Przetargi.pl
Zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń dla osób bezrobotnych realizowanych w ramach Programu Regionalnego Wspieranie tworzenia nowych miejsc pracy na obszarach wiejskich w oparciu o wykorzystanie lokalnych zasobów - Gryf.

Powiatowy Urząd Pracy ogłasza przetarg

  • Adres: 76-200 Słupsk, ul. Leszczyńskiego 8
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 59 8457501 , fax. 59 8457500
  • Data zamieszczenia: 2015-04-07
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiatowy Urząd Pracy
    ul. Leszczyńskiego 8 8
    76-200 Słupsk, woj. pomorskie
    tel. 59 8457501, fax. 59 8457500
    REGON: 77128612000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.slupsk.pup.info.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń dla osób bezrobotnych realizowanych w ramach Programu Regionalnego Wspieranie tworzenia nowych miejsc pracy na obszarach wiejskich w oparciu o wykorzystanie lokalnych zasobów - Gryf.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń dla osób bezrobotnych realizowanych w ramach Programu Regionalnego Wspieranie tworzenia nowych miejsc pracy na obszarach wiejskich w oparciu o wykorzystanie lokalnych zasobów - Gryf. Zamówienie składa się z 3 części: Część I - zorganizowanie i przeprowadzenie szkolenia dla grupy 8 osób bezrobotnych, na temat: Pomoc kuchenna. Ilość godzin szkolenia teoretycznych i praktycznych przypadających na każdego uczestnika szkolenia: 300, w tym 120 godz. teorii i 180 godz. praktyki w lokalach gastronomicznych typu: restauracja (dopuszcza się restauracje hotelowe), bar, stołówka i inne, które prowadzą kuchnię i są dostosowane wyposażeniem i zakresem działalności do przeprowadzenia części praktycznej szkolenia. Miejsce: zajęcia teoretyczne - Słupsk, praktyki zawodowe - Słupsk i/lub Ustka. Zakres tematyczny programu szkolenia musi być zgodny z obowiązującymi przepisami i wymogami programowymi dla tego rodzaju szkolenia i musi zawierać tematykę z zakresu: pomoc kucharza, obsługa urządzeń gastronomicznych, zasady higieny i BHP. Wykonawca zobowiązany jest: a) wyposażyć i przekazać na własność każdemu uczestnikowi szkolenia co najmniej następujące materiały szkoleniowe zgodne z tematyką szkolenia: zeszyt 60-cio kartkowy formatu A-5, długopis, ołówek z gumką oraz aktualny podręcznik lub skrypt z zakresu objętego przedmiotem zamówienia. Materiały szkoleniowe powinny być przekazywane uczestnikom szkolenia na początku szkolenia bądź na bieżąco zgodnie z realizowanym tematem zajęć za potwierdzeniem. b) zapewnić poczęstunek w każdym dniu szkolenia teoretycznego w postaci: ciepłych i zimnych napojów (kawa, herbata, woda mineralna), ciastek, cukru i śmietanki c) zapewnić uczestnikom szkolenia swobodny dostęp do pomieszczeń sanitarnych w budynku, w którym odbywa się szkolenie (tj. WC, umywalka wraz z dostępem do ciepłej wody) d) zapewnić uczestnikom szkolenia dostęp do niezbędnych środków czystości (tj. papier toaletowy, mydło do rąk, ręczniki papierowe lub suszarka do rąk) e) zapewnić miejsce zajęć praktycznych oraz salę szkoleniową o odpowiedniej powierzchni, spełniającą wymagania ergonomiczne i bhp (m. in. odpowiednie oświetlenie, wentylacja i temperatura), wyposażoną w: - odpowiednią ilość stanowisk (tyle, ilu jest uczestników danego szkolenia), - tablicę kredową i,lub sucho ścieralną i,lub flipchart z zapasem kartek - rzutnik multimedialny, ekran projekcyjny, f) zapewnić i przekazać na własność każdemu uczestnikowi szkolenia odzież ochronną w postaci: fartuch roboczy, czepek siateczkowy na głowę, rękawiczki jednorazowe i obuwie ochronne (jeśli jest wymagane w miejscu praktyk) g) zapewnić i opłacić niezbędne wymagane badania lekarskie i sanitarno-epidemiologoczne, h) zapewnić ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków powstałych w związku ze szkoleniem oraz w drodze do miejsca szkolenia i z powrotem uczestników szkolenia, którym nie przysługuje stypendium oraz którym przysługuje stypendium, o którym mowa w art. 41 ust. 3b ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy i) przedłożyć Zamawiającemu harmonogram szkolenia co najmniej na 2 dni przed dniem jego rozpoczęcia. Część II - zorganizowanie i przeprowadzenie szkolenia dla grupy 12 osób bezrobotnych, na temat: Kelner-barman z modułem j. angielskiego i j. niemieckiego. Ilość godzin szkolenia teoretycznych i praktycznych przypadających na każdego uczestnika szkolenia: 350, w tym 60 godz. j. angielskiego, 60 godz. j. niemieckiego, 80 godz. teorii i 150 godz. praktyki w lokalach typu: restauracja (dopuszcza się restauracje hotelowe), bar, pub i inne, które prowadzą usługi w zakresie kelnera i barmana. Miejsce: zajęcia teoretyczne - Słupsk, praktyki zawodowe - Słupsk i/lub Ustka. Zakres tematyczny programu szkolenia musi być zgodny z obowiązującymi przepisami i wymogami programowymi dla tego rodzaju szkolenia i musi zawierać tematykę z zakresu: zarządzanie barem, obsługa gości, konferencji, przyjęć okolicznościowych, obsługa kas fiskalnych z terminalem kart płatniczych, BHP, język angielski i niemiecki poziom podstawowy ukierunkowany branżowo. Wykonawca zobowiązany jest: a) wyposażyć i przekazać na własność każdemu uczestnikowi szkolenia co najmniej następujące materiały szkoleniowe zgodne z tematyką szkolenia: zeszyt 60-cio kartkowy formatu A-5, długopis, ołówek z gumką oraz aktualny podręcznik lub skrypt z zakresu objętego przedmiotem zamówienia oraz podręczniki i ćwiczenia do nauki języków obcych. Materiały szkoleniowe powinny być przekazywane uczestnikom szkolenia na początku szkolenia bądź na bieżąco zgodnie z realizowanym tematem zajęć za potwierdzeniem b) zapewnić poczęstunek w każdym dniu szkolenia teoretycznego w postaci: ciepłych i zimnych napojów (kawa, herbata, woda mineralna), ciastek, cukru i śmietanki c) zapewnić uczestnikom szkolenia swobodny dostęp do pomieszczeń sanitarnych w budynku, w którym odbywa się szkolenie (tj. WC, umywalka wraz z dostępem do ciepłej wody) d) zapewnić uczestnikom szkolenia dostęp do niezbędnych środków czystości (tj. papier toaletowy, mydło do rąk, ręczniki papierowe lub suszarka do rąk) e) zapewnić miejsce zajęć praktycznych oraz salę szkoleniową o odpowiedniej powierzchni, spełniającą wymagania ergonomiczne i bhp (m. in. odpowiednie oświetlenie, wentylacja i temperatura), wyposażoną w: - odpowiednią ilość stanowisk (tyle, ilu jest uczestników danego szkolenia), - tablicę kredową i,lub sucho ścieralną i,lub flipchart z zapasem kartek - rzutnik multimedialny, ekran projekcyjny, - 12 sprawnych kas fiskalnych, f) zapewnić i opłacić niezbędne wymagane badania lekarskie i sanitarno-epidemiologoczne, g) zapewnić i przekazać na własność każdemu uczestnikowi szkolenia odzież ochronną stosowaną w miejscu praktyk zawodowych, jeżeli jest wymagana h) zapewnić ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków powstałych w związku ze szkoleniem oraz w drodze do miejsca szkolenia i z powrotem uczestników szkolenia, którym nie przysługuje stypendium oraz którym przysługuje stypendium, o którym mowa w art. 41 ust. 3b ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy i) przedłożyć Zamawiającemu harmonogram szkolenia co najmniej na 2 dni przed dniem jego rozpoczęcia. Część III - zorganizowanie i przeprowadzenie szkolenia dla grupy 10 osób bezrobotnych, na temat: Pokojówka z modułem j. niemieckiego. Ilość godzin szkolenia teoretycznych i praktycznych przypadających na każdego uczestnika szkolenia: 300, w tym 60 godz. j. niemieckiego, 60 godz. teorii i 180 godz. praktyki w hotelu lub motelu. Miejsce: zajęcia teoretyczne - Słupsk, praktyki zawodowe - Słupsk ilub Ustka. Zakres tematyczny programu szkolenia musi być zgodny z obowiązującymi przepisami i wymogami programowymi dla tego rodzaju szkolenia i musi zawierać tematykę z zakresu: standard pracy i procedury obowiązujące w hotelu,pensjonatu, zadania i organizacja pracy personelu hotelowego - czynności pokojowej i personelu pięter, zadania pokojowej i wygląd pokojowej, współpraca z recepcja i innymi działami hotelu,pensjonatu, kultura pracy i etyka zawodowa w kontaktach z gościem hotelowym, savoir - vivre, etyka zawodowa- co wolno a czego nie wolno, obsługa sprzętu i środków technicznych utrzymania czystości, technika sprzątania pokoi hotelowych oraz pomieszczeń ogólnodostępnych i reprezentacyjnych, BHP, język niemiecki poziom podstawowy ukierunkowany branżowo. Wykonawca zobowiązany jest: a) wyposażyć i przekazać na własność każdemu uczestnikowi szkolenia co najmniej następujące materiały szkoleniowe zgodne z tematyką szkolenia: zeszyt 60-cio kartkowy formatu A-5, długopis, ołówek z gumką oraz aktualny podręcznik lub skrypt z zakresu objętego przedmiotem zamówienia oraz podręcznik i ćwiczenia do nauki języka obcego. Materiały szkoleniowe powinny być przekazywane uczestnikom szkolenia na początku szkolenia bądź na bieżąco zgodnie z realizowanym tematem zajęć za potwierdzeniem b) zapewnić poczęstunek w każdym dniu szkolenia teoretycznego w postaci: ciepłych i zimnych napojów (kawa, herbata, woda mineralna), ciastek, cukru i śmietanki c) zapewnić uczestnikom szkolenia swobodny dostęp do pomieszczeń sanitarnych w budynku, w którym odbywa się szkolenie (tj. WC, umywalka wraz z dostępem do ciepłej wody) d) zapewnić uczestnikom szkolenia dostęp do niezbędnych środków czystości (tj. papier toaletowy, mydło do rąk, ręczniki papierowe lub suszarka do rąk) e) zapewnić miejsce zajęć praktycznych oraz salę szkoleniową o odpowiedniej powierzchni, spełniającą wymagania ergonomiczne i bhp (m. in. odpowiednie oświetlenie, wentylacja i temperatura), wyposażoną w: - odpowiednią ilość stanowisk (tyle, ilu jest uczestników danego szkolenia), - tablicę kredową ilub sucho ścieralną ilub flipchart z zapasem kartek - rzutnik multimedialny, ekran projekcyjny, f) zapewnić i opłacić niezbędne wymagane badania lekarskie i sanitarno-epidemiologoczne, g) zapewnić i przekazać na własność każdemu uczestnikowi szkolenia odzież ochronną wymaganą i stosowaną w miejscu praktyk zawodowych h) zapewnić ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków powstałych w związku ze szkoleniem oraz w drodze do miejsca szkolenia i z powrotem uczestników szkolenia, którym nie przysługuje stypendium oraz którym przysługuje stypendium, o którym mowa w art. 41 ust. 3b ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy i) przedłożyć Zamawiającemu harmonogram szkolenia co najmniej na 2 dni przed dniem jego rozpoczęcia. 2. Szkolenie powinno obejmować część teoretyczną i praktyczną z wykorzystaniem standardów kwalifikacji zawodowych i modułowych programów szkoleń zawodowych dostępnych w bazach danych prowadzonych przez Ministra Pracy i Polityki Społecznej z danego zakresu (www.standardyiszkolenia.praca.gov.pl). 3. Program każdego szkolenia oferowany przez Wykonawcę powinien zawierać co najmniej następujące elementy: a) nazwa i zakres szkolenia b) czas trwania i sposób organizacji szkolenia c) wymagania wstępne dla uczestników szkolenia d) cele szkolenia e) plan nauczania określający tematy zajęć edukacyjnych oraz ich wymiar, z uwzględnieniem części teoretycznej i części praktycznej f) opis treści - kluczowe punkty szkolenia w zakresie poszczególnych zajęć edukacyjnych g) wykaz literatury oraz niezbędnych środków i materiałów dydaktycznych h) przewidziane egzaminy i sprawdziany. 4. Każde szkolenie powinno odbywać się w formie kursu realizowanego wg planu nauczania, obejmującego przeciętnie nie mniej niż 25 godzin szkolenia w tygodniu. Godzina szkolenia liczy 60 minut i obejmuje zajęcia edukacyjne licząc 45 minut oraz przerwę, liczącą średnio 15 minut, gdyż długość przerw może być ustalana w sposób elastyczny. 5. Każde szkolenie musi odbywać się codziennie w dni robocze, od poniedziałku do piątku w przedziale czasowym między godz. 8.00 a 20.00, ale nie więcej niż 8 godzin dziennie. 6. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić taką ilość miejsc odbywania praktyki, aby efektywnie i bez przeszkód mogli ją w tym samym czasie odbywać wszyscy uczestnicy szkolenia. 7. Zajęcia prowadzone muszą być za pomocą omówienia zagadnień pod nadzorem wykładowców wskazanych przez Wykonawcę w ofercie. Część praktyczna musi opierać się na samodzielnym wykonywaniu ćwiczeń przez uczestników szkolenia. 8. Wykonawca zobowiązany jest do przeprowadzenia wewnętrznego egzaminu końcowego wg aktualnie obowiązujących przepisów prawa i wydania uczestnikom szkolenia, kończącym je z wynikiem pozytywnym stosownego zaświadczenia zgodnego z zgodnego z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2012 r., poz. 186) wraz z suplementem zawierającym następujące informacje: - okres trwania szkolenia - tematy i wymiar godzin zajęć edukacyjnych oraz numer z rejestru zaświadczenia, do którego suplement jest dodatkiem, wraz z podpisem osoby upoważnionej przez wykonawcę.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 3 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie wykonawcy
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.slupsk.pup.info.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach