Przetargi.pl
Dostawa wyżywienia dla uczniów i wychowanków Zespołu Szkół Specjalnych im. Ireny Komorowskiej w Oławie

Zespół Szkół Specjalnych im. Ireny Komorowskiej w Oławie ogłasza przetarg

  • Adres: 55-200 Oława, ul. Jarosława Iwaszkiewicza
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 71 7345910, 71 7345910
  • Data zamieszczenia: 2020-08-14
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Szkół Specjalnych im. Ireny Komorowskiej w Oławie
    ul. Jarosława Iwaszkiewicza 9a
    55-200 Oława, woj. dolnośląskie
    tel. 71 7345910, 71 7345910
    REGON: 932091780

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dostawa wyżywienia dla uczniów i wychowanków Zespołu Szkół Specjalnych im. Ireny Komorowskiej w Oławie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest dostawa wyżywienia dla uczniów i wychowanków w wieku od 7 do 25 lat oraz wychowanków przedszkola w wieku od 3 do 9 lat w oparciu o zalecane normy żywienia dla dzieci zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz. U. z 2016 r. poz. 1154) oraz tabelami kalorycznymi dostosowanymi do weku dzieci zawartego w zamówieniu. 2. Zadanie obejmuje przygotowywanie i dostarczanie posiłków: - dla 15 dzieci w przedszkolu, składających sie ze śniadania, obiadu dwudaniowego i podwieczorku; - dla 80 uczniów / wychowanków szkoły, składających się z obiadu dwudaniowego/ zupy/ II dania. Ilość zamawianych posiłków uzależniona będzie od ilości przebywających w danym dniu uczniów i wychowanków. Zamawiający zamówi telefonicznie u Wykonawcy określoną ilość porcji posiłków do wydania: śniadania do godziny 15:00 dnia poprzedzającego wydany posiłek, obiad i podwieczorek do godz. 9.30 w dniu dostawy. Zastrzega się możliwość korekty ilości zgłoszonych posiłków do godz. 10:30. Wydawania posiłków będzie odbywało się przez pracowników Zamawiającego. Godziny i rodzaj wydawanych posiłków : a) śniadanie – dowóz 1 x dziennie w godzinach od 7.30 do 8.00 b) obiad ( I danie + II danie + kompot )- godzina dowozu między 11.15 a 11.45 c) podwieczorek - dowóz 1 x dziennie w godzinach między 11.15 a 11.45 3. Wykonawca zobowiązany będzie dostarczać dekadowe jadłospisy na 4 dni przed kolejną dekadą. Wszelkie zmiany w MENU sugerowane, w ramach przyjętego limitu finansowego, przez Zamawiającego - będą dla Wykonawcy wiążące. Wykonawca ma prawo do zmiany jadłospisu w trakcie jego obowiązywania po uzyskaniu zgody przez Zamawiającego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu. Wszelkie zmiany jadłospisu mają być dostarczone do Zamawiającego w formie elektronicznej na co najmniej jeden dzień wcześniej. 4. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz przepisach wykonawczych, w szczególności w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywności i Żywienia. 5. W skład posiłków muszą wchodzić warzywa i owoce wzbogacające dietę w witaminy, błonnik i sole mineralne. 6. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem – pojazdem przystosowanym do przewozu posiłków dopuszczonym przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury potraw, przystosowanych do kontaktu z żywnością określonych w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Temperatura dostarczanych posiłków winna wynosić : 1) pierwsze danie : co najmniej + 65 º C, 2) danie mięsne : co najmniej + 60 º C, 3) potrawy podawane na zimno : + 4º C, 4) zupy mleczne, napoje gorące: co najmniej + 65 º C. 7. Dostarczane artykuły spożywcze winny być w pierwszym gatunku, których termin ważności upływa nie wcześniej niż 5 dni po dacie dostawy. 8. W przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego wadliwej partii dostarczonego towaru, reklamacja zostanie zgłoszona telefonicznie. Wykonawca zobowiązuje się do jego wymiany na towar wolny od wad w ciągu 3 godzin, w ilościach zakwestionowanych przez Zamawiającego. 9. Zamawiający zastrzega sobie możliwość odmowy przyjęcia całej partii przedmiotu umowy lub odrzucenia jej części w przypadku, gdy w trakcie oceny wizualnej i organoleptycznej zostanie stwierdzona zła jakość posiłków lub gdy będą widoczne uszkodzenia spowodowane niewłaściwym zabezpieczeniem produktów, złymi warunkami transportowymi lub niewłaściwym stanem higienicznym środków transportu przewożącego przedmiot umowy. 10. Przedmiot umowy realizowany będzie zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa ( w tym Sanepidu) i standardami przygotowania posiłków w formie cateringowej. 11. Posiłki dostarczane będą do siedziby placówki, kuchni w budynku przy ul. Jarosława Iwaszkiewicza 9a w Oławie. 12. Wykonawca zapewnia urozmaicenie jadłospisów oraz dostosuje rodzaje podawanych potraw ( jadłospis powinien obejmować dania mięsne, pół mięsne oraz jarskie, jak również uwzględniać urozmaicenie posiłków ze względu na sezonowość i święta). Na jadłospisie winna widnieć gramatura i kaloryczność posiłków oraz i alergeny. 13. Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych: - Urozmaicenie- Całodzienne jadłospisy powinny zawierać produkty z każdego poziomu Piramidy zdrowego żywienia dla dzieci i młodzieży. - Naturalne składniki - Zupy, sosy oraz potrawy powinny być sporządzone z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników. - Więcej warzyw i owoców- Warzywa lub owoce powinny znaleźć się w każdym posiłku. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia warzyw powinno być więcej niż owoców. - Więcej ryb- Tłuste ryby morskie ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 powinny być podawane co najmniej raz w tygodniu - Odpowiednia ilość produktów mlecznych- Codziennie w jadłospisie przedszkolnym powinny się znaleźć co najmniej dwie porcje mleka lub przetworów mlecznych - Produkty zbożowe w każdym posiłku - Produkty zbożowe powinny znaleźć się w każdym głównym posiłku (śniadanie, obiad, podwieczorek). Według norm żywienia zaleca się zwiększanie w diecie udziału produktów zbożowych z tzw. grubego przemiału np.: kaszy gryczanej, ryżu brązowego, pieczywa graham - Odpowiednie źródła białka- W jadłospisie powinna się znaleźć codziennie co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych. - Dostępność odpowiednich napojów- Zalecany jest dostęp do wody pitnej dla każdego dziecka. Napoje zalecane w diecie dzieci to woda, naturalne soki owocowe, warzywne, soki owocowo-warzywne, napoje mleczne, herbatki owocowe. Napoje przygotowywane na miejscu nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml. - Ograniczenie potraw smażonych- Zaleca się podawać potrawy smażone nie częściej niż 2 razy w ciągu tygodnia. Do smażenia zaleca się stosować olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Gramatura produktów powinna być dostosowana do rodzaju potrawy zgodnie z wiekiem dziecka i przeznaczeniem. 14. Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych- konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych. 15. Ważna jest estetyka potraw i posiłków. 16. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Personel wykonawcy powinien posiadać bieżące przeszkolenie z zakresu BHP oraz HACCP a także aktualne książeczki zdrowia. 19. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowywanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną.. 20. Dostarczanie posiłków z miejsca produkcji do kuchni Zespołu Szkół Specjalnych im. Ireny Komorowskiej w Oławie realizowane będzie przez Wykonawcę na jego koszt. 21. Przewidywana łączna ilość dostarczanych posiłków w zakresie realizacji zamówienia wynosi nie więcej niż 25.205 szt. posiłków w tym : śniadań – 3.495 szt. obiadów – 3.495 szt. podwieczorków – 3.495 szt. dla przedszkola oraz 14.720 szt. obiadów dla uczniów 22. Liczba posiłków dostarczanych do ZSS w Oławie uzależniona jest od frekwencji uczniów i wychowanków w placówce. Termin rozpoczęcia dostarczania posiłków do szkoły od 07.09.2020 r do 25.06.2021 r. z wyłączeniem 23.12.2020-03.01.2021, 18.01.2021-31.01.2021, 01.04.2021-6.04.2021, 03.05.2021, 03.06.2021. Termin rozpoczęcia dostarczania posiłków do przedszkola od 01.09.2020 r do 31.07.2021 r. z wyłączeniem 25.12.2020, 01.01.2021, 04.04.2021-05.04.2021, 03.05.2021, 03.06.2021.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. Posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, 1. Posiadanie zgody ( w formie decyzji ) udzielonej przez właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego zezwalającej na prowadzenie działalności gastronomicznej w zakresie produkcji od surowca do wyrobu gotowego dań kulinarnych na potrzeby usług cateringowych przewożonych środkiem transportu. 2.Posiadanie wdrożonego systemu HACCP.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach