Przetargi.pl
ZORGANIZOWANIE I PRZEPROWADZENIE USŁUG SZKOLENIA ZAWODOWEGO współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego oraz budżetu państwa realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet VII. Promocja Integracji Społecznej Działanie 7.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji Poddziałanie 7.1.2 1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez Powiatowe Centra Pomocy Rodzinie, projekt systemowy My samodzielni

Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Zwoleniu ogłasza przetarg

  • Adres: 26-700 Zwoleń, ul. Władysława Jagiełły 4
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 48 676 33 89 wew. 15 , fax. 48 676 36 23
  • Data zamieszczenia: 2010-07-19
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Zwoleniu
    ul. Władysława Jagiełły 4 4
    26-700 Zwoleń, woj. mazowieckie
    tel. 48 676 33 89 wew. 15, fax. 48 676 36 23
    REGON: 67199501000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.pcpr.zwolen.finn.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    ZORGANIZOWANIE I PRZEPROWADZENIE USŁUG SZKOLENIA ZAWODOWEGO współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego oraz budżetu państwa realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet VII. Promocja Integracji Społecznej Działanie 7.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji Poddziałanie 7.1.2 1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez Powiatowe Centra Pomocy Rodzinie, projekt systemowy My samodzielni
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.Przedmiotem niniejszego zamówienia jest realizacja usług szkoleniowych dla 8 osób kontynuujących naukę, będących klientami PCPR w Zwoleniu w tym: a) prawo jazdy kategorii C dla 4 osób; b) kucharz-kelner dla 4 osób: 2. Zamawiający dopuszcza składania ofert częściowych, gdzie część stanowi jeden kierunek szkolenia,Wykonawca może złożyć tylko jedną ofertę.ą na jedną lub całość zamówienia. 3.Opis poszczególnych części zamówienia. CZĘŚĆ I - PRAWO JAZDY KAT. C 1) Liczba uczestników szkolenia: 4 osoby 2) Liczba godzin szkolenia: 50 godzin zegarowych ( w tym 20 godzin teoretycznych i 30 godzin praktycznych). Podana liczba godzin ma przypadać na każdego uczestnika szkolenia zgodnie z zał. Nr 3 do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 27 października 2005 roku w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów ( Dz. U. z 2005 roku Nr 217 poz. 1834 ze zm.) Do liczby godzin szkolenia nie należy wliczać godzin przewidzianych na egzaminy. 3) Wymagane jest aby godzina zegarowa szkolenia liczyła 60 minut i obejmowała zajęcia edukacyjne liczące co najmniej 45 minut, oraz przerwę liczącą średnio 15 minut. 4) Wykonawca zobowiązany jest w pierwszej kolejności zrealizować program wsparcia ( Blok motywacyjny w tym: usługa doradcy zawodowego 1 godzina i usługa psychologa 2 godziny) dla całej grupy.Kursy zawodowe mogą się rozpocząć po zakończeniu zajęć z bloku motywacyjnego 4.Program realizowanego szkolenia musi obejmować co najmniej: a) przepisy ruchu drogowego b) czynności kontrolno-obsługowe; c) technika kierowania; d) zasady przewozu osób i ładunków; e) repetytorium z przepisów ruchu drogowego; f) pomoc przedlekarska; g) praktyczna nauka jazdy; 5.Celem praktycznym i teoretycznym jest przygotowanie uczestników szkolenia do przystąpienia do egzaminu państwowego na prawo jazdy kategorii C, dlatego musi zostać przeprowadzone zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa polskiego. Szkolenie prowadzone będzie szczególności w oparciu o przepisy - ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym Dz. U. z 2005 r.Nr 108, poz. 908 ze zm.oraz w oparciu o przepisy rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 27 października w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami instruktorów i egzaminatorów ( Dz. U. z 2005 r. Nr 217 poz. 1834 ze zm.) 6.Szkolenie musi być przeprowadzone przez instruktorów posiadających aktualne uprawnienia do szkolenia kandydatów na kierowców kategorii C. 7.Szkolenie powinno zakończyć się egzaminem wewnętrznym i wydaniem zaświadczeń o ukończonym szkoleniu na druku, którego wzór określa rozporządzenie Ministra Edukacji i Nauki z dnia 03.02.2006 r w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych ( Dz. U. nr 31, poz. 216) 8.Wydanie zaświadczenia o ukończeniu kursu wymagane do WORD zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 27 października 2005 roku w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów. 9.Wykonawca w cenie szkolenia uwzględni przeprowadzenie jednorazowego egzaminu państwowego w (WORD) 10.Szkolenie teoretyczne musi się odbywać w odpowiedniej bazie szkoleniowej na terenie miasta Zwolenia. Pomieszczenia przeznaczone na realizację kursów zawodowych, powierzchniowo oraz pod względem sprzętu i wyposażenia muszą być dostosowane do jednoczesnego przebywania i swobodnego uczestnictwa w zajęciach wszystkich osób biorących udział w danym kursie, Warunki odbywania szkolenia muszą być zgodne z wymogami bezpieczeństwa i higieny pracy 11.W ofercie Wykonawca jest zobowiązany podać miejsce szkolenia praktycznego, gdzie uczestnicy powinni mieć do dyspozycji odpowiedni sprzęt spełniający wymogi bezpieczeństwa zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa. 12.Wykonawca jest zobowiązany zapewnić uczestnikom szkolenia badania lekarskie niezbędne do wykonywania określonego kursu. CZĘŚĆ II ZAMÓWIENIA - KUCHARZ - KELNER 1.Liczba uczestników szkolenia: 4 osoby 2.Liczba godzin szkolenia: 140 godzin zegarowych ( w tym 40 godzin teoretycznych i 100 godzin praktycznych). Wymagane jest aby godzina zegarowa szkolenia liczyła 60 minut i obejmowała zajęcia edukacyjne liczące co najmniej 45 minut, oraz przerwę liczącą średnio 15 minut. Do godzin szkolenia ni należy wliczać godzin przewidzianych na egzaminy. 3.Celem szkolenia jest przygotowanie jego uczestników do pracy w charakterze kucharza- kelnera oraz uzyskania zaświadczenia o ukończeniu kursu zawodowego zgodnie ze wzorem stanowiącym załącznik Nr 3 do rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki z dnia 3 lutego 2006 roku w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych ( Dz.U. Nr 31 poz. 216). 4.Wykonawca zobowiązany jest w pierwszej kolejności zrealizować program wsparcia ( Blok motywacyjny w tym: usługa doradcy zawodowego 1 godzina i usługa psychologa 2 godziny) dla całej grupy. Szkolenie zawodowe może się rozpocząć po zakończeniu zajęć z bloku motywacyjnego i ma obejmować zajęcia teoretyczne, jak i praktyczne i kończące się egzaminem dla każdego uczestnika. 5.Zajęcia szkoleniowe kursu zawodowego odbywać się będą w jednej grupie niezależnie od tego czy realizowane są zajęcia praktyczne, czy też teoretyczne. 6.Program szkolenia musi obejmować: 1) Podstawy żywienia człowieka w tym: a) składniki odżywcze i rola ich w organizmie; b) normy żywienia i wyżywienia; c) planowanie wyżywienia różnych grup ludności; 2) Wyposażenie techniczne w tym: a) instalacje w zakładach gastronomicznych b) maszyny i urządzenia; c) wyposażenie uzupełniające; 3) technologia gastronomiczna z towaroznawstwem w tym: a) charakterystyka procesów technologicznych; b) ocena towaroznawcza produktów spożywczych; c) technika sporządzania wyrobów kulinarnych; d) planowanie zestawów posiłków codziennych i okolicznościowych; e) charakterystyka żywienia dietetycznego; 4) Minimum sanitarne w tym: a) podstawowe pojęcia z zakresu żywności i żywienia; b) zasady mikrobiologii; c) wymagania sanitarne dla surowców i gotowych produktów; d) wymagania sanitarne dla technologii procesu kulinarnego i gotowej produkcji; e) wymagania sanitarno-higieniczne dla zakładów zbiorowego żywienia; f) badania lekarskie oraz higiena; 5) Bezpieczeństwo i higiena pracy w tym: a) przepisy bhp; b) pierwsza pomoc w nagłych wypadkach; 6) Zajęcia praktyczne w tym: a) obróbka wstępna warzyw, ziemniaków i grzybów; b) obróbka cieplna warzyw i grzybów; c) sporządzanie potraw z mleka i przetworów mlecznych; d) sporządzenie potraw z jaj; e) sporządzanie potraw z mąki; f) sporządzanie potraw z kasz; g) sporządzanie zup czystych i zagęszczanych; h) sporządzanie sosów; i) sporządzanie potraw jarskich i półmięsnych; j) sporządzanie potraw z mięsa, drobiu, podrobów i ryb; k) sporządzanie wyrobów cukierniczych; l) sporządzanie deserów; m) sporządzanie wyrobów garmażeryjnych; n) sporządzanie potraw kuchni staropolskiej i regionalnej; o) sporządzanie wybranych potraw kuchni obcych narodów; p) sporządzanie potraw dietetycznych; r) ekspedycja potraw s) planowanie i rozliczanie produkcji; 7) Kelnerstwo w tym: a) przygotowanie Sali konsumpcyjnej b) organizacja i technika pracy podczas obsługi; c) podawanie potraw i napojów; d) organizacja przyjęć okolicznościowych; e) rozliczanie kelnerskie; 7.Po zakończeniu szkolenia każdy jego uczestnik powinien znać i umieć teoretyczne podstawy pracy kucharza-kelnera w tym: 1) obliczanie wartości odżywczych i energetycznych potraw; 2) pobierania surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych; 3) zabezpieczania przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych 4) oceniania surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi; 5) obróbka wstępna surowców ( ręczna, mechaniczna, termiczna) 6) gastronomiczny rozbiór mięsa różnych zwierząt; 7) wykonywanie różnymi technikami i metodami- zgodnie z normami surowcowymi- różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców, grzybów, mleka i jego przetworów, jaj. Mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych. 8) posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżącej konserwacji tych urządzeń, 9) wykonywania, porcjowania, dekorowania i estetycznego wydawania wyrobów kulinarnych; 10) sporządzania potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet; 11) przygotowywania potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe; 12) podstawowe zagadnienia higieny w procesie produkcji żywności i obrocie żywnością 13) przestrzegania przepisów bhp i ppoż obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego; 14) stosowania zasad działań marketingowych w działalności gastronomicznej 15) zagadnienia z zakresu profesjonalnej obsługi klienta; 16) obsługa kasy fiskalnej; 8.Szkolenie teoretyczne musi się odbywać w odpowiedniej bazie szkoleniowej na terenie miasta Zwolenia. Natomiast zajęcia praktyczne Zamawiający dopuszcza poza Zwoleniem w sytuacji gdy podmiot realizujący szkolenie zapewni dojazd jego uczestnikom ze Zwolenia do miejsca odbywania się zajęć praktycznych i z powrotem a koszt dojazdu zostanie uwzględniony w ogólnym koszcie szkolenia. Pomieszczenia przeznaczone na realizację szkolenia zawodowego teoretycznego , powierzchniowo oraz pod względem sprzętu i wyposażenia muszą być dostosowane do jednoczesnego przebywania i swobodnego uczestnictwa w zajęciach wszystkich osób biorących udział w danym szkoleniu Wymagane jest by zajęcia praktyczne odbywały się w przystosowanych pracowniach, obiektach, czy salach odpowiednio do tematyki kursu wyposażonych, pod nadzorem przedstawiciela kadry dydaktycznej odpowiedzialnego za realizację przedmiotowego elementu składowego usługi szkoleniowej.. Warunki odbywania szkolenia muszą być zgodne z wymogami bezpieczeństwa i higieny pracy 9.Realizacja usługi szkoleniowej wymaga zagwarantowania odpowiednich narzędzi do przeprowadzania zajęć teoretycznych, jak i praktycznych. Przez narzędzia rozumie się materiały piśmiennicze, pomoce naukowe i dydaktyczne, a także ubrania robocze, sprzęt i urządzenia . Wydawanie wymaga każdorazowego żądania potwierdzenia odbioru przez uczestnika na piśmie, które to dokumenty wykonawca po zakończeniu kursów zobowiązany będzie przedłożyć zamawiającemu. 10.Wykonawca jest zobowiązany zapewnić uczestnikom szkolenia badania lekarskie niezbędne do wykonywania określonego zawodu - dodatkowo dla uczestników kursu kucharz- kelner badań Sanepidu. Czas przeprowadzenia badań nie pomniejsza czasu przeznaczonego na edukację. 11.Uczestnicy, którzy pozytywnie zakończą szkolenie oraz egzamin końcowy otrzymają odpowiednie zaświadczenie o ukończonym szkoleniu , wydane na formularzu wg wzoru MEN. Jeżeli wymagają tego odrębne przepisy, egzamin i uzyskane na jego podstawie kwalifikacje, muszą być potwierdzone w sposób określony tymi przepisami. 12.Ponadto wykonawca zobowiązuje się do ( dotyczy I i II części zamówienia): 1) Przeprowadzenia zajęć zgodnie z programem należytą starannością poprzez prowadzenie ciągłego nadzoru i kontroli merytorycznej nad szkoleniem. Specjaliści realizujący program szkolenia wyszczególnieni w załączniku do złożonej oferty powinni czynnie uczestniczyć w procesie dydaktycznym ,realizując program powinni mieć praktyczną i teoretyczną wiedzę w zakresie prezentowanego tematu, a zastosowane metody nauczania muszą uwzględniać indywidualne podejście do każdego uczestnika szkolenia. Kadra szkoleniowa nie może bez zgody Zamawiającego być zmieniona w trakcie realizacji szkoleń. 2) Nie powierzania wykonania prac objętych zamówieniem innym osobom niż te, które zostały umieszczone w wykazie kadry dydaktycznej. W przypadku niedostępności personelu określonego w wykazie Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić zastępstwo przez osobę lub osoby o odpowiednim przygotowaniu zawodowym, nie gorszym od przygotowania zawodowego osoby lub osób zastępowanych. Zastępca będzie mógł przystąpić do realizacji prac przewidzianych w umowie po uzyskaniu przez Wykonawcę pisemnej zgody ze strony Zamawiającego. W celu uzyskania zgody Zamawiającego Wykonawca zobowiązany będzie wskazać w formie pisemnej przyczyny nieobecności osoby zastępowanej a także przedstawić przygotowanie zawodowe tej osoby. 3) Wykonawca musi wyznaczyć osobę, która będzie kierownikiem koordynatorem kursu. Osoba ta musi posiadać uprawnienia pedagogiczne, przebywać ( przez okres trwania kursu) w miejscu odbywania zajęć w celu zapewnienia prawidłowej organizacji zajęć i dysponować telefonem stacjonarnym lub komórkowym. Kierownikiem-koordynatorem nie może być osoba prowadząca zajęcia podczas kursu. 4)Ustalania terminów szkoleń każdorazowo pomiędzy Wykonawcą a Zamawiającym, który zobowiązany jest sporządzić i przekazać Zamawiającemu, harmonogram szkolenia na minimum 3 dni przed rozpoczęciem kursu. Wiążący termin rozpoczęcia szkolenia to 15 dni od dnia przekazania informacji Wykonawcy o rozpoczęciu szkolenia a termin zakończenia wynika z harmonogramu przedstawionego na 3 dni przed rozpoczęciem szkolenia 5)Wykonawca zobowiązany będzie do prowadzenia odpowiedniej dokumentacji tj: a) dzienna listy obecności uczestników szkolenia; b)dziennik zajęć zawierający m.in. wymiar godzin i tematy zajęć edukacyjnych; c)oświadczenia uczestników potwierdzających odbiór materiałów dydaktycznych i biurowych d) rejestr wydanych zaświadczeń potwierdzających ukończenie szkolenia; e) protokół z egzaminu; 6)Wykonawca, pod rygorem utraty prawa do zapłaty za szkolenie zobowiązany będzie do niezwłocznego poinformowania Zamawiającego o: a) nie zgłoszenie się uczestników na szkolenie; b) przerwaniu szkolenia lub rezygnacji z uczestnictwa oraz każdorazowej nieobecności skierowanych osób; c) innych sytuacjach, które mają wpływ na realizację programu szkolenia i umowy; 7) Zamawiający zastrzega sobie prawo skierowania na szkolenie mniejszej liczby osób,, wtedy zamawiający ponosi koszty za faktycznie przeszkoloną liczbę osób 8) Każdemu uczestnikowi szkolenia Wykonawca musi zapewnić i przekazać niezbędne materiały dydaktyczne i biurowe konieczne do przeprowadzenia zajęć ( podręczniki, zeszyt w twardej oprawie z minimum 96 kartkami, długopis, ołówek, kolorowy zakreślacz, teczka na dokumenty) 9) Materiały dydaktyczne( podręczniki w wydaniu książkowym o treściach zgodnych z tematyką szkolenia) oraz cała dokumentacja związana z tematyką w/w szkolenia ( listy obecności, harmonogram itp.) powinny być opatrzone znakami EFS - nazwą działania oraz tytułem projektu. Pomieszczenia w których odbywać się będą szkolenia, powinny być oznaczone logo EFS i kapitału Ludzkiego oraz zawierać informacje o nazwie kursu, Zamawiającym i źródle finansowania. 10)Wykonawca zobowiązany będzie do przeprowadzenia wśród uczestników zajęć oceny merytorycznej i technicznej przebiegu szkolenia, m.in. na podstawie formularza ankiety oceniającej, jak również do przedstawienia jej wyników Zamawiającemu 11)W trakcie szkolenia wykonawca zapewnia codzienne catering dla każdego uczestnika szkolenia, na który składa się ciepły posiłek oraz stały dostęp do zimnych napojów, kawy i herbaty. 12)Wykonawca będzie zobowiązany zapewnić transport uczestnikom szkolenia do miejsca odbywania szkolenia i z powrotem Transport odbywać się musi pojazdem przeznaczonym do przewozu osób, sprawnym technicznie i ubezpieczonym,. 13) Wykonawca zobowiązany jest zapewnić szkolonym w trakcie zajęć podstawowe leki przeciwbólowe i niezbędne środki opatrunkowe. W nagłych przypadkach wykonawca zapewnia transport do placówki medycznej. 14)Wykonawca ma obowiązek na swój koszt ubezpieczyć wszystkich uczestników szkolenia od następstw nieszczęśliwych wypadków w czasie szkolenia i drogi z domu do miejsca szkolenia i miejsca szkolenia do domu, oraz sporządzenie protokołu okoliczności i przyczyn wypadku związanego ze szkoleniem w drodze do i z miejsca szkolenia powstałego z udziałem osoby skierowanej na szkolenie przez Zamawiającego, pod rygorem rozwiązania umowy bez wypowiedzenia. 15)Po zakończeniu szkolenia Wykonawca zobowiązany będzie do przekazania Zamawiającemu, w terminie 7 dni od dnia zakończenia szkolenia następujących dokumentów: a) faktury za przeprowadzoną usługę b) kserokopii ankiet oceniających, przeprowadzonych wśród uczestników szkolenia; c) imiennego wykazu osób które uczestniczyły w szkoleniu; d)kserokopii wydanych zaświadczeń potwierdzających ukończenie szkolenia; e) kserokopii dziennika zajęć; f) kserokopii list obecności; g) kserokopii protokołu z egzaminu; h)kserokopii oświadczeń uczestników potwierdzających odbiór materiałów dydaktycznych; i) innej dokumentacji niezbędnej do rozliczenia kursu; Wszystkie kopie dokumentów powinny być potwierdzone za zgodność z oryginałem. 16) Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania dokumentacji dotyczącej przeprowadzonych usług szkoleniowych do 2020 roku
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający w niniejszym postępowaniu nie wymaga wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.pcpr.zwolen.finn.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach