Przetargi.pl
Dostawa warzyw i owoców

12 Wojskowy Oddział Gospodarczy ogłasza przetarg

  • Adres: 87-100 Toruń, ul. Okólna
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 261 43 35 40, , fax. 261 43 36 60
  • Data zamieszczenia: 2019-11-18
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: 12 Wojskowy Oddział Gospodarczy
    ul. Okólna 37
    87-100 Toruń, woj. kujawsko-pomorskie
    tel. 261 43 35 40, , fax. 261 43 36 60
    REGON: 34090172500000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http:// www.12wog.wp.mil.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dostawa warzyw i owoców
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA 1. Przedmiotem zamówienia jest: Dostawa warzyw i owoców w asortymencie i ilościach podanych w pkt 4 na zasadach ujętych w opisie przedmiotu zamówienia (Załączniki nr 1. SIWZ) i projekcie umowy – załącznik nr 6 do SIWZ. 2. Przedmiot zamówienia został podzielony na sześć części: 2.1. Część 1 – Dostawa warzyw i ziemniaków dla Garnizonu Toruń; 2.2. Część 2 – Dostawa pozostałych warzyw dla Garnizonu Toruń; 2.3. Część 3 – Dostawa owoców dla Garnizonu Toruń; 2.4. Część 4 – Dostawa warzyw i ziemniaków dla Garnizonu Inowrocław; 2.5. Część 5 – Dostawa pozostałych warzyw dla Garnizonu Inowrocław; 2.6. Część 6 – Dostawa owoców dla Garnizonu Inowrocław. 3. Wykonawca może złożyć jedną ofertę na wszystkie lub na wybrane części. 4. Szczegółowy zakres dostaw owoców i warzyw dla poszczególnych częściach zamówienia: 4.1. Część 1 – Dostawa warzyw i ziemniaków dla Garnizonu Toruń: l.p. Przedmiot zamówienia j.m. Ilość przy zakresie podstawowym dostaw Ilość przy zastosowaniu prawa opcji w dostawach 1. Ziemniaki wczesne kg 200 200 2. Buraki ćwikłowe kg 2 700 2 700 3. Marchew kg 4 800 4 800 4. Pietruszka korzeniowa kg 1 150 1 150 5. Seler korzeniowy kg 2 500 2 500 6. Cebula kg 4 000 4 000 7. Cebula czerwona kg 75 75 8. Por kg 1 400 1 400 9. Kapusta biała kg 2 800 2 800 10. Kapusta czerwona kg 1 450 1 450 4.2. Część 2 – Dostawa pozostałych warzyw dla Garnizonu Toruń: l.p. Przedmiot zamówienia j.m. Ilość przy zakresie podstawowym dostaw Ilość przy zastosowaniu prawa opcji w dostawach 1. Czarna rzepa kg 300 300 2. Fasola szparagowa kg 300 300 3. Papryka słodka kg 1 150 1 150 4. Pomidory kg 1 850 1 850 5. Pomidorki cherry kg 75 75 6. Ogórki kg 2 000 2 000 7. Sałata kg 650 650 8. Sałata lodowa kg 350 350 9. Sałata karbowana kg 35 35 10. Roszponka kg 15 15 11. Cykoria kg 30 30 12. Rukola kg 40 40 13. Brokuły kg 550 550 14. Kapusta włoska kg 250 250 15. Kapusta pekińska kg 1 050 1 050 16. Kapusta brukselska kg 450 450 17. Kalafior kg 750 750 18. Rzodkiewka kg 650 650 19. Rabarbar kg 125 125 20. Natka pietruszki kg 220 220 21. Koperek zielony kg 250 250 22. Szczypiorek kg 170 170 23. Botwina kg 180 180 24. Mięta kg 6 6 25. Bazylia kg 6 6 26. Kiełki rzodkiewki kg 6 6 27. Kiełki słonecznika kg 6 6 28. Czosnek kg 90 90 29. Pieczarki kg 700 700 30. Cukinia kg 130 130 31. Dynia kg 75 75 32. Bakłażan kg 35 35 33. Szparagi kg 45 45 4.3. Część 3 – Dostawa owoców dla Garnizonu Toruń: l.p. Przedmiot zamówienia j.m. Ilość przy zakresie podstawowym dostaw Ilość przy zastosowaniu prawa opcji w dostawach 1. Banany kg 2 600 2 600 2. Cytryny kg 800 800 3. Pomarańcze kg 1 600 1 600 4. Mandarynki kg 1 350 1 350 5. Grejpfruty kg 30 30 6. Arbuz kg 50 50 7. Kiwi kg 550 550 8. Morele kg 300 300 9. Brzoskwinie kg 850 850 10. Winogrona kg 200 200 11. Jabłka kg 7 000 7 000 12. Gruszki kg 2 100 2 100 13. Mango kg 10 10 14. Ananas kg 20 20 15. Nektarynki kg 750 750 4.4. Część 4 – Dostawa warzyw i ziemniaków dla Garnizonu Inowrocław l.p. Przedmiot zamówienia j.m. Ilość przy zakresie podstawowym dostaw Ilość przy zastosowaniu prawa opcji w dostawach 1. Ziemniaki wczesne kg 200 200 2. Buraki ćwikłowe kg 700 700 3. Marchew kg 1 200 1 200 4. Pietruszka korzeniowa kg 400 400 5. Seler korzeniowy kg 700 700 6. Cebula kg 1 200 1 200 7. Cebula czerwona kg 50 50 8. Por kg 500 500 9. Kapusta biała kg 1 200 1 200 10. Kapusta czerwona kg 500 500 4.5. Część 5 – Dostawa pozostałych warzyw dla Garnizonu Inowrocław: l.p. Przedmiot zamówienia j.m. Ilość przy zakresie podstawowym dostaw Ilość przy zastosowaniu prawa opcji w dostawach 1. Czarna rzepa kg 100 100 2. Fasola szparagowa kg 150 150 3. Papryka słodka kg 300 300 4. Pomidory kg 700 700 5. Pomidorki cherry kg 100 100 6. Ogórki kg 700 700 7. Sałata kg 150 150 8. Sałata lodowa kg 150 150 9. Sałata karbowana kg 10 10 10. Roszponka kg 20 20 11. Rukola kg 10 10 12. Brokuły kg 200 200 13. Kapusta włoska kg 150 150 14. Kapusta pekińska kg 400 400 15. Kalafior kg 150 150 16. Rzodkiewka kg 50 50 17. Rabarbar kg 100 100 18. Natka pietruszki kg 75 75 19. Koperek zielony kg 100 100 20. Szczypiorek kg 50 50 21. Botwina kg 10 10 22. Mięta kg 2 2 23. Bazylia kg 2 2 24. Kiełki rzodkiewki kg 2 2 25. Kiełki słonecznika kg 2 2 26. Czosnek kg 50 50 27. Pieczarki kg 400 400 28. Cukinia kg 50 50 29. Dynia kg 100 100 30. Bakłażan kg 25 25 31. Szparagi kg 25 25 4.6. Część 6 – Dostawa owoców dla Garnizonu Inowrocław: l.p. Przedmiot zamówienia j.m. Ilość przy zakresie podstawowym dostaw Ilość przy zastosowaniu prawa opcji w dostawach 1. Banany kg 500 500 2. Cytryny kg 200 200 3. Pomarańcze kg 300 300 4. Mandarynki kg 300 300 5. Grejpfruty kg 100 100 6. Arbuz kg 100 100 7. Kiwi kg 150 150 8. Morele kg 100 100 9. Brzoskwinie kg 100 100 10. Winogrona kg 50 50 11. Jabłka kg 1500 1500 12. Gruszki kg 250 250 13. Mango kg 25 25 14. Ananas kg 10 10 15. Nektarynki kg 75 75 5. Miejsce realizacji: sukcesywne dostawy realizowane będą do jednostek wojskowych w Toruniu (ul. Okólna 37 i ul. Sobieskiego 36) oraz Inowrocławiu (ul. Jacewska 73 i ul. Dworcowa 56), w ilościach wskazanych każdorazowo przez Odbiorcę w zamówieniu oraz w opakowaniach przewidzianych w umowie – pod rygorem odmowy przyjęcia dostawy i dokonania zapłaty. 6. Zamawiający zastrzega sobie możliwość w formie pisemnej zmniejszenia lub zwiększenia przyjętych w umowie ilości, wartości i częstotliwości dostaw, w sytuacjach, których Zamawiający nie mógł przewidzieć w chwili jej zawarcia (art. restrukturyzacja sił zbrojnych, zmiany ilości żywionych żołnierzy). Wartością umowy będzie wówczas końcowa wartość faktycznie zrealizowanych dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw przewidzianych w umowie. 7. W szczególnie uzasadnionych przypadkach (art. osiągania wyższych stanów gotowości bojowej, szkolenia rezerw osobowych, likwidacji klęsk żywiołowych, restrukturyzacji sił zbrojnych, kryzysu, zagrożenia lub wojny lub innych zadań postawionych Zamawiającemu przez organa władzy państwowej), Wykonawca zagwarantuje bezpłatny dowóz towaru oraz zwiększenie ilości i częstotliwości dostaw (przy niezmienności wartości umowy) do miejsc stacjonowania jednostek wojskowych oraz innych miejsc wskazanych przez Zamawiającego. Zamawiający zastrzega sobie możliwość dostaw we wskazane przez siebie miejsce w odległości do 40 km od granic administracyjnych miast: Torunia lub Inowrocław. 8. Zamawiający powiadomi pisemnie Wykonawcę o zmianach, o których mowa w pkt 7, ze wskazaniem ich przyczyny, określeniem wymaganych ilości towaru do poszczególnych Odbiorców, częstotliwości dostaw oraz wskazaniem ewentualnie nowych Odbiorców, z konkretnym wskazaniem dnia, do którego będą zmiany obowiązywały. 9. Wymagania dodatkowe dotyczące przedmiotu zamówienia: 9.1. Przyjęcie dostaw odbywać się będzie w dni robocze w poniedziałki, środy i piątki w godzinach od 7:00 do 12:00 9.2. Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć przedmiot zamówienia specjalistycznym transportem własnym lub innego przewoźnika zgodnie wymogami rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2006r nr. 171 poz. 1225) i rozporządzenia (WE) nr 852 /2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r w sprawie higieny środków spożywczych (DZ.U. UE L 139 z 30 kwietnia 2004r, str.1 , Dz.U. UE Polskie wydanie specjalne rozdz.13, t.34); oraz zgodnie z obowiązującymi aktami prawnymi; 9.3. Parametry jakościowe, wymiary, wymagany okres przydatności do spożycia oraz inne wymagania Zamawiającego zostały określone w Załączniku nr 1. do SIWZ oraz w Projekcie umowy – Załącznik nr 3. do SIWZ; 9.4. Wykonawca wyładuje przedmiot zamówienia do magazynów Zamawiającego; 9.5. Dostawa – realizacja zamówienia nastąpi na koszt i ryzyko Wykonawcy; 9.6. Parametry jakościowe, wymiary, wymagany okres gwarancji, art. – zostały określone w Załączniku nr 1. do SIWZ. Zamawiający wymaga udzielenia gwarancji na oferowany przedmiot zamówienia na warunkach zgodnych z określonymi w Opisie przedmiotu zamówienia (Załącznik nr 1. do SIWZ) oraz we projekcie Umowy – Załącznik nr 1. do SIWZ . 10. Zamawiający, zgodnie z zapisem art. 34 ust. 5 ustawy Prawo zamówień publicznych, przewiduje możliwość zastosowania prawa opcji w przedmiotowym postępowaniu w następującym zakresie: 10.1. Zamawiający określił w formularzu ofertowym zakres podstawowy dostaw i zakres przy wykorzystaniu prawa opcji, jednak wartość zamówienia w formularzu odnosi się do ilości jakie Wykonawca ma dostarczyć Zamawiającemu w ramach niniejszego postępowania bez zastosowania prawa opcji – czyli do zakresu podstawowego dostaw; 10.2. Jeżeli w trakcie realizacji zamówienia okaże się, iż Zamawiający posiada środki finansowe oraz potrzebę zamówienia większej ilości towaru w stosunku do przewidywanego zakresu podstawowego, Zamawiający pozostawia sobie możliwość skorzystania z prawa opcji i zamówienia dodatkowego towaru, w ramach zawartej umowy, za które Wykonawcy będzie przysługiwało odrębne wynagrodzenie niniejszego wyliczone na podstawie cen jednostkowych ujętych w ofercie wybranego Wykonawcy i zawartej umowie; 10.3. Zamawiający zastrzega, iż część zamówienia określona jako prawo opcji jest uprawnieniem, a nie zobowiązaniem Zamawiającego. Realizacja opcji może, ale nie musi nastąpić w zależności od zapotrzebowania Zamawiającego i na skutek jego dyspozycji w tym zakresie. Brak realizacji zamówienia w tym zakresie nie będzie rodzić żadnych roszczeń ze strony Wykonawcy w stosunku do Zamawiającego. 11. Zamówienie, wynikające z prawa opcji nie przekroczy ilości wskazanych w Rozdziale III pkt 4 niniejszego SIWZ. 12. Zamawiający, za dostarczenie przedmiotu zamówienia, przewiduję płatności częściowe – jednak nie częściej niż raz w miesiącu. 13. Wspólny Słownik Zamówienia CPV: 15300000-1 (Owoce, warzywa i podobne produkty); 03221000-6 (Warzywa); 03222000-3 (Owoce i orzechy); 03222110-7 (Owoce tropikalne); 03222200-5 (Owoce cytrusowe). 14. Zamawiający nie przewiduje: 14.1. Udzielania zamówień, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt. 7 ustawy PZP (art. 36 ust. 2 pkt. 3 ustawy Pzp); 14.2. Zawarcia umowy ramowej (art. 36 ust. 2 pkt. 2 ustawy Pzp); 14.3. Rozliczenia w walutach obcych (art. 36 ust. 2 pkt. 6 ustawy Pzp); 14.4. Aukcji elektronicznej (art. 36 ust. 2 pkt. 7 ustawy Pzp); 14.5. Zwrotu kosztów udziału w postępowaniu (art. 36 ust. 2 pkt. 8 ustawy Pzp); 14.6. zastosowania wymagań, o których mowa w art. 29 ust. 4 ustawy Pzp. 15. Zamawiający nie zastrzega obowiązku osobistego wykonania przez Wykonawcę kluczowych części zamówienia. (art. 36 ust. 2 pkt. 10 ustawy Pzp). 16. Cechy produktu: (art. 30 ust. 9 pkt. 2b i d) ustawy Pzp): 16.1 Wykonawca, który faktycznie będzie realizował dostawę, w zakresie prowadzonej działalności zgodnej z przedmiotem zamówienia musi posiadać wdrożony system, który spełnia wymagania zawarte w HACCP; 16.2 Wymagania jakościowe umowy podlegają nadzorowaniu jakości, realizowanemu przez właściwe miejscowo Zamawiającemu lub Odbiorcy akredytowane laboratorium lub laboratorium spełniające wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025; 16.3 Wobec Wykonawcy, nie została wydana aktualnie obowiązująca decyzja Wojskowego Inspektora Weterynaryjnego nakazująca dowódcom jednostek i instytucjom wojskowym zaprzestania zaopatrywania się u Wykonawcy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15300000-1
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Zamawiający żąda w niniejszym postępowaniu wniesienia wadium w wysokości odpowiednio: 1.1. Dla części nr 1 – 1 300,00 PLN; 1.2. Dla części nr 2 – 2 500,00 PLN; 1.3. Dla części nr 3 – 2 100,00 PLN; 1.4. Dla części nr 4 – 400,00 PLN; 1.5. Dla części nr 5 – 900,00 PLN; 1.6. Dla części nr 6 – 400,00 PLN.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Wykonawca spełni warunek jeżeli wykaże, że posiada: a) Wykonawca został dopuszczony do produkcji lub obrotu artykułami spożywczymi Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018 r., poz. 1541 z późn. zm.) i posiada aktualną decyzję lub zaświadczenie wydane przez właściwy organ urzędowej kontroli żywności - jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień, b) Wykonawca posiada zgłoszoną działalność gospodarczą w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi, do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych – Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień (Dz. U. z 2018 r., poz. 2116 z późn. zm.),
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 7.2.1 aktualną decyzję administracyjną właściwego miejscowo organu Powiatowego Lekarza Weterynarii zgodnie z art. 20 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. nr 17, poz. 127 z późn. zm.) lub aktualną decyzję administracyjną właściwego organu Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia albo przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego lub pochodzenia zwierzęcego nieobjętego urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej, zgodnie z art. 62 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018 r., poz. 1541 z późn. zm.) lub Zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów zgodne z art. 62 ust. 1 pkt 4 w związku z art. 67 ust. 3 pkt 6 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018 r., poz. 1541 z późn. zm.) i rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. z 2007 r. nr 106 poz. 730, 7.2.2 wykaz dostaw wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy zostały wykonane oraz załączeniem dowodów określających, czy te dostawy zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego dostawy były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze Wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie Wykonawcy. Uwaga! W przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert w postępowaniu. Zamawiający nie przewiduje posługiwania się przez Wykonawcę dostawami wykonanymi lub wykonywanymi w okresie dłuższym niż 3 lata przed upływem terminu składania ofert. Druk wzoru „Wykazu wykonanych dostaw” stanowi Załącznik nr 4. do SIWZ. 7.3. W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy spełniają wymagania określone przez Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany jest złożyć: 7.3.1 kopia certyfikatu systemu HACCP wdrożonego przez firmy posiadające akredytację i uprawnienia Polskiego Centrum Akredytacyjnego z siedzibą w Warszawie lub krajowej organizacji akredytacyjnej dla danego kraju lub zaświadczenie właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub Inspekcji Weterynaryjnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego systemu HACCP. Przedłożone zaświadczenie powinno potwierdzać, że Wykonawca wdrożył oraz stosuje zasady systemu HACCP (podstawa: art. 59 i 73 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia – Dz. U. z 2015 r. poz. 594 z późn. zm.); 7.3.2 oświadczenie Wykonawcy, że nie została wydana wobec niego aktualnie obowiązująca decyzja Wojskowego Inspektora Weterynaryjnego nakazująca dowódcom jednostek i instytucjom wojskowym zaprzestania zaopatrywania się u Wykonawcy (według wzoru stanowiącego Załącznik Nr 5. do SIWZ). Uwaga! • Wykonawca może zamiast kopi certyfikatu, o którym mowa w pkt 6.3.1 złożyć inny dokument potwierdzający odpowiednio stosowanie przez Wykonawcę równoważnych środków zapewnienia jakości i stosowanie równoważnych środków zarządzania.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach