Przetargi.pl
Wykonanie usługi dożywiania dzieci w szkołach i przedszkolach na terenie Gminy Dzikowiec

Zespół Obsługi Ekonomiczno-Administracyjnej Szkół w Dzikowcu ogłasza przetarg

  • Adres: 36-122 Dzikowiec, Dworska 62
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel. 17 744 2108 , fax. 177442108
  • Data zamieszczenia: 2023-01-13
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Obsługi Ekonomiczno-Administracyjnej Szkół w Dzikowcu
    Dworska 62
    36-122 Dzikowiec, woj. podkarpackie
    tel. 17 744 2108, fax. 177442108
    REGON: 180448985
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Wykonanie usługi dożywiania dzieci w szkołach i przedszkolach na terenie Gminy Dzikowiec
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia wykonanie usługi polegającej na przygotowaniu, ugotowaniu i wydaniu posiłków dla uczniów w szkołach i przedszkolach z terenu gminy Dzikowiec tj:• Szkole Podstawowej w Lipnicy wraz z oddziałami przedszkolnymi;• Szkole Podstawowej w Wilczej Woli wraz z oddziałem przedszkolnym;• Szkole Podstawowej w Dzikowcu i Przedszkolu Samorządowym w Dzikowcu;oraz przygotowaniu i ugotowaniu posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej w Kopciach.Przewidywana szacunkowa ilość posiłków wydawanych dziennie w przedszkolu wynosi 156.Przewidywana szacunkowa ilość posiłków wydawanych dziennie w szkołach podstawowych wynosi 202.2. Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania posiłków w trzech lokalach użytkowych (kuchniach wraz z zapleczem) znajdujących się w szkołach w Dzikowcu, Lipnicy i Wilczej Woli. Zamawiający nie dopuszcza przygotowania posiłków tylko w jednym lokalu użytkowym.3. Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi polegającej na przygotowaniu i wydaniu posiłku:• dla uczniów szkół: jednodaniowego gorącego posiłku wraz z kompotem;• dla dzieci w przedszkolach: śniadania, obiad dwudaniowy, kompot, „dodatek do obiadu”.Jednodaniowy gorący posiłek będzie podawany w formie: 2 razy w tygodniu zupa i 3 razy w tygodniu drugie danie.Pod pojęciem posiłku jednodaniowego rozumie się: zupę z wkładką mięsną podaną z pieczywem, kompot, owoce, danie bezmięsne np.: pierogi, ryba, naleśniki, danie mięsne: ziemniaki, kasza, ryż, mięso, nasiona strączkowe, surówka warzywna, napój, owoce, warzywa. Gramatura zup: min. 350 ml, drugie danie: min. 400 g.Pod pojęciem posiłku dwudaniowego rozumie się: zupę z wkładką mięsną podaną pieczywem, kompot, owoce, danie bezmięsne np.: pierogi, ryba, naleśniki, danie mięsne: ziemniaki, kasza, ryż, mięso, nasiona strączkowe, surówka warzywna, napój, owoce, warzywa. 4. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i wydania posiłków o podwyższonym standardzie na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP.5. Przy planowaniu posiłków Wykonawca musi uwzględniać zalecaną wartość energetyczną dla dzieci w wieku szkolnym, w poszczególnych grupach wiekowych oraz brać pod uwagę wartość odżywczą przygotowywanych posiłków. Kaloryczność jednego obiadu powinna być dostosowana do przedziału wiekowego dzieci z klas 0-3 szkół podstawowych oraz dzieci z klas 4-8 szkół podstawowych i oddziałów.6. Wykonawca zobowiązany jest do wykonania instrukcji HACCP w lokalach użytkowych oraz uzyskania zgody Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej na przygotowanie, ugotowanie i wydanie posiłków.7. Posiłki muszą spełniać wymogi zawarte w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowne w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. 8. Podstawowymi przyprawami używanymi do sporządzania posiłków powinny być m.in.: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier oraz inne składniki np. śmietana. Wykonawca nie powinien przygotowywać posiłków z półproduktów. 9. Posiłki muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą też być wykonane ze świeżych warzyw i artykułów spożywczych, posiadających aktualny termin ważności. Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2132) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Instytutu Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem następujących zaleceń dotyczących: wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń), personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków, składowania i magazynowania produktów, przewozu posiłków), jakości usług (w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych zapewniających różnorodność diety) jak również zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2016 r., poz.1154), 10. Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny i weryfikacji wszystkich parametrów wykonania zleconej usługi na każdym etapie oraz w każdej chwili produkcji i dostawy posiłków a Wykonawca, na każdym etapie oraz w każdej chwili produkcji i dostawy posiłków umożliwi Zamawiającemu dostęp do linii technologicznej oraz wyprodukowanych posiłków. Zamawiający zastrzega sobie prawo dokonywania kontroli w trakcie przygotowywania posiłków w miejscu ich produkcji. Zamawiający zastrzega sobie możliwość modyfikacji i zmian diet oraz ich ilości w zależności od faktycznych potrzeb Zamawiającego: 11. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu. Zamawiający kosztami badania obciąży Wykonawcę. 12. Zamawiający dopuszcza maksymalnie 4 reklamacje w ciągu okresu obowiązywania umowy. 13. Kolejna – piąta reklamacja będzie skutkować odstąpieniem od umowy z winy WYKONAWCY. 14. Wykonawca pobiera i przechowuje próby pokarmowe do celów sanitarno– epidemiologicznych zgodnie z obowiązującymi przepisami.15. Zamawiający będzie płacił wykonawcy całkowitą cenę posiłku na którą składa się cena wsadu do kotła i cena przygotowania posiłku. 16. Cena obiadu musi być rozbita na wsad do kotła i koszt przygotowania.17. Posiłki mają być przygotowywane i wydawane zgodnie z 10-dniowym jadłospisem, przedstawionym przez Wykonawcę Zamawiającemu i Dyrektorom szkół z co najmniej 5-dniowym wyprzedzeniem. Szczegółowy harmonogram dostarczania posiłków Wykonawca ustali bezpośrednio z Dyrektorami poszczególnych szkół.18. Za wykonane usługi przygotowywania i ugotowania gorących posiłków strony rozliczać się będą za pomocą faktur wystawionych przez Wykonawcę nabywcą będzie Gmina Dzikowiec, Odbiorcami szkoły. 19. Rozliczenia za wykonanie usługi dokonywane będą przez strony w okresach miesięcznych – za miesiąc poprzedni na podstawie cen jednostkowych brutto za jeden posiłek oraz liczby dostarczonych posiłków w oparciu o ewidencję dostarczonych posiłków oraz o potwierdzone przez dyrektorów szkół wykazy uczniów objętych dożywianiem. Wykazy uczniów będą stanowiły podstawę wystawiania i rozliczania faktur. 20. Osoby, które będą uczestniczyły w wykonywaniu zamówienia przygotowujące posiłki i zajmujące się ich wydawaniem, muszą posiadać aktualne badania lekarskie, niezbędne przy wykonywaniu czynności polegających na kontakcie z żywnością.21. Dzienna ilość posiłków może ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu w trakcie realizacji umowy, w zależności od dziennej frekwencji uczniów zgłaszanej przez dyrektorów szkół. W miesiącu styczniu i wrześniu 2023 r., w związku z rozpoczęciem realizacji dożywiania dzieci w szkołach liczba posiłków dziennie może nie osiągać dopuszczalnej minimalnej ilości. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za zmniejszenie ilości posiłków.22. Posiłki muszą być urozmaicone, przygotowywane z pełnowartościowych produktów żywnościowych spełniających normy jakościowe produktów spożywczych nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi.23. Wykonawca winien przedstawić w ofercie cenę za wykonanie całości przedmiotu zamówienia, uwzględniając wszelkie niezbędne koszty związane z realizacją zamówienia, wymagane opłaty bez względu na okoliczności i źródła ich powstania oraz upusty, których Wykonawca zamierza udzielić.24. Na ryczałtową cenę jednostkową brutto posiłku składa się:a) koszt „wsadu do kotła”,b) koszt przygotowania, dostarczenia i podawania posiłków zgodnie z warunkami SWZ.Zamawiający ustala „koszt wsadu do kotła” posiłków na:- 8,10 zł brutto dla uczniów szkół podstawowych: posiłek jednodaniowy (2 razy zupa, 3 razy drugie danie) kompot.- 12,00 zł brutto dla przedszkolaków: śniadanie, obiad dwudaniowy, kompot, podwieczorek/dodatek do obiadu. „Koszt wsadu do kotła” to koszt produktów użytych do przygotowania posiłku. Z kwoty przeznaczonej na „koszt wsadu do kotła” Wykonawca nie będzie mógł pokrywać innych kosztów związanych z realizacją zamówienia. Wszystkie inne koszty związane z realizacją zamówienia należy ująć w ramach kosztów przygotowania, dowozu i wydawania posiłków.25. Przewidywana ilość dni żywienia w szkole podstawowej w całym okresie realizacji zadania wynosi: 98 dni.26. Przewidywana ilość dni żywienia w przedszkolu w całym okresie realizacji zadania wynosi: 131 dni.27. Zamawiający informuje, że podana ilość dzieci objętych żywieniem jest wielkością szacunkową i może ulec zmianie w zależności od zapotrzebowania złożonego przez Zamawiającego w danym miesiącu. Ilość wydawanych posiłków zmieniać się będzie w zależności od frekwencji dzieci w danym dniu. Zamawiający zastrzega sobie możliwość odpisów obiadów. Dotyczy to obiadów, które nie były wydane, a fakt nieobecności dziecka w danym dniu został zgłoszony Wykonawcy dnia poprzedniego.28. Wartości podane w druku oferty są wartościami na potrzeby kalkulowania przez Wykonawcę całkowitych kosztów zamówienia. Zamawiający zastrzega prawo do zmiany ilości posiłków do przygotowania oraz liczby dni korzystania z posiłków. Zmniejszenie ilości nie będzie uprawniało Wykonawcy do dochodzenia roszczeń odszkodowawczych.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55322000-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach