Przetargi.pl
Dożywianie dzieci w przedszkolach , uczniów w szkołach oraz osób starszych objętych wsparciem Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dzikowcu” w okresie od 01.01.2020r. do 31.12.2020r. z wyłączeniem przerwy wakacyjnej i dni wolnych od nauki szkolnej.

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 36-122 Dzikowiec, ul. Dworska
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel. 177 442 107 , fax. 177 442 107
  • Data zamieszczenia: 2019-12-06
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Dworska 62
    36-122 Dzikowiec, woj. podkarpackie
    tel. 177 442 107, fax. 177 442 107
    REGON: 69000892600000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.gminadzikowiec.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie dzieci w przedszkolach , uczniów w szkołach oraz osób starszych objętych wsparciem Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dzikowcu” w okresie od 01.01.2020r. do 31.12.2020r. z wyłączeniem przerwy wakacyjnej i dni wolnych od nauki szkolnej.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    3.Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na codziennym przygotowaniu, gotowaniu oraz wydaniu w dniach nauki szkolnej w szkołach na terenie gminy Dzikowiec gorących posiłków dzieciom w przedszkolach, uczniom w szkołach oraz osobom starszym w godzinach od 8.30 do 14.00. Przedmiot usługi będzie realizowany ze środków finansowych Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dzikowcu w ramach wieloletniego programu rządowego „Posiłek w szkole i w domu" w okresie od 01.01.2020r. do 31.12.2020r. z wyłączeniem przerwy wakacyjnej i dni wolnych od nauki szkolnej tym ; 3.1. Przygotowanie, gotowanie oraz wydanie jednego jednodaniowego gorącego posiłku dziennie osobom starszym i uczniom w szkołach w Zespole Szkół w Dzikowcu , Szkole Podstawowej w Wilczej Woli, Szkole Podstawowej w Lipnicy, Szkole Podstawowej w Spiach, Szkole Podstawowej w Kopciach i Oddziale Zerowym w Kopciach w dniach nauki szkolnej od poniedziałku do piątku w godz. od 8,00 do 13,00 zgodnie z wykazem uczniów uprawnionych do korzystania z gorących posiłków sporządzonym przez GOPS Dzikowiec tj. w tygodniu : 2 razy zupa z pieczywem i 3 razy drugie danie plus kompot/herbata. Przez ciepłe posiłki rozumie się : zupa z wkładem mięsnym, drugie danie powinno składać się z ziemniaków lub zamiennika (ryż, kasz, makaron) i mięsa, ryby, surówki albo dania jarskie (np. naleśniki, pierogi) lub dania półmięsnego (bigos, fasolka) itp. Posiłki będą przygotowywane zgodnie z przepisami prawa w zakresie żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz przepisami prawa w zakresie gramatury i kaloryczności posiłków. W okresie kolejnych 10 dni posiłki nie mogą się powtarzać. Zakres zamówienia obejmuje około 110 posiłków dziennie w dni nauki szkolnej. Przy czym liczba uczniów, osób starszych w ciągu zamówienia może ulec zmianie zmniejszeniu lub zwiększeniu. 3.2. Przygotowanie, gotowanie oraz wydanie jednego dwudaniowego gorącego posiłku dziennie dzieciom w Przedszkolu Samorządowym w Dzikowcu i 9 godzinnych Oddziałach Przedszkolnych w Lipnicy, Wilczej Woli, i Spiach w dniach nauki szkolnej od poniedziałku do piątku od godz. 8,00 do 14,00 zgodnie z wykazem dzieci uprawnionych do korzystania z gorących posiłków sporządzonym przez GOPS Dzikowiec tj. zupa z pieczywem, drugie danie ,plus kompot/herbata oraz deser w formie jogurtu, owocu, warzywa lub inny produkt ustalony z rodzicami . Przez ciepłe posiłki rozumie się : zupa z wkładem mięsnym, drugie danie powinno składać się z ziemniaków lub zamiennika (ryż, kasz, makaron), mięsa, ryby, surówki albo dania jarskie np. naleśniki, pierogi, itp. Posiłki będą przygotowywane zgodnie z przepisami prawa w zakresie żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz przepisami prawa w zakresie gramatury i kaloryczności posiłków. W okresie kolejnych 10 dni posiłki nie mogą się powtarzać. Zakres zamówienia obejmuje 25 posiłków dziennie w dni nauki przedszkolnej. Przy czym liczba dzieci w ciągu roku może ulec zmianie zmniejszeniu lub zwiększeniu. 3.3 Dla wytypowanych przez GOPS Dzikowiec dzieci, młodzieży i osób starszych posiłki mają być przygotowane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i w warunkach higieniczno-sanitarnych dla żywienia zbiorowego oraz przygotowane zgodnie z zasadami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.w sprawie grup środków spożywczych jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016r. poz.1154) oraz procedurami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2017r. poz. 149) oraz obowiązującymi przepisami wykonawczymi do ustawy i procedurami HACCP. 3.4 Wykonawca na własny koszt winien zapoznać się z miejscem realizacji zamówienia i warunkami najmu pomieszczeń do przygotowania, gotowania i wydawania posiłków. 3.5 Wydanie i spożywanie posiłków w formie dożywiania dzieci w przedszkolach i uczniów szkołach musi odbywać się na terenach szkół i przedszkoli, które należy uzgodnić z dyrektorami placówek oświatowych. 3.6 Na potwierdzenie dysponowania pomieszczeniami o których mowa w punkcie 3.5 w okresie od 01.01.2020r. do 31.12.2020r. należy przedłożyć oświadczenie wg załącznika nr 6 do SIWZ. 3.7. Posiłki mają być podawane uczniom i dzieciom w naczyniach wraz ze sztućcami , a osobom starszym w termosach. Brudne naczynia mają być uprzątnięte, umyte i wyparzone przez Wykonawcę natychmiast po spożyciu posiłku. 3.8 Zamawiający nie dopuszcza możliwości wydawania posiłków w jednorazowych naczyniach. 3.9 Posiłki muszą być gorące, urozmaicone, smaczne i estetycznie podane. Mają być wykonywane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. Zamawiający nie dopuszcza możliwości przygotowywania posiłków z półproduktów. 3.10 Gorące posiłki przygotowane przez Wykonawcę powinny być urozmaicone, o wysokiej wartości odżywczej, smaczne i atrakcyjne uwzględniające zalecaną wartość energetyczną dla poszczególnych grupy dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym. 3.10 Wymaga się bezwzględnego przestrzegania przepisów higieniczno-sanitarnych podczas przygotowywania i wydawania posiłków. 3.11 Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w okresach 2 tygodniowych (10 dni). 3.12 Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania wg wcześniej ustalonego 10 dniowego jadłospisu, który poinformuje dzieci i uczniów dożywianych korzystających z gorących posiłków o tygodniowym ich menu, z 1-dniowym wyprzedzeniem w formie pisemnej poprzez wywieszenie jadłospisu na tablicach ogłoszeń w budynkach szkół i punktach wydawania posiłków. 3.13 Wydawanie posiłków należy uzgodnić z dyrektorami szkół, przedszkoli i powinno odbywać się w godzinach od 8.00 -14.00 przez 5 dni w tygodniu. 3.14.Jadłospis powinien być przygotowany przez osobę posiadającą stasowane uprawnienia w przedmiocie zatwierdzenia posiłków do spożycia (dietetyk). Jadłospis zatwierdzony przez dietetyka powinien być przygotowany dla każdej grupy żywieniowej oddzielnie tj. dla dzieci w przedszkolu , uczniów w szkole i osób starszych. 3.15 Wykonanie usługi nastąpi z wykorzystaniem produktów własnych Wykonawcy, przy użyciu jego potencjału technicznego i zaangażowania uprawnionych osób do realizacji zamówienia. 3.16 Wykonawca pierwszy jadłospis przedłoży Zamawiającemu do dnia 31 grudnia 2019r. do godz.14.00 na pierwsze 10 dni żywienia. 3.17 Wykonawca nie może zaniżać wagi, kaloryczności posiłków pod groźbą zastosowania kar umownych, łącznie z zerwaniem umowy. 3.18 Posiłki muszą być przygotowywane i wydawane przez osoby posiadające odpowiednie zaświadczenia lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych oraz odpowiednie przygotowanie zawodowe. 3.19 Wykonawca jest zobowiązany posiadać przez cały czas trwania umowy aktualną decyzję Powiatowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzającą zakład do produkcji posiłków. 3.20 Podana liczba dzieci, uczniów i osób starszych objętych dożywianiem jest szacunkowa i może ulec zmianom zwiększeniu lub zmniejszeniu bez zmiany ceny posiłku. 3.21 Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia liczby dożywianych dzieci, uczniów oraz osób starszych w zależności od potrzeb i wydanych decyzji administracyjnych na bezpłatny posiłek. Podana liczba dzieci, uczniów, osób starszych jest szacunkowa i może ulegać zmianom zwiększeniu lub zmniejszeniu bez zmiany ceny posiłku . Powyższa okoliczność nie może być powodem zerwania umowy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55322000-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający nie określa warunku.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach