Przetargi.pl
Zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń dla osób nieaktywnych zawodowo uczestników projektu systemowego Aktywni, Atrakcyjni, Potrzebni realizowanym przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Trzebielinie współfinansowanym przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki w ramach Priorytetu VII Promocja integracji społecznej Działanie: 7.1 Rozwój i upowszechnienie aktywnej integracji Podziałanie:7.1.1 Rozwój i upowszechnienie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 77-235 Trzebielino, Trzebielino 7a
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 59 8580167
  • Data zamieszczenia: 2012-08-03
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    Trzebielino 7a 7a
    77-235 Trzebielino, woj. pomorskie
    tel. 59 8580167
    REGON: 00531188000000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń dla osób nieaktywnych zawodowo uczestników projektu systemowego Aktywni, Atrakcyjni, Potrzebni realizowanym przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Trzebielinie współfinansowanym przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki w ramach Priorytetu VII Promocja integracji społecznej Działanie: 7.1 Rozwój i upowszechnienie aktywnej integracji Podziałanie:7.1.1 Rozwój i upowszechnienie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.ABC samozatrudnieniadla 10 osób w wymiarze 35 godzin. Celem szkolenia jest uzyskanie przez uczestników praktycznych umiejętności do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.Minimalny zakres tematyczny szkolenia musi obejmować: Zagadnienia prawne,Akty prawne regulujące zasady prowadzenia firmy,Wybór formy prawnej prowadzenia działalności gospodarczej,Rejestrowanie firmy wpis do ewidencji działalności gospodarczej, KRS, Urząd Skarbowy, Urząd Statystyczny, ZUS, bank,Prawo pracy, sporządzanie umów cywilno-prawnych, Zagadnienia finansowo-księgowe,Zasady sporządzania Księgi Przychodów i Rozchodów,Dokumentacja księgowa,Rozliczenia z ZUS-em i Urzędem Skarbowym,Wybór formy opodatkowania działalności gospodarczej, Zagadnienia ogólne, Kontaktów z Urzędem Skarbowym i ZUS-em,Sporządzanie biznesplanu,Wypełnianie wnioskudo PUP o przyznanie środków na podjęcie działalności gospodarczej,Reklama w firmie.Elementy wizażu Przygotowanie i przeprowadzenie przedmiotowego kursu Ogólna liczba godzin kursu wynosi 35, w tym: 7 godzin z zakresu wizażu Kurs powinien być realizowany według programu, 5 razy w tygodniu, nie więcej niż 8 godzin zajęć dziennie plus 2 przerwy kawowe 10-minutowe oraz jedna przerwa obiadowa 20-minutowa.Wykonawca powinien prowadzić kurs w sposób uzgodniony z Zamawiającym, tj. wg uzgodnionego harmonogramu i jest zobowiązany do zgłaszania Zamawiającemu wszelkich zmian w harmonogramie. 2.Kurs zawodowy pilarz-drwal dla 1 osoby w wymiarze 144 godziny. Celem szkolenia jest uzyskanie przez uczestnika kwalifikacji zawodowych w zawodzie pilarz-drwal.Wykonawca będzie odpowiedzialny za:przeprowadzenie obowiązkowych badań lekarskich dopuszczających do pracy w zawodzie drwal-operator pilarki;przygotowanie i przeprowadzenie przedmiotowego kursu dla 1 osoby w wymiarze nie mniej niż 144 godzin;dostarczenie odpowiedniego typu sprzętu do praktycznej nauki zawodu,pokrycie kosztu przystąpienia do egzaminu dla uczestnika. (Wykonawca pokrywa również koszt ewentualnego pierwszego egzaminu poprawkowego uczestnika);zapewnienie wyżywienia dla uczestnika kursu: zwrot kosztów dojazdu na zajęciazabezpieczenie odzieży ochronnej. 3.Fryzjerstwo damsko-męskie dla 3 osób w wymiarze 150 godzin. Celem kursu jest zdobycie podstawowych wiadomości i umiejętności z zakresu fryzjerstwa. Program kursu obejmuje zajęcia teoretyczne i praktyczne ze szczególnym naciskiem na umiejętności praktyczne tak istotne w tym zawodzie. Program kursu powinien być zgodny z obowiązującą podstawą programową i zawierać między innymi zagadnienia zakresu:organizacji pracy w salonie fryzjerskim z zagadnieniami BHP i ppoż.,materiałoznawstwa,budowy i fizjologii włosów, analizy włosów,mycia i pielęgnacji włosów, chemii kosmetycznej,strzyżenia męskiego i damskiego, ondulacji wodnej i chemicznej,technik modelowania włosów,doboru typu fryzury i koloru do wizerunku klienta,metody oraz techniki farbowania i rozjaśniania włosów, baleage cegiełkowy, diagonalny, pionowy,techniki upinania fryzur.Przygotowanie i przeprowadzenie przedmiotowego kursu Ogólna liczba godzin kursu wynosi 150, w tym:50 godzin zajęć teoretycznych,100 godzin zajęć praktycznychCzas przeznaczony na egzamin nie jest wliczany do godzin kursu.Kurs powinien być realizowany według programu, 5 razy w tygodniu, nie więcej niż 8 godzin zajęć dziennie plus 2 przerwy kawowe 10-minutowe oraz jedna przerwa obiadowa 20-minutowa.Wykonawca powinien prowadzić kurs w sposób uzgodniony z Zamawiającym, tj. wg uzgodnionego harmonogramu . 4.Kurs podstaw księgowości dla 3 osób w wymiarze 110 godzin w terminie wrzesień - 15 listopada2012r.Celem kształcenia jest teoretyczne i praktyczne przygotowanie do pracy w zawodzie księgowego, który został ujęty w klasyfikacji zawodów i specjalności wprowadzonej Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 27 kwietnia 2010 roku Dz. U. nr 82,poz.537 . Zakres tematyczny szkolenia powinien obejmować:Charakterystyka aktywów i pasywów.Prezentacja majątku oraz źródeł finansowania w bilansie,Operacje gospodarcze i ich wpływ na bilans,Dowody księgowe,Księgi rachunkowe, Współczesne formy prowadzenia ksiąg rachunkowych, Ewidencja operacji bilansowych, Ewidencja operacji wynikowych, Ewidencja kosztów i przychodów pozostałej działalności operacyjnej, Ewidencja kosztów i przychodów działalności finansowej, Ewidencja operacji nadzwyczajnych, Zasady ustalania wyniku finansowego, Przykład całościowy od bilansu otwarcia do bilansu zamknięcia oraz sporządzania rachunku zysków i strat, Podstawowe elementy systemu podatkowego, Współczesne formy prowadzenia ksiąg rachunkowych, Komputerowe programy finansowo-księgowe, Program komputerowy PŁATNIK ZUS, Zagadnienia kadrowe.Przygotowanie i przeprowadzenie przedmiotowego kursu Kurs powinien być realizowany według programu, 5 razy w tygodniu, nie więcej niż 8 godzin zajęć dziennie plus 2 przerwy kawowe 10-minutowe oraz jedna przerwa obiadowa 20-minutowa.Wykonawca powinien prowadzić kurs w sposób uzgodniony z Zamawiającym, tj. wg uzgodnionego harmonogramu i jest zobowiązany do zgłaszania Zamawiającemu wszelkich zmian w harmonogramie. Program szkolenia należy przedstawić wraz z ofertą.Zakres tematyczny kursu przewiduje opanowanie przez kandydatów do zawodu, wiadomości z zakresu księgowości małych i średnich firm. Wykonawca musi zapewnić uczestnikom projektu bezpieczne i higieniczne miejsce do spożywania posiłków: poczęstunku (kawa, herbata, napoje, ciastka) oraz obiadów. 5.Pomoc kuchenna dla 2 osób w wymiarze 100 godzin.Celem szkolenia jest profesjonalne przygotowanie do zawodu kucharza. Uczestnicy mają poznać i doskonalić umiejętności samodzielnego przyrządzania potraw, sposobu ich podawania. Nabyć umiejętności w zakresie właściwego wykorzystania receptur, tworzenia menu na różne okazje.Program szkolenia powinien zawierać zagadnienia z zakresu podstawowych wiadomości o żywieniu człowieka, planowanie wyżywienia dla różnych grup ludności, planowanie menu na różne okazje, procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności, technologia żywienia - przyrządzanie różnego rodzaju potraw, techniki przyrządzania dań, dekorowanie potraw, minimum sanitarne , przepisy BHP. Preferowane formy kształcenia: ćwiczenia praktyczne - sporządzanie potraw i ich prezentacja, degustacje, wykłady połączone z pokazem. Przygotowanie i przeprowadzenie przedmiotowego kursu. Ogólna liczba godzin kursu wynosi 100, w tym:nie więcej niż 50% zajęć teoretycznych nie mniej niż 50%zajęć praktycznych.Czas przeznaczony na egzamin nie jest wliczany do godzin kursu. 6. Wykładowcy i instruktorzy. Zajęcia teoretyczne i praktyczne powinny być prowadzone przez uprawnionych instruktorów. W przypadku zmiany wykładowcy, Wykonawca zobowiązany jest zgłosić nowy życiorys zawodowy nowego wykładowcy, o kwalifikacjach co najmniej równych wykładowcy zgłoszonego przy składaniu oferty, Zamawiającemu w terminie 3 dni przed rozpoczęciem szkolenia. 7. Zaświadczenie o ukończeniu kursu Wykonawca zobowiązany jest do wydania zaświadczenia o ukończeniu kursu zgodnie z rozporządzeniem MEN z dnia 03.02.2006 w sprawie uzyskania i uzupełnienia przez osoby dorosłe wiedzy, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych Dz. U. Nr 131 poz. 216. Dodatkowo Wykonawca wyda świadectwo wyniku egzaminu. 8. Prowadzenie dokumentacji szkolenia. Wykonawca będzie prowadził dokumentację szkolenia, tj. imienne listy obecności z każdego dnia szkolenia, imienne listy potwierdzające poczęstunek, dzienniki zajęć, imienne listy odbioru materiałów szkoleniowych, przeprowadzi ewaluację początkową i końcową oraz sporządzi z niej raport. Wykonawca przekaże Zamawiającemu potwierdzone za zgodność z oryginałem kserokopie dokumentów kursu oraz dokumentację fotograficzną na płycie . Wykonawca zobowiązany jest do zamieszczania logotypów Unii Europejskiej i KAPITAŁ LUDZKI oraz informacji o współfinansowaniu - oznakowania projektowego zgodnego z obowiązującymi Wytycznymi, na wszystkich dokumentach związanych z kursem, m.in. na materiałach szkoleniowych, zaświadczeniach i świadectwach ukończenia kursu.Wykonawca zobowiązany jest również do oznaczenia pomieszczeń, w których odbywają się zajęcia.Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania dokumentacji dotyczącej kursu do dnia 31.12.2020r. 9. Warsztat szkoleniowy.Miejsce szkolenia w części I zapewnia Zamawiający natomiast w częściach 2-5 Wykonawca.Wykonawca musi zapewnić uczestnikom projektu bezpieczne i higieniczne miejsce do spożywania posiłków: poczęstunku (kawa, herbata, napoje, ciastka) oraz obiadów. Wykonawca musi zapewnić odpowiednie akcesoria do praktycznej nauki zawodu w tym surowce, produkty ,sprzęt o stanie technicznym zapewniającym odpowiedni poziom kursu w tym odzież ochronną które kursant otrzymuje na własność. Zamawiający prosi o szczegółowy opis zaplecza technicznego.Zamawiający dopuszcza organizację i przeprowadzenie realizacji zadania przez połączenie uczestnictwa osoby z grupą ogólnodostępnego kursu organizowanego przez Wykonawcę poza niniejszym zamówieniem, pod warunkiem, że nie będzie to miało wpływu, na jakość i terminowość świadczonych usług na rzecz Zamawiającego. Wykonawca nie ma obowiązku informowania Zamawiającego o zaistnieniu tych okoliczności. Koszty egzaminu. Szkolenie kończy się egzaminem przed komisją egzaminacyjną.koszty egzaminu ponosi wykonawca.Wyżywienie dla uczestników kursu . Wykonawca zapewnia uczestnikowi kursu, w trakcie jego realizacji, każdego dnia wyżywienie: obiad oraz kompot lub soki,napoje ciepłe: kawa i herbata oraz zimne soki ,woda , ciastka i swobodny do nich dostęp we wszystkie dni odbywania zajęć Każdego dnia uczestnik zobowiązany będzie do potwierdzenia rzeczywistego odbioru posiłków na odpowiednim i imiennym oświadczeniu, dołączonym do dokumentacji szkoleniowej, tj. dziennika kursu. Wykonawca, niezależnie od miejsca zajęć, musi zapewnić uczestnikom bezpieczne i higieniczne miejsce do spożycia posiłków. Zwrot kosztów dojazdu dla uczestników kursu .Wykonawca musi zapewnić każdego dnia kursu uczestnikowi zwrot kosztów dojazdu z miejsca zamieszkania do miejsca kursu i z powrotem. Uczestnik może na kurs dojeżdżać samochodem (zwrot kosztów w wysokości kwoty biletu komunikacji publicznej na danej trasie) lub komunikacją publiczną zwrot na podstawie biletów komunikacji publicznej. Wykonawca zobowiązany jest przekazać dokumentację dotyczącą zwrotu kosztów dojazdu uczestników na kurs i z powrotem oraz potwierdzenie zwrotu kosztów dojazdu po zakończeniu realizacji kursu do biura Zamawiającego.Dodatkowo w przypadku braku możliwości dojazdu na kurs komunikacją publiczną, Wykonawca zobowiązany jest bezpłatnie zapewnić uczestnikowi codzienny dowóz do miejsca odbywania zajęć teoretycznych i praktycznych, jak również codzienny powrót po ich zakończeniu. Kurs należy przeprowadzić w miejscu odległym od siedziby gminy nie więcej niż 45 km. 10. Materiały szkolenioweskrypt tematyczny, materiały do ćwiczeń, notatnik, długopis,.Materiały szkoleniowe przeznaczone na potrzeby kursu powinny zapewnić wysoki poziom merytoryczny, przejrzystość i spójność zawartych informacji oraz rzeczowość i kompleksowość. Materiały winny być przekazane na stałe uczestnikom/uczestniczkom kursu oraz 1 komplet dla Zamawiającego. Materiały winny być oznakowane zgodnie z wytycznymi dostępnymi na stronie internetowej http://www.efs.gov.pl, zakładka Dokumenty nt.: Wytyczne dotyczące oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.11.W ramach kursu Wykonawca zobowiązuje się do przeprowadzenia badań lekarskich uczestników wymaganych do pracy na tym stanowisku a także dostarczenia imiennej listy potwierdzającej przebyte badania na druku opatrzonym odpowiednimi logotypami oraz informacją o współfinansowaniu projektu ze środków Unii Europejskiej.12.Wykonawca zabezpiecza uczestnikom artykuły sanitarne tj .papier toaletowy, ręczniki papierowe, mydło.13. Wykonawca jest zobowiązany do ubezpieczenia uczestnika od następstw nieszczęśliwych wypadków powstałych w związku z kursem w tym w drodze na kurs i z kurs.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805000009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: doświadczenie
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http:??bip.trzebielino.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach