wieku osób korzystających z posiłków (im starsze dzieci i uczniowie tym ilość winna rosnąć): - zupa - 350 ml - ziemniaki - 200 g - kasza - 200 g - ryż - 200 g - mięso, drób (bez kości) - 80 g - ryba - 120 g - danie mączne - 300 g - surówka - 100 g - jarzynka - 100 g - kompot lub deser - 200 ml Dodatkowo posiłki w przedszkolu: - zupa mleczna - 250 ml - napoje mleczne - po 250 ml (2 razy). 5.3.1. Podane gramatury dotyczą artykułów żywnościowych po obróbce termicznej. 5.3.2. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z artykułów zakupionych przez Wykonawcę. 5.4. Kaloryczność i inne parametry posiłków muszą być zgodne z odpowiednimi normami zalecanymi w żywieniu dzieci przedszkolnych i szkolnych (np. publikacja: Halina Turlejska, Urszula Pelzner, Lucjan Szponar, Eliza Konecka-Matyjek Zasady racjonalnego żywienia - zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego . Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Spółka z o.o. Gdańsk, wydanie II, 2006). 5.4.1. Przygotowywane posiłki powinny być dostosowane do wieku i stanu zdrowia (np. ewentualne diety: bezglutenowa, beztłuszczowa i bezmleczna; alergie) dzieci przedszkolnych i uczniów szkół. 5.5. Wykonawca zobowiązany jest: - przygotowywać posiłki z naturalnych produktów metodą tradycyjną, nie używając produktów typu instant oraz gotowych produktów (np. mrożonych pierogów, klopsów, gołąbków, itp.), - oferowane w jadłospisie wędliny powinny być dobrej jakości, mają nie zawierać dodatkowych skrobi, soi, mięso nie może być mechanicznie odkostnione (MMO), - co najmniej 1 raz w tygodniu przekazać wykaz poszczególnych produktów (składników), z których zostały sporządzone poszczególne posiłki wraz z wykazem gramatury - Dyrektorom Szkół - w momencie przekazania posiłków gorących na stołówkę odbywać się będzie pomiar temperatury, która powinna wynosić co najmniej 63oC. 6. Potrawy mleczne będą sporządzane na bazie mleka spożywczego - wykluczenie mleka w proszku. Do przygotowywania potraw będą używane ziemniaki świeże - Zamawiający nie wyraża zgody na stosowanie płatków ziemniaczanych. Do sporządzania zup oraz sosów warzywnych Wykonawca będzie używał warzyw świeżych lub mrożonych - wykluczenie warzyw suszonych. W jadłospisie należy uwzględnić w możliwie szerokim asortymencie produkty sezonowe - dotyczy to głównie warzyw. 7. Wykonawca musi przestrzegać zaplanowanego jadłospisu ze zwróceniem szczególnej uwagi podczas produkcji na dobór jakościowy i ilościowy surowców (posiłek zgodny z normami Instytutu Żywności i Żywienia), a kaloryczność posiłków musi być zgodna z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia. 8. Posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z obowiązującymi zasadami GHP/GMP oraz normami HACCP w zakresie personelu, warunków produkcji oraz aktualnymi przepisami prawa. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za ich przestrzeganie. 9. Posiłki muszą być bezwzględnie świeże i przyrządzane w dniu wydawania posiłku. Posiłki muszą być wydawane w zastawie stołowej, która jest na wyposażeniu stołówki, zakazuje się wydawania posiłków w plastykowych naczyniach, 10. Posiłki muszą być urozmaicone, wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, gramatury, jak i estetyki, oraz uwzględniać polską tradycję kulinarną. 11. Wykonawca, najpóźniej na 7 dni przed każdego kolejnego miesiąca świadczenia usługi przedstawi do zatwierdzenia Dyrektorowi Z S-P propozycję jadłospisu na okres dekadowy, a na kolejny okres dekadowy w terminie do 7-go każdego miesiąca. 12. Wykonawca wyznaczy spośród własnego personelu koordynatora dostaw posiłków do stołówek, którego dane wraz z bezpośrednim nr telefonu zostaną udostępnione Zamawiającemu przed zawarciem umowy o udzielenie zamówienia publicznego. 13. Usługi objęte przedmiotem zamówienia winny być wykonywane zgodnie z: a) przepisami ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.) wraz z aktami wykonawczymi, b) zachowaniem przez podmioty zobowiązane zasad Systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) objęte rozporządzeniem WE nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. UE L139 z 29.04.2004 r.). c) innymi odpowiednimi przepisami i normami. 14. Ewentualny transport posiłków winien być wykonywany środkami transportu spełniającymi wymagania sanitarne dotyczące środków transportu żywności. 14.1. Wykonawca zobowiązany jest we własnym zakresie i na własny koszt dokonywać wszystkich czynności związanych z przygotowywaniem, dostarczaniem i wydawaniem posiłków w szczególności: odebrać i zagospodarować odpady spożywcze (pokonsumpcyjne) powstałe w trakcie świadczenia przedmiotowych usług - niezależnie od ich ilości, przygotowywać i zmywać naczynia. 15. W przypadku awarii sprzętu lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki, o nie gorszej jakości na swój koszt i ryzyko, z innych źródeł - bez ponoszenia dodatkowych kosztów przez Zamawiającego. 16. Wykonawca poda cenę brutto posiłku. Cena powinna uwzględniać wszystkie elementy cenotwórcze. 17. Posiłki będą wydawane w stołówkach wymienionych w punkcie 1.1. przez pracowników Wykonawcy. 18. Wykonawca zobowiązany jest do naprawy na własny koszt ewentualnych szkód powstałych w trakcie wykonywania usług na terenie szkół i przedszkola, przy których znajdują się stołówki. 19. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli: jakości stosowanych surowców i sposobu ich przechowywania, przebiegu procesów technologicznych, norm żywieniowych, jakości i gramatury posiłków, oceny kaloryczności posiłków (badanie będzie wykonywane przez Stację Sanitarno-Epidemiologiczną), przestrzegania przepisów Sanepidu, BHP i P/Poż. i innych kwestii związanych z przedmiotem zamówienia. 19.1. Na Wykonawcy ciąży obowiązek przedstawienia pomieszczeń i próbek posiłków do kontroli Terenowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. 19.2. Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli przez Dyrektorów Szkół i Prezydium Rady Rodziców jakości serwowanych posiłków. 19.3. Wykonawca ma obowiązek umieszczenia wagi w dostępnym miejsc, aby umożliwić kontrolę gramatury przygotowywanych posiłków. 20. Rozliczenia finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będą na podstawie ilości faktycznie dostarczonych posiłków i ich ceny jednostkowej. 21. Faktury Wykonawca będzie wystawiał w taki sposób, aby wydzielić każdą ze stołówek (szkół, przedszkoli) z podaniem ilości dostarczonych posiłków i ich ceny jednostkowej. 22. Wynagrodzenie za sukcesywne wykonywanie przedmiotu umowy będzie wypłacane Wykonawcy w terminie 14 dni od daty przyjęcia przez Zamawiającego poprawnie wystawionej faktury za każdy miesiąc świadczonej usługi. 22.1. Fakturę Wykonawca winien wystawić w terminie 7 dni od zakończenia miesiąca, którego faktura dotyczy. 23. Płatność za posiłki zrealizowane w okresie 01 - 23 grudnia: 2015, 2016 r. nastąpi na podstawie faktury wystawionej w dniu 23 grudnia odpowiednio 2015, 2016 r., dostarczonej do MOPS najpóźniej w dniu następnym. Płatność nastąpi do końca grudnia odpowiednio 2015, 2016 24. Płatność za posiłki zrealizowane w okresie 24 - 31 grudnia: 2015, 2016 r. roku nastąpi w styczniu odpowiednio 2016, 2017 roku. 25. Wykonawca zapewni swobodny dostęp organów kontrolujących. 26. Wykonawca, co najmniej raz na 3 miesiące na własny koszt podda się Terenowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Lidzbarku Warmińskim badaniu sprawdzającemu ocenę kaloryczności, gramaturę, mikrobiologię posiłków, a protokół pokontrolny przedłoży Zamawiającemu. Stosowane przez Wykonawcę procedury muszą eliminować występowanie ogniw lub źródeł zakażeń. 26.1. Konsekwencje zastrzeżeń i decyzji wydanych przez Stacje Sanitarno - Epidemiologiczne dotyczące przedmiotu świadczonych usług żywieniowych ponosi Wykonawca.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Nie jest wymagane wniesienie wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://lidzbarkw-um.bip-wm.pl, zakładka Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach