Przetargi.pl
Dożywianie dzieci i młodzieży z Zespołu Szkół w Mikołajkach Pomorskich.

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 82-433 Mikołajki Pomorskie, ul. Dzierzgońska 2
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 0-55 640 43 57 wew. 32 , fax. 0-55 640 46 30
  • Data zamieszczenia: 2013-08-06
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Dzierzgońska 2 2
    82-433 Mikołajki Pomorskie, woj. pomorskie
    tel. 0-55 640 43 57 wew. 32, fax. 0-55 640 46 30
    REGON: 00279778700000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mikolajkipomorskie.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie dzieci i młodzieży z Zespołu Szkół w Mikołajkach Pomorskich.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest dożywianie dzieci i młodzieży w Zespole Szkół w Mikołajkach Pomorskich prowadzonym przez Gminę Mikołajki Pomorskie. 2. Przedmiot zamówienia obejmuje dzieci dożywiane przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mikołajkach Pomorskich. 3. Planowana liczba dzieci objętych dożywianiem wynosi 150. 4. Przygotowanie wszystkich posiłków musi odbywać się w użyczonych pomieszczeniach - kuchni z zapleczem, znajdujących się w Zespole Szkół w Mikołajkach Pomorskich przy ul. Szreibera 12. 5. Przygotowane posiłki wydawane będą w Zespole Szkół w Mikołajkach Pomorskich. 6. Zamawiający udostępni nieodpłatnie pomieszczenia do wydawania i spożywania posiłków. 7. Wykonawca pokrywa wszelkie koszty związane z przygotowaniem i wydaniem posiłków, w szczególności koszty zakupów artykułów spożywczych niezbędnych do zrealizowania przedmiotu zamówienia, koszty obsługi i przygotowania posiłków, itp. 8. Wykonawca pokrywa wszelkie koszty eksploatacyjne związane z utrzymaniem kuchni stołówki, a w szczególności: koszty remontów bieżących pomieszczeń ( malowanie kuchni, zaplecza kuchennego i stołówki) zgodnie z wymogami sanitarno-higienicznymi, koszty napraw bieżących i konserwacji powierzonych urządzeń, sprzętu oraz wyposażenia kuchni i stołówki, koszty zużycia energii elektrycznej, gazu, wody i odprowadzenia ścieków, c.o. oraz wywozu nieczystości według wskazań urządzeń pomiarowych i zawartych umów z gestorami mediów. 9. Wykonawca korzystający z pomieszczeń w Zespole Szkół w Mikołajkach Pomorskich zobowiązany jest do zapewnienia w nich odpowiedniego stanu technicznego i sanitarno-higienicznego wyposażenia oraz właściwych warunków bhp i ppoż, stosownie do wymogów Sanepidu, PIP i innych instytucji mających uprawnienia kontrolne, przyjmując na siebie wszelkie zobowiązania, w szczególności przed rozpoczęciem działalności uzyskania pozytywnej decyzji zezwalającej na realizację przedmiotu zamówienia od właściwego inspektora sanitarnego. 10. Istnieje możliwość dzierżawy dodatkowego sprzętu kuchennego, nie ujętego w załączniku do umowy a wyszczególnionego w załączniku nr 1 do specyfikacji za kwotę 300 zł + VAT miesięcznie. WARUNKI DOTYCZĄCE POSIŁKÓW 1. Posiłki przygotowane przez Wykonawcę pod względem technologii wykonania i jakości, spełniać muszą normy określone przez Instytut Żywności i Żywienia Dzieci i Młodzieży. 2. Zamawiający zakłada przygotowanie posiłków przez 187 dni w ciągu roku szkolnego. 3. Wykonawca rozpocznie przygotowanie i wydanie posiłków od 02 września 2013 roku i zakończy 30 czerwca 2016 roku. Posiłki muszą być sporządzane w stołówce znajdującej się w Zespole Szkół w Mikołajkach Pomorskich. Na własny koszt oferent będzie ponosić koszty związane z prowadzeniem tej stołówki. Posiłki muszą być urozmaicone, świeże, smaczne i spełniać wymogi sanitarne. Wymagana jest należyta staranność przy realizacji zobowiązań umowy. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. Gramatura gorącego posiłku obiadowego zupa - 300ml ziemniaki, kasza, ryż, makaron, kopytka itp. - 200g surówka, jarzyny gotowane - 100g naleśniki, pierogi, placki ziemniaczane - 250g mięso lub ryba - 120g pieczywo - 80g Gorący posiłek musi odpowiadać normom odżywczym odpowiadającym w tzw. punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności, według wymogów sztuki kulinarnej i sanitarnej (zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25 sierpnia 2006r.( Dz. U. z 2010 r., Nr 136, poz. 914 ze zm.). Zamawiający wymaga urozmaicenia produktów i potraw tak, by gwarantowały one dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych i zapobiegały monotonii żywienia. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodne z zalecanym modelem żywienia o charakterze pro zdrowotnym poprzez stosowanie tłuszczów roślinnych, ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych, umiarkowane stosowanie mięsa czerwonego, stosowanie mięsa drobiowego, stosowanie ryb, umiarkowane stosowanie jaj, cukru, soli, duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także roślin strączkowych. Wykonawca jest zobowiązany do wydawania posiłków uprawnionym uczniom w Zespole Szkół. Lista uprawnionych uczniów będzie sporządzana przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mikołajkach Pomorskich, która będzie przedstawiana na 3 dni przed rozpoczęciem tygodnia. 4. Jadłospis należy uzgadniać z Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Mikołajkach Pomorskich w cyklu miesięcznym. 5. Zamawiający zastrzega sobie, aby nie podawano dzieciom skrzydełek drobiowych. 6. Kaloryczność każdego posiłku nie powinna być mniejsza niż 600 kcal. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczności i wagi zamawianego posiłku, dostarczenie posiłku do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Gdańsku Laboratorium Badania Żywności i Żywienia przez pracownika oddelegowanego z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Mikołajkach Pomorskich. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu, Zamawiający kosztami badania obciąży Wykonawcę. W przypadku trzykrotnego nie spełnienia parametrów określonych w zamówieniu Zamawiający może odstąpić od umowy bez okresu wypowiedzenia. Godziny wydawania posiłków: w godzinach umówionych z dyrektorem szkoły. PRZYGOTOWANIE POIŁKÓW Przygotowanie obiadów- zup regeneracyjnych, drugich dań oraz dodatku do obiadu na przemian w kolejne dni nauki w myśl schematu Poniedziałek obiad drugo daniowy mięsny (np. kotlet schabowy- wieprzowy bądź drobiowy (120g) + np. ziemniaki, ryż, kasza, makaron itp. (200 g) + surówka wieloskładnikowa (100 g) + sok, kompot (250 ml) + owoc Wtorek zupa (300 ml) + pieczywo (80 g) + naleśniki (250 g) + sok, kompot (250 ml) + słodycz Środa obiad drugo daniowy mięsny ( np. Udko z kurczaka (120 g) + kopytka z sosem ( 200 g) + jarzyny gotowane ( 100 g) + kompot, sok (250 ml) + owoc Czwartek: zupa (300 ml) + pieczywo (80 g) + pierogi z zasmażką (250 g) + sok, kompot (250 ml) + jogurt owocowy (200 g) Piątek obiad drugo daniowy (np. ryba (120 g) + ziemniaki (200 g) + surówka wieloskładnikowa (100 g) + sok, kompot (250 ml) + słodycz Każdego dnia do posiłku ma być podany sok, kompot + dodatek (na przemian owoc/ słodycze). Dodatkiem do obiadu mogą być: owoce, jogurty, wafelki bądź batony, herbatniki, drożdżówki bądź paczki. Danie mięsne musi występować w co najmniej czterech rodzajach nie powtarzających się w tygodniu (do dań mięsnych nie zalicza się wątróbki, kaszanki, bigosu). W menu muszą występować co najmniej cztery rodzaje zup nie powtarzających się w tygodniu, natomiast pieczywo (bułka bądź chleb) mają być podawane przemiennie w danym tygodniu. Do posiłków drugo daniowych mają być podawane przemiennie w danym tygodniu surówki i jarzyny gotowane..
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.mikolajkipomorskie.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach