Przetargi.pl
Dostawa artykułów żywnościowych do stołówek jednostek organizacyjnych Powiatu Rypińskiego

Powiat Rypiński ogłasza przetarg

  • Adres: 87-500 Rypin, ul. Warszawska
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 542 802 432 , fax. 542 802 549
  • Data zamieszczenia: 2021-04-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiat Rypiński
    ul. Warszawska 38
    87-500 Rypin, woj. kujawsko-pomorskie
    tel. 542 802 432, fax. 542 802 549
    REGON: 91086670300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: bip.powiatrypinski.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dostawa artykułów żywnościowych do stołówek jednostek organizacyjnych Powiatu Rypińskiego
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    3.1. Rodzaj zamówienia: Dostawy 3.2. Nazwa zamówienia nadana przez Zamawiającego: Dostawa artykułów żywnościowych do stołówek jednostek organizacyjnych Powiatu Rypińskiego 3.3. Przedmiot zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla stołówek następujących jednostek organizacyjnych Powiatu Rypińskiego będących Odbiorcami dostaw: 1) Zespół Szkół nr 2 im. Unii Europejskiej w Rypinie, ul. Dworcowa 11, 87-500 Rypin 2) Dom Pomocy Społecznej „KOMBATANT” w Ugoszczu, Ugoszcz 30, 87-522 Ostrowite 3) Dom Dziecka im. Janusza Korczaka w Rypinie, ul. Mławska 54, 87-500 Rypin 4) Placówka opiekuńczo-wychowawcza typu specjalistyczno-terapeutycznej w Rypinie przy ul. Mławskiej, 87-500 Rypin (jednostka planowana do powołania w 2021 r.; w chwili obecnej w imieniu tej Placówki działa Dyrektor Domu Dziecka im. Janusza Korczaka w Rypinie, ul. Mławska 54, 87-500 Rypin. 3.4. Miejsce dostawy: Dostawy będą realizowane do Stołówek poszczególnych Jednostek/Odbiorców. Stołówki znajdują się przy poszczególnych jednostkach. 3.5. Zamówienie zostało podzielone na 11 Części/Pakietów, tj: 1) Część/Pakiet nr 1 Asortyment: Mięso i wyroby wędliniarskie, 2) Część/Pakiet nr 2 Asortyment: Drób, 3) Część/Pakiet nr 3 Asortyment: Warzywa i owoce, 4) Część/Pakiet nr 4 Asortyment: Ziemniaki, 5) Część/Pakiet nr 5 Asortyment: Nabiał, 6) Część/Pakiet nr 6 Asortyment: Różne artykuły spożywcze, 7) Część/Pakiet nr 7 Asortyment: Mrożonki, 8) Część/Pakiet nr 8 Asortyment: Ryby, 9) Część/Pakiet nr 9 Asortyment: Pieczywo, 10) Część/Pakiet nr 10 Asortyment: Jaja, 11) Część/Pakiet nr 11 Asortyment: Ciasta. 3.6. Wykaz wymaganych dostaw w ramach poszczególnych Części/Pakietów zamówienia, zawierający szczegółową listę nazw wymaganych dostaw artykułów/produktów dla poszczególnych Jednostek organizacyjnych/Odbiorców, ewentualne dodatkowe opis produktu, wymagane ilości dostaw produktu dla poszczególnych Odbiorców, przedstawiony został w Załączniku nr 3 do Specyfikacji, tj. w przygotowanym do wypełnienia przez Wykonawców Formularzu cenowym. 3.7. Ofertę można składać w odniesieniu do jednej Części/Pakietu, do kilku Części/Pakietu lub do wszystkich Części/Pakietu zamówienia. 3.8. Zamawiający nie określa maksymalnej liczby części zamówienia, na które może zostać udzielone zamówienie jednemu wykonawcy. 3.9. Wykonawca składając ofertę na daną Część/Pakiet musi uwzględnić dostawy dla wszystkich Jednostek/Odbiorców wyszczególnionych w poszczególnej Części/Pakiecie, dla których zostały określone dostawy (została podana ilość dostawy poszczególnych produktów) oraz musi uwzględniać dostawy wszystkich artykułów/produktów wyszczególnionych w Części/Pakiecie, dla których podane zostały ilości wymaganych dostaw. 3.10. Jeżeli złożona oferta nie będzie obejmować dostaw dla wszystkich Jednostek/Odbiorców wyszczególnionych w poszczególnej Części/Pakiecie, dla których zostały określone dostawy (została podana ilość dostawy poszczególnych produktów) oraz nie będzie uwzględniać dostawy wszystkich artykułów/produktów wyszczególnionych w Części/Pakiecie, dla których podane zostały ilości wymaganych dostaw, to zostanie ona odrzucona. 3.11. Wymagany sposób realizacji zamówienia. Zamawiający określa następujące wymagania realizacji umowy: 1) Wykonawca zobowiązuje się do sukcesywnego dostarczania artykułów żywnościowych określonych dla przedmiotowego pakietu/części, przy uwzględnieniu zapotrzebowania wykazywanego przez Odbiorcę. 2) Wykonawca zobowiązuje się dostarczać artykuły żywnościowych w miejsce wskazane w niniejszej umowie oraz w terminach wskazanych przez Odbiorcę oraz na warunkach określonych w niniejszej umowie. 3) Wykonawca zapewnia gotowość sukcesywnej, z reguły codziennej (za wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy) dostawy artykułów do Odbiorcy, przy czym sobota nie jest uznana za dzień ustawowo wolny od pracy. 4) Odbiorca określa następujące miejsce dostawy: Stołówka przy …………….(podana zostanie stosowna nazwa jednostki organizacyjnej czyli Odbiorcy np. Zespół Szkół nr 2 im. Unii Europejskiej w Rypinie, ul. Dworcowa 11, 87-500 Rypin). 5) Wykonawca we własnym zakresie zobowiązany jest dostarczyć dostawy do wskazanego miejsca, oraz zobowiązany jest dokonać ich rozładunku i przeniesienia do wskazanego przez Odbiorcę pomieszczenia przechowywania dostarczanych artykułów żywnościowych. 6) Dostawy artykułów żywnościowych realizowane będą na podstawie bieżących zamówień/zleceń składanych przez Odbiorcę. 7) Odbiorca będzie składał zamówienie najpóźniej do godziny 11.00 danego dnia roboczego poprzedzającego dzień dostawy, określając przy tym: a) termin, w tym godzinę dostawy, przy czym termin ten nie może być krótszy niż 24 godziny przed terminem złożenia zamówienia i nie może być wcześniejszy niż do godziny 11.00 następnego dnia roboczego od terminu złożonego zamówienia, z zastrzeżeniem ust. 3, b) rodzaj produktów (artykułów żywnościowych) zleconych do realizacji w ramach przedmiotowej dostawy, c) ilość każdego artykułu żywnościowego, d) przewidywany dzień spożycia artykułu żywnościowego. 8) Odbiorca po uzgodnieniu z Wykonawcą (czyli po wyrażeniu zgody przez Wykonawcę) może wyznaczyć krótszy termin dostawy niż 24 godziny od terminy złożonego zamówienia. 9) Określony dzień dostawy musi być dniem roboczym, z zastrzeżeniem pkt 10. 10) Odbiorca po uzgodnieniu z Wykonawcą (czyli po wyrażeniu zgody przez Wykonawcę) może wyznaczyć jako dzień dostawy także dzień ustawowo wolny od pracy. 11) Zamówienie może być złożone przez Odbiorcę bezpośrednio u Wykonawcy ustnie lub na piśmie, telefonicznie, przy użyciu faksu lub środków komunikacji elektronicznej (np.: poczty elektronicznej). 12) W przypadku przekazywania zamówienia dostawy przy użyciu środków komunikacji elektronicznej lub faksem, każda ze stron na żądanie drugiej niezwłocznie potwierdza fakt ich otrzymania. W przypadku nie potwierdzenia odbioru przesłanej korespondencji (pomimo takiego żądania), każda ze stron uzna, że wiadomość dotarła do drugiej strony po wydrukowaniu prawidłowego raportu faksu o dostarczeniu informacji lub wydrukowaniu informacji o wysłaniu przy użyciu środków komunikacji elektronicznej i braku informacji o odrzuceniu. 13) Wykonawca będzie realizował dostawy w terminie określonym przez Odbiorcę, w sposób umożliwiający wykorzystanie artykułów żywnościowych do realizacji potrzeb żywieniowych dla których zamówione dostawy zostały przewidziane. 14) Ceny jednostkowe określone przez Wykonawcę w Formularzu cenowym uwzględniają wszystkie koszty ponoszone przez Wykonawcę przy realizacji przedmiotu zamówienia, w tym koszty transportu, rozładunku. 15) Odbiorca zobowiązuje się do odbierania przedmiotu dostawy i zapłaty należnego wynagrodzenia wg ustalonych cen jednostkowych. 3.12. Standardy jakościowe odnoszące się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia (dostarczanych artykułów żywnościowych) oraz wymogi sanitarne, weterynaryjne i jakościowe wymagane do spełnienia przez wykonawcę przy realizacji zamówienia: 1) Dostawa przedmiotu zamówienia musi być wykonywana środkami transportu spełniającymi wymogi sanitarne określone w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021), tj. m.in. środki transportu muszą być dostosowane do przewozu artykułów żywnościowych, w tym mrożonek w warunkach zapewniających utrzymanie właściwej jakości, zgodnie z wymaganiami sanitarnymi, przy użyciu pojemników oraz opakowań posiadających atesty PZH odnośnie dopuszczenia do kontaktu z żywnością. 2) Dostawa powinna być realizowana zgodnie z zasadami tzw. „dobrej praktyki higienicznej” dotyczącymi m.in. odpowiedniego stanu higienicznego samochodu, zachowania higieny osobistej osób bezpośrednio realizujących dostawę artykułów żywnościowych, daty przydatności do spożycia, temperatury przewozu itp. 3) Osoby wykonujące dostawę muszą posiadać aktualne zaświadczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych, które okazują na każde żądanie Zamawiającego. 4) Artykuły żywnościowe będące przedmiotem zamówienia winny spełniać wymagania określone w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego produkcji i obrotu żywności, w szczególności: 1) ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U. z 2020 r. poz. 2021), wraz z przepisami wykonawczymi; 2) ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2019 r. poz. 2178 ze zm. ); 3) rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r., poz. 1154). 4) Każdy produkt spożywczy będący przedmiotem umowy winny być wyprodukowany i wprowadzony do obrotu zgodnie z normami systemu HACCP. 5) Dostarczane artykułu żywnościowe muszą być: 1) wolne od wad oraz posiadać muszą aktualny atest żywnościowy lub zaświadczenie o podleganiu stałemu nadzorowi sanitarnemu, 2) dopuszczone do sprzedaży, nie wskazywać oznak nieświeżości lub zepsucia, 3) czyste, bez ziemi , piachu i brudu, dotyczy to także dostarczanych roślin okopowych 4) bez śladów uszkodzeń mechanicznych, 5) w pierwszym gatunku, świeże, o dobrym smaku, 6) o odpowiednim okresie przydatności do spożycia dla danego artykułu, 7) dostarczane w zamkniętych i nieuszkodzonych opakowaniach producenta, które będą posiadać nadrukowaną informacje o nazwie artykułu (składzie), informacje w sprawie producenta (nazwie), dacie minimalnej trwałości lub terminie przydatności do spożyci oraz gramaturze/pojemność 8) opakowania, w których dostarczane będą artykułu muszą posiadać zabezpieczenia stosowane przez producenta. 6) Dostarczane artykułu żywnościowe muszą spełniać wymagania jakościowe, dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w Polskich Normach i posiadać właściwe atesty, certyfikaty. 7) Dostarczane artykułu żywnościowe spełniać muszą określone prawem wymagania dla tych produktów w tym wymogi zdrowotne. 8) Materiał opakowaniowy winien być dopuszczony do kontaktu z żywnością. 9) Każdy asortyment produktów musi być dostarczony w oddzielnym pojemniku. 10) Produkty w puszkach winny być wyposażone w elementy do otwierania ręcznego, bez pomocy otwieracza mechanicznego. 11) Jakość dostarczanych produktów winna być zgodna z obowiązującymi przepisami oraz atestami dla produktów pierwszego gatunku/klasy. 12) Produkty oznakowane mają być zgodnie z wymaganiami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 29 ze zm.), tzn. muszą zawierać: nazwę, wykaz i ilość składników lub kategorii składników, zawartość netto w opakowaniu, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania, firmę i adres producenta lub przedsiębiorcy paczkującego środek spożywczy, nazwę i adres producenta. 13) Przy każdej dostawie jaj konsumpcyjnych oraz mięsa i wędlin Odbiorca wymaga przedstawienia handlowego dokumentu identyfikacyjnego (HDI) zgodnie z ustawą z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2020 poz. 1753) oraz rozporządzeniem WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r., ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L139 z dnia 30 kwietnia 2004 r.). 14) Jaja konsumpcyjne muszą być oznakowane weterynaryjnym numerem zakładu oraz zdezynfekowane za pomocą promienia ultrafioletowego. 15) Wykonawca, na każde żądanie Odbiorcy, zobowiązany jest przedstawić stosowne zaświadczenie właściwego lekarza weterynarii poświadczające badanie dostarczanego mięsa. 16) Dostarczane produkty będą świeże, pełnowartościowe, należytej jakości, zgodnie z opisanymi wyżej wymaganiami. 17) Owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia. 18) Termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości dostarczanych artykułów nie mogą być krótsze niż przewidywany dzień spożycia określony przez Odbiorcę w składanym zamówieniu. 3.13. Wykonawca kalkulując ofertowe ceny jednostkowe powinien uwzględnić wszystkie koszty ponoszone przez Wykonawcę przy realizacji przedmiotu zamówienia, w tym koszty transportu, rozładunku oraz ryzyko związane ze wzrostem cen towarów i usług w 2021 r. Zaleca się, aby przy ocenie ryzyka związanego ze wzrostem cen towarów i usług Wykonawca wziął po uwagę podstawowe uwarunkowania makroekonomiczne na rok 2021 określone przez Radę Ministrów w przyjętych założenia do projektu budżetu Państwa na 2021 r., w tym głownie założenia dotyczące wzrostu cen towarów i usług w 2021 r. 3.14. Przedmiot zamówienia obejmuje również wszelkie prace i obowiązki Wykonawcy wymienione we wzorze umowy, a nie wyszczególnione powyżej.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15000000-8
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach