Przetargi.pl
Zorganizowanie i przeprowadzenie kursu zawodowego kucharz z carvingiem oraz barista - dla 8 osób

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 57-400 Nowa Ruda, ul. Kolejowa 18
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 074 8721056 , fax. 074 8721166
  • Data zamieszczenia: 2014-08-28
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Kolejowa 18 18
    57-400 Nowa Ruda, woj. dolnośląskie
    tel. 074 8721056, fax. 074 8721166
    REGON: 00581171400000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.mops.nowaruda.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zorganizowanie i przeprowadzenie kursu zawodowego kucharz z carvingiem oraz barista - dla 8 osób
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i przeprowadzenie kursu zawodowego kucharz z carvingiem oraz barista - dla 8 osób bezrobotnych mieszkańców miasta Nowej Rudy, poszukujących pracy lub nie pozostających w zatrudnieniu, będących jednocześnie w wieku aktywności zawodowej, zagrożonych wykluczeniem społecznym i korzystających ze świadczeń pomocy społecznej w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Nowej Rudzie, w ramach projektu Od bierności do aktywności, realizowanego w ramach PROGRAMU OPERACYJNEGO KAPITAŁ LUDZKI PRIORYTET VII Promocja integracji społecznej DZIAŁANIE 7.1 Rozwój i upowszechnienie aktywnej integracji PODDZIAŁANIE 7.1.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej, współfinansowanego ze środków EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU SPOŁECZNEGO. Cel kursu: Celem kursu jest teoretyczne i praktyczne zdobycie przez uczestników wiedzy i umiejętności w zawodzie kucharza oraz baristy. Kurs może zostać przeprowadzony według programu autorskiego, w którym należy ująć m.in. zagadnienia: wyposażenie i organizacja stanowiska pracy, podstawowe zagadnienia z zakresu bhp, p.poż. oraz pierwszej pomocy, wymogi systemu HACCP w gastronomii, procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności, wprowadzenie do świata kawy (pochodzenie, gatunki, technologie produkcji kawy), teoretyczne oraz praktyczne opanowanie zagadnień: standardy espresso, zasada 4M, najważniejsze cechy i czynniki wpływające na jakość espresso); obsługa sprzętu (ustawianie młynka, prawidłowe dozowanie i ubijanie, czyszczenie ekspresu), przygotowywanie kaw (różne rodzaje - np. espresso, kawy mleczne, kawy deserowe, itd.), zasady serwowania napojów kawowych oraz obsługa klienta, praktyka zawodowa. Czas trwania kursu: minimum 68 godz. dla jednej osoby, w tym: 50 godzin kucharz, 8 godzin carving, 10 godzin barista . W ramach 68 godzin 80 procent to zajęcia praktyczne, 20 procent teoretyczne. (1 godzina odpowiada 1 godzinie dydaktycznej 45 minut w przypadku zajęć teoretycznych, 1 godzina odpowiada 1 godzinie zegarowej 60 minut w przypadku zajęć praktycznych). Uwagi: 1. Miejsce szkolenia: preferowane - Nowa Ruda, możliwość - powiat kłodzki. Wykonawca w ofercie poda informacje o bazie szkoleniowej. Baza szkoleniowa musi być wyposażona w niezbędny sprzęt do realizacji zamówienia. Sale wykładowe winny być wyposażone w miejsca siedzące dla wszystkich uczestników, ławki/stoliki, niezbędny sprzęt do przeprowadzenia części teoretycznej i praktycznej. Sale muszą spełniać warunki BHP. W przypadku gdy baza szkoleniowa znajduje się poza terenem miasta Nowej Rudy, Wykonawca zapewni dla uczestników bezpłatny transport, na trasie: z miejsca wskazanego przez zamawiającego na terenie miasta Nowej Rudy do bazy szkoleniowej i z powrotem. 2. Wykonawca zapewnieni wykonanie badań lekarskich, książeczek zdrowia, odzieży ochronnej i roboczej w przypadku gdy są one wymagane. 3. Wykonawca przed rozpoczęciem zajęć przedłoży zamawiającemu po 1 komplecie materiałów szkoleniowych w celu ich powielenia i przekazania uczestnikom kursu. Wykonawca zapewni dla każdego uczestnika, na własność inne materiały np. notatnik, długopis itp. z logo Unii Europejskiej, EFS, Narodowej Strategii Spójności KAPITAŁ LUDZKI, tytułem projektu o treści: Od bierności do aktywności, realizowanego w ramach PROGRAMU OPERACYJNEGO KAPITAŁ LUDZKI PRIORYTET VII Promocja integracji społecznej DZIAŁANIE 7.1 Rozwój i upowszechnienie aktywnej integracji PODDZIAŁANIE 7.1.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej (zgodnie z Wytycznymi dotyczącymi oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki); 4. Wykonawca zapewni każdemu uczestnikowi kursu (na własność) zestaw narzędzi niezbędny do wykonywania prac metodą carving. Zamawiający nie uszczegóławia wymagań w tym zakresie. 5. Wykonawca zapewni uczestnikom w dniach szkolenia katering tj. obiad jednodaniowy, napoje: kawa, herbata, napoje zimne. 6. Wykonawca w terminie jednego dnia od podpisania umowy przedłoży Zamawiającemu do akceptacji harmonogram zajęć; 7. Wykonawca ubezpieczy uczestników kursu od następstw nieszczęśliwych wypadków, przekazanie kopii polisy ubezpieczeniowej do Zamawiającego. Polisa ubezpieczeniowa musi obejmować pełny okres kursu. 8. Wykonawca winien podjąć odpowiednie działania informacyjne i promocyjne zgodne z Wytycznymi dotyczącymi realizacji projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, min.: oznaczenia sal, materiałów, dokumentów w związku ze współfinansowaniem z Europejskiego Funduszu Społecznego (w uzgodnieniu z Zamawiającym). 9. Kurs winien zakończyć się egzaminem i wydaniem zaświadczenia zgodnego z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r., w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych. 10. Wykonawca poza zaświadczeniem, jak w pkt. 9 wystawi uczestnikom kursów certyfikaty o uczestnictwie w kursach z logo Unii Europejskiej, EFS, Narodowej Strategii Spójności KAPITAŁ LUDZKI, tytułem projektu o treści: Projekt Od bierności do aktywności współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Poddziałania 7.1.1 (zgodnie z Wytycznymi dotyczącymi oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki). 11. Wykonawca przeprowadzi niezbędne ankiety ewaluacyjne początkowe i końcowe oraz ankiety oceniające zajęcia (wzory ankiet należy przedstawić Zamawiającemu do akceptacji przed ich wykorzystaniem). 12. Wykonawca sporządzi raport ewaluacyjny na podstawie ankiet ewaluacyjnych. 13. Wykonawca po zakończeniu kursu przekaże Zamawiającemu, w szczególności: listy osób, które ukończyły kursy, kserokopię certyfikatów, zaświadczeń o ukończeniu kursu, kserokopię oświadczenia o odbiorze certyfikatu, zaświadczenia o ukończeniu kursu, listę obecności uczestników, dziennik zajęć z podpisami osób prowadzących kursy, inne dokumenty, które wynikną w trakcie trwania kursu.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 10 dni

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie żąda wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.mops.nowaruda.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach