Przetargi.pl
Dostawy owoców, warzyw i podobnych produktów w 2010 r.

Jednostka Wojskowa 1551 ogłasza przetarg

  • Adres: 98-200 Sieradz, ul. Wojska Polskiego 78
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 43 8261688 , fax. 43 8261466
  • Data zamieszczenia: 2009-12-08
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Jednostka Wojskowa 1551
    ul. Wojska Polskiego 78 78
    98-200 Sieradz, woj. łódzkie
    tel. 43 8261688, fax. 43 8261466
    REGON: 73009742500000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.15sbwd.internetdsl.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Jednostka Wojskowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dostawy owoców, warzyw i podobnych produktów w 2010 r.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa do magazynu zamawiającego owoców, warzyw i podobnych produktów, określonych według wspólnego słownika zamówień (CPV): 15300000-1 owoce, warzywa i podobne produkty; z podziałem na części, w następujących ilościach: Część 1 -- dostawy ziemniaków jadalnych 9 000 kg Arkusz kalkulacyjny - załącznik nr 2 do SIWZ. Część 2 - - dostawy marchwi i pietruszki: Marchew jadalna świeża 1 200 kg Pietruszka korzeń 400 kg Arkusz kalkulacyjny - załącznik nr 3 do SIWZ. Część 3 - - dostawy buraków czerwonych i cebuli: Buraki czerwone (ćwikłowe) 1 100 kg Cebula biała świeża 500 kg Arkusz kalkulacyjny - załącznik nr 4 do SIWZ. Część 4 - - dostawy selera i pora: Seler świeży 450 kg Por świeży 400 kg Arkusz kalkulacyjny - załącznik nr 5 do SIWZ. Część 5 - - dostawy kapusty białej: Kapusta biała świeża 1 500 kg Arkusz kalkulacyjny - załącznik nr 6 do SIWZ. Część 6 - dostawy jabłek (gatunek 1) 3 000 kg Arkusz kalkulacyjny - załącznik nr 7 do SIWZ. Wymagania jakościowe: Towar ma być świeży, w I gatunku i zgodny ze wskazanymi w SIWZ normami. Ziemniaki - dostawy w workach raszlowych po 15 kg, ziemniaki o średnicy min 5 cm, bez kłączy i zanieczyszczeń, PN-75/R-74450 Buraki czerwone - bez liści, PN-72/R-75360 Opakowania stanowią worki raszlowe od 5kg do 15kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny być całe, czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń i pleśni. Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: -nazwę produktu, -masę netto, -nazwę dostawcy - producenta, adres, -kraj pochodzenia, -warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Okres przydatności do spożycia buraków ćwikłowych deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy wojskowego. Cebula - PN-72/R-75357 Opakowania stanowią worki raszlowe od 5kg do 15kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny być całe, czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń i pleśni. Do każdej partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: -nazwę produktu, -masę netto, -nazwę dostawcy - producenta, adres, -kraj pochodzenia, -warunki przechowywania, -klasę jakości handlowej oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Okres przydatności do spożycia cebuli deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy wojskowego. Marchew - bez liści, PN-72/R-75358 Opakowania stanowią worki raszlowe od 5kg do 15kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny być całe, czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń i pleśni. Do każdej partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: -nazwę produktu, -nazwę dostawcy - producenta, adres, -masę netto, -kraj pochodzenia, -warunki przechowywania, -klasę jakości handlowej oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Okres przydatności do spożycia marchwi deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy wojskowego. Pietruszka - PN-R-75370:1996 Opakowania stanowią worki raszlowe od 5kg do 15kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny być całe, czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń i pleśni. Do każdej partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: -nazwę produktu, -masę netto, -nazwę dostawcy - producenta, adres, -kraj pochodzenia, -warunki przechowywania, -klasę jakości handlowej oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Okres przydatności do spożycia pietruszki deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy wojskowego. Seler - bez liści, PN-R-75371:1996 Opakowania stanowią worki raszlowe od 10kg do 15kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny być całe, czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń i pleśni. Do każdej partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: -nazwę produktu, -masę netto, -nazwę dostawcy - producenta, adres, -kraj pochodzenia, -warunki przechowywania, -klasę jakości handlowej oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Okres przydatności do spożycia selera deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy wojskowego. Por - PN-R-75521:1996 Opakowania stanowią worki do 10kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny być całe, czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń i pleśni. Do każdej partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: -nazwę produktu, -masę netto, -nazwę dostawcy - producenta, adres, -kraj pochodzenia, -warunki przechowywania, -klasę jakości handlowej oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Okres przydatności do spożycia porów deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy wojskowego. Kapusta biała - PN-68/R-75362 Opakowania stanowią worki raszlowe od 10kg do 20kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny być całe, czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń i pleśni. Do każdej partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: -nazwę produktu, -masę netto, -nazwę dostawcy - producenta, adres, -kraj pochodzenia, -warunki przechowywania, - klasę jakości handlowej oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Okres przydatności do spożycia kapusty głowiastej białej deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy wojskowego. Jabłka krajowe - dostawy w skrzynkach od 15kg do20 kg, PN -77/R-75024 2.W celu potwierdzenia spełniania przez oferowane dostawy wymagań określonych przez Zamawiającego, Wykonawca obowiązany jest dołączyć do pierwszej dostawy świadectwo jakości handlowej wydane przez WIJHARS. 3.Szczegółowy asortyment oraz ilości owoców, warzyw i podobnych produktów przedstawia załącznik nr 2, 3, 4, 5, 6, 7 - arkusz kalkulacyjny, Wycena przedmiotu zamówienia stanowiący integralną część SIWZ. 4.Każdorazowa wielkość poszczególnych dostaw i terminy ich realizacji będą określane przez uprawnionego pracownika Zamawiającego telefonicznie lub faxem z wyprzedzeniem 2-dniowym. Dostawy będą realizowane w godz.8 00 -12 00. 5.Przedmiot zamówienia musi być wytworzony i dostarczony zgodnie z niżej wymienionymi normami i przepisami: -Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006.171.1225 z późn. zm.) ; -Ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.); -Rozporządzeniem ministra zdrowia z dnia 24 stycznia 2007 r. w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej (Dz. U. 2007. Nr 20 poz. 122); -Ustawą z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz produktach tradycyjnych (Dz. U. 2005 Nr 10 poz. 68). -rozporządzenie Rady (WE) Nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (Rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) -rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności; -rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych; -rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG I 89/109/EWG; -rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U.2007 Nr 137, poz. 966 ze zm.). -rozporządzeniem ministra zdrowia z dnia 24 stycznia 2007 w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej (Dz. U. 2007.20.122 ze zm.);
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 153000001
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy: 1) posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień; 2) posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz potencjał techniczny, a także dysponują osobami zdolnymi do wykonania zamówienia lub przedstawią pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia; 3) znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia; 4) nie podlegają wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia na podstawie art. 24 ust. 1 i 2 ustawy prawo zamówień publicznych. 2. Zamawiający oceni spełnienie warunków udziału w postępowaniu na podstawie oferty oraz załączonych dokumentów i wykluczy z postępowania Wykonawców, którzy: 1) złożą nieprawdziwe informacje mające wpływ na wynik prowadzonego postępowania; 2) nie złożą wymaganych oświadczeń o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu lub dokumentów potwierdzających spełnienie tych warunków wymienionych w punkcie X SIWZ; 3) nie zgodzą się na przedłużenie okresu związania ofertą; 3. Zamawiający wezwie Wykonawców, którzy w wyznaczonym terminie nie złożą dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udziału w postępowaniu, lub, którzy złożyli dokumenty zawierające błędy, do ich uzupełnienia w wyznaczonym terminie, chyba, że mimo ich uzupełnienia konieczne byłoby unieważnienie postępowania. Złożone na wezwanie przez Zamawiającego oświadczenia i dokumenty powinny potwierdzać spełnienie przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu, nie później niż w dniu, w którym upłynął termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu albo termin składania ofert. (art. 26 ust. 3 Prawa zamówień publicznych). 4. Zamawiający niezwłocznie po wyborze najkorzystniejszej oferty zawiadamia Wykonawcę o wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia, podając uzasadnienie faktyczne i prawne. 5. Ofertę Wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą. 6. Zamawiający odrzuca ofertę, jeżeli wystąpi przynajmniej jedna przesłanka unormowana w art. 89 ust. 1 Prawa zamówień publicznych w brzmieniu: 1)jest niezgodna z ustawą. 2)jej treść nie odpowiada treści Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia, z zastrzeżeniem art. 87 ust. 2 pkt 3. 3)jej złożenie stanowi czyn nieuczciwej konkurencji w rozumieniu przepisów o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. 4)zawiera rażąco niską cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia. 5)została złożona przez Wykonawcę wykluczonego z udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia lub nie zaproszonego do składania ofert. 6)zawiera błędy w obliczeniu ceny. 7)wykonawca w terminie 3 dni od dnia doręczenia zawiadomienia nie zgodzi się na poprawienie omyłki, o której mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3. 8)jest nieważna na podstawie odrębnych przepisów. 7. Zamawiający niezwłocznie po wyborze najkorzystniejszej oferty zawiadamia wszystkich Wykonawców o odrzuceniu ofert, podając uzasadnienie faktyczne i prawne. 8. Zgodnie z art. 23 ust. p.z.p. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Na ofertę składają się następujące dokumenty i załączniki: 1.Podpisane oświadczenia o nie podleganiu wykluczeniu z postępowania w sprawie udzielenia zamówienia (art. 24 ust. 2 pkt 3 Prawa zamówień publicznych) (załącznik nr 9); 2.Aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert (§ 1 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 19.05.2006 r., Dz. U. Nr 87, poz. 605); lub aktualne zaświadczenie z Urzędu Miasta, Gminy lub wójta gminy o posiadaniu gospodarstwa rolnego - dotyczy rolników, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. 2008 Nr 50 poz. 291 ze zm.); 3.Aktualną polisę ubezpieczeniową OC (ważną przez cały okres związania umową) w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej, posiadającej rozszerzony zakres ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej, za szkody osobowe lub rzeczowe wyrządzone przez produkty wyprodukowane, dostarczone, sprzedane przez ubezpieczonego oraz spowodowane przez nie wykonanie lub nienależne wykonanie zamówienia w okresie ubezpieczenia; 4.Zaświadczenie wystawione przez właściwego miejscowo wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (WIJHARS) lub karta zgłoszeniowa z potwierdzeniem przyjęcia przez WIJHARS, potwierdzające, że prowadzona przez wykonawcę działalność gospodarcza w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi została zgłoszona właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę wykonawcy wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych na podstawie art. 12 ustawy z dnia z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych - nie dotyczy rolników w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, w zakresie prowadzonej działalności rolniczej (dla części 1). 5.Wykonawca w celu potwierdzenia spełniania przez oferowane dostawy wymagań określonych przez Zamawiającego zobowiązany jest dołączyć potwierdzenie wytwarzania produktów zgodnie z zasadą GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna). Jeżeli Wykonawca realizuje dostawy z udziałem podwykonawców i nie posiada w/w dokumentu przedstawia on dokument wystawiony dla producentów. 6.Podpisane oświadczenie, w którym Wykonawca powierza część zamówienia podwykonawcy lub oświadczenie, w którym Wykonawca nie powierza żadnej części zamówienia podwykonawcy (załącznik nr 10). 7.Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast dokumentu, o którym mowa w pkt 2, składa dokument lub dokumenty, wystawione w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające odpowiednio, że: 1) nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości; 2) nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie; 3) nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat lub składek na ubezpieczenie społeczne lub zdrowotne albo, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu. 8.Jeżeli w kraju pochodzenia osoby lub w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się dokumentów, o których mowa w pkt 7 ppkt 1), 2) i 3), zastępuje się je dokumentem zawierającym oświadczenie złożone przed notariuszem, właściwym organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio kraju pochodzenia osoby lub kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania. 9. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie do oferty załączyć dokumenty: 1)umowę regulującą współpracę Wykonawców występujących wspólnie, w której ustanawia się pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarciu umowy w sprawie zamówienia publicznego 2)oświadczenia i dokumenty wymienione w punktach 1 - 7 dla każdego Wykonawcy z osobna. Wymagane dokumenty należy przedstawić w formie oryginałów albo kopii. Dokumenty złożone w formie kopii muszą być opatrzone klauzulą za zgodność z oryginałem i poświadczone za zgodność z oryginałem przez osobę uprawnioną do reprezentowania Wykonawcy w obrocie gospodarczym

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.15sbwd.internetdsl.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach