Przetargi.pl
Dożywianie dzieci i młodzieży szkolnej na terenie gminy Wielka Wieś w postaci gorącego posiłku

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Wielkiej Wsi ogłasza przetarg

  • Adres: 32-085 Modlnica, Szyce 65
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 12 419 11 01 , fax. 12 419 11 01
  • Data zamieszczenia: 2010-08-06
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Wielkiej Wsi
    Szyce 65 65
    32-085 Modlnica, woj. małopolskie
    tel. 12 419 11 01, fax. 12 419 11 01
    REGON: 35772523500000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.wielka-wies.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie dzieci i młodzieży szkolnej na terenie gminy Wielka Wieś w postaci gorącego posiłku
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest dożywianie dzieci i młodzieży na terenie gminy Wielka Wieś w: Szkole Podstawowej w Będkowicach, Szkole Podstawowej w Wielkiej Wsi, Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Modlnicy obejmujący: Szkołę Podstawową wraz ze Szkołą filialną w Modlniczce oraz Gimnazjum, Gimnazjum w Białym Kościele, polegające na przygotowaniu i dowiezieniu ok. 55 gorących posiłków (jednodaniowych obiadów) dziennie dla uczniów ww. szkół, z możliwością zmniejszenia lub zwiększenia o 30%. 2. Posiłki wydawane będą jedynie osobom uprawnionym na podstawie decyzji administracyjnej, wydanej przez Kierownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Wielkiej Wsi, w terminie określonym w decyzji. 3. Żywienie dzieci i młodzieży odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej, w okresie: od następnego dnia po podpisaniu umowy do 23 grudnia 2010 roku, zgodnie z harmonogramem wydawania opracowanym wspólnie z Dyrektorami ww. szkół. 4. Dzienna liczba posiłków wynosi 55, w tym: Szkole Podstawowej w Będkowicach - 9 posiłków, wydawanych w godz. 11:30 - 11:45 Szkole Podstawowej w Wielkiej Wsi - 9 posiłków, wydawanych w godz. 11:45 - 12:00 Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Modlnicy obejmujący: Szkołę Podstawową wraz ze Szkołą filialną w Modlniczce oraz Gimnazjum - 22 posiłki, wydawane w godz. 11:20 - 11:35 Gimnazjum w Białym Kościele - 15 posiłków, wydawanych w godz. 11:45 - 12:00 5. Ciepły posiłek - jednodaniowy obiad będzie wydawany naprzemiennie jako zupa z wkładką i pieczywem (2 razy w tygodniu) oraz drugie danie: jarskie lub mięsne z surówką (3 razy w tygodniu). Drugie danie będzie składać się z: ziemniaków lub zamiennika (np. kasza, ryż, makaron), mięsa i surówki albo - nie częściej niż raz na dwa tygodnie - innych potraw (tj. np. naleśniki, pierogi, itp.) lub dania półmięsnego (tj. np. bigos, fasolka po bretońsku, łazanki z mięsem i kapustą, itp.) o gramaturze 400 gram na porcję. 6. Ustala się następującą gramaturę posiłków: zupa z wkładką - 400 ml plus 2 kromki chleba, danie mięsne - od 100 gram, kasza, ryż, ziemniaki - 200 gram, surówka lub jarzyna - 150 gram, kompot - 150 ml. 7. Posiłki muszą być urozmaicone (nie mogą się powtarzać w ciągu tygodnia), wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, gramatury, jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycję kulinarną. 8. Oferowany asortyment winien być zgodny z zapotrzebowaniem na wartości energetyczne i odżywcze młodego organizmu - w poszczególnych kategoriach wiekowych. 9. Wykonawca najpóźniej na 7 dni roboczych przez rozpoczęciem każdego kolejnego miesiąca świadczenia usług ustali i przedstawi do zatwierdzenia Zamawiającemu i Dyrektorom Szkół propozycję jadłospisu na okres kolejnego miesiąca, zatwierdzonego przez dietetyka. 10. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonania zmian w jadłospisie. Zmiany w jadłospisie wprowadzone przez Wykonawcę należy uzgodnić z Zamawiającym i Dyrektorami Szkół co najmniej z 1 dniowym wyprzedzeniem przed dokonaniem zmiany. 11. Przygotowanie i wydawanie posiłków należy wykonywać z należytą starannością - przy zachowaniu odpowiednich warunków higieny i wymagań, oraz przestrzeganiu norm ilościowych, dla poszczególnych posiłków o wartości kalorycznej min. 1 000 kcal. 12. Posiłki muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą też być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia /Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225/ oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących: a) wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń), b) personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), c) cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków, składowania i magazynowania produktów, przewozu posiłków), d) w zakresie jakości usług (w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych zapewniając różnorodność diety, właściwy stan dostarczania posiłków (posiłki gorące, świeże, smaczne i estetyczne). 13. Posiłki, uprzednio poporcjowane, winny być dostarczane do szkół, w których nie ma możliwości porcjowania i wydawania posiłków na miejscu (tj.: Szkoła Podstawowa w Będkowicach, Szkoła Podstawowa w Wielkiej Wsi oraz Zespół Szkolno-Przedszkolny w Modlnicy obejmujący: Szkołę Podstawową wraz ze Szkołą filialną w Modlniczce oraz Gimnazjum) w ww. godzinach, własnym transportem w specjalistycznych jednorazowych pojemnikach, przystosowanych do bezpośredniego spożycia posiłków. W Gimnazjum w Białym Kościele należy wydawać posiłki dostarczone w termosach korzystając z miejsca przystosowanego do wydawania posiłków. 14. Do obowiązków Wykonawcy należy także codzienny odbiór pojemników i odpadów pokonsumpcyjnych, niezależnie od ich ilości. Pojemniki zbierane będą w następnym dniu dostawy posiłków. 15. Wykonawca zobowiązany jest do wydawania posiłków w każdej z ww. szkół, przez osobę posiadającą stosowne uprawnienia. 16. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości z innych źródeł, na swój koszt. 17. Wykonawca w realizacji przedmiotu umowy winien spełniać wymagania w zakresie dystrybucji, jakości i gramatury posiłków oraz warunków ich dostarczania, tj.: 1) posiłki muszą być przygotowane i transportowane w higienicznych warunkach, pojemniki muszą być szczelnie zamknięte, aby nie wylewały się z nich dania płynne i utrzymywały odpowiednią temperaturę, 2) gramatura poszczególnych porcji żywieniowych musi być zgodna z normami ilościowymi dla poszczególnych posiłków, 3) dostarczane i wydawane posiłki muszą być gorące, poza posiłkami, które co do zasady są spożywane na zimno. 18. Wykonawca jest odpowiedzialny wobec Zamawiającego za przestrzeganie przez osoby wykonujące w jego imieniu zamówienie w pełnym zakresie obowiązujących przepisów BHP, p.poż. i higieniczno-sanitarnych. Odpowiada on za ich działania jak za działania własne oraz ponosi będzie odpowiedzialność prawną i materialną wobec osób trzecich za naruszenie ww. przepisów oraz w zakresie wykonywanej usługi (tj. jakości produktów i przygotowania posiłków, ich zgodności z obowiązującymi normami oraz wymagań higieniczno-sanitarnych i porządkowych). 19. Wykonawca oświadcza, że posiada pełne uprawnienia potrzebne do świadczenia usługi wydane przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny oraz posiada doświadczenie w zakresie przygotowania i dostarczania wyżywienia. 20. W okresie objętym zamówieniem przewiduje się zakupienie łącznie ok. 4 290 gorących posiłków, z możliwością zwiększenia lub zmniejszenia tej liczby o 30% w przypadku zmiany ilości świadczeniobiorców uprawnionych do tej formy pomocy. 21. Rozliczenie finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będzie na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków i ich ceny jednostkowej. 22. Wykonawca usługi, na podstawie kalkulacji własnej, może dokonać sprzedaży posiłków innym osobom nieobjętym niniejszym zamówieniem (uczniom, nauczycielom, pracownikom szkół, itp.). 23. Wykonawca jest zobowiązany do sprzedaży posiłków uczniom nieobjętym niniejszym zamówieniem (samodzielnie wykupującym posiłki) w cenie równej, jaką podał w ofercie. 24. Cena jednego posiłku winna obejmować koszt przygotowania, dostarczenia i wydania posiłku. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości, zgodnie z normami HACCP. 25. W przypadku wzmożonej zachorowalności lub nieobecności dzieci, Zamawiającemu przysługuje prawo do ograniczenia ilości posiłków z zastrzeżeniem dokonania uprzedzenia Wykonawcy co najmniej z jednodniowym wyprzedzeniem.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiajacy nie wymaga wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.wielka-wies.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach