Przetargi.pl
Dożywianie dzieci i młodzieży szkolnej oraz innych osób objetych pomoca Ośrodka Pomocy Społecznej z terenu gminy Władysławowo, w postaci jednego gorącego posiłku.

Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 84-120 Władysławowo, ul. Gen. Hallera 19
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 0-58 6745468 , fax. 0-58 6740319
  • Data zamieszczenia: 2011-06-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Gen. Hallera 19 19
    84-120 Władysławowo, woj. pomorskie
    tel. 0-58 6745468, fax. 0-58 6740319
    REGON: 00283690300000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie dzieci i młodzieży szkolnej oraz innych osób objetych pomoca Ośrodka Pomocy Społecznej z terenu gminy Władysławowo, w postaci jednego gorącego posiłku.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest dożywianie dzieci i młodzieży szkolnej oraz innych osób objętych pomocą Ośrodka Pomocy Społecznej z terenu gminy Władysławowo, w postaci jednego gorącego posiłku, zgodnie z ustawą z dnia 12 marca 2004 o pomocy społecznej (Dz. U. z 2009 r. Nr 175, poz. 1362), ustawą z dnia 29.12.2005 o ustanowieniu programu wieloletniego Pomoc państwa w zakresie dożywiania (Dz. U. z 2009 r. Nr 267, poz. 2259) w : - Szkole Podstawowej Nr 2 we Władysławowie - Szkole Podstawowej Nr 3 we Władysławowie - Szkole Podstawowej w Chłapowie - Szkole Podstawowej w Jastrzębiej Górze - Szkole Podstawowej w Karwi - Zespole Szkół Nr 1 we Władysławowie 2. Żywienie dzieci odbywać się będzie od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej w okresie od 5 września 2011 r. do przedostatniego dnia roku szkolnego 2013. (około 200 dni roku szkolnego 2011/12 i 200 dni roku szkolnego 2012/13) 3. Dzienna ilość posiłków, wydawanych w godz. 11:30 - 13:00, ok. 155, w tym: - Szkole Podstawowej Nr 2 we Władysławowie - 61 posiłków, - Szkole Podstawowej Nr 3 we Władysławowie - 16 posiłków, - Szkole Podstawowej w Chłapowie - 11 posiłków, - Szkole Podstawowej w Jastrzębiej Górze - 8 posiłków, - Szkole Podstawowej w Karwi - 5 posiłków, - Zespole Szkół Nr 1 we Władysławowie - 54 posiłków. 4. Przedmiot zamówienia finansowany będzie z budżetów na rok 2011 oraz na rok 2012 i 2013. W związku z brakiem informacji odnośnie ilości środków finansowych jakie zamawiający zabezpieczy na realizację zamówienia w poszczególnych latach, liczba posiłków może ulec zmianie w zależności od posiadanych środków finansowych. 5. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia wielkości zamówienia, w przypadku nieotrzymania dofinansowania z Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego. 6. Zamawiający nie ponosi konsekwencji za zmniejszenie ilości posiłków. 7. W ramach dożywiania należy przygotować, dostarczyć, wydać gorący posiłek - jednodaniowy obiad będzie wydawany naprzemiennie jako zupa z wkładką i pieczywem (1 razy w tygodniu) oraz drugie danie: jarskie lub mięsne z surówką (4 razy w tygodniu). 8. Wykonawca przygotowywać będzie posiłki o kaloryczności każdego nie mniejszej niż 450 kcal. Jedna porcja zupy powinna mieć objętość 400 ml + 2 kromki chleba, drugie danie ziemniaki lub zamiennik (makaron, ryż, kasza) 200g, mięso 100g, surówka 150 g, kompot 150ml. 9. Miejsce i godziny wydawania posiłków Wykonawca uzgodni bezpośrednio z dyrektorami poszczególnych szkół. 10. Posiłki muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą też być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. 11. Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia /Dz. U. z 2010 r. Nr 21, poz. 105/ oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących: - wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń), - personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), - cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków, składowania i magazynowania produktów, przewozu posiłków), - w zakresie jakości usług (w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych zapewniając różnorodność diety, właściwy stan dostarczania posiłków (posiłki gorące, świeże, smaczne i estetyczne). 12. Posiłki muszą być urozmaicone (nie mogą się powtarzać w ciągu tygodnia), wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, gramatury, jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycję kulinarną. 13. Do szkół, w których nie ma możliwości porcjowania i wydawania posiłków na miejscu, posiłki uprzednio poporcjowane, winny być dostarczane w godzinach wymienionych wyżej, własnym transportem, w specjalistycznych jednorazowych pojemnikach przystosowanych do bezpośredniego spożycia posiłków. 14. Do obowiązków Wykonawcy należy także codzienny odbiór pojemników i odpadów pokonsumpcyjnych, niezależnie od ich ilości. 15. Wykonawca zobowiązany jest do wydawania posiłków w każdej z ww. szkół, przez osobę posiadającą stosowne uprawnienia. 16. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości z innych źródeł, na swój koszt. 17. Wykonawca jest odpowiedzialny wobec Zamawiającego za przestrzeganie przez osoby wykonujące w jego imieniu zamówienie w pełnym zakresie obowiązujących przepisów BHP, p.poż. i higieniczno-sanitarnych. Odpowiada on za ich działania jak za działania własne oraz ponosić będzie odpowiedzialność prawną i materialną wobec osób trzecich za naruszenie ww. przepisów oraz w zakresie wykonywanej usługi (tj. jakości produktów i przygotowania posiłków, ich zgodności obowiązującymi normami oraz wymagań higieniczno-sanitarnych i porządkowych). 18. Wykonawca w realizacji przedmiotu umowy winien spełniać wymagania w zakresie dystrybucji, jakości i gramatury posiłków oraz warunków ich dostarczania, tj.: - posiłki muszą być przygotowane i transportowane w higienicznych warunkach, pojemniki muszą być szczelnie zamknięte, aby nie wylewały się z nich dania płynne i utrzymywały odpowiednią temperaturę, - gramatura poszczególnych porcji żywieniowych musi być zgodna z normami ilościowymi dla poszczególnych posiłków, - dostarczane i wydawane posiłki muszą być gorące, poza posiłkami, które co do zasady są spożywane na zimno. 19. O czystość pomieszczeń w których będą wydawane posiłki zadba Wykonawca. 20. Zamawiający zobowiązuje się do przekazania listy osób które wyraziły chęć korzystania z płatnych obiadów najpóźniej do 20 dnia danego miesiąca poprzedzającego miesiąc wydawania posiłków. 21. Wykonawca jest odpowiedzialny wobec Zamawiającego za przestrzeganie przez osoby wykonujące w jego imieniu zamówienie w pełnym zakresie obowiązujących przepisów BHP, p.poż. i higieniczno-sanitarnych. Odpowiada on za ich działania, za działania własne oraz ponosić będzie odpowiedzialność prawną i materialną wobec osób trzecich za naruszenie ww. przepisów oraz w zakresie wykonywanej usługi (tj. jakości produktów i przygotowania posiłków, ich zgodności z obowiązującymi normami oraz wymagań higieniczno-sanitarnych i porządkowych). 22. Wykonawca oświadcza, że posiada pełne uprawnienia potrzebne do świadczenia usługi wydane przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny oraz posiada doświadczenie w zakresie przygotowania i dostarczania wyżywienia. 23. Cena jednego posiłku winna obejmować koszt przygotowania, dostarczenia i wydania posiłku. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://bip.wladyslawowo.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach