Przetargi.pl
DOSTAWA PRODUKTÓW MLECZARSKICH I TŁUSZCZÓW DLA DOMU POMOCY SPOŁECZNEJ W KLISINIE I PODLEGŁYCH ZAKŁADÓW /RADYNIA, BOBOLUSZKI, DZBAŃCE I BLISZCZYCE/ W 2018 r.

Dom Pomocy Społecznej w Klisinie ogłasza przetarg

  • Adres: 48118 Lisięcice, Klisino
  • Województwo: opolskie
  • Telefon/fax: tel. 774 857 593 , fax. 774 857 594
  • Data zamieszczenia: 2017-10-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej w Klisinie
    Klisino 100
    48118 Lisięcice, woj. opolskie
    tel. 774 857 593, fax. 774 857 594
    REGON: 29337300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.dps-klisino.pl, www.bip.dps.powiatglubczycki.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    DOSTAWA PRODUKTÓW MLECZARSKICH I TŁUSZCZÓW DLA DOMU POMOCY SPOŁECZNEJ W KLISINIE I PODLEGŁYCH ZAKŁADÓW /RADYNIA, BOBOLUSZKI, DZBAŃCE I BLISZCZYCE/ W 2018 r.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest dostawa produktów mleczarskich i tłuszczów dla Domu Pomocy Społecznej w Klisinie i podległych zakładów (Radynia, Boboluszki, Dzbańce i Bliszczyce) w 2018 r. (CPV 15500000-3) Produkty mleczarskie (CPV 15400000-2) Oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne ORIENTACYJNE ZAPOTRZEBOWANIE NA 2018 ROK L.p Nazwa Jedn. miary Ilość 1. Mleko 2% op. do 1 l L 64889 2. Śmietana 12% op. do 1 l L 1219 3. Ser topiony (kremowy min. 27% tłuszczu) op. do 0,1 kg Szt. 1895 4. Ser żółty – tłusty 40% op. do 3 kg Kg 2986 5. Twaróg półtłusty (zawart. tłuszczu 4%) op. do 1 kg Kg 2711 6. Kefir zawart. tłuszczu 2% op. do 0,4 kg Szt. 2770 7. Jogurt naturalny 0% op. do 0,4 kg Szt. 1042 8. Śmietana 18% op. do 1 l L 86 9. Śmietana 22% op. do 1 l L 64 10. Mleko w proszku pełne op. do 1 kg Kg 1 11. Serek owocowy (deserowy) op. do 0,2 kg Szt. 1818 12. Śmietana 30% op. do 1 l L 118 13. Jogurt owocowy op. do 0,150 kg L 1500 14. Serek wiejski op. do 0,2 kg Kg 516 15. Margaryna do smarowania zawartość tłuszczu 60% , opakowanie kubek do 0,5 kg. Margaryna miękka , łatwa do rozsmarowania. Margaryna zawierająca olej i tłuszcze roślinne bez dodatku substancji konserwujących oraz bez cholesterolu. Zawierająca vitaminy A,D3, E kg 5745 16. Olej uniwersalny, rzepakowy 100% op. do 5 l L 3035 17. Margaryna do pieczenia 40% op. do 0,250 kg Kg 254 18. Masło zawart. tłuszczu 82% op. do 0,2 kg kg 5334 W/w ilości towaru mogą być zmniejszone lub zwiększone według potrzeb Zamawiającego. Podane ilości są wielkościami orientacyjnymi. OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Mleko spożywcze 2% Ciecz jednorodna o barwie białej z odcieniem jasnokremowym lub białej; mleko homogenizowane bez podstoju śmietanki. Zapach i smak - właściwy dla mleka sterylizowanego, bez obcych posmaków i zapachów Śmietana 18% Płyn jednorodny, bez kłaczków ściętego sernika, bez podstoju serwatki, barwy jednolitej i jasnokremowej do kremowej. Smak i zapach - smak czysty, lekko kwaśny, lekki zapach i posmak pasteryzacji, niedopuszczalny smak i zapach obcy. Konsystencja - płynna, gęstawa, jednolita w całej masie; homogenizowana - zawiesista Jogurt naturalny0 % Napój wyprodukowany z mleka znormalizowanego, zagęszczonego przez dodatek odtłuszczonego mleka w proszku lub odparowanie części wody, poddanego procesowi pasteryzacji, skrzep jednolity, zwarty. Barwa - biała do lekko kremowej Kefir 2% Napój wyprodukowany z mleka pasteryzowanego o określonej zawartości tłuszczu, poddanego fermentacji alkoholowo-kwasowej przez dodanie zakwasu z grzybków kefirowych. Płyn jednolity z pęcherzykami dwutlenku węgla lub bez pęcherzyków; dopuszcza się lekkie wydzielenie serwatki (do 3 mm). Barwa - biała z odcieniem lekko kremowym. Smak i zapach - lekko kwaśny, do kwaśnego; charakterystyczny dla kefiru – lekko drożdżowy. Twaróg półtłusty (zawart tłuszczu 4%) Ser twarogowy niedojrzewający zwany twarogiem, wyprodukowany z mleka pasteryzowanego przez odpowiednią obróbkę skrzepu uzyskanego przez dodatek zakwasu czystych kultur mleczarskich lub zakwasu czystych kultur mleczarskich i podpuszczki. Smak i zapach - czysty, łagodny, lekko kwaśny posmak pasteryzacji. Barwa - biała do lekko kremowej, jednolita w całej masie Ser topiony – kremowy (zawart. tłuszczu min. 27 % ) Opakowanie bezpośrednie sera topionego powinno być nieuszkodzone; kształt poszczególnych jednostek opakunkowych regularny, powierzchnia gładka; dopuszcza się nieznaczne odchylenia od regularnego kształtu oraz lekkie odciśnięcia spowodowane opakowaniem bezpośrednim. Barwa i konsystencja - jednolita, bez ziarnistości, konsystencja smarowna, dopuszcza się nieliczne oczka pochodzenia nie fermentacyjnego Smak i zapach - charakterystyczny dla odpowiedniego sera naturalnego klasy I, z którego wyprodukowano ser topiony, ze swoistym posmakiem topienia Masło (min. 82% tłuszczu) Masło ekstra jest produktem wysokotłuszczowym otrzymywanym wyłącznie z mleka krowiego w wyniku tzw. zmaślania odpowiednio przygotowanej śmietany lub śmietanki. Jednostka starannie uformowana; barwa jednolita; dopuszcza się nieznacznie intensywniejszą na powierzchni; wygniecenie prawidłowe; powierzchnia gładka, sucha. Konsystencja - jednolita, zwarta, smarowna; dopuszcza się lekko twardą, lekko mazistą. Smak – lekki posmak pasteryzacji, lekko tłuszczowy; dopuszcza się niepełny smak i zapach, lekko odbiegający od czystego Ser twardy żółty – tłusty 40% O kształcie kulistym lub blokowym, skórka gładka, mocna, pokryta parafiną (lub folią) ściśle przylegająca do skórki, miąższ elastyczny, jednolity w całym serze. Barwa - naturalna, w serach barwionych jasnożółta, jednolita w całej masie. Smak i zapach – delikatny, łagodny, aromatyczny. Niedopuszczalne są obce posmaki, zapach, zmiana barwy, jej niejednolitość, zdeformowane kształty, rozwarstwienie, objawy pleśnienia, fermentacji, jełczenia, psucia. Śmietana 30% Produkt mleczny w formie emulsji tłuszczu w mleku odtłuszczonym. Płyn jednorodny, bez kłaczków ściętego sernika, bez podstoju serwatki, w przypadku śmietanki niehomogenizowanej dopuszcza się lekki podstój tłuszczu, barwy jednolitej i jasnokremowej do kremowej. smak czysty, lekko słodki, lekki zapach i posmak, niedopuszczalny smak i zapach obcy z wyjątkiem lekkiego zapachu i posmaku pasteryzacji. Płynna, jednolita w całej masie; bez grudek tłuszczu; lekko zawiesista. Mleko w proszku, pełne Sypki proszek, jednolity, drobno rozpylony, o barwie biało-kremowej, o zapachu charakterystycznym dla mleka pasteryzowanego, bez obcych zapachów i posmaków. Niedopuszczalne jest występowanie nalotów pleśni, oznak zepsucia, zjełczenia, trwałego zbryłowania, zmian koloru oraz zanieczyszczeń mechanicznych. Olej rzepakowy Olej otrzymany z surowego oleju rzepakowego, który został poddany następującym procesom rafinacyjnym: odśluzowaniu (odszlamowaniu), odkwaszaniu (neutralizacji i/lub destylacji), odbarwianiu (bieleniu) oraz odwanianiu (dezodoryzacji) Margaryna do pieczenia Świeża o właściwej barwie i konsystencji, smak i zapach swoisty. Produkowana ze starannie wyselekcjonowanych olejów i tłuszczu roślinnego. Margaryna do smarowania Świeża, o właściwej barwie i konsystencji, smak i zapach swoisty. Zawartość tłuszczu 60% , opakowanie kubek do 0,5 kg. Margaryna miękka , łatwa do rozsmarowania . Margaryna np. typu śniadaniowa , zawierająca olej i tłuszcze roślinne bez dodatku substancji konserwujących oraz bez cholesterolu. Zawierająca vitaminy A,D3, E Dostarczony towar ma być świeży, bez oznak zepsucia. Opakowania nie mogą być uszkodzone . Wszelkie uszkodzenia, defekty towaru spowodują nieprzyjęcie go przez Zamawiającego. Na opakowaniach muszą być widoczne terminy przydatności. W skład Domu Pomocy Społecznej w Klisinie wchodzą następujące filie: - DPS Branice (83 mieszkańców), - DPS Boboluszki (76), - DPS Radynia (75), - DPS Dzbańce (199), - DPS Bliszczyce (81), - DPS Głubczyce (29), - DPS Kietrz (71) W Klisinie zamieszkuje 126 mieszkańców. Wszystkie filie znajdują się na terenie powiatu głubczyckiego. Kuchnie i całe zaplecza magazynowe znajdują się w Klisinie, Radyni, Boboluszkach, Dzbańcach i Bliszczycach. Kuchnia w Boboluszkach przygotowuje również posiłki dla DPS Branice, natomiast kuchnia w Radyni przygotowuje posiłki dla mieszkańców DPS Głubczyce. Dla filii w Kietrzu posiłki przygotowuje kuchnia w Dzbańcach. Do tych miejsc należy dostarczać zamawiane towary własnym transportem na wyłączny koszt i ryzyko dostawcy. Odległości od miejscowości Głubczyce: Głubczyce – Klisino 15 km Głubczyce – Radynia 15 km Głubczyce – Boboluszki 25 km Głubczyce – Dzbańce 18 km Głubczyce - Bliszczyce 26 km Zamawianie towaru odbywa się trzy raz w tygodniu – telefonicznie lub e-mailem Dostawa towaru raz w tygodniu , godziny dostaw towarów od 07.00 do 14.00 od pn - pt . Zamawiający uzgodni indywidualnie z danym dostawcą godz. dostaw. Dowóz mleka – codziennie od godz. 07.00 do godz 07.30 Sprzedawca zobowiązuje się do sukcesywnego wydawania - dostarczenia towarów z magazynu sprzedawcy we wskazane miejsce przez kupującego (łącznie z wniesieniem do magazynu kupującego). Dowóz przedmiotu zamówienia nastąpi na koszt i ryzyko Sprzedawcy, ubezpieczonym transportem, loco magazyny kupującego. Sprzedawca zobowiązany jest należycie zabezpieczyć towar na czas przewozu. Ponosi on całkowitą odpowiedzialność za dostawę towaru i bierze na siebie odpowiedzialność za braki, wady powstałe w czasie transportu oraz ponosi z tego tytułu wszelkie skutki prawne. Kupujący będą składali Sprzedawcy zamówienia na dostawy telefonicznie lub e-mailem minimum z jednodniowym wyprzedzeniem. Przedmiot zamówienia, a także sposób jego przewozu i przechowywania powinien być zgodny z: - ustawą z dnia 25 VIII 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225 z poźn. zm.) oraz z obowiązującymi w Polsce i Unii Europejskiej aktami prawnymi; Dostawca artykułów spożywczych winien spełniać i respektować ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. L 139 z 30.4.2004, str. 1) Załącznik II do w/w rozporządzenia: ROZDZIAŁ IV TRANSPORT 1. Transportery i/lub kontenery używane do przewozu środków spożywczych muszą być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie i kondycji technicznej, aby chronić środki spożywcze przed zanieczyszczeniem i muszą, w miarę potrzeby, być tak zaprojektowane i skonstruowane, by umożliwić właściwe czyszczenie i/lub dezynfekcję. 2. Pojemniki w pojazdach i/lub kontenerach nie mogą być używane do transportowania niczego poza środkami spożywczymi, jeśli mogłoby to prowadzić do zanieczyszczenia. 3. W przypadku gdy transportery i/lub kontenery są wykorzystywane do przewożenia czegokolwiek poza środkami spożywczymi lub do przewożenia różnych środków spożywczych jednocześnie, musi być zapewnione skuteczne rozdzielenie produktów. 4. Duże ilości środków spożywczych w postaci płynu, granulatu lub proszku muszą być transportowane w pojemnikach i/lub kontenerach/zbiornikach przeznaczonych do transportu środków spożywczych. Takie kontenery muszą być oznaczone w wyraźnie widoczny i nieścieralny sposób, w jednym lub w kilku językach Wspólnoty, aby wskazać, że są one używane do transportu żywności, lub muszą być oznaczone „tylko dla środków spożywczych”. 5. W przypadku gdy transportery i/lub kontenery zostały użyte do przewożenia czegokolwiek innego poza środkami spożywczymi lub do przewożenia różnych środków spożywczych, konieczne jest skuteczne czyszczenie między przewożeniem ładunków, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczenia. 6. Środki spożywcze w transporterach i/lub kontenerach muszą być tak rozmieszczone i zabezpieczone, aby zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia. 7. W miarę potrzeby, transportery i/lub kontenery wykorzystywane do przewożenia środków spożywczych muszą być przystosowane do utrzymania ich właściwej temperatury i, tam gdzie to konieczne, zaprojektowane tak, aby umożliwić kontrolowanie tych temperatur. Podmioty działające na rynku spożywczym są obowiązane przestrzegać wytycznych zawartych w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006 Nr 171 poz. 1225 z póź. zm. 1. Osoba pracująca w styczności z żywnością powinna uzyskać określone przepisami o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. 2. Kopie orzeczenia lekarskiego znajdują się w miejscu wykonywania pracy przez osobę, której dotyczy to orzeczenie. W przypadku użycia przez Zamawiającego w niniejszej SIWZ sformułowań wskazujących na producenta, znaki towarowe, patenty, pochodzenie itp., należy rozumieć, iż wskazaniu takiemu towarzyszą wyrazy „lub równoważny”.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15500000-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Wykonawca musi dołączyć do oferty następujące dokumenty i oświadczenia: Nazwa dokumentu Wymagany dokument Nr załącznika SIWZ Formularz ofertowy Załączony formularz ofertowy Zał. nr 1 Oświadczenie Oświadczenie dotyczące przesłanek wykluczenia z postępowania Zał. nr 2 Oświadczenie Oświadczenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu Zał. nr 3 Zobowiązanie (jeżeli dotyczy) Zobowiązanie podmiotów Zał. nr 4 Pełnomocnictwo (jeżeli dotyczy) Pełnomocnictwo Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, lub inne pełnomocnictwa jeżeli zasady reprezentacji nie wynikają jednoznacznie z dokumentu rejestracyjnego (ewidencyjnego) Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast dokumentów, o których mowa w rozdz. 5 ust. 14 ppkt 14.3 składa dokument lub dokumenty, wystawione w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzające odpowiednio, że: nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości (wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert; Jeżeli w kraju, którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania lub miejsce zamieszkania ma osoba, której dokument dotyczy, nie wydaje się dokumentów, o których mowa w rozdz. 5 ust. 14, ppkt 14.3 zastępuje się je dokumentem zawierającym odpowiednio oświadczenie wykonawcy, ze wskazaniem osoby albo osób uprawnionych do jej reprezentacji, lub oświadczenie osoby, której dokument miał dotyczyć złożone przed notariuszem lub przed organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego właściwym ze względu na siedzibę i miejsce zamieszkania wykonawcy lub miejsce zamieszkania tej osoby z uwzględnieniem terminów ich ważności. W przypadku wątpliwości co do treści dokumentu złożonego przez Wykonawcę, Zamawiający może zwrócić się do właściwych organów odpowiednio kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania lub miejsce zamieszkania ma osoba, której dokument dotyczy, o udzielenie niezbędnych informacji dotyczących tego dokumentu.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach