Przetargi.pl
Dożywianie dzieci i młodzieży szkolnej na terenie Gminy Czernichów w 2013 r.

Urząd Gminy Czernichów ogłasza przetarg

  • Adres: 32-070 Czernichów, Czernichów 2
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 012 2702105 , fax. 012 2702324
  • Data zamieszczenia: 2012-12-06
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Urząd Gminy Czernichów
    Czernichów 2 2
    32-070 Czernichów, woj. małopolskie
    tel. 012 2702105, fax. 012 2702324
    REGON: 00053498300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.czernichow.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie dzieci i młodzieży szkolnej na terenie Gminy Czernichów w 2013 r.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest dożywianie dzieci i młodzieży na terenie gminy Czernichów w następujących szkołach: 1) Szkole Podstawowej w Przegini Duchownej, 2) Szkole Podstawowej w Rusocicach, 3) Zespole Placówek Oświatowych w Rybnej, 4) Zespole Placówek Oświatowych w Kamieniu, 5) Zespole Placówek Oświatowych w Wołowicach, 6) Zespół Placówek Oświatowych w Czernichowie w postaci usługi cateringu polegającej na przygotowaniu i dowiezieniu 92 (szacowana liczba) gorących posiłków (jednodaniowych obiadów) dziennie dla uczniów ww. szkół, z możliwością zmniejszenia lub zwiększenia tej ilości w przypadku zmiany ilości świadczeniobiorców uprawnionych do tej formy pomocy. 2. Żywienie dzieci i młodzieży odbywać się będzie od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej, w okresie: od dnia 2 stycznia 2013 r. (lub od dnia podpisania umowy) do dnia 20 grudnia 2013 r., zgodnie z harmonogramem wydawania opracowanym wspólnie z Dyrektorami szkół wymienionych w ust. 1. 3. Szacowana dzienna liczba posiłków wynosi 92, w tym w: 1) Szkole Podstawowej w Przegini Duchownej 8 posiłków, 2) Szkole Podstawowej w Rusocicach 9 posiłków, 3) Zespole Placówek Oświatowych w Rybnej 28 posiłków, 4) Zespole Placówek Oświatowych w Kamieniu 24 posiłków, 5) Zespole Placówek Oświatowych w Wołowicach 10 posiłków, 6) Zespół Placówek Oświatowych w Czernichowie 10 posiłków. 4. Jadłospis będzie obejmował drugie dania: dania jarskie (2 razy w tygodniu) i dania mięsne (3 razy w tygodniu). Drugie danie będzie składać się z: ziemniaków lub zamiennika (np. kasza, ryż, makaron), mięsa i surówki albo potraw jarskich (tj. np. naleśniki, pierogi, itp.) lub dań półmięsnych (tj. np. bigos, fasolka po bretońsku, łazanki z mięsem i kapustą, itp.) o gramaturze min. 400 - 500 gram na porcję, w zależności od wieku dziecka. 5. Ustala się następującą gramaturę i kaloryczność posiłków: 1) uczniowie szkół podstawowych: a) danie mięsne (np. sztuka mięsa, udziec kurczaka, stek z piersi kurczaka, kotlet schabowy), ryby - min. 100 gram, b) ziemniaki lub zamiennie: kasza, ryż, makaron, kopytka - 150 gram, c) surówka lub jarzyny gotowane - 100 gram, d) danie jarskie: naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, racuchy - min. 400 gram, e) kompot lub napój - 150 ml. 2) uczniowie gimnazjum: a) danie mięsne (np. sztuka mięsa, udziec kurczaka, stek z piersi kurczaka, kotlet schabowy), ryby - min. 150 gram, b) ziemniaki lub zamiennie: kasza, ryż, makaron, kopytka - 200 gram, c) surówka lub jarzyny gotowane - 150 gram, d) danie jarskie: naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, racuchy - 450 gram, e) kompot lub napój - 150 ml. Każdy gorący posiłek powinien zawierać co najmniej 900 kcal. 6. Posiłki muszą być przygotowane z własnych produktów żywnościowych, urozmaicone (nie mogą się powtarzać w okresie dwóch następujących po sobie tygodni), wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, gramatury, jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycję kulinarną. 7. Oferowany asortyment ma być zgodny z zapotrzebowaniem na wartości energetyczne i odżywcze młodego organizmu - w poszczególnych kategoriach wiekowych. 8. Wykonawca najpóźniej na 7 dni roboczych przez rozpoczęciem każdego kolejnego miesiąca świadczenia usług ustali i przedstawi do zatwierdzenia Zamawiającemu i Dyrektorom Szkół, wymienionych w ust. 1, propozycję jadłospisu na okres kolejnego miesiąca. Jadłospis musi być zatwierdzony przez dietetyka, a następnie dostarczony Zamawiającemu oraz poszczególnym Dyrektorom Szkół. 9. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonania zmian w jadłospisie. Zmiany w jadłospisie wprowadzone przez Wykonawcę należy uzgodnić z Zamawiającym i Dyrektorami Szkół co najmniej z 1 dniowym wyprzedzeniem przed dokonaniem zmiany. 10. Przygotowanie i wydawanie posiłków należy wykonywać z należytą starannością - przy zachowaniu odpowiednich warunków higieny i wymagań, oraz przestrzeganiu norm ilościowych, określonych w ust. 5. 11. Posiłki muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą też być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. 12. Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących: 1) wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń), 2) personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), 3) cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków, składowania i magazynowania produktów, przewozu posiłków), 4) w zakresie jakości usług (w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych zapewniając różnorodność diety, właściwy stan dostarczania posiłków (posiłki gorące, świeże, smaczne i estetyczne). 13. Posiłki uprzednio poporcjowane mają być dostarczone do szkół. Wykonawca ma obowiązek dysponować niezbędnym do wykonywania przedmiotu zamówienia środkiem transportu, spełniającym obowiązujące przepisy w zakresie wymogów sanitarnych dotyczących środka transportu żywności. 14. Do obowiązków Wykonawcy należy także codzienny odbiór pojemników i odpadów pokonsumpcyjnych, niezależnie od ich ilości. Pojemniki zbierane będą w następnym dniu dostawy posiłków. 15. Wykonawca zobowiązany jest do wydawania posiłków w każdej z ww. szkół, przez osobę posiadającą stosowne uprawnienia. 16. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości z innych źródeł, na swój koszt. 17. Wykonawca w realizacji przedmiotu umowy winien spełniać wymagania w zakresie dystrybucji, jakości i gramatury posiłków oraz warunków ich dostarczania, tj.: 1) posiłki muszą być przygotowane i transportowane w higienicznych warunkach, pojemniki muszą być szczelnie zamknięte, aby nie wylewały się z nich dania płynne i utrzymywały odpowiednią temperaturę, 2) gramatura poszczególnych porcji żywieniowych musi być zgodna z normami ilościowymi dla poszczególnych posiłków, 3) dostarczane i wydawane posiłki muszą być gorące, poza posiłkami, które co do zasady są spożywane na zimno. 18. Wykonawca jest odpowiedzialny wobec Zamawiającego za przestrzeganie przez osoby wykonujące w jego imieniu zamówienie w pełnym zakresie obowiązujących przepisów BHP, p.poż. i higieniczno-sanitarnych. Odpowiada on za ich działania jak za działania własne oraz ponosi będzie odpowiedzialność prawną i materialną wobec osób trzecich za naruszenie ww. przepisów oraz w zakresie wykonywanej usługi (tj. jakości produktów i przygotowania posiłków, ich zgodności z obowiązującymi normami oraz wymagań higieniczno-sanitarnych i porządkowych). 19. Wykonawca oświadcza, że posiada pełne uprawnienia potrzebne do świadczenia usługi wydane przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny oraz posiada doświadczenie w zakresie przygotowania i dostarczania wyżywienia. 20. W okresie objętym zamówieniem przewiduje się zakupienie łącznie 16836 gorących posiłków, z możliwością zwiększenia lub zmniejszenia tej liczby w przypadku zmiany ilości świadczeniobiorców uprawnionych do tej formy pomocy. 21. Rozliczenie finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będzie na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków i ich ryczałtowej ceny jednostkowej. 22. Wykonawca usługi, na podstawie kalkulacji własnej, może dokonać sprzedaży posiłków innym osobom nieobjętym niniejszym zamówieniem (uczniom, nauczycielom, pracownikom szkół, itp.). 23. Wykonawca jest zobowiązany do sprzedaży posiłków uczniom nieobjętym niniejszym zamówieniem (samodzielnie wykupującym posiłki) w cenie równej, jaką podał w ofercie. 24. Cena jednego posiłku winna obejmować koszt przygotowania, dostarczenia i wydania posiłku. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości, zgodnie z normami HACCP. 25. W przypadku wzmożonej zachorowalności lub nieobecności dzieci, Zamawiającemu przysługuje prawo do ograniczenia ilości posiłków z zastrzeżeniem dokonania uprzedzenia Wykonawcy co najmniej z jednodniowym wyprzedzeniem. 26. Wykonawca wskaże w ofercie części zamówienia, które zamierza powierzyć podwykonawcom.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium w przedmiotowym postępowaniu.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.czernichow.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach